Ekonomi

SEB: Lätt inbromsning av husprisförväntningar

SEB:s Boprisindikator bromsar in något. Arkivbild.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

SEB:s Boprisindikator sjunker marginellt från 66 till 65 i juni.

Bakom siffran döljer sig att 70 procent av hushållen fortfarande tror på stigande bostadspriser, samma andel som i maj. Men andelen hushåll som tror på sjunkande priser det kommande året har ökat något jämfört med förra månaden, och uppgår nu till 5 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Vattenfall säljer del i vindkraftspark

Vindkraftverk vid Nordsjön. Arkivbild.
Foto: Christian Charisius/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Vattenfall säjer hälften av ägandet i det som ska bli världens största havsbaserade vindkraftspark, Hollandse Kust Zuid (HKZ) i Nederländerna. Köpare är tyska kemikoncernen Basf, enligt ett pressmeddelande.

Priset uppgår till 300 miljoner euro, cirka tre miljarder kronor. Totalt går Basf in med cirka 16 miljarder kronor och delar därmed på finansieringen av vindkraftsparken tillsammans med Vattenfall.

Bygget av parken med 140 turbiner påbörjas i sommar och bedöms stå klar 2023.

Ekonomi

Muntert på börsen inför ledigheten

Börsen stiger inför helgledigheten. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter några dagars nedgång stiger Stockholmsbörsen inför helgledigheten. Vid 11.15 har OMXS-index ökat 1,0 procent.

Uppgången är bred med 27 av de 30 bolagen på listan över de mest omsatta aktierna på plus.

Medicinteknikbolaget Getinge stiger 3,3 procent, mest av storbolagen, följt av säkerhetskoncernen Securitas, upp 3,2 procent och livekasinoleverantören Evolution, plus 3,1 procent. Bankerna SEB och Swedbank stiger runt 2,0 procent vardera.

Tobaksbolaget Swedish Match, telekomjätten Ericsson och läkemedelskoncernen Astra Zeneca går mot strömmen och backar svagt.

Utanför listan över de mest omsatta aktierna rusar Rizzo group, som genomgår rekonstruktion, drygt tolv procent efter beskedet om ett samarbete med Zalando Connected Retail.

Ekonomi

Kortjätten köper Tink

Visa köper ekonomiappen Tink. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kortjätten Visa köper det svenskgrundade fintechbolaget Tink för 1,8 miljarder euro, motsvarande runt 18 miljarder kronor, i obelånat värde, enligt ett pressmeddelande.

"Genom att sammanföra Visas nätverk och Tinks kapacitet för open banking ökar vi värdet för europeiska konsumenter och verksamheter med verktyg som gör deras ekonomiska liv enklare, mer pålitligt och säkrare", säger Al Kelly, vd för Visa i en kommentar.

Tink som grundades 2012 finns i dagsläget på 18 marknader och arbetar i dag med det som kallas open banking. För sin aktiepost får Creades 723 miljoner kronor, vilket kan jämföras med det senaste bokförda värdet på innehavet, 311 miljoner kronor.

En av vinnarna på affären är finansmannen Sven Hagströmer vars bolag Creades nu sålt sin del i Tink. För sin aktiepost får Creades 723 miljoner kronor, vilket kan jämföras med det senaste bokförda värdet på innehavet, 311 miljoner kronor.

Även banken SEB – som tidigt investerade i Tink – har sålt sitt innehav till Visa. De har ännu inte redovisat siffrorna i affären.

"Det har varit både fascinerande och givande att stötta Tink från att vara en startup med 10-15 medarbetare till att bli en europeisk ledare inom Open Banking", säger Christoffer Malmer, chef för SEB:s innovationsstudio SEBx.

Affären är föremål för regulatoriska godkännanden innan den kan slutföras.

Open banking är en del av EU:s andra betaltjänstdirektiv, PSD 2, och innebär att en bank kan genomföra betalningar och dela transaktionsdata med andra leverantörer av finansiella tjänster, om kunden ger klartecken till det.

Ekonomi

Tyska affärsklimatet överraskar positivt

I takt med att smittskyddsrestriktioner lyfts förbättras det tyska affärsklimatet. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Affärsklimatet i EU:s största ekonomi Tyskland förbättras i en snabbare takt än väntat, enligt ett index från det tyska Ifo-institutet.

"Den tyska ekonomin skakar av sig coronakrisen", säger Clemens Feust, chef för Ifo i en kommentar.

Ifo-index lyfte till 101,8 i juni från 99,2 i maj. Ekonomer hade räknat med ett index på 100,6, enligt en Reutersenkät.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade under onsdagen att landet står inför en stark ekonomisk återhämtning efter att ha tagit del av en färsk positiv prognos från tyska centralbankschefen Jens Weidmann.

Tyska Bundesbank räknar med att vara tillbaka på nivåerna före pandemin under nästa kvartal och räknar med en BNP-tillväxt på 3,7 procent i år.

Men Ifo lyfter också osäkerheten kopplat till smittspridningens utveckling och den så kallade deltavarianten.

Ekonomi

Miljardaffär i Skellefteå

Ekonomi
Ekonomi

Kommunägda Skellefteå industrihus säljer merparten av sitt fastighetsbestånd till NP3 fastigheter, enligt ett pressmeddelande.

Affären omfattar verksamhetslokaler om 135 000 kvadratmeter som säljs för 1,3 miljarder kronor i den största fastighetsaffär som gjorts på Skellefteås fastighetsmarknad.

Skellefteå har hamnat i strålkastarljuset sedan batteritillverkaren Northvolt valde att bygga en batterifabrik där.

"Försäljningen till NP3 är ett strategiskt vägval och en viktig parameter i den fortsatta samhällsutvecklingen", säger Evelina Fahlesson (S), kommunalråd i Skellefteå, i en kommentar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Ekonomi

Bilförsäljningen i Europa ökade i maj

Bilförsäljningen i Europa ökade kraftigt i maj. Arkivbild
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Registreringen av nya bilar i Europa steg kraftigt i maj och det är tredje månaden i rad som försäljningen ökar. Ökningen sker dock från en låg nivå i fjol då coronaviruset var nytt och restriktionerna på många håll strikta.

I maj lyfte nyregistreringen av personbilar med cirka 74 procent, jämfört med motsvarande månad 2020, enligt ny statistik från branschorganisationen Acea. Totalt registrerades 1 083 795 fordon i EU, Storbritannien och Efta-länderna: Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz.

Helena Wande/TT

Ekonomi

Små rörelser på Asiens börser

Försiktig handel på Asiens ledande börser på torsdagen. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Torsdagen präglades av försiktiga kursrörelser på Asienbörserna.

Tokyobörsens Nikkei 225-index stängde oförändrat medan det bredare Topix-indexet backade 0,1 procent.

Hongkongs Hang Seng-index stiger 0,3 procent samtidigt som Shanghaibörsens kompositindex rör sig kring nollstrecket i den sena handeln.

Taiwans Weighted index steg 0,4 procent.

Seoulbörsens Kospi-index gick upp 0,2 procent.

Ekonomi

Skanska miljardinvesterar i Houston

Skanska är med och utvecklar ett kontorsprojekt i Houston i USA. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Byggbolaget Skanska investerar 225 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,9 miljarder kronor, i ett kontorsprojekt i Houston i USA, enligt ett pressmeddelande. Det handlar om att utveckla och bygga ett 28 våningar högt kontorshus i centrala Houston, vid parken Discovery Green.

Byggkontraktet är värt cirka 1,1 miljarder kronor men projektet är också förenat med framtida hyresintäkter. Advokatbyrån Norton Rose Fulbright har också tecknat ett hyresavtal på 15 år avseende cirka 30 procent av byggnaden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL