Sport

Coronakaos inför EM-premiären – detta gäller

Mattias Svanberg (till höger) fick lämna landslagets träning i Göteborg efter att ha testat positivt för covid-19.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Sveriges Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg har testat positivt för covid-19.
Även Spanien har två bekräftade fall i truppen.
Det är coronakaos inför måndagens EM-premiär i grupp E – så här är läget just nu.

Vad har hänt?

Dejan Kulusevski följde inte med den övriga EM-truppen till Göteborg i tisdags då han innan avfärden från Stockholm testat positivt för covid-19. Läkaren Anders Valentin berättade att Juventus anfallsstjärna troligen smittats innan Sverige gick in i sin EM-bubbla i mitten av förra veckan.

Senare på eftermiddagen fick Bolognamittfältaren Mattias Svanberg lämna den svenska träningen efter att även hans testsvar visat sig vara positivt. Båda spelarna missar EM-premiären mot Spanien i Sevilla på måndag.

Hur har Sverige agerat?

Sverige säger sig ha följt Europeiska fotbollsförbundets protokoll och förhåller sig till Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer så länge truppen är kvar i Sverige. Men efter de positiva testsvaren har landslaget skärpt rutinerna.

Den redan frekventa testningen utökas till dagliga snabbtester samt fler PCR-tester, teorigenomgångar kommer genomföras i mindre grupper, spelarbehandlingar tidsbegränsas och flyttas om möjligt utomhus, gemensamma aktiviteter inomhus ställs in, mindre resande i buss och vistelse tillsammans inomhus begränsas ännu mer.

Hur var reaktionerna?

Beskedet möttes av kritik mot den ledighet som Sverige gav truppen innan EM-bubblan. Efter landskampen mot Finland fick truppen en tre dagar lång ledighet innan den strikta bubblan inleddes.

Innan beskedet om att även Svanberg hade testat positivt menade Janne Andersson att det var rätt beslut att ge spelarna ledigt innan mästerskapet. Han uttryckte även en viss oro för hur detta kunde utvecklas. Under onsdagen beskrev förbundskaptenen tisdagen som en tung dag.

Är den svenska truppen vaccinerad?

Två spelare är fullvaccinerade och ytterligare en har fått en dos. Dessutom har några spelare antikroppar och enligt Anders Valentin är en tredjedel av truppen skyddad i någon mån.

Till skillnad får Spanien så kommer inte Sverige att snabbvaccinera EM-truppen inför mästerskapet. På tisdagens presskonferens sade Anders Valentin att han inte tycker att det är moraliskt försvarbart att friska idrottsmän går före riskgrupper i vaccinationskön.

Kan Sverige ersätta de smittade spelare?

Innan ett land har spelat sin första match i EM får spelare bytas ut från den trupp som är anmäld till mästerskapet om spelaren drabbats av "allvarliga skador eller sjukdomar". Dit räknas spelare som har testat positivt för covid-19 eller bedöms ha varit i närkontakt med en coronasmittad person.

Janne Andersson meddelade under onsdagens presskonferens att han inte bett någon spelare att vara "stand by" för att eventuellt kallas in som ersättare.

Spanien har till exempel kallat in 17 spelare i en reservbubbla i fall någon spelare skulle behöva ersättas.

Kan en spelare som strukits komma tillbaka?

För att en spelare ska kunna ansluta måste en annan strykas ur EM-truppen. En spelare som strukits ur truppen får inte ansluta på nytt om denne skulle hinna tillfriskna innan turneringens slut.

Måste matchen spelas på utsatt tid?

Så länge bägge länders halva 26-mannatrupper, alltså 13 spelare (varav minst en målvakt), är tillgängliga så ska matchen spelas på utsatt tid. Det vill säga att spelarna ska vara utanför karantän och uppvisa ett negativt coronatest.

Skulle däremot ett land inte kunna ställa upp med 13 spelare kan matchen flyttas fram i upp till 48 timmar.

Kan Sverige förlora på WO?

Går det inte att spela matchen på utsatt tid eller 48 timmar framåt så ska Uefas disciplinnämnd besluta vilket land som bär ansvaret för att matchen inte kan spelas och utdöma en 3–0-seger till det andra landet.

Magnus Wilsson/TT

Sport

Kulusevski gick på middag – får landslagskritik

Dejan Kulusevski. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Ett videoklipp spreds på sociala medier och väckte stor uppmärksamhet innan det plockades bort.
Bilderna visade Dejan Kulusevski bland flera personer i en liten lägenhet.
Den coronasmitttade landslagsstjärnan – som riskerar att missa EM – har fått förklara sig för Janne Andersson.
– Jag tycker inte det var ett bra beslut, säger förbundskaptenen.

Samtidigt som det bekräftades att Kulusevski testats positivt för covid-19 cirkulerade videon som visade Juventusstjärnan på en mindre tillställning den 31 maj, en av de dagar landslagsspelarna hade ledigt med stränga förhållningsregler.

Janne Andersson bekräftade klippets äkthet på onsdagens presskonferens.

Han var inte glad, men har pratat ut med Kulusevski och köper 21-åringens förklaring till ett händelseförlopp anfallaren inte styrde över.

Visste inte att han kunde bli sjuk

Dejan Kulusevski och hans flickvän blev bjudna på en middag hos hans syster och hennes pojkvän. När han kom dit överraskades han av att några vänner även var där.

– Det blev han jätteglad för. Dejans grundingång har varit att han har haft covid så han har inte varit så bekymrad som så många andra. Jag tillhör dem också, jag har inte trott tidigare att man kan få det igen utan jag har känt mig immun, säger Janne Andersson.

– Så här i efterhand inser han att det där var ju inte alls bra. Han beklagar verkligen att han var med på middagen och tillställningen. Det gör jag också, jag tycker inte det var ett bra beslut, fortsätter Andersson.

Några disciplinära åtgärder är inte aktuella.

– Jag håller inte på med repressalier. Man diskuterar och går vidare, säger Andersson.

Är välkommen tillbaka

Förbundskaptenen påpekar också att det inte är från middagsbesöket Juventusstjärnans smitta kommer.

– Hans smitta kommer med all säkerhet inte därifrån. Utan det är en anhörigsmitta. Han hade träffat den personen oavsett om det varit den här ledigheten eller om han hade gått in i truppen, säger Andersson.

– Det är hur som helst jättetråkigt. Dejan är jätteledsen över det här och beklagar hela situationen.

Kulusevski är isolerad och missar EM-premiären mot Spanien på måndag. Förbundskaptenen hoppas att anfallsstjärnan är spelklar till den andra gruppspelsmatchen mot Slovakien den 18 juni.

– Dejan är synnerligen välkommen tillbaks när han är frisk igen, säger Janne Andersson.

Kan strykas från truppen

Men det är långt från säkert att Kulusevski och/eller Mattias Svanberg, den andre smittade spelaren i truppen, får spela EM.

– Det är svårt att säga. Det beror på förloppet. Det kan krävas negativa tester för att ta sig in i Ryssland, så det finns en viss osäkerhet. Man får se hur det är dag för dag. Det går inte att gissa någon procent. Svanberg har minimala nivåer, mår bra och känner inga symptom. Det är positivt. Kulusevskis nivåer är högre, säger läkaren Anders Valentin.

– Vi får byta spelare fram till den första matchen (midnatt till måndag 14 juni), men vi har kontakt med Uefa och väntar information om vad som exakt gäller, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

På lördag flyger landslaget till Sevilla. Innan dess måste beslut fattas om Kulusevski och Svanberg ska strykas och kunskap fås om de ens får ta sig in i Spanien.

– Ett beslut måste vi ta om vi ska ta in nya spelare, som ska in i bubblan och testas och så vidare. Vi får prata om hur vi ska göra, säger Pettersson.

Ingen reservbubbla

Trots risken för fler smittofall finns just nu inga planer på att samla aktuella reserver i en egen bubbla, för att snabbt och smittsäkert kalla in dem.

– Det finns många tankar i huvudet men det är inte ett, inte än i alla fall. Vi funderar hela tiden kring de här frågorna. Vi har ingen aning om vad som kommer att hända, men vi hoppas att det ljusnar för varje dag. Anledningen till att vi fick ta ut 26 spelare var att det här kunde hända. Nu är vi 24. Jag ser fortfarande att vi har en god marginal och kan få ihop ett slagkraftigt lag, säger Janne Andersson.

Henrik Skiöld/TT

Magnus Wilsson/TT

Sport

EM-backen "hängig" – men har testat negativt

Pontus Jansson. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Mittbacken Pontus Jansson är hängig och stod över dagens träning på baslägret i Göteborg.
– Det förekom att folk blev hängiga även innan covid, säger förbundskapten Janne Andersson.
När Jansson är tillbaka i träning kan förbundskaptenen inte med bestämdhet säga.

Han antyder också att Jansson inte kommer närmare en startelva mot Spanien i EM-premiären den 14 juni så länge han inte är med i den kollektiva träningen.

Jansson anslöt till truppen i mitten av förra veckan. Då var han väldigt sliten, fick extra vila och var inte aktuell för landskampen mot Armenien.

Tanken var att han skulle ta igen förlorad tid i Göteborg.

– Känner han sig som i dag lär han inte träna, men förhoppningsvis känner han sig lite bättre i morgon och kan vara med, säger Andersson.

Inte borträknad men...

– Jag har inte räknat bort honom, men det är är klart att det hade varit bättre för hans möjligheter att ta en plats i elvan om han varit med nu och kunnat köra för fullt.

Dejan Kulusevski fick stanna på spelarhotellet i Stockholm och hålls där isolerad på grund av ett positivt covid-19-test. Senare fick Mattias Svanberg samma resultat, mittfältaren togs bort från träningen och är nu isolerad på EM-basen i Göteborg.

Kring Jansson finns just nu ingen oro för att han ska ha fått virussmittan.

– Han har testat negativt och man kan vara hängig... Det förekom att folk var hängiga innan covid. Det är inget nytt, säger Janne Andersson.

Omfattande tester

Läkaren Anders Valentin beskriver proceduren för att hålla koll på 30-årige Janssons hängighet.

– Vi testade i morse, ett snabbtest, i kväll gör vi PCR-test, ett nytt snabbtest i morgon och sedan PCR. Det blir väldigt mycket test här nu under den lite känsliga perioden, säger Valentin.

– Hans tester har varit negativa, trots att han har lite symptom. Skulle symptomen bero på covid så borde de ha varit positiva, så det känns lugnande.

Svanberg, som Valentin tror kan ha smittats av Kulusevski, har låga nivåer i sina tester.

– Han hade väldigt låga virusnivåer i PCR-testet och så gjorde vi ett snabbtest som var negativt. Smittsamhet är extremt osannolikt, säger Valentin.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Uefa övervägde vaccin till EM-lagen

Mattias Svanberg och Dejan Kulusevski, tvåa och trea från vänster, har inte fått något coronavaccin och båda nyligen testats positivt för covid-19. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport EM-arrangören Europeiska fotbollsförbundet övervägde alternativet att alla 24 lag skulle få vaccin före mästerskapet.
"Men efter en grundlig analys kom Uefa till slutsatsen att det inte gick på grund av en organisatorisk risk, samt ur etisk synpunkt eftersom vaccinering av de högst prioriterade grupperna fortsatt är viktigare än någonting annat", skriver Uefa till Ritzau.

Flera EM-deltagande länder har haft konstaterade coronafall under sin läger före mästerskapet som sparkar i gång på fredag med mötet Turkiet–Italien i Rom.

Efter att två fall konstaterats i Sverige (Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg) under tisdagen fick den danska nyhetsbyrån Ritzau svar på en fråga kring hur Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som anordnar turneringen, tänkt kring vaccin.

"Att erbjuda vaccin till alla lag var något som övervägdes. Men efter en grundlig analys kom Uefa till slutsatsen att det inte gick att på grund av en organisatorisk risk, samt ur etisk synpunkt eftersom vaccinering av de riskgrupperna fortsatt är viktigare än någonting annat", skriver Uefa.

24 lag deltar i EM-slutspelet som spelas i 11 länder. Vissa spelare och ledare är vaccinerade, men det har varit beroende på av var de bor och vilket nationellt vaccinationsprogram de har varit en del av.

Sport

Han har en nyckelroll i svenska smittkaoset

Dale Reese har en nyckelroll i den omfattande covid-19-testandet av spelare och ledare inför och under EM. Arkivbild
Foto: Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Det är en fin titel, men Dale Reese hade helst sluppit allt den för med sig.
Som medical liaison officer för fotbollslandslaget hamnar de omfattande coronatesterna på hans bord.
– Vi måste alltid ta testerna på regelbundna tider och någon måste organisera det hela. Det är min uppgift, säger han.

Medical liaison officer ligger rätt och lätt på den 66-årige amerikanens tunga. En svensk översättning hamnar någonstans vid medicinsk kontaktperson.

På tal om titlar, Reese är även idrottsskadeterapeut och medicinsk koordinator och en nyckelperson i det finmaskiga skyddsnät som omger landslagstruppen.

När landslaget slöt sig och gick in i sin bubbla i och med lägret i Stockholm är allt kring pandemin prioriterat. Ändå lyckades smittan ta sig in och härja i truppen med mindre än en vecka till EM-premiären mot Spanien i Sevilla.

Både Dejan Kulusevski och Mattias Svanberg är konstaterad smittade och hålls isolerade.

6-7 timmar per testtillfälle

Det europeiska fotbollsförbundet ställer långtgående krav på de deltagande nationerna. Ingen släpps in i den så kallade "röda zonen" utan dokumentation som visar ett färskt och negativ testresultat.

– Jag koordinerar med alla tester med Uefa och ser till att från det att testerna tagits ges certifikat så att spelarna kan delta i matcherna. Det gäller även ledare. För att komma in i den "röda zonen" måste vi visa pass och certifikat, säger Reese.

TT: Hur mycket tid lägger du på det här?

– Jag skulle tippa att det rör sig om 6-7 timmar per testtillfälle. Dessutom ska jag se till att alla är på rätt plats och att allting godkänts. Nu inför och under mästerskapet testas truppen var fjärde dag. Det är för att vi ska komma in i länderna vi åker till.

Sköter även dopningsarbetet

På Dale Reeses lott ligger även att han sköter dopningskontrollen. Det innebär att han sköter inrapporteringen till Uefa whereabouts om var spelarna befinner sig och ser till att de spelare som kallas till dopningskontroll infinner sig.

– Efter varje match testas två spelare. Vi vet aldrig vilka det blir och det är lite pyssel med det.

Inför samlingen i Stockholm rehabiliteringstränade Filip Helander utanför truppen, i mittbackens fall i Malmö.

– Då måste jag uppge för Uefa var han befinner sig en timma om dagen. Det innebär att Uefa får en adress och ett klockslag. Skulle han inte vara där då, får han en prick, men först ringer de mig och jag har en timma på mig att se till att han är på plats.

Enligt Dale Reese är dagens spelare mycket väl medvetna om vilka regler som gäller. Försiktigheten kring vilka mediciner som tas är stor.

– Det är en utmaning, men vi pratar hela tiden med spelarna och de tar inget vi inte har godkänt. Jag har bara varit med om att det hänt en gång att en spelare tagit något otillåtet. Det var en nässprej, spelaren frågade mig om den var okej. Det var den inte och spelaren fick inte spela matchen, säger han.

Ser HIF som ny utmaning

Reese kom till Sverige redan som 18-årig utbytesstudent 1973 och har varit verksam i en rad klubbar. Efter totalt 18 år i IFK Norrköping sade han upp sig i mars förra året, men stannade kvar säsongen ut på grund av pandemin.

Nu är han inne på ett nytt äventyr. Han och frun Ksenija har köpt hus i Gunnarstorp utanför Bjuv och Helsingborgs IF är ny arbetsgivare.

– Det påminde mig om när jag kom till Norrköping. De ville tillbaka till allsvenskan, låg i superettan och ville komma upp i fysisk form. Vi gav det två år, men redan efter ett nåddes allsvenskan och sedan kom Janne Andersson och så blev det som det blev.

– Jag har alltid gillat västkusten också.

Henrik Skiöld/TT

FAKTA

Fakta: Dale Reese

Född: 11 maj 1955 i East Palestine, Ohio, USA.

Familj: Frun Ksenija.

Yrke: Idrottsskadeterapeut.

Klubbuppdrag och anställningar i Sverige: Drott (1978–79), IFK Göteborg (1980–86), Örgryte (1986–87), Svenska fotbollslandslaget (1986–90, 2016–), IFK Norrköping (1998–2000, 2002, 2004–2006, 2010–2020), AIK (2001). Helsingborgs IF (2021–).

Aktuell: Landslagets allt-i-allo. Medicinsk koordinator, skadeterapeut, sköter covid-19- och dopningsrelaterade uppgifter.

EM i fotboll 2021

Fotbollshöjdarna till Glasgow i 20 timmar

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, i mitten, och generalsekreterare Håkan Sjöstrand, till höger, tillsammans med statsminister Stefan Löfven, till vänster, under VM 2018.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Det blir ingen svensk publikfest i EM-åttondelsfinalen i Glasgow på grund av de coronaanpassade inresereglerna som omöjliggör för supportrarna att resa till Skottland.

De högst ansvariga i Svenska fotbollförbundet, ordföranden Karl-Erik Nilsson och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand, får se Blågult möta Ukraina på plats på Hampden Park på tisdag, men de släpps in på nåder.

– Vi har en speciell inbjudan, Karl-Erik och jag. Vi får komma in och vara i landet i 20 timmar, sen får vi åka hem igen, säger Sjöstrand.

Enligt de nuvarande inresereglerna till Skottland från Sverige krävs det karantän i tio dagar samt covid-test dag två och åtta.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

OS i Tokyo 2021

OS-mästaren Murray klar för Tokyo

Andy Murray i Queens-turneringen förra veckan.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Sport
Sport

Den dubble regerande OS-mästaren i tennis, Andy Murray, är klar för spel i Tokyo.

Den 34-årige skotten, som vann OS-turneringen både 2012 och 2016, har tagits ut till Storbritanniens lag som även består av Dan Evans i singel. Murray ska också spela dubbel med Joe Salisbury.

Murray har varit hårt skadedrabbad de senaste åren, i höft och ljumske, och är just nu rankad först på 119:e plats.

– OS betyder väldigt mycket för mig. Det är en stor ära att kunna få vara med spelen för fjärde gången, säger Murray enligt BBC.

– Att få leda den brittiska truppen vid öppningsceremonin för fem år sedan i Rio är en av höjdpunkterna i min karriär.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

TT-sportens veckopm 25/6-4/7

Sport
Sport

Fredag 25 juni

FOTBOLL: EM, herrar: matchfri dag (tom 11/7).

+ Sverige tränar (14.00) och har presskonferens (15.30) på basen i Göteborg

GOLF: PGA-mästerskapen, damer (Johns Creek, Georgia, tom 27/6).

FOTBOLL: Copa America, grupp A: Chile-Paraguay (23.00, Brasilia, Brasilien, tom 11/7).

BORDTENNIS: EM (Warszawa, tom 27/6).

BILSPORT: Formel 1, träning (11.30/15.00, Spielberg, Österrike, tom 27/6).

BASKET: EM, damer: matchfri dag (Valencia, Spanien, och Strasbourg, Frankrike, tom 27/6).

SIMNING: Sette Colli (Rom, tom 27/6).

TENNIS: WTA (Eastbourne, Storbritannien (500), Bad Homburg, Tyskland (250), tom 26/6).

TENNIS: ATP 250 (Mallorca, Spanien, Eastbourne, Storbritannien, tom 26/6).

GOLF: USA-touren, herrar (Cromwell, Cincinnati, tom 27/6).

GOLF: Europatouren, herrar (München, tom 27/6).

GOLF: Europatouren, damer (Beroun, Tjeckien, tom 27/6).

RIDSPORT: Int fälttävl (Strzegom, Polen, tom 27/6).

RIDSPORT: Int hopptävl (Knokke, Belgien, tom 27/6).

FOTBOLL: Champions League, herrar: förkval, final: Torshamn/Escaldes, Andorra–Folgore, San Marino/Pristina.

ISHOCKEY: Stanley Cup.

TRAV: Hagmyren (V64), Årjäng.

BILSPORT: Rally, VM-deltävl 6 av 12 (Naivasha, Kenya, tom 27/6).

Lördag 26 juni

FOTBOLL: EM, herrar, åttondelsfinal: Wales-Danmark (18.00, Amsterdam), Italien-Österrike (21.00, London, tom 11/7).

+ Sverige tränar och har presskonferens på basen i Göteborg (tid ej klar)

GOLF: PGA-mästerskapen, damer (Johns Creek, Georgia, tom 27/6).

BORDTENNIS: EM (Warszawa, tom 27/6).

BILSPORT: Formel 1, tidskval (15.00), träning (12.00, Spielberg, Österrike, tom 27/6).

BASKET: EM, damer: semifinal (Valencia, Spanien, tider ej fastställda, tom 27/6).

CYKEL: Tour de France: första etappen, Brest-Landerneau (187 km, tom 18/7).

GOLF: USA-touren, herrar (Cromwell, Cincinnati, tom 27/6).

GOLF: Europatouren, herrar (München, tom 27/6).

GOLF: Europatouren, damer (Beroun, Tjeckien, tom 27/6).

TENNIS: WTA (Eastbourne, Storbritannien (500), Bad Homburg, Tyskland (250), tom 26/6).

TENNIS: ATP 250 (Mallorca, Spanien, Eastbourne, Storbritannien, tom 26/6).

RIDSPORT: Int fälttävl (Strzegom, Polen, tom 27/6).

RIDSPORT: Int hopptävl (Knokke, Belgien, tom 27/6).

ISHOCKEY: Stanley Cup: ev. semifinal 7 i bäst av 7: Tampa Bay-NY Islanders (02.00).

BILSPORT: Rally, VM-deltävl 6 av 12 (Naivasha, Kenya, tom 27/6).

Söndag 27 juni

FOTBOLL: EM, herrar, åttondelsfinal: Nedländerna-Tjeckien (18.00, Budapest), Belgien-Portugal (21.00, Sevilla, tom 11/7)

+ Sverige tränar och har presskonferens på basen i Göteborg (tid ej klar)

FOTBOLL: Allsvenskan, damer: Kristianstad-Piteå IF (14.00), Rosengård-Häcken (15.00), AIK-Eskilstuna (16.00).

MCSPORT: Roadracing, VM-deltävl 9 av 19 (Assen, Nederländerna).

BORDTENNIS: EM (Warszawa, tom 27/6).

BASKET: EM, damer: final och match om tredje plats (båda Valencia, Spanien, tider ej fastställda, tom 27/6).

GOLF: Europatouren, damer (Beroun, Tjeckien, tom 27/6).

RIDSPORT: Int fälttävl (Strzegom, Polen, tom 27/6).

RIDSPORT: Int hopptävl (Knokke, Belgien, tom 27/6).

ISHOCKEY: Stanley Cup: ev. semifinal 7 i bäst av 7: Vegas-Montreal (02.00).

FOTBOLL: Träningsmatch, herrar: Malmö FF-Midtjylland (14.00), AIK-Östersunds FK (15.00, Norrtälje), Hammarby-Sirius (16.00).

FOTBOLL: Elitettan: IFK Norrköping-Umeå IK, Morön-IK Uppsala (båda 13.00), Jitex-Borgeby (15.00).

SIMNING: Sette Colli (Rom, tom 27/6).

BILSPORT: Formel 1, deltävl 8 av 23 (15.00, Le Castellet, Frankrike, tom 27/6).

CYKEL: Världstouren, damer: La Course by le Tour de France.

CYKEL: Tour de France: andra etappen, Perros-Guirec-Mur-de-Bretagne (182 km, tom 18/7).

GOLF: Europatouren, herrar (München, tom 27/6).

BILSPORT: Rally, VM-deltävl 6 av 12 (Naivasha, Kenya, tom 27/6).

GOLF: PGA-mästerskapen, damer (Johns Creek, Georgia, tom 27/6).

GOLF: USA-touren, herrar (Cromwell, Cincinnati, tom 27/6).

Måndag den 28 juni

FOTBOLL: EM, herrar, åttondelsfinal: Spanien-Kroatien (18.00, Köpenhamn), Frankrike-Schweiz(21.00, Bukarest, tom 11/7).

+ Svenska truppen reser till Glasgow inför matchen mot Ukraina. Digital presskonferens med förbundskapten Janne Andersson och lagkaptenen, följt av träning (tid ej klar, TT:s utsända Anton Johansson och Erik Simander, Glasgow, tom 29/6)

FOTBOLL: Allsvenskan, damer: Vittsjö-Djurgården (18.00), Linköping-Kif Örebro (18.30).

GOLF: Henrik Stenson och Fanny Suneson har pressträff om junior- och paragolftävlingar (digitalt, 13.00).

CYKEL: Tour de France: tredje etappen, Lorient-Pontivy (182 km, tom 18/7).

BASKET: NBA-slutspel: semifinal 3 i bäst av 7: Atlanta-Milwaukee (02.30).

FOTBOLL: Copa America, grupp A: Bolivia-Argentina (Cuiaba), Uruguay-Paraguay (Rio de Janeiro, båda 02.00).

FOTBOLL: MLS.

FOTBOLL: Isländska ligan.

FOTBOLL: Träningsmatch, herrar: Sirius-Hammarby (12.00), Häcken-Helsingborg (17.00).

Tisdag den 29 juni

FOTBOLL: EM, herrar, åttondelsfinal: England-Tyskland (18.00, London), Sverige-Ukraina (21.00, Glasgow, tom 11/7).

FOTBOLL: Damernas förbundskapten Peter Gerhardsson presenterar truppen till OS i Tokyo (11.00, Solna).

HANDBOLL: Sveriges damlandslaget har pressträff inför OS (13.15, Kungälv)

ORIENTERING: Svensk pressträff inför VM (13.00, digitalt).

BASKET: NBA-slutspel: ev. semifinal 5 i bäst av 7: Phoenix-LA Clippers (03.00).

MCSPORT: Speedway, elitserien: Västervik-Rospiggarna, Masarna-Lejonen (båda 19.00).

CYKEL: Tour de France: fjärde etappen, Redon-Fougères (152 km, tom 18/7).

Onsdag den 30 juni

FOTBOLL: EM, herrar: matchfri dag (tom 11/7).

BASKET: NBA-slutspel: semifinal 4 i bäst av 7: Atlanta-Milwaukee (02.30).

CYKEL: Tour de France: femte etappen, tidstempo, Changé-Laval (27 km, tom 18/7).

Torsdag den 1 juli 2021

FOTBOLL: EM, herrar: matchfri dag (tom 11/7).

FOTBOLL: Allsvenskan, damer: Piteå IF-AIK (19.00).

FRIIDROTT: Diamond League (Oslo).

ALLMÄNT: Preliminärt: Restriktionerna för bland annat publik på idrottsevenemang lättas.

MCSPORT: Speedway, elitserien: Smederna-Vetlanda, Dackarna-Piraterna (båda 19.00).

CYKEL: Tour de France: sjätte etappen, Tours-Chateauroux (144 km, tom 18/7).

BASKET: NBA-slutspel: ev. semifinal 6 i bäst av 7: LA Clippers-Phoenix (03.00).

FOTBOLL: Landskamp, damer: Storbritannien-Zambia (20.15, Stoke-on-Trent).

FOTBOLL: Landskamp, herrar: Mexiko-Panama (03.00, Nashville, Tennessee).

GOLF: Europatouren, herrar (Kilkenny, Storbritannien, tom 4/7).

GOLF: USA-touren, damer (The Colony, Texas, tom 4/7).

GOLF: USA-touren, herrar (Detroit, Michigan, tom 4/7).

Fredag den 2 juli

FOTBOLL: EM, herrar, kvartsfinal (18.00, St Petersburg/21.00, München, tom 11/7).

FOTBOLL: Allsvenskan, damer: Växjö-Eskilstuna, Häcken-Kristianstad (båda 19.00).

BASKET: NBA-slutspel: ev. semifinal 5 i bäst av 7: Milwaukee-Atlanta (02.30).

FOTBOLL: Landskamp, damer: USA-Mexiko (01.00, East Hartford, Connecticut).

FOTBOLL: Copa America: kvartsfinal (23.00, Goiania, Brasilien, tom 11/7).

SIMHOPP: GP, deltävl 6 av 7 (Bolzano, Italien, tom 4/7).

BILSPORT: Formel 1, träning (11.30/15.00, Spielberg, Österrike, tom 4/7).

CYKEL: Tour de France: sjunde etappen, Vierzon-Le Creusot (248 km, tom 18/7).

GOLF: Europatouren, herrar (Kilkenny, Storbritannien, tom 4/7).

GOLF: USA-touren, damer (The Colony, Texas, tom 4/7).

GOLF: USA-touren, herrar (Detroit, Michigan, tom 4/7).

Lördag den 3 juli

FOTBOLL: EM, herrar, kvartsfinal (18.00, Baku/21.00, Rom, tom 11/7).

FOTBOLL: Allsvenskan, herrar: IFK Norrköping-Malmö FF (15.00), Degerfors-Östersunds FK (17.30).

FOTBOLL: Allsvenskan, damer: Kif Örebro-Rosengård, Hammarby-Vittsjö (båda 14.00).

FRIIDROTT: Presskonferens inför Diamond League-galan i Stockholm (13.00, Nacka).

HANDBOLL: Landskamper, damer: Sverige-Ryssland (14.00, 's-Hertogenbosch)

FOTBOLL: Copa America: kvartsfinal (02.00, Rio de Janeiro, tom 11/7).

BASKET: NBA-slutspel: ev. semifinal 7 i bäst av 7: Phoenix-LA Clippers (03.00).

SIMHOPP: GP, deltävl 6 av 7 (Bolzano, Italien, tom 4/7).

BILSPORT: Formel 1, tidskval (15.00), träning (12.00, Spielberg, Österrike, tom 4/7).

CYKEL: Världscupen, mountainbike (Les Gets, Frankrike, tom 4/7).

CYKEL: Tour de France: åttonde etappen, Oyonnax-Le Grand-Bornand (151 km, tom 18/7).

GOLF: Europatouren, herrar (Kilkenny, Storbritannien, tom 4/7).

GOLF: USA-touren, damer (The Colony, Texas, tom 4/7).

GOLF: USA-touren, herrar (Detroit, Michigan, tom 4/7).

Söndag den 4 juli

FOTBOLL: EM, herrar, matchfri dag ( tom 11/7).

FRIIDROTT: Diamond League (Stockholm).

FOTBOLL: Allsvenskan, damer: Djurgården-Linköping (15.00).

HANDBOLL: Landskamper, damer: Nederländerna-Sverige (18.15, 's-Hertogenbosch)

FOTBOLL: Copa America: kvartsfinal (00.00, Goiania/03.00, Brasilia, Brasilien, tom 11/7).

BASKET: NBA-slutspel: ev. semifinal 6 i bäst av 7: Atlanta-Milwaukee (02.30).

FOTBOLL: MLS.

FOTBOLL: Finländska ligan.

FOTBOLL: Landskamp, herrar: Mexiko-Nigeria (04.30, Los Angeles, Kalifornien).

Petter Nilsson/TT

EM i fotboll 2021

EM-intäkter på 150 miljoner: Väldigt välkommet

Fotbollslandslaget efter segern över Polen som ger klirr i förbundets kassa.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Sveriges framgångar i fotbolls-EM har redan gett Svenska fotbollsförbundet intäkter på 150 miljoner kronor.
– Det är väldigt välkomna intäkter när vi ser till konsekvenserna av pandemin, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

Bara i fjol tappade förbundet (SvFF) drygt 50 miljoner kronor i intäkter från de publikfria matcherna i Nations League. Även i år har landslagen spelat matcher utan publik.

– Det handlar om ett antal miljoner. Men till i år har vi kunnat planera och budgetera för det och kunnat hantera det på ett bättre sätt, säger Sjöstrand.

Pengar till utbildning

Pengarna som delas ut för deltagande i EM, för vinster och oavgjorda matcher i gruppspelet, och avancemang till åttondelen är bruttoinkomster.

– Det är ju en hel del omkostnader kring ett sånt här mästerskap, men det är naturligtvis mycket pengar och det är välkommet, säger Sjöstrand.

– Pengarna avsätter vi för att över tid kunna återinvestera i spelarutbildning, ledarutbildning, och domarutveckling. De här pengarna går inte till någon aktieägare utan går tillbaks till svensk fotboll.

Förutom pengarna från Europeiska fotbollsförbundet Uefa, som höjts med 24 procent från EM 2016, kan Svenska fotbollförbundet tjäna på landslagsframgången genom att bli intressantare för samarbetspartner.

– Det är få, om ingen idrott, som kan samla svenska folket som fotbollen klarar av att göra. Och det finns andra perspektiv på framgångarna efter det här året med pandemin, som betyder ännu mer. Att vi kan samlas och att vi kan glädjas betyder mycket för folkhälsan, kanske mer än någonsin, säger SvFF:s generalsekreterare.

Räknar bara segrar

– Vi ser också att återstarten som vi jobbar med, att många slutat idrotta och som man kanske kan hjälpa till att hitta tillbaks. På kort sikt är det inte en monetär intäkt för oss, men för svenska folkhälsan betyder det här jättemycket. I åldrarna 7-25 år står fotbollen för 46 procent av alla idrottsaktiviteter så betydelsen av såna här framgångar betyder otroligt mycket för väldigt många, vill jag påstå.

TT: Hoppas ni nu på fler framgångar och mer klirr i kassan i EM?

– Under mästerskapet räknar vi inte pengar och inte bollinnehav utan nu räknar vi poäng och segrar. Och sen blir det andra positiva konsekvenser av mästerskapet. Det känns otroligt bra, vi ska vara stolta över det vi presterat hittills, men inte vara nöjda.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Prispengar i EM

Deltagande i EM: 92,5 miljoner kronor för vardera lag.

Seger i gruppspelet: 15 miljoner.

Oavgjort i gruppspelet: 7,5 miljoner.

Åttondelsfinal: 20 miljoner.

Kvartsfinal: 32,5 miljoner.

Semifinal: 50 miljoner.

Finalförlorare: 70 miljoner.

Finalvinnare: 100 miljoner.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL