Sport

Petrusson inte alltför missnöjd

En fotbollstränare
Foto: Thomas Persson
Sport
Sjöbo
Fotboll Wollsjö AIF fick sämsta tänkbara start med 0-3 redan efter nio minuter i premiärmatchen borta mot Lövestads IF i division 6 sydöstra. Men sedan höjde sig Waif i derbyt som resulterade i 3-6-förlust.

– Det positiva var att vi gjorde tre mål och spelade bra förutom de inledande kvartarna, konstaterade Denny Petrusson som är inne på sin andra säsong som tränare i Wollsjö.

– Jag tror att det handlade om premiärnerver. Vi bjöd på för enkla mål.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nye Bajentränaren: "Ska ta oss närmare Europa"

Milos Milojevic på plats på Hammarbys träningsanläggning.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Hammarby ska ta nästa steg under nye tränaren Milos Milojevic.
Förhoppningen är att den tidigare Röda Stjärnan-tränaren ska etablera Stockholmsklubben i Europa.
– Han passar perfekt in i Hammarbys framtid, säger sportchef Jesper Jansson.

Hammarby har hittat ersättaren till Stefan Billborn som fick sparken i förra veckan trots det färska cupguldet.

Under måndagen var Milos Milojevic på plats ute på träningsanläggningen i Årsta för presskonferens.

38-åringen kommer närmast från en roll som assisterande tränare i Röda stjärnan och har skrivit på ett kontrakt över tre och ett halvt år framåt.

Det är just den internationella erfarenheten som Hammarby fastnat för när det gäller serben.

– Milos är här i Hammarby på grund av att klubben har stora ambitioner. Han passar perfekt in i Hammarbys framtid. Vi ska för andra året i rad spela europeisk fotboll vilket varit ett långsiktigt mål för oss. Milos har fått med sig det från Röda Stjärnan och varit en betydande del när de spelat både Champions League och Europa League, säger Jesper Jansson.

– Det är viktigt att få en tränare med internationell syn på det men som också har bra kunskap om svensk fotboll.

"Mentalitet och disciplin"

Milojevic har tidigare skördat stor framgångar med Mjällby. Han kom till klubben 2018 och var med och förde dem från division ett till allsvenskan på två år.

Nu kommer han till ett Hammarby som nyligen blev cupmästare, men som parkerar på åttonde plats i tabellen och hackat rejält under den allsvenska säsongen.

– De har inte varit så bra som tidigare, vi vill fixa stabiliteten. Vi vill spela offensiv och attackerande fotboll, men måste se till att vi inte släpper in två mål varje match. Det är mentalitet och disciplin, säger Milojevic.

Svaret om Björklund

Samtidigt hoppas han att "Bajen" ska kunna utmana klubbarna runt om i Europa.

– Mina och klubbens ambitioner är detsamma. Vi tror att vi kan utveckla Hammarby och ta nästa steg och ta oss närmare Europa, samtidigt som vi ska vara stabila och vara i toppen av allsvenskan.

Jesper Jansson fick även frågor om Hammarbys assisterande tränare Joakim Björklund blir kvar i klubben.

– Han är kvar som det ser ut nu. Det är Milos första dag. Vi har bytt headcoach, det är det vi gjort, säger Jansson.

Milojevic första allsvenska match som huvudtränare blir hemma mot Halmstad den 4 juli.

Emil Forsberg/TT

Sport

Tung serieupptakt för TFF-damerna

Fotollsspelare
Foto: Björn Sandberg
Sport
Fotboll Trelleborgs FF siktade på toppstrid i division 1. Men efter två matcher i seriespelet är TFF fortfarande utan någon poäng.

Hemmapremiären på Vångavallen i söndags mot topptippade Ifö/Bromölla slutade med en tung förlust med 1-3.

– Vi får rannsaka oss själva allihopa, spelare och ledare, men det var ett steg mer i rätt riktning än matchen i Halmstad. Men där är mer att plocka, det är där absolut, säger tränaren Hans Malmgren på TFF:s webbplats.

Det stod 0-2 redan efter en halvtimmes spel, och efter pausvilan stängde Bromölla matchen genom att även sätta dit 3-0-målet.

Med tio minuter kvar att spela så fick TFF-damerna till en reducering genom inhopparen Elin Engbe.

Hon tog studenten förra veckan och startade på bänken. Trots att hon inte hade tränat på några dagar, så svarade hon för ett mycket starkt inhopp och gjorde årets första mål i division 1 Södra.

Anna Plantin, som var skadad under stora delar av den förra säsongen, spelade 66 minuter mot Bromölla

– Anna spelade längre än tanken från början var, men hon såg pigg och bra ut. En liten chansning att spela henne lite längre för att kanske kunna spräcka nollan lite tidigare och ja, det var ju nära, säger Hans Malmgren.

Nu väntar två matcher för TFF-damerna den här veckan, båda på bortaplan. Först mot FC Rosengård B på onsdag afton och sedan blir det på lördag en resa till småländska Emmaboda.

EM i fotboll 2021

Fler biljetter till Sveriges eventuella åttondel

Svenska fans under EM-genrepet mot Armenien på Friends arena.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Danmarks tar in fler supportrar under EM-slutspelet. 9 100 extra biljetter släpps till matcherna mot Belgien, Ryssland – och en eventuell åttondelsfinal för Sverige.

”Vi är glada att ännu fler fans kan vara på plats i Parken för det största sportevenemanget på dansk mark någonsin. Vi har kämpat för varenda en av de extra platserna på arenan sedan regeringen informerade oss om att begränsningar har minskat för antalet fans i parken", säger danska fotbollsförbundets (DBU) chef Jakob Jensen i en kommentar på hemsidan.

Danmark hade drygt 16 000 åskådare på plats på Parken i EM-premiären mot Finland (0–1). De kommande mötena med Belgien (17 juni) och Ryssland (21 juni) blir det desto fler. Det gäller även åttondelsfinalen den 28 juni – där Sverige kan få spela om man tar sig vidare som grupptvåa.

DBU skriver på sin hemsida att supportrar som tidigare köpt biljetter har förköpsrätt, baserat på lojalitetspoäng.

"Nu kan vi med de extra biljetterna erbjuda att ge tillbaka något till de mest lojala fansen av herrlandslaget som haft otur att förlora sina biljett i dragningen när kapaciteten minskades. Det är så välförtjänt för fansen – och kommer att skapa en ännu bättre atmosfär på Parken i det första hemmamästerskapet i Europa någonsin", säger supporterkoordinatorn Anders Hagen.

Sport

Live: Hässleholms IF mot Olympic

Foto: Stefan Sandström
Sport
Hässleholm
Malmö
Livefotboll Det täta matchandet i tvåan går vidare. På fredag den 18 juni tar HIF emot BK Olympic på Österås IP. Avspark klockan 19. Vi sänder direkt från matchen.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Fransk stjärna klar för Hugo Åbergs

Sport
Trav Den franska stjärnan Gelati Cut blir den första hästen att få en inbjudan till det klassiska storloppet Hugo Åbergs Memorial på Jägersro.
– Det känns alltid bra att inleda med ett starkt internationellt kort, säger Mats Ahlkvist, sportchef på Jägersro.

Gelati Cutvann ett av försöken i årets Elitlopp på Solvalla, och han var sedan fyra i finalen på 1.09,2/1609 auto, efter att ha suttit fast med sparade krafter bakom segrande Vivid Wise As.

– Jag uppskattar att tävla i Sverige och jag ser verkligen fram mot Åbergs senare i sommar, säger tränaren Romain Christian Larue.

Gelati Cut är en femårig hingst som tränas i Frankrike av Romain Christian Larue. Hästen har under det senaste halvåret körts av Gabriele Gelormini.

Han presenterade sig för första gången för den blågula travpubliken med en fjärdeplats i Paralympiatravet på Åby. Då var Gelati Cut med i en riktigt hård öppning, och fullföljde sedan så starkt att han fick en inbjudan till Elitloppet.

Tanken är att Gelati Cut inte ska starta något mera innan Åbergs, utan han förbereds för att ha bästa möjliga form till storloppet i Malmö. Sedan är planen att gå vidare till Mölndal, där Åby Stora Pris avgörs ett par veckor senare.

– Det känns skönt att arbetet med Åbergs är igång, menar Mats Ahlkvist, som ansvarar för inbjudningarna.

– Jag har flera mycket intressanta hästar på gång, men form är en färskvara och vi vill verkligen bjuda publiken på bästa möjliga startfält.

Upstate Face kan vara ett hemmahopp i Hugo Åbergs. Han bjöd på en häftig uppvisning i V75 i helgen på Östersundtravet för sin tränare Adrian Kolgjini.

Trots ett lopp utvändigt om ledaren i ett stenhårt tempo, 1.06 första 500 och 1.09 första varvet, så stack Upstate Face ifrån till en förkrossande seger. Adrian satt helt stilla och hade alla växlar sparade i sin häst som vann på 1.09,5/1640a, vilket är nytt banrekord.

Upstate Face fortsätter nu sin Norrlands-turné med att starta på Bodentravet på lördag.

Till Hugo Åbergs Memorial, som avgörs över 1609 meter, kommer också vinnarna från Årjängs Stora Sprinterlopp den 17 juli och St Michel i finländska Mikkeli den 18 juli att få en inbjudan.

Precis som förra året är förstapriset 1 609 000 kronor, alltså ett tusen kronor per meter. Årets upplaga av Hugo Åbergs Memorial avgörs tisdagen den 27 juli.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Sport

Matchguide: Sverige–Australien

Fridolina Rolfö, till vänster, har haft problem med en magmuskel och är ett frågetecken inför tisdagens landskamp mot Australien.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Vad: Träningslandskamp i fotboll.

Var: Guldfågeln arena, Kalmar.

När: Tisdag klockan 18.45.

Tv/radio: TV12 och C More, P4 Radiosporten.

OS-genrep: Det är Sveriges sista landskamp inför OS i Tokyo, som inleds om drygt en månad, och den sista inför presentationen av OS-truppen den 22 juni. Endast 18 spelare (och fyra reserver) får plats i den slutgiltiga truppen.

Motståndet: Tony Gustavsson har fått en tuff start på jobbet som förbundskapten för världsnian Australien, med tre raka förluster. Efter två utskåpningar i april, 2–5 mot Tyskland och 0–5 mot Nederländerna, blev det också 2–3 mot Danmark förra veckan.

Australien är ett lag med många kompetenta spelare och med en av världens bästa anfallare, Chelseas Sam Kerr, längst fram. Men på grund av pandemin har de haft begränsat med tid att spela ihop sig på, och Gustavsson har träffat flera av spelarna för första gången under den här samlingen.

Segers Europarekord: Lagkapten Caroline Seger tangerade Therese Sjögrans och Birgit Prinz europeiska landslagsrekord mot Norge i torsdags. Mot Australien går hon upp på 215 A-landskamper och blir därmed Europas mesta landslagsspelare genom tiderna.

Skador/frågetecken: Hanna Bennison lämnade truppen för att ta studenten efter matchen mot Norge, Lina Hurtig blev mamma förra veckan och missar hela samlingen. Dessutom är Wolfsburgsduon Rebecka Blomqvist och Fridolina Rolfö osäkra. Blomqvist har haft problem med en stukad fot, men verkar spelklar, medan Rolfö har störts av en muskelskada i magen.

Hur ställer Sverige upp: För ovanlighetens skull höll Gerhardsson söndagens träning öppen även när det spelades internmatch, elva mot elva. Då såg den ena uppställningen ut som en möjlig startelva, med intressanta namn som Jennifer Falk i mål, med Emma Berglund och Julia Roddar som del i en fyrbackslinje och med Rebecka Blomqvist som spets i anfallet.

Sverige, tänkbar elva (4–3–3): Jennifer Falk – Hanna Glas, Emma Berglund, Magdalena Eriksson, Julia Roddar – Caroline Seger, Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl – Johanna Rytting Kaneryd, Rebecka Blomqvist, Madelen Janogy.

Övriga truppen: Hedvig Lindahl (mv), Zecira Musovic (mv), Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Emma Kullberg, Jonna Andersson, Olivia Schough, Julia Zigiotti Olme, Filippa Curmark, Sofia Jakobsson, Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius, Mimmi Larsson.

Förbundskapten: Peter Gerhardsson.

Australiens trupp:

Målvakter: Lydia Williams, Mackenzie Arnold, Teagan Micah.

Försvarare: Laura Brock, Ellie Carpenter, Steph Catley, Caitlin Cooper, Beatrice Goad, Charlotte Grant, Alanna Kennedy, Courtney Nevin, Clare Polkinghorne.

Mittfältare/anfallare: Alex Chidiac, Kyra Cooney-Cross, Amy Harrison, Elise Kellond-Knight, Aivi Luik, Emily van Egmond, Tameka Yallop, Caitlin Foord, Mary Fowler, Emily Gielnik, Sam Kerr, Hayley Raso, Kyah Simon.

Förbundskapten: Tony Gustavsson.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Mer publik på läktarna – 3 000 per sektion

I maj hade AIK åtta åskådare på sina allsvenska matcher på Friends arena. I juli kan det tillåtas upp till 3 000 personer per sektion på nationalarenan som har 50 000 sittplatser.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Regeringen går idrotten till mötes och kan komma att tillåta mer publik på stora arenor från den 1 juli – upp till 3 000 personer per sektion på de stora arenorna, kan TT avslöja.

I femstegsplanen för coronalättnader, som presenterades i slutet på maj, skulle det tillåtas publik på upp till 3 000 personer på arenorna från den 1 juli. Beslutet kritiserades av framför allt fotbollen som länge velat få till stånd publikinsläpp efter arenornas storlek.

Nu får man sin vilja igenom då det från den 1 juli föreslås ska tillåtas upp till 3 000 personer per sektion på de stora arenorna. Detta gäller om det kan hållas smittsäkert avstånd mellan människorna på varje sektion och om publiken på varje sektion inte kan komma i kontakt med dem på andra sektioner. Detta gäller även vid in- och utgångar på arenorna.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind säger att sektionering har efterfrågats av berörda branscher.

– Nu finns möjlighet att ta emot mer besökare, om det finns möjlighet att dela upp arenaområde och lokaler efter sektioner, säger hon till TT.

De första matcherna som berörs är de i den allsvenska omstarten efter EM, exempelvis IFK Norrköping–Malmö FF den 3 juli samt Häcken–AIK och Hammarby–Halmstad den 4 juli.

Det som också är en lättnad, jämfört med femstegsplanen, är att fler än 900 ska kunna tävla i motionslopp och orienteringstävlingar och liknande från den 1 juli. Begränsningen på 900 personer finns kvar, men gäller nu enbart start- och målområden. Fler personer kan befinna sig på tävlingsbanan.

Sommarens stora motionslopp har dock redan ställt in eller flyttat till hösten. Göteborgsvarvet genomförs den 11 september, Lidingöloppsveckan mellan den 24 september och den 3 oktober samt Stockholm Marathon den 9 oktober.

Regeringens förslag ska nu ut på remiss.

Ingela Ahlberg/TT

Maria Davidsson/TT

FAKTA

Fakta: Femstegsplanen för idrott

Steg ett i regeringens femstegsplan för återöppnandet av samhället trädde i kraft den 1 juni. Det innebar för idrottens del bland annat att det tilläts 50 personer i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser).

Steg två: den 1 juli

300 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000, per sektion, på utomhusarenor med sittplatser.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare på plats samtidigt i start- och målområden. Restriktionen gäller inte på tävlingsbanan. Det nya förslaget gällande steg två ska först ut på remiss.

Steg tre: den 15 juli

Inga ytterligare lättnader för idrott.

Steg fyra: någon gång i september

Inga tak för sittande åskådare inom- eller utomhus, eller i tävlingar i skog, på vatten och på väg.

Steg fem: inget datum satt

Alla lättnader för idrotten ska redan ha gjorts senast i steg fyra.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.

EM i fotboll 2021

EM-guide: tisdag 15 juni

Tysklands Joshua Kimmich och Frankrikes Kylian Mbappé i Nations League-mötet 2018. Nu kan de mötas igen i EM.
Foto: Christophe Ena/AP/TT
Sport
Sport Det är dags för spel i Dödens grupp i EM. Med den regerande världsmästaren Frankrike, den regerande Europamästaren Portugal och giganten Tyskland.
Outsidern Ungern får hoppas på hemmastödet i Budapest i premiärmatchen mot Portugal.

Ungern–Portugal, grupp F

Avspark: Klockan 18.00.

Arena: Puskás Aréna i Budapest, Ungern.

Tv/radio: SVT 2/SVT Play/Radiosporten P4.

Noterbart: Portugals högerback João Cancelo testades på söndagen positivt för covid-19 och missar EM. Han ersätts av Diogo Dalot, som nyligen spelade alla matcher för Portugal i U21-EM.

Spelarna att ha koll på: Superstjärnan Cristiano Ronaldo är Portugals främste matchvinnare med sina 104 mål på 175 landskamper, varav elva i EM-kvalet. Mittbacken Pepe, 38, är oerhört viktig i Portugals försvar. Ungern har en ny försvarsstjärna i Fenerbahces Attila Szalai, 23.

Inbördes möten: Portugal har aldrig förlorat mot Ungern, har nio segrar och fyra oavgjorda matcher och målskillnaden 30–10. I EM-gruppspelet 2016 ledde Ungern tre gånger innan det blev 3–3. I VM-kvalet inför 2018 vann Portugal både hemma och borta.

Möjlig startelva, Ungern (3–5–2): Gulacsi – Fiola, Orban, Attila Szalai – Lovrencics, Kleinheisler, Nagy, Schäfer, Holender – Ádam Szalai, Sallai.

Förbundskapten: Marco Rossi.

Möjlig startelva, Portugal (4–3–3): Rui Patrício – Nélson Semedo, Rúben Dias, Pepe, Raphaël Guerreiro – Danilo, William Carvalho, Bruno Fernandes – Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Diogo Jota.

Förbundskapten: Fernando Santos.

Domare: Cüneyt Cakir, Turkiet.

Frankrike–Tyskland, grupp F

Avspark: Klockan 21.00.

Arena: Allianz Arena i München, Tyskland.

Tv/radio: TV4/Cmore/Radiosporten P4.

Noterbart: Frankrike är regerande världsmästare och storfavorit till EM-guldet. Tyskland har inte vunnit EM sedan 1996 och är efter några svajiga år inte topptippat i det som blir förbundskaptenen Joachim Löws sista tid vid rodret.

Spelarna att ha koll på: Franska anfallstrion Karim Benzema, Antoine Griezmann och Kylian Mbappé är kanske EM:s starkaste med totalt 92 mål i ligaspelet den senaste säsongen. Thomas Müller och Mats Hummels petades i landslaget efter VM-fiaskot 2018, men är nu tillbaka. Müller har också gjort mål i de EM-förberedande matcherna.

Inbördes möten: Senast de möttes i mästerskap var i EM-semifinalen 2016, som Frankrike vann. I VM 2014 besegrade Tyskland Frankrike i kvartsfinal. I de tre senaste mötena har det blivit oavgjort i två och Frankrike har vunnit en match.

Möjlig startelva, Frankrike(4–4–2): Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Hernández – Kanté, Pogba, Rabiot, Griezmann – Benzema, Mbappé.

Förbundskapten: Didier Deschamps.

Möjlig startelva, Tyskland (3–4–3): Neuer – Ginter, Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündoğan, Kroos, Gosens – Havertz, Müller, Gnabry.

Förbundskapten: Joachim Löw.

Domare: Carlos del Cerro Grande, Spanien.

Ingela Ahlberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL