Inrikes

Fler värnpliktiga rapporterar kränkningar

Fler värnpliktiga säger sig ha utsatts för kränkningar. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Fler värnpliktiga säger sig ha utsatts för kränkningar. Under 2020 uppgav nästan var femte värnpliktig, 17 procent, att de utsatts för oönskat beteende från andra värnpliktiga, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Motsvarande siffra 2019 var 15 procent och året innan 11 procent, enligt Försvarsmaktens årliga utvärdering.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstroendet mot regeringen: Detta har hänt

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg ut från pressträffen i Rosenbad efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen har fallit efter att fyra av riksdagens partier röstat för misstroendet mot den. Hur hamnade vi här?

Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer överens om 73 punkter och ingår januariavtalet. Punkt 44 innebär att fri hyressättning ska införas vid nybyggnation, senast 1 juli 2021.

Dåvarande partiledaren för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt meddelar att Vänsterpartiet kommer avsätta statsminister Stefan Löfven om förslaget om marknadshyror läggs fram.

Utredaren lämnar sitt förslag om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter till regeringen. Syftet med förändringen är att skapa fler hyreslägenheter.

Vänsterpartiet ger regeringen 48 timmar att dra tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, alternativt bjuda in till förutsättningslösa förhandlingar mellan bostadsmarknadens parter.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tror inte på Vänsterpartiets ultimatum men KD säger att partiet inte kommer rädda regeringen om en omröstning blir aktuell.

Regeringen svarar att det inte finns något färdigt förslag som kan dras tillbaka utan enbart ett betänkande från utredaren som är ute på remiss.

Regeringen säger att den kommer att bjuda in Hyresgästföreningen och fastighetsägare för att diskutera förslagen under remisstiden.

Vänsterpartiet meddelar att det inte har förtroende för regeringen eftersom den inte mött kravet på att slopa förslaget i sin helhet. V söker stöd för misstroende.

SD lämnar in yrkande om misstroende mot regeringen och säger på en pressträff att de hoppas på extraval hösten 2021. SD är också emot marknadshyror men misstroendet handlar om regeringen som helhet. Kort därefter meddelar först KD och sedan M att de kommer att rösta för att fälla regeringen, vilket tillsammans med V ger majoritet för fällning.

Liberalerna meddelar att de inte kommer att rösta för att fälla regeringen, förutsatt att regeringen "hedrar januariavtalet".

Statsminister Stefan Löfven och C-ledaren Annie Lööf meddelar att parterna på hyresmarknaden får förhandla om förslag för hyressättning fram till den 1 september. Om parterna kommer överens kommer deras förslag läggas fram av regeringen. Om de inte kommer fram till något lägger regeringen fram utredningens förslag om fri hyressättning i nyproduktion.

Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag eftersom punkt 44 i januariavtalet inte stryks i sin helhet. V går fram med misstroendet.

Liberalerna meddelar att om regeringen faller vid misstroendeomröstningen så upphör också januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Riksdagens kammare fylls för första gången under pandemin och Löfven blir historisk som den första statsministern att fällas i en misstroendeomröstning. 181 röstar för, 109 emot och 51 avstår. 8 ledamöter är frånvarande.

På en pressträff säger Löfven att det kan ta honom hela den vecka han har på sig (till den 28 juni) att komma med besked om vägen framåt. Antingen blir det talmansrundor för att bilda en ny regering eller extraval.

Partiledare och olika partiföreträdare säger att de samtalat om vägar framåt, men avslöjar inte vad som sägs.

: Centerpartiet släpper kravet på fri hyressättning i nyproduktion som fällde statsministern Stefan Löfven. "Eftersom förslaget inte längre finns på bordet så tycker vi att det är viktigt att vi justerar januariavtalet för att få bättre balans", säger Centerledaren Annie Lööf.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni säger att partiet inte kommer att omförhandla januariavtalet. "Nu eftersträvar vi en borgerlig regering", säger hon.

Helena Björk/TT

Inrikes

Elva män åtalas för storbråket i Hjällbo

Elva män från två olika konstellationer åtalas för det våldsamma bråket i Hjällbo i slutet på maj. Ett bråk som ett par dagar därefter utmynnade i ett mord. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Elva män från två olika konstellationer åtalas för det våldsamma bråket i Hjällbo i slutet på maj. Ett bråk som ett par dagar därefter utmynnade i ett mord.
– De här personerna har tagit över det offentliga rummet och förvandlat torget till ett slagfält, säger åklagaren Fredrik Berglund till Göteborgs-Posten.

Det var den 28 maj på eftermiddagen som det utbröt ett storbråk på torget i Hjällbo när två olika grupper började slåss vilt. Bråket tros ha uppstått efter en mindre incident men snabbt eskalerat. Polisen kallades till platsen.

Fem män tillhör en familjekonstellation, sex av dem en annan. Åklagaren pekar ut tre av männen, två från från den ena konstellationen och en från den andra, som anförare. Det ses som en försvårande omständighet.

Kraftigt våld

– Merparten av de som nu ställs inför rätta har brukat kraftigt våld. Vi har kunnat identifiera betydligt fler som deltar, men samtidigt varit tvungna att begränsa oss. Det är dessa elva som sticker ut i sitt agerande. De struntade fullständigt i polismännens uppmaningar, konstaterar Fredrik Berglund till tidningen.

Åklagaren kommer att yrka på fängelsestraff för samtliga inblandade.

Fler utredningar

Samtidigt pågår ytterligare två förundersökningar med koppling till händelserna i Hjällbo.

Dels en som rör de misshandelsbrott som utfördes på olika platser i Hjällbo under helgen i slutet på maj. Dels en som rör mordet på en 44-årig man som sköts till döds ett par dagar senare i vad som förmodas vara en hämndaktion. Två av offrets vänner skottskadades.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Sabuni avvisar invit från S och C

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nappar inte på C:s och V:s inviter. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kommer inte att omförhandla januariavtalet.
– Nu eftersträvar vi en borgerlig regering, säger hon.

Regeringen och Centern uppmanade i går Liberalerna att tänka om under midsommarhelgen för att undvika ett extra val. De erbjöd Sabuni att omförhandla januariavtalet om L kommer tillbaka till samarbetet.

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S,V, C och MP, säger Sabuni till TT.

– Vi verkar konstruktivt för en liberal borgerlig regering och ser gärna att Centerpartiet ansluter sig.

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter uppmana de inblandade att fundera kring alternativ och förslag över midsommar. På frågan från TT om vad det innebär att Liberalerna avvisar inviten, säger han:

– Det finns en lösning på bordet, ett förslag till lösning. Låt oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige, säger Löfven när han anländer till EU-toppmötet i Bryssel.

– Låt svenska folket förtjänstfullt fira midsommar efter all pandemi, i lugn och ro. Men de politiskt ansvariga måste fundera "vad gör vi för att undvika politisk oro efter" (läs: midsommar), säger Löfven.

Han säger att han har till måndag på sig, för egen del.

– Vi har till måndag på oss att fundera på om vi vill ha extraval eller inte, säger han.

Talmansrundor

Sabuni anser att Löfven nu bör låta riksdagens talman inleda så kallade talmansrundor för att sondera möjligheten för en ny regering.

– För alla som vill undvika extraval, så som jag hör regeringen och Centern säga, så borde de förorda att sätta igång snabbt med talmansrundor för att lösa det här, säger L-ledaren.

Enligt henne finns det goda möjligheter att bilda en ny regering genom sådana talmansrundor.

– Det finns goda möjligheter. Antingen kan C stödja en borgerlig regering, då har vi majoritet eller så kan C stödja Stefan Löfven, då har han majoritet.

– Nu när C hörsammat V och till och med börjat prata med V så finns det goda möjligheter för statsminister Stefan Löfven (S) att få till ett underlag för sin regering.

Men Sabuni vill helst att C ansluter sig till den borgerliga sidan.

– Om C:s krav för att släppa fram Löfven är sänkta skatter på låga inkomster och sparande så menar jag att det görs bäst inom borgerligheten. Därför välkomnar jag Centerpartiet till att ansluta sig till borgerligheten, säger hon.

"Ingen överraskning"

Strax efter att riksdagen i måndags riktade misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, gav Sabuni beskedet att man anser att januariavtalet fallit.

TT: Kom det som en överraskning för Löfven och Lööf?

– Nej, självklart inte. De visste mycket väl vad som gäller om regeringen faller. Det var ingen överraskning för dem. De var väl informerade i god tid och innan vi överhuvudtaget påbörjade förhandlingarna, säger Sabuni.

– Direkt efter kravet från V så visste de, beroende på utgång vad det skulle innebära för Liberalerna, utifrån de beslut vi fattat de senaste månaderna.

TT: Är ni oroliga för att det ska bli extra val i stället för talmansrundor?

– Jag skulle inte säga orolig. Vi önskar inget extra val. Eftersom jag hör flera säga samma sak, så tycker jag att lösningen borde vara talmansrundor, säger Sabuni.

– Vill Stefan Löfven utlysa ett extra val, så förbereder vi oss för det. I så fall ses vi i en valrörelse, men är man seriös med att man inte önskar extra val i Sverige i det läge vi befinner oss i, då tycker jag att vi i en talmansrunda kan lösa detta.

"Goda förutsättningar"

Sabuni uppger att L gjort sitt yttersta den gångna veckan för att undvika en politisk kris, men hon tror att den nu ändå kan lösas.

– Det finns goda förutsättningar att få till en borgerlig regering, säger Sabuni.

Enligt henne har L bättre förutsättningar att få igenom sänkt skatt, skolreformer och åtgärder för en bättre integration i ett borgerligt samarbete.

– Nu är det dags för andra att ta ansvar och göra sina val. Det finns goda chanser att få till en borgerlig regering i en talmansrunda om C väljer det, eller också att få en S-regering med stöd från V, nu när C börjat hörsamma och prata med V.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Inrikes

Operation Costa: Frias efter polisprovokation

Operation Costa, som allt kretsar kring, inleddes i februari 2017 sedan polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade stora mängder narkotika till Sverige. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes En 58-åring hjälpte till med cannabissmuggling från Spanien till Sverige. Ändå frias han.
Det är nämligen inte säkert att han hade begått brottet om inte svensk polis och dess "operation Costa" provocerat honom till det, anser Svea hovrätt.

I februari förra året genomfördes en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i Upplands-Bro kommun. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som stod bakom transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Det de inte vetat om var att transporten var en så kallad kontrollerad leverans, eller att chauffören egentligen var en tysk tulltjänsteman. De hade heller inte förstått att en man kallad Ivan, som de samarbetat med, egentligen är polis.

"Inte tillräckligt"

Liksom i tingsrätten fälls nu 40-åringen för brotten, påföljden blir fängelse i sju år och tio månader.

– Det framgår av bevisningen att han ägnade sig åt den här typen av narkotikabrottslighet. Han skulle ha gjort sig skyldig till brott oavsett infiltratörens åtgärder, säger Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd och rättens ordförande.

Den medåtalade 58-åringen frias däremot. Svea hovrätt anser att han visserligen gjort sig skyldig till medhjälp till brotten genom att han förmedlat kontakter och anordnat möten som handlat om just narkotika. Men det är inte säkert att han hade begått brotten utan den provokation som polisen stått för, anser domstolen. Därför ska han frias.

Domstolen har bland annat tagit hänsyn till att infiltratören och 58-åringen haft många kontakter under lång tid, och att det ofta varit "Ivan" som tagit initiativ till dessa.

– Det framgår att infiltratören har visat ett klart intresse av att den här mannen skulle förmedla kontakter, och det var ju det han också gjorde. Vi har också beaktat att det är inte bevisat att den här mannen varit direkt involverad i 40-åringens narkotikaverksamhet. Det är alltså att polisens åtgärder har haft en sådan påverkan på honom, säger Anne Kuttenkeuler.

Nätverk smugglade

Bakgrunden till målet är en polisoperation kallad Costa, som inleddes i februari 2017 efter att polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade stora mängder narkotika till Sverige.

En polisoperatör inom polisens sektion för särskilda insatser, som kallade sig Ivan, fick i uppdrag att infiltrera gruppen, och siktet ställdes in på den 58-årige mannen. Ivan fick med hans hjälp också kontakt med en 40-årig man.

Polisoperatören sade sig vara verksam inom främst transportbranschen men med "ett öppet sinne för de flesta typer av affärer". Han blir flera gånger erbjuden att hjälpa till att transportera narkotika, och i februari 2020 blir alltså planerna verklighet.

När målet togs upp i Attunda tingsrätt fälldes båda männen. De hade begått smugglingen även utan infiltratörens medverkan, ansåg rätten.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Provokativa åtgärder som polisverktyg

Polis i Sverige får inte vidta en provokativ åtgärd som riskerar att leda till att någon begår ett brott som annars inte hade begåtts.

Det finns dock tillfällen och omständigheter där en viss typ av provokation kan vara tillåten, exempelvis då det bedöms att brottet ändå skulle ha genomförts, men vid en annan tidpunkt, kanske på en annan plats och med andra personer.

Det är därmed tillåtet att framkalla den individualiserade brottsliga handlingen, men inte att väcka en brottslig vilja.

Beslutar man att vidta "provokativa åtgärder" krävs det en stark brottsmisstanke samt att det rör sig om allvarlig brottslighet.

Infiltratörer från polisen kan vara en form av provokativ åtgärd, där en person på uppdrag av polisen agerar med påhittad identitet för att få tillgång till en annars sluten, kriminell värld.

Beslut om att vidta provokativa åtgärder i en brottsutredning ska alltid fattas av åklagare.

Källa: Åklagarmyndigheten

Inrikes

Lastfartyg på grund i Ångermanälven

Ett fartyg har gått på grund i Ångermanälven. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett 130 meter långt lastfartyg fick maskinproblem och gick på grund vid Sandö i Ångermanälven på torsdagsmorgonen.

Kustbevakningen arbetar med att minimera riskerna för att olja ska läcka ut i vattnet.

Enligt myndigheten har fartyget drivit upp på en sandbank med stäven och har oljetankarna i aktern, vilket minskar risken för utsläpp.

Lastfartyget heter Koningsborg och är registrerat i Nederländerna. Det är fullastat med timmer och var på väg med slutdestination Casablanca i Marocko, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

I nuläget finns inga misstankar om brott kring händelsen. Fartyget hade lots ombord när det förlorade manöverförmågan.

Det är oklart när fartyget kan dras loss från grundet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Inrikes

TT-FLASH: L säger nej till nytt januariavtal

Inrikes
Inrikes Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger nej till att omförhandla januariavtalet, uppger hon för TT.

Inrikes

Sabuni avvisar invit från S och C

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kommer inte att omförhandla januariavtalet.
– Nu eftersträvar vi en borgerlig regering, säger hon.

Regeringen och Center uppmanade i går Liberalerna att tänka om under midsommarhelgen för att undvika ett extra val. De erbjöd Sabuni att omförhandla januariavtalet om L kommer tillbaka till samarbetet.

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S,V, C och MP, säger Sabuni till TT.

– Vi verkar konstruktivt för en liberal borgerlig regering och ser gärna att Centerpartiet ansluter sig.

Sabuni anser att Löfven nu bör låta riksdagens talman inleda så kallade talmansrundor för att sondera möjligheten för en ny regering.

– För alla som vill undvika extraval, så som jag hör regeringen och Centern säga, så borde de förorda att sätta igång snabbt med talmansrundor för att lösa det här, säger L-ledaren.

Enligt henne finns det goda möjligheter att bilda en ny regering genom sådana talmansrundor.

– Det finns goda möjligheter. Antingen kan C stödja en borgerlig regering, då har vi majoritet eller så kan C stödja Stefan Löfven då har han majoritet.

– Nu när C hörsammat V och till och med börjat prata med V så finns det goda möjligheter för statsminister Stefan Löfven (S) att få till ett underlag för sin regering.

Men Sabuni vill helst att C ansluter sig till den borgerliga sidan.

– Om C:s krav för att släppa fram Löfven är sänkta skatter på låga inkomster och sparande så menar jag att det görs bäst inom borgerligheten. Därför välkomnar jag Centerpartiet till att ansluta sig till borgerligheten, säger hon.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Marianne Ahlenius/TT

Daniel Martinsson/TT

Inrikes

Risk för skyfall till midsommar

Blöt inledning på midsommardygnet i söder. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Det kan bli en rejält blöt inledning på midsommarafton i delar av Sverige.

SMHI varnar för att det under natten till midsommarafton kan komma kraftiga skyfall i Östergötlands län, Kalmar län utom Öland, Kronobergs östra och västra länsdelar, Jönköpings östra, västra och södra del och Österlen i Skåne.

Enligt den riskbedömning som SMHI gjort kan det på dessa ställen komma omkring 35 millimeter på kort tid och "då regnet kommer under en kort tid kan det orsaka översvämningar i bland annat källare, viadukter och dagvattensystem".

Under dagen - när regnet dragit bort - ser norra delen ut av landet att få ganska svalt väder, med temperaturer under 20 grader. I söder ser det ut att bli varmare, men en del moln, och risk för skurar - klassiskt midsommarväder alltså.

Marianne Ahlenius/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL