Inrikes

FBI gillrade fälla – så gick insatsen till

Fakta om polisinsatsen Trojan Shield.
Foto: Anders Humlebo/TT
Inrikes
Inrikes Kriminella runt om i världen trodde att de flög under radarn – men kommunikationstjänsten Anom var i själva verket en fälla gillrad av FBI.
Så här ledde insatsen "Trojan Shield" fram till över 800 gripanden.
PREMIUM

Allt började 2018, då FBI via en hemlig källa fick tillgång till en ny, krypterad kommunikationstjänst. FBI tog över Anom, som tjänsten kallades, och utvecklade och spred telefoner med programvaran inom kriminella nätverk, enligt amerikanska domstolshandlingar som först publicerades av Vice News.

Enligt dokumenten såg källan också till att föra ut Anom-enheter till sitt nätverk av distributörer av den här typen av varor, som hade högt förtroende inom kriminella kretsar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Frias från mordplaner – kan ändå uteslutas

Advokaten som åtalats misstänkt för två fall av stämpling till mord frias av tingsrätten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den åtalade advokaten frias från anklagelsen att ha beställt och planerat ett mord på sin exhustrus sambo.
Han döms dock till fyra månaders fängelse för andra brott och riskerar fortsatt uteslutning ur Advokatsamfundet.

– Vi har inlett ett ärende mot honom och det pågår. På grund av sekretess kan jag inte uttala mig om det enskilda ärendet, men det är ändå så att han kan få disciplinära påföljder från vår disciplinnämnd mot bakgrund av det här, säger Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, till TT.

Advokaten frias från två fall av stämpling till mord och två fall av misshandel, men döms till fängelse i fyra månader för vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri, grov olovlig körning och fortkörning.

"Mycket allvarligt brott"

TT: Uppnår de brott han döms för till en nivå där det kan bli tal om uteslutning?

– Det är vår disciplinnämnd som är vår domstol och som i enskilda fall tar ställning till det. Så i det här individuella fallet kan jag inte uttala mig om det, men generellt kan jag säga att det finns en paragraf i rättegångsbalken som säger att om en advokat genom att begå brott har visat att han eller hon är uppenbarligen olämplig att vara advokat, då ska den advokaten uteslutas, säger Mia Edwall Insulander.

Paragrafen infördes i rättegångsbalken 2018 och har ännu aldrig prövats av Advokatsamfundets disciplinnämnd. Det är ännu oklart om domen kommer att överklagas till hovrätten och det är först när den vunnit laga kraft som ett besked kan väntas om uteslutning eller inte.

– När det gäller till stämpling till mord är det ett mycket allvarligt brott med ett högt straffvärde. Så skulle det vara så att domen eventuellt ändras i hovrätten är det typiskt sett ett sådant brott som skulle kunna innebära en uteslutning, men även andra typer av brott kan ha betydelse för om en advokat faktiskt visar sig vara olämplig eller inte, säger Mia Edwall Insulander.

Det kan även finnas andra skäl till att en advokat blir utesluten och detta enligt en paragraf som funnits länge i rättegångsbalken.

– Det kan handla om att man gjort orätt eller åsidosatt sina plikter som advokat, säger Mia Edwall Insulander.

I det aktuella fallet frias även en medåtalad man som var misstänkt för delaktighet i ett fall av stämpling till mord.

Även om det är styrkt att advokaten haft kontakt med mannen för att beställa ett mord och att de båda har diskuterat i meddelandet att exhustruns sambo ska mördas räcker det inte till en fällande dom, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Tänkte inte agera

Den medåtalade har uppgett att han aldrig tänkt göra allvar av planerna.

"För straffbarhet för stämpling krävs också att faran för att brottet fullbordas inte är ringa. Det finns ingen bevisning som motsäger den medtilltalades uppgifter att han inte har gjort något mer än att delta i konversationen och att han aldrig har haft för avsikt att gå vidare. Eftersom allt som i den här delen läggs advokaten till last har gått via den medtilltalade har det inte funnits någon fara för att brottet fullbordas", säger rättens ordförande om varför de båda frias.

I det andra fallet av misstänkt stämpling till mord ska advokaten, som nekar till brott, försökt få tre personer att mörda mannen. En av dessa män har hörts i rätten och har medgett att han blivit tillfrågad, men nekar till att han skulle ha gått med på utföra brottet.

Inte heller de betalningar som advokaten ska ha gjort till bankkonton som tillhör de tre personerna räcker som bevis, skriver rätten och friar mannen även i det fallet.

TT har sökt den huvudåtalades försvarsadvokat och åklagaren.

Inrikes

Lastfartyg på grund i Ångermanälven

Ett fartyg har gått på grund i Ångermanälven. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ett 130 meter långt lastfartyg har gått på grund vid Sandö i Ångermanälven.
Kustbevakningen arbetar med att minimera risken för oljeutsläpp.

– Strax efter nio i morse drabbades fartyget av någon sorts blackout och förlorade manöverförmågan, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Fartyget har drivit upp på en sandbank, enligt myndigheten.

– Av alla grund man kan gå på så är en sandbank bland de mest skonsamma mot skrovet.

Liten risk

Fartyget stötte emot sandbanken med stäven först. Bränsletankarna finns i aktern, som alltså inte haft någon kontakt med grundet.

Samtidigt är det gynnsamma väderförhållanden, vilket ytterligare minskar risken, säger Lindekrantz.

Kustbevakningen arbetar med att minimera riskerna för att olja ska läcka ut i vattnet.

– Man kan aldrig utesluta att det sker ett oljeutsläpp. Men den initiala bilden är att vi inte har något pågående utsläpp.

Under morgonen och förmiddagen har Kustbevakningen dokumenterat från luften med flygplan för att upptäcka eventuella utsläpp som inte syns från land, eller ombord på fartyget.

Ett större miljöskyddsfartyg är på väg för att vara redo om läget skulle förändras.

Bogserbåt på väg

Lastfartyget heter Koningsborg och är registrerat i Nederländerna. Det är fullastat med timmer och var på väg med slutdestination Casablanca i Marocko, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland.

Det finns inga misstankar om brott kring händelsen. Fartyget hade lots ombord när det förlorade manöverförmågan.

När fartyget kan dras loss är oklart.

– Alla är måna om att fartyget ska komma loss så fort som möjligt, men det måste också ske på ett säkert sätt.

Försäkringsbolaget och rederiet till fartyget tar fram en bärgningsplan, som sedan Transportstyrelsen måste godkänna innan fartyget kan lossas.

En bogserbåt som ska kunna dra loss fartyget är på väg.

Ingen person har skadat i samband med grundstötningen.

Inrikes

Misstroendet mot regeringen: Detta har hänt

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg ut från pressträffen i Rosenbad efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen har fallit efter att fyra av riksdagens partier röstat för misstroendet mot den. Hur hamnade vi här?

Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kommer överens om 73 punkter och ingår januariavtalet. Punkt 44 innebär att fri hyressättning ska införas vid nybyggnation, senast 1 juli 2021.

Dåvarande partiledaren för Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt meddelar att Vänsterpartiet kommer avsätta statsminister Stefan Löfven om förslaget om marknadshyror läggs fram.

Utredaren lämnar sitt förslag om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter till regeringen. Syftet med förändringen är att skapa fler hyreslägenheter.

Vänsterpartiet ger regeringen 48 timmar att dra tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter, alternativt bjuda in till förutsättningslösa förhandlingar mellan bostadsmarknadens parter.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tror inte på Vänsterpartiets ultimatum men KD säger att partiet inte kommer rädda regeringen om en omröstning blir aktuell.

Regeringen svarar att det inte finns något färdigt förslag som kan dras tillbaka utan enbart ett betänkande från utredaren som är ute på remiss.

Regeringen säger att den kommer att bjuda in Hyresgästföreningen och fastighetsägare för att diskutera förslagen under remisstiden.

Vänsterpartiet meddelar att det inte har förtroende för regeringen eftersom den inte mött kravet på att slopa förslaget i sin helhet. V söker stöd för misstroende.

SD lämnar in yrkande om misstroende mot regeringen och säger på en pressträff att de hoppas på extraval hösten 2021. SD är också emot marknadshyror men misstroendet handlar om regeringen som helhet. Kort därefter meddelar först KD och sedan M att de kommer att rösta för att fälla regeringen, vilket tillsammans med V ger majoritet för fällning.

Liberalerna meddelar att de inte kommer att rösta för att fälla regeringen, förutsatt att regeringen "hedrar januariavtalet".

Statsminister Stefan Löfven och C-ledaren Annie Lööf meddelar att parterna på hyresmarknaden får förhandla om förslag för hyressättning fram till den 1 september. Om parterna kommer överens kommer deras förslag läggas fram av regeringen. Om de inte kommer fram till något lägger regeringen fram utredningens förslag om fri hyressättning i nyproduktion.

Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag eftersom punkt 44 i januariavtalet inte stryks i sin helhet. V går fram med misstroendet.

Liberalerna meddelar att om regeringen faller vid misstroendeomröstningen så upphör också januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Riksdagens kammare fylls för första gången under pandemin och Löfven blir historisk som den första statsministern att fällas i en misstroendeomröstning. 181 röstar för, 109 emot och 51 avstår. 8 ledamöter är frånvarande.

På en pressträff säger Löfven att det kan ta honom hela den vecka han har på sig (till den 28 juni) att komma med besked om vägen framåt. Antingen blir det talmansrundor för att bilda en ny regering eller extraval.

Partiledare och olika partiföreträdare säger att de samtalat om vägar framåt, men avslöjar inte vad som sägs.

: Centerpartiet släpper kravet på fri hyressättning i nyproduktion som fällde statsministern Stefan Löfven. "Eftersom förslaget inte längre finns på bordet så tycker vi att det är viktigt att vi justerar januariavtalet för att få bättre balans", säger Centerledaren Annie Lööf.

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni säger att partiet inte kommer att omförhandla januariavtalet. "Nu eftersträvar vi en borgerlig regering", säger hon.

Helena Björk/TT

Inrikes

Elva män åtalas för storbråket i Hjällbo

Elva män från två olika konstellationer åtalas för det våldsamma bråket i Hjällbo i slutet på maj. Ett bråk som ett par dagar därefter utmynnade i ett mord. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Elva män från två olika konstellationer åtalas för det våldsamma bråket i Hjällbo i slutet på maj. Ett bråk som ett par dagar därefter utmynnade i ett mord.
– De här personerna har tagit över det offentliga rummet och förvandlat torget till ett slagfält, säger åklagaren Fredrik Berglund till Göteborgs-Posten.

Det var den 28 maj på eftermiddagen som det utbröt ett storbråk på torget i Hjällbo när två olika grupper började slåss vilt. Bråket tros ha uppstått efter en mindre incident men snabbt eskalerat. Polisen kallades till platsen.

Fem män tillhör en familjekonstellation, sex av dem en annan. Åklagaren pekar ut tre av männen, två från från den ena konstellationen och en från den andra, som anförare. Det ses som en försvårande omständighet.

Kraftigt våld

– Merparten av de som nu ställs inför rätta har brukat kraftigt våld. Vi har kunnat identifiera betydligt fler som deltar, men samtidigt varit tvungna att begränsa oss. Det är dessa elva som sticker ut i sitt agerande. De struntade fullständigt i polismännens uppmaningar, konstaterar Fredrik Berglund till tidningen.

Åklagaren kommer att yrka på fängelsestraff för samtliga inblandade.

Fler utredningar

Samtidigt pågår ytterligare två förundersökningar med koppling till händelserna i Hjällbo.

Dels en som rör de misshandelsbrott som utfördes på olika platser i Hjällbo under helgen i slutet på maj. Dels en som rör mordet på en 44-årig man som sköts till döds ett par dagar senare i vad som förmodas vara en hämndaktion. Två av offrets vänner skottskadades.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Sabuni avvisar invit från S och C

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni nappar inte på C:s och V:s inviter. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kommer inte att omförhandla januariavtalet.
– Nu eftersträvar vi en borgerlig regering, säger hon.

Regeringen och Centern uppmanade i går Liberalerna att tänka om under midsommarhelgen för att undvika ett extra val. De erbjöd Sabuni att omförhandla januariavtalet om L kommer tillbaka till samarbetet.

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S,V, C och MP, säger Sabuni till TT.

– Vi verkar konstruktivt för en liberal borgerlig regering och ser gärna att Centerpartiet ansluter sig.

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter uppmana de inblandade att fundera kring alternativ och förslag över midsommar. På frågan från TT om vad det innebär att Liberalerna avvisar inviten, säger han:

– Det finns en lösning på bordet, ett förslag till lösning. Låt oss diskutera den och ta den tiden att fundera igenom det för att undvika politisk oro i Sverige, säger Löfven när han anländer till EU-toppmötet i Bryssel.

– Låt svenska folket förtjänstfullt fira midsommar efter all pandemi, i lugn och ro. Men de politiskt ansvariga måste fundera "vad gör vi för att undvika politisk oro efter" (läs: midsommar), säger Löfven.

Han säger att han har till måndag på sig, för egen del.

– Vi har till måndag på oss att fundera på om vi vill ha extraval eller inte, säger han.

Talmansrundor

Sabuni anser att Löfven nu bör låta riksdagens talman inleda så kallade talmansrundor för att sondera möjligheten för en ny regering.

– För alla som vill undvika extraval, så som jag hör regeringen och Centern säga, så borde de förorda att sätta igång snabbt med talmansrundor för att lösa det här, säger L-ledaren.

Enligt henne finns det goda möjligheter att bilda en ny regering genom sådana talmansrundor.

– Det finns goda möjligheter. Antingen kan C stödja en borgerlig regering, då har vi majoritet eller så kan C stödja Stefan Löfven, då har han majoritet.

– Nu när C hörsammat V och till och med börjat prata med V så finns det goda möjligheter för statsminister Stefan Löfven (S) att få till ett underlag för sin regering.

Men Sabuni vill helst att C ansluter sig till den borgerliga sidan.

– Om C:s krav för att släppa fram Löfven är sänkta skatter på låga inkomster och sparande så menar jag att det görs bäst inom borgerligheten. Därför välkomnar jag Centerpartiet till att ansluta sig till borgerligheten, säger hon.

"Ingen överraskning"

Strax efter att riksdagen i måndags riktade misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven, gav Sabuni beskedet att man anser att januariavtalet fallit.

TT: Kom det som en överraskning för Löfven och Lööf?

– Nej, självklart inte. De visste mycket väl vad som gäller om regeringen faller. Det var ingen överraskning för dem. De var väl informerade i god tid och innan vi överhuvudtaget påbörjade förhandlingarna, säger Sabuni.

– Direkt efter kravet från V så visste de, beroende på utgång vad det skulle innebära för Liberalerna, utifrån de beslut vi fattat de senaste månaderna.

TT: Är ni oroliga för att det ska bli extra val i stället för talmansrundor?

– Jag skulle inte säga orolig. Vi önskar inget extra val. Eftersom jag hör flera säga samma sak, så tycker jag att lösningen borde vara talmansrundor, säger Sabuni.

– Vill Stefan Löfven utlysa ett extra val, så förbereder vi oss för det. I så fall ses vi i en valrörelse, men är man seriös med att man inte önskar extra val i Sverige i det läge vi befinner oss i, då tycker jag att vi i en talmansrunda kan lösa detta.

"Goda förutsättningar"

Sabuni uppger att L gjort sitt yttersta den gångna veckan för att undvika en politisk kris, men hon tror att den nu ändå kan lösas.

– Det finns goda förutsättningar att få till en borgerlig regering, säger Sabuni.

Enligt henne har L bättre förutsättningar att få igenom sänkt skatt, skolreformer och åtgärder för en bättre integration i ett borgerligt samarbete.

– Nu är det dags för andra att ta ansvar och göra sina val. Det finns goda chanser att få till en borgerlig regering i en talmansrunda om C väljer det, eller också att få en S-regering med stöd från V, nu när C börjat hörsamma och prata med V.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Inrikes

Operation Costa: Frias efter polisprovokation

Operation Costa, som allt kretsar kring, inleddes i februari 2017 sedan polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade stora mängder narkotika till Sverige. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes En 58-åring hjälpte till med cannabissmuggling från Spanien till Sverige. Ändå frias han.
Det är nämligen inte säkert att han hade begått brottet om inte svensk polis och dess "operation Costa" provocerat honom till det, anser Svea hovrätt.

I februari förra året genomfördes en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i Upplands-Bro kommun. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som stod bakom transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Det de inte vetat om var att transporten var en så kallad kontrollerad leverans, eller att chauffören egentligen var en tysk tulltjänsteman. De hade heller inte förstått att en man kallad Ivan, som de samarbetat med, egentligen är polis.

"Inte tillräckligt"

Liksom i tingsrätten fälls nu 40-åringen för brotten, påföljden blir fängelse i sju år och tio månader.

– Det framgår av bevisningen att han ägnade sig åt den här typen av narkotikabrottslighet. Han skulle ha gjort sig skyldig till brott oavsett infiltratörens åtgärder, säger Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd och rättens ordförande.

Den medåtalade 58-åringen frias däremot. Svea hovrätt anser att han visserligen gjort sig skyldig till medhjälp till brotten genom att han förmedlat kontakter och anordnat möten som handlat om just narkotika. Men det är inte säkert att han hade begått brotten utan den provokation som polisen stått för, anser domstolen. Därför ska han frias.

Domstolen har bland annat tagit hänsyn till att infiltratören och 58-åringen haft många kontakter under lång tid, och att det ofta varit "Ivan" som tagit initiativ till dessa.

– Det framgår att infiltratören har visat ett klart intresse av att den här mannen skulle förmedla kontakter, och det var ju det han också gjorde. Vi har också beaktat att det är inte bevisat att den här mannen varit direkt involverad i 40-åringens narkotikaverksamhet. Det är alltså att polisens åtgärder har haft en sådan påverkan på honom, säger Anne Kuttenkeuler.

Nätverk smugglade

Bakgrunden till målet är en polisoperation kallad Costa, som inleddes i februari 2017 efter att polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade stora mängder narkotika till Sverige.

En polisoperatör inom polisens sektion för särskilda insatser, som kallade sig Ivan, fick i uppdrag att infiltrera gruppen, och siktet ställdes in på den 58-årige mannen. Ivan fick med hans hjälp också kontakt med en 40-årig man.

Polisoperatören sade sig vara verksam inom främst transportbranschen men med "ett öppet sinne för de flesta typer av affärer". Han blir flera gånger erbjuden att hjälpa till att transportera narkotika, och i februari 2020 blir alltså planerna verklighet.

När målet togs upp i Attunda tingsrätt fälldes båda männen. De hade begått smugglingen även utan infiltratörens medverkan, ansåg rätten.

Erika Nekham/TT

FAKTA

Fakta: Provokativa åtgärder som polisverktyg

Polis i Sverige får inte vidta en provokativ åtgärd som riskerar att leda till att någon begår ett brott som annars inte hade begåtts.

Det finns dock tillfällen och omständigheter där en viss typ av provokation kan vara tillåten, exempelvis då det bedöms att brottet ändå skulle ha genomförts, men vid en annan tidpunkt, kanske på en annan plats och med andra personer.

Det är därmed tillåtet att framkalla den individualiserade brottsliga handlingen, men inte att väcka en brottslig vilja.

Beslutar man att vidta "provokativa åtgärder" krävs det en stark brottsmisstanke samt att det rör sig om allvarlig brottslighet.

Infiltratörer från polisen kan vara en form av provokativ åtgärd, där en person på uppdrag av polisen agerar med påhittad identitet för att få tillgång till en annars sluten, kriminell värld.

Beslut om att vidta provokativa åtgärder i en brottsutredning ska alltid fattas av åklagare.

Källa: Åklagarmyndigheten

Inrikes

TT-FLASH: L säger nej till nytt januariavtal

Inrikes
Inrikes Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger nej till att omförhandla januariavtalet, uppger hon för TT.

Inrikes

Sabuni avvisar invit från S och C

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Foto: Nils Petter Nilsson / TT
Inrikes
Inrikes Liberalernas ledare Nyamko Sabuni kommer inte att omförhandla januariavtalet.
– Nu eftersträvar vi en borgerlig regering, säger hon.

Regeringen och Center uppmanade i går Liberalerna att tänka om under midsommarhelgen för att undvika ett extra val. De erbjöd Sabuni att omförhandla januariavtalet om L kommer tillbaka till samarbetet.

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både S,V, C och MP, säger Sabuni till TT.

– Vi verkar konstruktivt för en liberal borgerlig regering och ser gärna att Centerpartiet ansluter sig.

Sabuni anser att Löfven nu bör låta riksdagens talman inleda så kallade talmansrundor för att sondera möjligheten för en ny regering.

– För alla som vill undvika extraval, så som jag hör regeringen och Centern säga, så borde de förorda att sätta igång snabbt med talmansrundor för att lösa det här, säger L-ledaren.

Enligt henne finns det goda möjligheter att bilda en ny regering genom sådana talmansrundor.

– Det finns goda möjligheter. Antingen kan C stödja en borgerlig regering, då har vi majoritet eller så kan C stödja Stefan Löfven då har han majoritet.

– Nu när C hörsammat V och till och med börjat prata med V så finns det goda möjligheter för statsminister Stefan Löfven (S) att få till ett underlag för sin regering.

Men Sabuni vill helst att C ansluter sig till den borgerliga sidan.

– Om C:s krav för att släppa fram Löfven är sänkta skatter på låga inkomster och sparande så menar jag att det görs bäst inom borgerligheten. Därför välkomnar jag Centerpartiet till att ansluta sig till borgerligheten, säger hon.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Marianne Ahlenius/TT

Daniel Martinsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL