Utrikes

"Säkrare på Rhodos än på Ica Maxi i Borås"

Barnsköterskan Leyla Yagci från Sundsvall är på semester med sina söner på Rhodos. 'Det var en del hemma som inte tyckte att vi borde åka, men det känns tryggt här' säger hon.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Resor
Utrikes Plasthandskar vid buffén, en maskot med kramförbud och svett under munskyddet. Några av säsongens första svenska charterturister på Rhodos upplever en annorlunda semester.
– Det är lite ödsligt, säger Nils Åhlund från Vetlanda.
PREMIUM

Med ett intensivt blått hav ständigt i ögonvrån borde det vara lätt att förtränga pandemin. Men kravet på dubbla munskydd i gymmet och plasthandskar vid frukostbuffén skvallrar om att allt inte är som det brukar på semesterön Rhodos. Inte heller har åttaårige Benyamin fått någon kram av hotellets maskot i djurkostym.

– Vi fick hälsa med armbågen, säger han till TT:s utsända.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Migrantläger töms efter storbrand

Ett tillfälligt migrantläger på ön Samos eldhärjas.
Foto: Michael Svarnias/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett migrantläger på den grekiska ön Samos har evakuerats sedan en storbrand utbrutit.

Branden pågick fortfarande sent på söndagskvällen, enligt journalister på plats. Men myndigheter sade att man hade kontroll över branden.

Samtliga i lägret ska ha lämnat området.

Lägret, kallat Vathy, har omkring 300 boende som väntar på att förflyttas till ett helt nybyggt läger. Det nya lägret invigdes av migrationsminister Notis Mitarachi i helgen.

Den nybyggda anläggningen på Samos har kritiserats för att vara "stängd".

– Det nya "stängda lägret" kommer att ge värdigheten åter till de människor som söker internationellt skydd, sade Mitarachi vid invigningen

Utrikes

Massevakuering efter vulkanutbrott på La Palma

Ett vulkanutbrott pågår på kanarieön La Palma vid området Cumbre Vieja.
Foto: Desiree Martin/AFP/TT
Utrikes
Utrikes En kraftig pelare av rök och aska steg mot himlen under söndagen då en vulkan spydde ur sig lava på kanarieön La Palma. På kvällen färgades himlen röd.
Upp emot 10 000 invånare måste lämna området.

"Utbrottet startade i Cabeza de Vaca-området i kommunen El Paso", skriver det kanariska styret på Twitter och tillägger att evakuering inletts i området närmast vulkanen.

Redan på söndagsförmiddagen kom varningar om ett utbrott. Ett 50-tal invånare och boskap förflyttades då från det direkta riskområdet.

Plötsligt, på söndagseftermiddagen, kom utbrottet. En rökpelare steg mot himlen, synlig lång väg.

Myndigheter hade förberett boende om att en snabb evakuering kunde krävas, och omkring 1 300 människor i området kunde lämna efter utbrottet. Evakuering av ytterligare mellan 5 000 och 10 000 invånare väntas.

Premiärminister Pedro Sánchez ställde in en resa till FN:s högkvarter i New York och meddelade att han skulle resa till La Palma.

Flera jordbävningar

Forskare har noterat en rad jordbävningar på en magnitud uppemot 3,8 i naturområdet Cumbre Vieja på öns södra delar.

– Jordbävningarna blir alltmer kraftfulla och magman trycker stadigt mot ytan, sade en talesperson för Kanarieöarnas vulkaninstitut före utbrottet.

Soldater har skickats ut till ön för att bistå i evakueringsarbetet, uppger försvarsdepartementet. Omkring 35 000 människor bor i närheten av vulkanen.

Researrangörerna Ving och Tui uppger för TT att de inte har några svenska gäster på ön, och utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar skulle vara nödställda.

Höjd varningsnivå

Det tidigaste noterade vulkanutbrottet på La Palma skedde 1430. Senaste gången ett utbrott drabbade ön, 1971, omkom en man då han fotograferade lavan.

Seismologer vid Uppsala universitet har under veckan kunnat följa en ökad aktivitet på den lilla kanarieön.

– Man har varit orolig för att det skulle kunna komma utbrott, det har registrerats mellan 6 000–7 000 jordbävningar på drygt en vecka, säger Björn Lund, seismolog på geovetenskapliga institutionen.

I måndags höjde spanska myndigheter varningsnivån från grönt till gult, men därefter avtog de seismologiska rörelserna något, för att sedan dra i gång med full kraft under natten till söndagen.

– Skalven är väldigt grunda, så man har kunnat se att lavan har trängt upp genom jordskorpan och att ett utbrott var på gång, säger Lund, som beskriver risken för nya större skalv som relativt liten.

– När lavan väl börjar komma ut brukar jordbävningsaktiviteten avta. 1971 pågick vulkanutbrottet i tre dagar och var inte så allvarligt.

Jesper Karlsson/TT

Kristina Erkenborn/TT

Vulkanutbrottet började på söndagseftermiddagen.
Vulkanutbrottet började på söndagseftermiddagen.
Foto: Desiree Martin/AFP/TT
Björn Lund, seismolog vid geovetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Arkivbild.
Björn Lund, seismolog vid geovetenskapliga institutionen på Uppsala universitet. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: La Palma

La Palma är den nordligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna utanför Afrikas nordvästra kust.

Ön, som är en vulkanö, är 728 kvadratkilometer stor och har 86 500 invånare.

2002 förklarade Unesco ön som biosfärreservat.

Källa: NE

Utrikes

Brand i tillfälligt migrantläger på Samos

Greklands migrationsminister Notis Mitarachi. Arkivbild.
Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En större brand har utbrutit på ett tillfälligt migrantläger på den grekiska ön Samos, uppger lokala tjänstemän.

Lägret, kallat Vathy, har omkring 300 boende som väntar på att förflyttas till ett helt nybyggt läger. Det nya lägret invigdes av migrationsminister Notis Mitarachi i helgen.

Den nybyggda anläggningen på Samos har kritiserats för att vara "stängd".

– Det nya "stängda lägret" kommer att ge värdigheten åter till de människor som söker internationellt skydd, sade Mitarachi vid invigningen

– Men det kommer även att garantera att nödvändigt skydd och begränsningar vad gäller de illegala migranter som ska skickas tillbaka upprätthålls, sade han.

Utrikes

Laschets sista trumfkort: Angela Merkel

Armin Laschet vid en presskonferens i onsdags.
Foto: Bernd Weisbrod/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med en vecka kvar till tyska valet ser läget dystert ut för Armin Laschet. Varken CDU-ledarens "framtidslag" eller "direktprogram" har vänt utvecklingen, och nu är goda råd dyra.
Men ett trumfkort återstår: Angela Merkel.

– Opinionsmätningar är opinionsmätningar, i slutändan är det väljarna som bestämmer, säger Laschet, mannen som skulle ta över efter Merkel.

En vecka återstår till förbundsdagsvalet, men om mätinstituten inte är helt fel ute tyder mycket på att Merkels efterträdare i stället blir socialdemokraten Olaf Scholz, eftersom hans parti med viss marginal ligger före den kristdemokratiska unionen.

Den tredje och sista tv-sända valdebatten mellan Laschet, Scholz och De grönas Annalena Baerbock innebar ingen vändning för CDU.s kanslerkandidat. Enligt opinionsmätningar direkt efter debatten ses Scholz åter som den bäste kandidaten.

Laschet må vara pressad av opinionsläget, men CDU-toppen håller humöret uppe, som det anstår en rhenländare. I tv-debatterna med Scholz och Baerbock har Laschet visserligen varit på krigsstigen, men på presskonferenser och valmöten framstår han som allt annat än tyngd.

Prioriterade politikområden

I veckan presenterade Laschet det "direktprogram" som ska genomföras om han får bilda regering, och som Kristdemokraterna hoppas ska locka tillbaka de miljontals väljare som har övergivit partiet sedan ordförandeskiftet i januari.

Planen: skattelättnader för familjer, mer kameraövervakning och hårdare straff för attacker mot blåljuspersonal samt förenklade byggregler för att motverka bostadsbristen. Till största del förslag som redan finns med i valprogrammet, men paketerade på ett nytt sätt, i syfte att understryka vilka politikområden som är särskilt prioriterade för Laschet.

Public service-kanalen ARD:s kommentator sågar programmet, som beskrivs som en ren kortversion av valprogrammet, och "allt annat än den efterlängtade 'gamechangern'".

Positivt tänkande

Tv-kanalen NTV skriver i en artikel att man kan lära sig mycket om positivt tänkande av Laschet, som nu spelat ut de flesta av sina kort – utöver direktprogrammet även det "framtidsteam" av experter som CDU-ledaren presenterade för två veckor sedan för att lyfta fram partiets breda kompetens och förmåga att leda samhället på alla områden.

Ett trumfkort har han dock kvar på hand. I veckan får han sällskap av Angela Merkel på tre kampanjmöten, i Stralsund, München och Aachen. Merkel, som brukar toppa politikernas popularitetsmätningar, har hittills hållit en mycket låg profil i valrörelsen, något som väckt visst missnöje i kristdemokratiska led. Nu ska hon hjälpa Laschet att vända underläget till en valseger.

Spurtade och segrade

Inför delstatsvalet i 18-miljonersdelstaten Nordrhein-Westfalen 2017 låg den dåvarande oppositionsledaren Laschet och Kristdemokraterna tydligt efter Socialdemokraterna med den populära landsmodern Hannelore Kraft i toppen.

Men Laschet spurtade – och segrade. Något som starkt bidrog till att han vann ordförandestriden i CDU i januari i år, då han ansågs ha förmågan att vinna val.

Kan han upprepa bedriften från 2017? Svaret får vi på söndag.

Pontus Ahlkvist/TT

FAKTA

Fakta: Armin Laschet

Armin Laschet är ministerpresident (regeringschef) i Nordrhein-Westfalen (NRW), Tysklands folkrikaste delstat, partiledare för CDU och CDU/CSU:s gemensamma kanslerkandidat i förbundsdagsvalet.

Född 1961 i Aachen.

Tog juristexamen 1987. Utbildade sig därefter till journalist, och arbetade på frilansbasis för bland annat bayersk tv.

1994 valdes Laschet in i förbundsdagen, där han satt till 1998. Året därpå tog han i stället plats i Europaparlamentet (till 2005).

Från 2005 delstatspolitiker i NRW, både som lantdagsledamot och minister.

2012 blev Laschet ordförande för CDU:s mäktiga delstatsdistrikt NRW och en av flera viceordförande för CDU på riksplanet.

Sedan 27 juni 2017 ministerpresident i NRW.

Valdes till CDU:s ordförande den 16 januari 2021.

Källa: Land Nordrhein-Westfalen, TT

Utrikes

Morrison: Frankrike kände till vår tveksamhet

Australiens premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse. Arkivbild.
Foto: Mick Tsikas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Regeringen i Frankrike var väl medveten om Australiens tveksamhet kring deras ubåtar och beslutet att lämna avtalet borde inte vara någon överraskning, säger landets premiärminister Scott Morrison.
– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet, säger han.

Fransmännen är ursinniga över Australiens beslut att bryta ländernas avtal om att bygga franska ubåtar för att i stället göra upp med USA. Landet har kallat hem sina ambassadörer från Canberra och Washington och anklagar den australiska regeringen för att ha gått bakom ryggen på sin allierade.

Beskedet om att avtalet skulle brytas kom sent på torsdagen, då Australien och USA tillsammans med Storbritannien meddelade att man förenats i en säkerhetspakt, kallad Aukus. I samband med uppgörelsen stod det klart att USA och Australien kommit överens om en ubåtsaffär som innebär att Frankrike går miste om sitt ubåtsavtal, värt omkring 40 miljarder dollar, motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian har benämnt det hela som "ett hugg i ryggen".

Premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse, men uppger att han berättade om sina tveksamheter kring det franska avtalet redan för ett antal månader sedan, vilket även flera av hans ministrar ska ha gjort.

– De har haft all anledning att tro att vi har haft allvarliga betänkligheter om att den förmåga som kan levereras med deras attackubåtar inte når upp till våra strategiska intressen, och vi var väldigt tydliga med att vi skulle fatta beslut baserat på nationens intresse, sade han under en pressträff på söndagen.

Nationens intresse

Det hade vidare varit "vårdslöst" att stanna kvar i avtalet med Frankrike i strid med de råd regeringen fick från underrättelsetjänsten och försvaret – och det hade även gått emot landets intressen, säger han.

– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet. Kommer aldrig göra det, säger Morrison.

Också landets försvarsminister Peter Dutton sade i en intervju med Sky News Australia på söndagen att hans regeringen har varit "tydlig, öppen och ärlig" med Paris gällande sina betänkligheter om ubåtsavtalet, som hade gått över budget och som var flera år försenat.

Macron möter Biden

Han hade personligen framfört tveksamheterna till sin franska motpart Florence Parly, och understrukit att Australien behöver handla "i nationens intresse", vilket var att förvärva atomdrivna ubåtar, sade Dutton.

– Givet de förändrade omständigheterna i Indo-Pacific-regionen, inte bara nu utan också under kommande år, så behövde vi fatta ett beslut som var i nationens intresse, vilket är precis vad vi har gjort, sade Dutton.

Frankrikes president Emmanuel Macron har än så länge inte kommenterat uppståndelsen, men han ska diskutera den diplomatiska krisen med USA:s president Joe Biden på telefon inom de kommande dagarna, säger Gabriel Attal, talesperson för den franska regeringen till BFM News.

Macron kommer då att begära ett "klargörande" om det brutna avtalet.

– Vi vill ha förklaringar, sade Attal, och tillade att USA måste svara för vad som ser ut som ett stort svek mot förtroendet länderna emellan.

Frankrike meddelade också sent på söndagen att man ställer in ett möte nästa vecka mellan den franske försvarsministern Florence Parly och hennes brittiske kollega, uppger källor till Reuters.

Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man varit öppen med sina betänkligheter om ubåtsvalet med Frankrike. Arkivbild.
Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man varit öppen med sina betänkligheter om ubåtsvalet med Frankrike. Arkivbild.
Foto: Jeon Heon-Kyun/AP/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Utrikes

Fyra döda hittade mellan Belarus och Polen

Litauens premiärminister Ingrida Simonyte välkomnades på fredagen av Polens premiärminister Mateusz Morawiecki på ett besök för att diskutera migranttrycket som länderna upplever på gränsen till Belarus.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fyra personer har hittats döda på olika platser längs gränsen mellan Belarus och Polen, uppger tjänstemän på båda sidorna.

Söndagens fynd sker en vecka efter att Warszawa infört undantagstillstånd med anledning av en tillströmning av migranter.

Polska gränsvakter framhåller även att de hittat åtta utmattade migranter som fastnat i sumpmark på en annan plats längs gränsen. Sju av dem har förts till sjukhus.

De senaste månaderna har tusentals migranter – främst från Mellanöstern – försökt passera gränsen mellan Belarus och grannländerna, tillika EU-medlemsstaterna Lettland, Litauen och Polen.

EU misstänker att inflödet organiseras av Belarus starke man Aleksandr Lukasjenko som repressalier för sanktioner mot hans regim.

Utrikes

Putins parti leder i kritiserat parlamentsval

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Vallokalerna i Ryssland har stängt efter flera dagars röstning i ett val som kritiserats för inskränkningar, hot och våld mot oppositionella.

President Vladimir Putins parti Enade Ryssland beräknas få omkring 40 procent i dumavalet, rapporterar AFP.

Det ryska kommunistpartiet beräknas få 25 procent enligt de första vallokalsundersökningarna. Ultranationalistiska LDPR skulle enligt samma mätningar få omkring 10 procent.

Inför och under valet har oppositionella grupper och oberoende medier förbjudits eller förhindrats att verka fritt. Regimkritikern Aleksej Navalnyj är fängslad och hans organisation har förbjudits.

De sista vallokalerna som stängde fanns i Kaliningrad. De stängde klockan 20 svensk tid.

Valdeltagandet uppskattas till omkring 45 procent enligt uppgifter från den ryska valkommissionen.

Utrikes

Terrorgruppen IS bakom ny attack i Jalalabad

Människor samlas på platsen där bombdådet inträffade under söndagen.
Foto: AFP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett fordon med flera talibaner utsattes på söndagen för ett bombdåd i staden Jalalabad i Afghanistan. Terrorrörelsen IS sade sig ligga bakom attacken, men uppgiften har inte bekräftats av oberoende källor.

Enligt vittnesuppgifter skadades flera av dem som färdades i pickupen och fördes till sjukhus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL