Lagfarter SkD

Gård i Kågeröd har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av lantbruksfastigheten på adressen Skrikeberg 1912 i Kågeröd är nu klar. Nya ägare blir Katrin och Rickard Krull, båda 51 år, som köper fastigheten av Jan-Olof Bjurling. Gården innehåller två byggnader med total boyta på 214 kvadratmeter, 19 hektar åkermarker, 6 hektar skogsmark och en betesmark på 2 hektar. En ekonomibyggnad på 368 kvadratmeter finns också på fastigheten. Ägarbytet gjordes i maj 2021 och priset blev 10 995 000 kronor.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

EM i fotboll 2021

Känner U21-vibbarna: "Vi drömde och lyckades"

Ludwig Augustinsson.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Ludwig Augustinsson vet hur långt lite flyt kan räcka.
"Vibbarna" från U21-guldet gör sig påminda – och kanske kan det ta Sverige hela vägen till EM-final.
– När vi har våra dagar kan vi slå vilket lag som helst i den här turneringen, säger han.

Spelet har stundtals hackat och mot Spanien och i delar av matchen mot Polen var trycket hårt mot det svenska målet. Men Sverige har som gruppsegrare tagit sig till åttondelsfinal i fotbolls-EM där Ukraina väntar på tisdag.

Att bollen har studsat Sveriges väg vid ett flertal tillfällen är något som Ludwig Augustinsson känner igen från både guldet i U21-EM 2015 och kvartsfinalplatsen i VM 2018.

– Just under U21 kändes det under lång tid. Vi var uträknade i playoffen mot Frankrike och även innan det. När man får ett resultat, två resultat, tre resultat med sig. Vi får en utvisad i premiären mot Italien, men vänder matchen. Då känner man "det är vår turnering, vi kommer vinna det här".

"Ingen är nöjd"

– Man kollar på lagkompisarna bredvid och tänker "vi kanske inte spelar fantastiskt, men kommer gå vidare på ett eller annat sätt". Det är ett otroligt skönt flow vi var inne i och man har känt det i stunder med landslaget här också.

Han lyfter upp exemplet där polska anfallsstjärnan Robert Lewandowski nickade i stolpen två gånger om inom loppet av sekunder.

– Då kände jag att det går ändå med oss hyfsat. men vi måste jobba och kan inte slappna av en sekund. Vi var glada efter gruppsegern, någon tog en öl, men ingen är nöjd. Alla vet att vi kan komma upp på en bättre nivå, så vi är hungriga för mer.

"Klart vi drömmer"

Vid avancemang till kvartsfinal väntar antingen England eller Tyskland, och tar man sig vidare därifrån: eventuellt stornationer som Belgien, Frankrike eller Portugal.

För Ludwig Augustinsson, till vardags i tyska Werder Bremen, lever drömmen om en plats i EM-finalen på Wembley i London den 11 juli.

– U21-generationen, vi drömde och vi lyckades också gå hela vägen. Det är många med från den tiden och många som är med från VM. Där var det många som inte trodde att vi skulle gå vidare från gruppen, inte ens från åttondelen och kvarten, så vi vet att det är möjligt. Det är klart vi drömmer. När vi har våra dagar kan vi slå vilket lag som helst i den här turneringen.

Emil Forsberg/TT

Ekonomi

Aegirbio får mångmiljon-order på covidtest

Ett svenskt bolag, Aegirbio, har fått mångmiljonorder på sina salivbaserade test som inte kräver någon bomullspinne i näsan. Arkivbild.
Foto: Anupam Nath/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det svenska bolaget Aegirbio som specialiserat sig på salivtest för covid-19 har tillsammans med Nowmed fått en testorder på cirka 100 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. Bolagets salivtest för covid efterfrågas från flera håll i Asien.

– Vi har ett salivbaserat covid-19 test och nu har vi fått en återförsäljare i Thailand som kommer att distribuera till länderna runt omkring, säger Aegirbios vd Martin Linde.

Det Lund-baserade företaget Aegirbio har tagit fram testen, men tillverkningen sköts av en annat bolag. Företaget har valt att inte gå ut med vem som producerar själva testen, mer än att det är ett nordiskt bolag.

Efter det att testordern rullats ut tror Aegirbio att de kan få beställningar värda 200 miljoner kronor i månaden, och att det totala värdet på ordern kan bli en miljard kronor för år 2021.

– För oss som omsatte 15 000 i fjol så är det här ett genombrott som heter duga. Att bara få in en order, vår andra order, gör att vi kommer att omsätta 150 miljoner i år, säger Martin Linde, och fortsätter:

– För oss att få en order på 100 miljoner kronor på midsommaraftons morgon, det är helt grymt.

Linde förklarar att det är den europeiska CE-märkningen som fått inköpare i Asien att vända sig mot den europeiska marknaden, och att de mer lätthanterliga salivtesten har en fördel mot de traditionella pcr-testen där en bomullspinne petas in i näsan eller halsen.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Misshandlad boaorm hittad på frisbee-bana

En boaorm 'av större modell' hittades i det fria utanför Ängelholm i Skåne på midsommarafton. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Inrikes
Inrikes

En orm misstänks ha blivit misshandlad och dumpad i Ängelholm. Den en meter långa och armledstjocka ormen identifieras av polisen som en boaorm.

– Allmänheten larmar oss vid 10-tiden. Vi åker till platsen och anträffar det här djuret och larmar djurambulansen, säger Evelina Olsson, presstalesperson hos polisen i region Syd.

Ormen hittades på en frisbee-bana vid Östra vägen.

– Patrullen på plats berättar att det här djuret var i väldigt dåligt skick och man misstänker att ormen kan ha blivit utsatt för yttre våld och sedan dumpad på platsen helt enkelt.

– Den är mycket, mycket medtagen, säger Evelina Olsson.

Enligt polisen är det troligt att ormen måste avlivas.

Polisen har ännu inte fått in några vittnesmål, men Evelina Olsson säger att de gärna tar emot allmänhetens tips.

Polisen ska upprätta ett anmälan om djurplågeri.

Malmö

Balkongbrand på Ramels väg

Malmö
Malmö Vid klockan halv ett på fredagen inkommer ett larm om en lägenhetsbrand på Ramels väg. Polis, ambulans och räddningstjänst skickas till platsen.

Under fredagen får räddningstjänsten in ett larm om att det brinner i en lägenhet på femte våningen i ett flerfamiljshus på Ramels väg.

Det visar sig senare att det endast brunnit på balkongen. Strax innan klockan 13 bekräftar räddningstjänsten att branden ska vara släckt.

Ingen person ska skadats i samband med branden.

Inrikes

Bra intensivvård under pandemin

Endast några få sjukhus har behövt prioritera när det gäller intensivvård. Arkivbild.
Foto: Erik G Svensson/TT
Inrikes
Inrikes Intensivvården har fungerat bra under pandemin trots det hårda trycket, visar en enkät av Sveriges Radio Ekot.

Av 52 tillfrågade sjukhus uppger 47 att de har inte behövt prioritera hårdare än vanligt mellan vilka som har fått intensivvård, bland andra Skellefteå lasarett och Sundsvalls sjukhus.

– Jag tror att vi har varit mer strikta med vilka patienter vi tar in. Det kan vara en patient från en hjärtavdelning till exempel, som behöver lite extra övervakning av cirkulationen och hjälp med andningen, och dem har vi inte kunnat ta in den här gången. Men de som verkligen har behövt intensivvård har fått det, säger Per Eriksson, som är medicinskt ledningsansvarig på intensiven på Sundsvalls sjukhus, till radion.

Många sjukhus gjorde sig beredda på att behöva göra hårdare prioriteringar och på att ha dubbelt så många patienter, men enkäten visar att belastningen på landets intensivvårdsavdelningar har varit ganska ojämn – med fullt på vissa sjukhus och flera lediga platser på andra.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om antalet sjukhus som behövt prioritera.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Ekonomi

Mer pengar för vaccin till låginkomstländer

Covid-19-vaccin anländer till Madagaskars huvudstad Antananarivo genom Covax-programmet i maj.
Foto: Alexander Joe/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den FN-stödda vaccinalliansen Gavi har godkänt ytterligare 775 miljoner dollar – motsvarande över 6,5 miljarder svenska kronor – för att kunna leverera covid-19-vaccin till låginkomstländer de kommande två åren.

Därmed är den totala finansieringen till FN:s Covax-program uppe i närmare åtta miljarder svenska kronor. Covax förväntas nu nå sitt mål om utdelning av 1,8 miljarder vaccindoser under första kvartalet 2022.

Sedan februari månad har Covax delat ut 90 miljoner doser till 132 länder.

Utrikes

Fler dödsoffer hittade efter huskollaps

Räddningsarbetare vid det kollapsade huset på torsdagen.
Foto: Gerald Herbert/AP/TT
Utrikes
Utrikes Arbetet fortsätter i oförminskad takt vid massorna efter det förödande husraset i Miami.
Tre dödsoffer har konstaterats och närmare 100 personer saknas. Men hoppet om att hitta överlevande är inte ute.

Nästan ett dygn efter det att ett tolvvåningshus kollapsat i Surfside i Miami har ännu bara tre dödsoffer bekräftats. Antalet saknade är fortsatt närmare 100, men det är osäkert hur många som befann sig i huset när det kollapsade klockan halv två på natten.

Räddningsarbetet har fortsatt under kvällen och natten, lokal tid, och kommer att fortsätta oavbrutet så länge hopp om att hitta människor vid liv i rasmassorna finns.

– Dagen går mot sitt slut, men deras dag gör det inte. De är så motiverade att fortsätta gräva fram människor ur massorna och kunna lämna över dem till de anhöriga, säger Daniella Levine Cava, borgmästare för Stormiami, Miami-Dade, om räddningsarbetarna på en presskonferens.

Räddningsarbetarna använder hundar och kameror i arbetet och lyssnar hela tiden efter ljud från eventuella överlevande.

– Så ibland stannar alla upp där de är och bara lyssnar. Det och hundarna och kameror som vi kan borra ner genom betongen och små luftluckor gör att vi kan leta även där (vi inte kommer fram), säger Miamis brandchef till CNN.

Ännu har inga nyheter om att överlevande hittats kommit.

– Vi hörde ljud. Inte människor som ropade, men ljud. Det låter som någon som slår på något, ett bankande. Men vi har inte hört några röster, säger vice brandchefen Ray Jadallah, på en presskonferens enligt amerikanska medier.

15-minutersskift

Räddningsarbetarna jobbar i 15-minutersskift för att kunna gräva sig fram så fort som möjligt.

– Den största utmaningen är arbetstakten som de här männen och kvinnorna måste hålla, säger Floridas brandchef Jimmy Patronis till CNN.

Han uppger att räddningsstyrkor från hela delstaten är på väg till Surfside för att hjälpa till.

– De kommer inte att sluta kämpa förrän varje liv som går att rädda har räddats.

102 personer av de som befarades befinna sig i de rasade lägenheterna är oskadda, men det är inte klarlagt hur många som befann sig i de drabbade lägenheterna – 55 av husets 136. Myndigheterna uppger att flera boende var säsongsboende och att andra var bortresta på semester.

Ett fyrtiotal människor har räddats ur massorna.

Väntar på nyheter

President Joe Biden har godkänt att utlysa ett nödläge i Florida och en federal insats kommer att bistå i delstatens hjälparbete.

Vänner och familjer till de som saknas kan än så länge bara vänta och hoppas på det bästa.

– Vi väntar bara på att få höra något, precis som alla andra. Det är helt surrealistiskt, säger Bradley Lozano, vars svärfar bor i en av de drabbade lägenheterna, till The Washington Post.

– Det här är en långsam process. Vi förstår deras smärta, men de ser inte allt som händer, säger polischefen Alfredo Ramirez enligt Miami Herald om den ökade frustrationen över att nyheter om de saknade dröjer.

Martin Yngve/TT

Räddningsarbetare vid det raserade huset.
Räddningsarbetare vid det raserade huset.
Foto: Lynne Sladky/AP/TT
Förödelsen var total efter huskollapsen i Miami i Florida på torsdagsmorgonen.
Förödelsen var total efter huskollapsen i Miami i Florida på torsdagsmorgonen.
Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Ekonomi

Enighet på väg om jordbruksreform

En traktor vid gränsen mellan Tjeckien och Polen. Efter många års förhandlingar är en kompromiss nu på gång om nästa reform av EU:s jordbrukspolitik. Arkivbild.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den långa striden om hur EU:s jordbrukspolitik ska fungera framöver är slutligen på väg att ebba ut.

"Vi är väldigt nära en god kompromiss. Närmare än någonsin. Vi har gjort enorma framsteg under natten i känsliga områden", skriver EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski på Twitter.

Bland annat är EU-länderna och EU-parlamentet nu överens om att minst 20 procent av direktstödet till jordbrukarna ska läggas på miljövänliga insatser under år 2023 och 2024 och sedan öka till minst 25 procent mellan 2025 och 2027.

Intensiva förhandlingar har pågått under hela våren. Förhoppningen är nu att en definitiv uppgörelse kan godkännas när EU-ländernas jordbruksministrar samlas i Luxemburg på måndag.

"I min bok hade jag gärna sett mer, men oavsett så ger det lantbrukare pengar för det viktiga miljö- och klimatarbete de redan gör, samt sporrar dem att prioritera det ännu mer", kommenterar svenska EU-parlamentsledamoten Emma Wiesner (C).

Miljöorganisationen Greenpeace är dock kritisk.

"När det gäller jordbruket lyssnar inte EU på vetenskapen, småjordbrukare eller ens sina egna revisorer utan levererar en politik som bara gynnar stora markägare och de största", säger Marco Contiero från Greenpeace i ett uttalande.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU:s jordbrukspolitik

EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) är ett av unionens äldsta politikområden. Grunderna lades i Romfördraget 1957.

I dag delas CAP in i två pelare. Drygt 70 procent består av direktstöd baserat på antal hektar mark eller kreatur. Resten är andra typer av jordbruksstöd, exempelvis projektstöd, miljöersättningar och ersättningar för ekologisk produktion. Totalt går omkring 30 procent av EU:s budget till jordbrukspolitiken.

Den senaste reformen av systemet lades fram i juni 2018 av EU-kommissionen. Utdraget förhandlande har dock lett till att genomförandet redan skjutits upp till 2023, om slutlig enighet kan nås.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL