Ekonomi

Svagare arbetsrätt betalas med nya kompetensstöd

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) håller pressträff.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Tre anställda får undantas från turordningsreglerna vid uppsägning och uppsägning på saklig grund ersätts med sakliga skäl. Nya miljardstöd för utbildning för personer mitt i arbetslivet införs.
Det är innebörden när regeringen går nu vidare med de de stora arbetsgivarnas och fackens uppgörelse om arbetsrätt och omställning.
PREMIUM

Totalt beräknas reformerna kosta staten cirka elva miljarder kronor.

– Att ha anställda med rätt kompetens blir allt viktigare, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när hon inleder presskonferensen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Småföretagare och LO dissar las-förslag

Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv, är mycket nöjd med regeringens LAS-utredning.
Foto: Fredrik Persson/TT
Ekonomi
Ekonomi Nästan alla hyllar regeringens las-förslag. Utom några LO-förbund och småföretagare utan kollektivavtal.
LO-basen Susanna Gideonsson välkomnar omställnings- och studiestödsdelen.
– Det har de fått ihop riktigt bra.
PREMIUM

Både arbetsgivarna och de stora facken som i höstas skrev under las-överenskommelsen ger tummen upp till regeringens las-utredningar som till stora delar är en av spegling av vad de själva föreslagit.

– I dag är en bra dag för den svenska modellen, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv på en presskonferens ihop med fackförbunden Kommunal och IF Metall och de privata tjänstemannafackens samarbetsorganisation PTK.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kortjätte köper upp svenskt fintech-bolag

Visa köper ekonomiappen Tink. Arkivbild.
Foto: Helena Landstedt/TT
Ekonomi
Ekonomi Fintech-bolaget Tink, en av europas ledande företag inom open banking, har köpts upp av kortjätten Visa. Prislappen landade på cirka 18 miljarder kronor, i obelånat värde.

Affären ger Visa en fot in på den europeiska open banking-marknaden.

"Genom att sammanföra Visas nätverk och Tinks kapacitet för open banking ökar vi värdet för europeiska konsumenter och verksamheter med verktyg som gör deras ekonomiska liv enklare, mer pålitligt och säkrare", säger Al Kelly, vd för Visa i en kommentar.

Tink finns i dagsläget på 18 marknader och har mer än 3 400 finansiella banker och institutioner som kunder. Via sina tjänster når företaget 250 miljoner bankkunder, enligt deras egna uppgifter.

Företagsmodellen bygger på det som kallas open banking, att transaktionsdata och annan information tillgängliggörs till tredje part, med kundernas godkännande. Både i syfte att privatkunder ska kunna samla sina bankärenden på ett ställe, och för att banker och finansiella företag ska kunna använda transaktionsdata för att förbättra sina tjänster.

"Väldigt tidiga"

Douglas Forsling, analytiker inom fintech på analyshuset Redeye, säger att det är Tinks tidiga start inom open banking som gjort att de fått konkurrensfördelar.

– De har varit väldigt tidiga på open banking och kategorisering av finansiell data. Både det och att koppla ihop open banking och finansiell data.

Betaljätten Visa har tidigare försökt förvärva liknande företag. Douglas Forsling lyfter exemplet med den amerikanska betaltjänsten Plaid som Visa gjorde ett försök att förvärva, men där processen stoppades av konkurrensregler.

– De (Visa) går till Europa som är en mer fragmenterad marknad. Och Tink är väldigt långt fram på den marknaden.

Som förklaring till varför Tink är värt 18 miljarder kronor resonerar Douglas Forsling att den data företaget sitter på kommer hjälpa Visa att utveckla sina tjänster.

– I dagens läge är data är det viktigaste man kan ha. Man betalar inte så mycket för vad Tink är i dag, med kassaflöde och så vidare, utan man betalar för den data-tull de är. Visa kan använda deras data för att bygga bättre tjänster både internt och mot kunder.

Stöttat sedan startup

En av vinnarna på affären är finansmannen Sven Hagströmer vars bolag Creades nu sålt sin del i Tink. För sin aktiepost får Creades 723 miljoner kronor, vilket kan jämföras med det senaste bokförda värdet på innehavet, 311 miljoner kronor.

Även banken SEB – som tidigt investerade i Tink – har sålt sitt innehav till Visa. De har ännu inte redovisat detaljerna i affären.

"Det har varit både fascinerande och givande att stötta Tink från att vara en startup med 10-15 medarbetare till att bli en europeisk ledare inom open banking", säger Christoffer Malmer, chef för SEB:s innovationsstudio SEBx.

SEB blev delägare i Tink år 2016, och har sedan dess använt deras modell för finansiell kategorisering för att utveckla deras mobilapp och andra digitala tjänster.

Visas förvärv av Tink är föremål för regulatoriska godkännanden innan den kan slutföras.

Tea Oscarsson/TT

Helena Wande/TT

FAKTA

Fakta: Open banking

De fyra storbankerna i Sverige, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank har lösningar för open banking. Också en rad finansiella företag, till exempel betaltjänstföretaget Klarna, tillämpar open banking.

Avsikten med open banking är att öka konkurrensen och att kunderna ska få tillgång till nya tjänster.

Open banking är en del av EU:s betaltjänstdirektiv PSD 2. Det möjliggör för banker att genomföra betalningar och dela den transaktionsdata till tredjepartsleverantör, med bankkundens medgivande. Syftet med detta är att kunna utveckla tjänster och distribuera tjänster via en tredje part.

Finansinspektionen har infört nya föreskrifter för alla typer av företag som tillhandahåller betaltjänster. Bland annat ska företagen ha system för att hantera risker. De måste rapportera incidenter, händelser som kan verka misstänkta, till Finansinspektionen.

Källa: Finansinspektionen, bankernas hemsidor

Ekonomi

Bank of England höjer inflationsprognos

Bank of England rör inte styrräntan och låter nuvarande stödköpsprogram ligga fast. Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den brittiska centralbanken Bank of England (BOE) meddelar på torsdagen inga åtstramningar i penningpolitiken. Däremot höjer de prognosen för inflationen och bedömer att den kommer att ta sig över 3,0 procent, om än tillfälligt, och därmed kommer att ligga väl över målet på 2,0 procent. Framför allt är det högre energi- och råvarupriser som bidrar till utvecklingen.

BOE lämnar styrräntan oförändrad på rekordlåga 0,1 procent och gör inga förändringar i det pågående stödköpsprogrammet på totalt 895 miljarder pund.

I förra veckan meddelade amerikanska centralbanken Federal Reserve att man tidigarelägger nästa räntehöjning till 2023, ett år tidigare än man förut kommunicerat.

Ekonomi

Fitch: Låg risk att krisen påverkar ekonomin

Ekonomi
Ekonomi

Ratinginstitutet Fitch bedömer det som osannolikt att den förhöjda politiska osäkerheten i Sverige kommer att påverka den svenska finans- och penningpolitiken kännbart, skriver institutet i en analys.

Enligt Fitch har Sverige en bra grund med ett effektivt politiskt ramverk som visat sig bidra med stabilitet i chocken som kom med pandemin.

Sverige har enligt Fitch bedömningar ett kreditbetyg på nivån Aaa, den högsta nivån.

Fitch räknar inte med att regeringskrisen kommer att störa budgetarbetet för 2021 då budgeten redan är klubbad, men ser extrabudgetar som möjliga.

Ekonomi

Vattenfall säljer del i vindkraftspark

Vindkraftverk vid Nordsjön. Arkivbild.
Foto: Christian Charisius/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Vattenfall säjer hälften av ägandet i det som ska bli världens största havsbaserade vindkraftspark, Hollandse Kust Zuid (HKZ) i Nederländerna. Köpare är tyska kemikoncernen Basf, enligt ett pressmeddelande.

Priset uppgår till 300 miljoner euro, cirka tre miljarder kronor. Totalt går Basf in med cirka 16 miljarder kronor och delar därmed på finansieringen av vindkraftsparken tillsammans med Vattenfall.

Bygget av parken med 140 turbiner påbörjas i sommar och bedöms stå klar 2023.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Ekonomi

Muntert på börsen inför ledigheten

Börsen stiger inför helgledigheten. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter några dagars nedgång stiger Stockholmsbörsen inför helgledigheten. Vid 11.15 har OMXS-index ökat 1,0 procent.

Uppgången är bred med 27 av de 30 bolagen på listan över de mest omsatta aktierna på plus.

Medicinteknikbolaget Getinge stiger 3,3 procent, mest av storbolagen, följt av säkerhetskoncernen Securitas, upp 3,2 procent och livekasinoleverantören Evolution, plus 3,1 procent. Bankerna SEB och Swedbank stiger runt 2,0 procent vardera.

Tobaksbolaget Swedish Match, telekomjätten Ericsson och läkemedelskoncernen Astra Zeneca går mot strömmen och backar svagt.

Utanför listan över de mest omsatta aktierna rusar Rizzo group, som genomgår rekonstruktion, drygt tolv procent efter beskedet om ett samarbete med Zalando Connected Retail.

Ekonomi

Tyska affärsklimatet överraskar positivt

I takt med att smittskyddsrestriktioner lyfts förbättras det tyska affärsklimatet. Arkivbild.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Affärsklimatet i EU:s största ekonomi Tyskland förbättras i en snabbare takt än väntat, enligt ett index från det tyska Ifo-institutet.

"Den tyska ekonomin skakar av sig coronakrisen", säger Clemens Feust, chef för Ifo i en kommentar.

Ifo-index lyfte till 101,8 i juni från 99,2 i maj. Ekonomer hade räknat med ett index på 100,6, enligt en Reutersenkät.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade under onsdagen att landet står inför en stark ekonomisk återhämtning efter att ha tagit del av en färsk positiv prognos från tyska centralbankschefen Jens Weidmann.

Tyska Bundesbank räknar med att vara tillbaka på nivåerna före pandemin under nästa kvartal och räknar med en BNP-tillväxt på 3,7 procent i år.

Men Ifo lyfter också osäkerheten kopplat till smittspridningens utveckling och den så kallade deltavarianten.

Ekonomi

Miljardaffär i Skellefteå

Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Kommunägda Skellefteå industrihus säljer merparten av sitt fastighetsbestånd till NP3 fastigheter, enligt ett pressmeddelande.

Affären omfattar verksamhetslokaler om 135 000 kvadratmeter som säljs för 1,3 miljarder kronor i den största fastighetsaffär som gjorts på Skellefteås fastighetsmarknad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL