Kultur och nöje

Billy Joel sätter tonen för lastbilsturnén

Musikalartisterna Michael Jansson, Sara Lehmann och Oscar Pierrou Lindén repeterar tillsammans med regissören Johanna Hybinette (längst ner till höger) inför Malmö Operas lastbilsturné.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Scen En clown, en mästertjuv och en gamer fastnar i en hiss. Där inleds den konserteater som Malmö Opera på en lastbil bjuder på i sommar. Allt med utgångspunkt i Billy Joels musik. – Det är så klockrent med Billy Joel, det finns så otroligt mycket berättelser kring karaktärer i hans musik, säger Sarah Lehmann som spelar gamern Laura.

Med ett tiotal stopp runt om i Skåne och premiär i Staffanstorp på lördag 12 juni bjuder Malmö opera på en lastbil på ett annorlunda koncept denna sommar när man tar sig an den danska konserteatertraditionen.

– Det är lite som en förenklad variant av en fullskalig musikal. Man skalar bort och skalar ner och fokusera på musiken men har ändå en röd tråd i berättelsen, beskriver föreställningens regissör Johanna Hybinette som skapat föreställningen tillsammans med de tre musikalartister som står på lastbilsscenen - Oscar Pierrou Lindén, Sara Lehmann och Michael Jansson.

Repar i lokstallarna

Kvartetten repar just nu för fullt tillsammans med föreställningens tre musiker - kapellmästaren Johan Bergman på piano, Magdalena Entell på kontrabas och Thomas Blixt på slagverk - på lastbilen som står uppställd vid de gamla lokstallarna i Malmö. Det är inte första gången Johanna Hybinette och de tre musikalartisterna gör lastbilsturnén men tidigare gånger har det handlat om musikaliska föreställningar med utgångspunkt i artisternas egna liv.

– Att gå från att utforska något självbiografiskt till att skriva en fiktiv historia blev ett stort kliv, beskriver Oscar Pierrou Lindén. Vi började med musiken och jag vet inte hur många artister vi gick igenom. Det kändes som vi satt på Spotify dygnet runt.

– Till slut kom Oscar och Micke på Billy Joel och så här i efterhand känns det väldigt klockrent, säger Sara Lehmann. Det finns otroligt mycket berättelser runt karaktärer i hans musik och han är inte heller superkänd genom sitt namn.

– Man känner mer igen låtarna och Billy Joel har skrivit enormt mycket hits. Men vi har nog hittat vår egen ton, konstaterar Michael Jansson

– Kapellmästaren Johan Bergman har verkligen gjort superfina arrangemang. Varje solodel har han arrangerat för att förhöja karaktären, säger Sara Lehmann.

Hur byggde ni historien?

– Det gick åt mycket kaffe, säger Johanna Hybinette med ett skratt. Vi började med att se var vi skulle placera den och kom på att en hiss vore roligt efter den här pandemin, att det blir ett riktigt klaustrofobiskt möte. Tre människor träffas där av en slump och blir fast med varandra.

– Vi hade väl en grundidé av det där mötet där människor tvingas vara tillsammans och där vi kunde leka med förutfattade meningar och fördomar, säger Sara Lehmann.

Karaktärer från Billy Joels låtar

Personerna som fastnat i hissen är alla tre karaktärer tagna från Billy Joels låtar.

– Jag är Victor, en cirkusclown som lever ett ensamt och dystert liv i sorg efter en familj som försvunnit, beskriver Michael Jansson.

– Och jag är mästertjuven James som precis gjort sin livs största stöt och bara ska knalla ut och ha det bra och så stannar hissen och det blir verkligen panik, berättar Oscar Pierrou Lindén. Jag är också ensam och har en trasig familjehistoria.

– Det är väl den röda tråden, att vi alla är ensamma, sammanfattar Sara Lehmann. Min karaktär är en gamer som heter Laura och hon är fast i det förflutna, i ett förhållande som hon inte ser är över. Tidigt i historien får hon ett sms som gör att det blir en jäkla fart och på med päls och klackar och in i hissen.

Michael Jansson, Sara Lehmann, Johanna Hybinette och Oscar Pierrou Lindén i lastbilsscenens hiss.
Foto: Gunilla Wedding

Hur har det varit att jobba med en teaterkonsert?

– Vi är alla vana vi ett annat berättande, att fördjupa och investera känslor så det har varit väldigt utvecklande att skala ner för att gå till grunden i berättandet. Och vi låter absolut musiken tala, säger Sara Lehman.

– Det är också intressant att vi var ute efter ett trångt utrymme och att hela lastbilen är trång, både för oss och för musikerna, säger Johanna Hybinette.

– Det är också ganska svårt att spela på ett lastbilsflak mitt på dagen eller eftermiddagen, fortsätter Michael Jansson. Vi kan inte jobba med ljus eller den typen av magi utan musiken får driva allt,

– Sedan kan vi väl avslöja att vi har en fjärde spökskådespelare med också. Vår hissdam Roberta som har Marianne Mörcks röst, lägger Johanna Hybinette till.

Vilken är favoritlåten att sjunga?

- Det är nog New York state of mind, den har blivit väldigt bra, säger Oscar Pierrou Lindén.

– Johan har skrivit den så snyggt med våra röster tillsammans, håller Sara Lehman med.

– Sedan kommer förstås en riktig megamix bonanza i slutet, med alla hits, fortsätter Oscar Pierrou Lindén nöjt.

Testas ofta

Under både skrivarbetet och repetitionerna har det rått strikta pandemiregler.

– När vi skrev var vi i en egen bubbla och hade skrivarstuga hemma hos Oscar, berättar Johanna Hybinette. Och nu under repetitionerna testas vi var 48:e timme. I och med det kan vi repa fullt ut. Men i ärlighetens namn visste vi inte förrän 1 juni om vi skulle få spela live. Vi har verkligen hungrat efter att få komma ut och spela för publik och nu känns det faktiskt som om vår bransch äntligen börjar bubbla igen.

– Man känner verkligen att nu är vi tillbaka, nu händer det, håller Oscar Pierrou Lindén.

Lastbilsföreställningen spelas till och med 3 juli. Efter det blir det en kort ledighet för det tre musikalartisterna som alla har roller i höstens stora musikal på Malmö opera - Sound of music. Michael Jansson spelar kapten Georg von Trapp, Sara Lehmann Baronessan Elsa Schraeder och Oscar Pierrou Lindén lilla Rolf Gruber.

– Det ska bli helt fantastiskt för förhoppningsvis får vi i alla fall ha en ganska bra storlek på publiken då. Sist vi tre spelade tillsammans var förra hösten i Funny girl för 50 personer och med livestreaming, säger Sara Lehmann.

FAKTA

Turnédatum för Malmö opera på en lastbil:

12/6: Citygross, Staffanstorp

13/6: Ica Supermarket parkeringen, Kävlinge

17/6: Centralskolans skolgård, Perstorp

19/6: Lilla teatern, Återvändsgränd, Eslöv

22/6: Forum parkeringen, Örkelljunga

23/6: Dansrotundans parkering, Lomma

24/6: Ystads teater, parkeringen

30/6: Stortorget, Svedala

1/7: Sjöängen, Osby

2/6: Stadsparkens musikpaviljong, Trelleborg

3/7: Stenkrossens innergård, Lund

Mer information på Malmö operas hemsida.

Kultur och nöje

Skarsgård i ny sci-fi

Alexander Skarsgård. Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Alexander Skarsgård är klar för en roll i kommande sci-fi-filmen "Infinity pool", skriver Variety.

Filmen regisseras av Brandon Cronenberg och beskrivs som en thriller om en ett ungt rikt par som åker på en semesterresa som tar en oväntad vändning.

Den svenske Hollywoodstjärnan Skarsgård är just nu bioaktuell i "Godzilla vs Kong".

Kultur och nöje

Jerry Seinfeld gör komedi för Netflix

Jerry Seinfeld. Arkivbild.
Foto: Willy Sanjuan/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jerry Seinfeld ska regissera, producera och spela huvudrollen i en ny filmsatsning från Netflix. "Unfrosted" beskrivs som en komedi som inspirerats av ett skämt som den 67-årige komikern en gång drog under en stå upp-show.

– Eftersom folk suttit fast i sina hem och bara sett ledsna ansikten på tv, så tänkte jag att det är ett bra tillfälle att göra något som baseras på ren fånighet. Så vi tog en bit från min senaste Netflix-special och gjorde den till en gigantisk, galen komedifilm, säger han till Deadline.

Inspelningarna börjar nästa år och är Seinfelds första film sedan 2007 års "Bee movie".

Kultur och nöje

Nisse Hellberg på sommarturné

Nisse Hellberg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nisse Hellberg åker på turné i sommar. I ett pressmeddelande utlovas "svängig rythm 'n' blues, skitig garagerock, rå blues och självhäftande poprefränger" med start i Borgholm i juli.

Nisse Hellberg slog igenom som frontfigur i Wilmer X innan han påbörjade sin solokarriär 2006. I fjol kom senaste albumet "Goda tider rullar in".

Turnéplan: 15/7 Borgholm, 16/7 Svärtinge, 17/7 Östersund, 4/8 Kungsbacka, 5/8 Löderup, 12/8 Malmö, 13/8 Uppsala, 14/8 Sundsvall, 27/8 Stockholm, 28/8 Falkenberg.

Kultur och nöje

Ledin rasar mot Liberalerna

Tomas Ledin. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Liberalerna tvingas plocka bort sin senaste virala kampanjvideo från nätet. Anledningen är att Tomas Ledin inte gillar hur de använder hans klassiska låt "Vi är på gång".

"Vi är på gång! Vi är laddade, vi är tända!" När Liberalerna i Örebro lade ut en ny kampanjvideo i sociala medier i veckan var det Tomas Ledins låt "Vi är på gång" som de medverkande politikerna sjöng under stoj och spex. Det gillades inte av Ledin, och videon har nu fått plockas ned från partiets sociala kanaler, skriver Nerikes Allehanda.

– För mig är det väldigt enkelt, jag vill inte att man använder min musik i partipolitiska syften, säger Ledin till tidningen.

Enligt Ledin skulle han ha tackat nej även om han hade fått en fråga från partiet om de fick använda låten.

– Det här är fullständigt oacceptabelt och man kan ju tycka att en kommunpolitiker skulle förstå upphovsrättsliga frågor när det gäller musik, säger han.

Videon hann dock bli viral innan den plockades ned. Många hånade den, andra hyllade den. Liberalernas kommunalråd i Örebro, Karolina Wallström, säger till NA att man sökt Ledins agent innan publiceringen, men när han inte gick att nå valde man att ändå lägga ut filmen.

– Sen bedömde vi att den bara skulle gå ut till medlemmarna men sen blev det spridning på den, och det hela blev jättestort, säger hon.

Kultur och nöje

Timberlake stöttar Britney Spears

Britney Spears. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Britney Spears vittnesmål i domstolen har fått många att reagera. Nu sluter kändisarna upp bakom stjärnan.
PREMIUM

Sedan Britneys Spears berättat offentligt om sin situation under en domstolsförhandling i Los Angeles uttrycker nu många sitt stöd för världsstjärnan.

Under förhandlingen krävde Britney Spears ett slut på det förmyndarskap hon lever under, och berättade bland annat att hon behandlats med litium mot sin vilja och att hon inte tillåts åka bil med sin pojkvän och att hon stoppas från att plocka ut sin spiral och därför inte kan skaffa fler barn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Kultur och nöje

The Internationals flyttplaner oroar

Firande när Team Liquid vann The International i amerikanska Seattle 2017. Det ser ut som att Sverige går miste om årets mästerskap.
Foto: Alan Berner/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sverige kan tappa i anseende i e-sportvärlden om det inte går att lösa frågan kring jättetävlingen The International (TI), befarar svenska e-sportföretag.
– Jag tycker helt ärligt att det har hanterats värdelöst, säger Jonathan "Loda" Berg, som var med och vann tävlingen 2013.
PREMIUM

I tisdags gick arrangören Valve ut med att den penningstinna e-sportturneringen TI antagligen inte kommer att arrangeras i Globen, numera Avicii arena, som planerat. Anledningen som Valve ger är att man inte har fått det stöd från regeringen som krävs för att garantera spelare och andra visum. Därför letar man nu efter andra platser som kan tänka sig att arrangera tävlingen, vilken brukar beskrivas som världsmästerskapet i "Dota 2".

För svenska Alliance, som vann tävlingen 2013, svider den förmodade flytten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Fritt fram för författare på scen

Malmö
Kultur och nöje
LITTERATUR Det försiktigt ljusnande pandemiläget innebär att Författarscenen i Malmö nu återigen kan bjuda in till ett samtal inför publik. Den 29 juni kl 19 gästar Författarscenen Sommarscen Malmö, på borggården på Malmö museer, för ett samtal med Eija Hetekivi Olsson, Mats Kolmisoppi och Anna Järvinen.
PREMIUM

"Vi gläder oss något oerhört åt att kunna välkomna er tillbaka och dessutom se det inte bara som början på sommaren utan också en höst med Författarscen inför publik", skriver Författarscenen i ett pressmeddelande som alltså låter antyda att man hoppas kunna återuppta sin ordinarie verksamhet på Malmö Stadsbibliotek till hösten.

De tre författare som nu ska samtala, Eija Hetekivi Olsson, Mats Kolmisoppi och Anna Järvinen, har alla kopplingar till det sverigefinska. De har alla närmat sig det i sina respektive författarskap, som har sinsemellan olika relation till det finska språket: som förstaspråk, andraspråk eller förlorat modersmål.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Bordeller och piprökning på menyn hos nytt Malmöförlag

Linus Kuhlin och Kalle Lind har startat bokförlaget Vintitj.
Foto: Anna Lindblom
Malmö
Kultur och nöje
BÖCKER När den fransk-kroatiske kulturvetaren Retreau Vintitj kom till Sverige häpnade han över hur styvmoderligt vi behandlade vårt skrivna kultur- och nöjesarv.
Han inledde därför arbetet med att samla bortglömda textpärlor för nyutgivning, men hann dessvärre avlida innan han blev klar. Nu axlar Linus Kuhlin och Kalle Lind hans mantel. Eller – så gör de kanske inte alls det?

För frågan är om det någonsin har existerat någon Retreau Vintitj (vars fransk-kroatiska namn av en märklig slump låter precis som Retro Vintage, om man säger det högt). Kalle Lind ser knipslug ut.

– Nej, det har det kanske inte. Eller så har det det? säger han, utan att därmed bringa någon som helst klarhet i saken, och tillägger att han för övrigt själv ”satt och höll Retreau Vintitjs seniga hand” vid dennes dödsbädd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL