Deckardårarna

Hemskheter i hängmattan med Deckardårarna

Mycket hängmatteläsning blir det i Deckardårarnas sommaravsnitt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Skåne
Deckardårarna I femte avsnittet av Deckardårarna har Pernilla och Gunilla har läst nya deckare från Österlen i söder till Luleå i norr. Och så blir det lästips som räcker hela sommaren med hjälp av Anders de la Motte, Måns Nilsson och Anders Roslund. En riktigt lång, skön sommar önskar Deckardårarna med ett extra långt avsnitt!

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna där det nu är dags för femte avsnittet 2021.

FAKTA

Böcker, poddar och tv-serier i avsnitt 5, säsong 2

Böcker vi pratar om i podden:

Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson

Återvändaren av Anders Sundkvist

Bara ett spel Malin Thunberg Schunke

Jubelår av Johan Nilsson

Gröna, sköna vårvindar av Christoffer Holst

Det som är dolt av Gytha Lodge

Där isarna råmar av Lundgren & Lundgren

Litapåmig av Anders Roslund

En tredje man av Denise Rudberg

Vådaskott av Katrine Engberg

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Spökhusets hemlighet av Kristina Ohlsson

Ett land i gryningen av Dennis Lehane

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Den osannolika mördaren av Thomas Pettersson

Rotvälta av Tove Alsterdal

Shetlandsserien av Ann Cleeves

Och så var de bara en och Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie

Damernas detektivbyrå av Alexander McCall Smith

Min fars hemlighet, Ilkas arv och Den tredje systern av Sara Blaedel

Kamelklubben och Spelaren av David Baldacci

Skumtimmen, Nattfåk, Rörgast och Blodläge av Johan Theorin

Benvittring av Johan Theorin

De nio målarna av Dorothy Sayers

The Survivor av Jane Harper

Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang

Tv-serier vi pratar om:

Mare of Easttown

Line of duty

Morden vid kustvägen

De var fem

Poddar vi pratar om:

Morally indefensible

Confronting OJ Simpson

Confronting Colombine

Tidigare avsnitt hittar du här:

Kultur och nöje

Lundell sommarturnerar nästa år

Ulf Lundell ger sig ut på sommarturné nästa år. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nästa sommar packar Ulf Lundell väskan och ger sig ut på sommarturné. Det blir stopp på tolv svenska orter med start i Huskvarna i juni.

Lundell släppte senaste albumet "Telegram" i fjol. Tidigare i år kom även böckerna "Vardagar 4 och 5".

Turnéplan 2022: 17/6 Huskvarna, 18/6 Karlstad, 12/7 Fårö, 15/7 Stockholm, 20/7 Tomelilla, 23/7 Mariestad, 26/7 Rättvik, 27/7 Norrköping, 29/7 Borgholm, 30/7 Malmö, 5/8 Göteborg, 13/8 Lindesberg.

Lundell spelar även i Oslo den 6/8.

Biljetterna släpps den 17 juni.

Kultur och nöje

Kalle Lind startar Malmöförlag för obskyra verk

Foto: Jakob Faller
Kultur och nöje
Kultur Kalle Lind och och Linus Kuhlin startar nytt Malmöbaserat förlag som hoppas kunna kasta ljus på perifera nöjeshistoriska verk.

Förlaget har fått namnet Vintitj förlag, enligt skaparna själva namngett efter en fransk-kroatisk kulturvetare vid namn Retreau Vintitj. Det skämtsamma namnet går i linje med förlagets ambition, att samla obskyra och perifera nöjeshistoriska texter för återpublicering.

Bakom förlaget står Kalle Lind; författare, poddare och skribent som har bland annat hörts i flera program på Sveriges Radio, podden Snedtänkt och som tävlat i På Spåret. Parhästen Linus Kuhlin är journalist, musiker och författare, och släppte tidigare i år boken Ett tidsfördriv att dö för – boken om Kent.

Ger ut kultbok om bordeller

Tillsammans vill de ”kunna kasta ljus på delar av nöjeshistorien som varit perifert, svårtillgängligt och/eller fallit i glömska”, skriver de i ett pressmeddelande. Tanken är att samla sådant som varit utspritt, återpublicera obskyra verk och sammanställa biografier ”över tanter och farbröder som stått på scen och framför filmkameror och sjungit små stumpar och dragit små skämtbitar.”

I den planerade utgivningen finns bland annat Kajsa Grytts samlade texter, Svenska bordeller – en kartläggning av etablissemang i Sverige, till tjänst för resande och turister samt Ju fler vi är tillsammans – modärn lekbok i erotik.

Kultur och nöje

Strid om Liljevalchs framtid

Liljevalchs. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ska Liljevalchs konsthall i framtiden drivas i stiftelseform? Det utreds just nu av Stockholms stad som tittar på för- och nackdelar med att låta Sveriges äldsta offentliga konsthall bli stiftelse, skriver Sveriges Radios "Kulturnytt".

Utredningen splittrar dock politikerna, som har olika syn på det bästa för Liljevalchs i framtiden. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), hävdar att en stiftelse skulle säkra konstens oberoende.

– Vi vill säkerställa att politiken inte lägger sig i vilka sorters utställningar som ska visas på Liljevalchs. Det finns ingen risk för det just nu, men kanske i en framtid, säger han till SR.

Kulturnämndens vice ordförande, Torun Boucher (V), är däremot orolig för att stiftelseformen är ett steg mot att privatisera konsthallen.

Utredningen beräknas vara klar i november.

Kultur och nöje

Metallica-basist får minnesmuseum i Småland

Minnesstenen över Cliff Burton i småländska Dörarp. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Metallicas tidigare basist Cliff Burton får ett eget museum i småländska Ljungby. Projektet har beviljats 300 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet, skriver Smålandsposten.

Burton avled i samband med en bussolycka i Dörarp i Ljungby 1986. Där finns i dag en minnessten över honom som är välbesökt av fansen. Tanken med det nya museet är att berätta om Burton, Metallica och olyckan, men också att berätta fansens historia.

Bakom museet ligger föreningen Bergabygdens kultur och turism.

– Det är just fansen som har gjort detta möjligt. Många planerar att komma hit när museet är klart. Vi har hittills fått över ett tusen mejl från 34 olika länder från människor som uttryckt intresse över detta, säger föreningens ordförande Krister Ljungberg till Smålandsposten.

När museet öppnar är ännu inte klart.

Kultur och nöje

Adams-Ray inspirerades av Astrid Lindgren

Daniel Adams-Ray är aktuell med det nya albumet 'Döda hjärtan kan slå igen' och ger sig ut på en sommarturné. 'Det kommer att vara ren lycka, surrealistiskt. Man kommer att överspela lite, fördämningarna brister och det blir överenergiskt. Då får det vara så', säger han.
Foto: Karl Melander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Inspirerad av Astrid Lindgrens berättelsevärld sjunger Daniel Adams-Ray om livet och döden på det nya albumet "Döda hjärtan kan slå igen".
– Jag har förlorat många människor de senaste åren, säger han.
Nu ger han sig ut på en sommarturné.

Samtidigt som Daniel Adams-Ray släpper sin tredje soloskiva befinner han sig på Gotland för att spela in TV4:s underhållningsprogram "Så mycket bättre". Programmet bjuder på aktiviteter och låttolkningar, men det är inte heller ovanligt att deltagarna öppenhjärtigt berättar om sina liv och karriärer. Någonting som Daniel Adams-Ray inte är särskilt bekväm med, berättar han.

– Vissa grejer är jag väldigt privat med. I sådana här kontexter när folk öppnar upp sig blir det lätt att man kan framstå som lite dryg, för att man inte vill prata om vissa saker. Jag har hela tiden en inre monolog med mig själv och försöker att slappna av lite. Samtidigt måste man vara sig själv, påpekar han från den soldränkta inspelningsplatsen.

Daniel Adams-Ray har en varierad låtkatalog med skilda uttryck. Tillsammans med Oskar Linnros slog han igenom i hiphop-duon Snook med låten "Mister Cool" 2004. Efter två fullängdsalbum splittrades de och satsade solo som popartister. Daniel Adams-Ray släppte först "Svart, vitt och allt däremellan" 2010, sedan "Innan vi suddas ut" tre år senare. På den tredje plattan har han gått tillbaka till rötterna, där pop och hiphop möter visa.

Kritisk till "förortsporr"

Till en början gick det trögt när det nya albumet skulle bli till – "högtravande" och utan känsla, berättar Daniel Adams-Ray. Vändningen kom när han fick syn på omslaget till Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter".

– Då slog det mig att det är ett så coolt sätt att skildra samtiden på. Hon tar upp allvarliga saker som livet och döden, kapitalism och människors egoism, men i en värld som inte är en direkt spegelbild av vår.

– Jag kände att jag alltid har skrivit om samtiden och människans ständiga kamp, det vore kul att bara vara i en värld som inte kändes lika hård som verkligheten. Berättelserna kan vara stenhårda, men musiken behöver inte vara det. Då hamnade jag i visans värld, berättar han.

På låten "Lillebror" skildrar han en värld på fel sida av lagen, med inspiration hämtad från en bekant till honom, som gick bort för några år sedan. Daniel Adams-Ray menar att bara en sida av det kriminella livet syns och hörs i musik och medier – den glorifierade.

– Det har uppstått en ny genre, förortsporr. Det är så konstigt, det här handlar inte om förorten utan om hela Sverige och unga människor som mår svindåligt och har varit med om hemska saker. Det försöker jag bara att skriva om så ärligt och naket som möjligt, säger han.

Nya liv har kommit till

Även albumtiteln "Döda hjärtan kan slå igen" är inspirerad av den världskända barnboksförfattaren. Daniel Adams-Ray konstaterar att titeln hade kunnat vara ett kapitel i en Astrid Lindgren-bok – som börjar på en mörk plats, men där man trots allt kan skymta strimmor av ljus.

– För mig betyder titeln livet och döden. Jag har förlorat många människor de senaste åren, men jag har också fått ta del av nytt liv, fått familj och vänner som har fått familj. Det gör någonting med en, säger han och påpekar hur kort livet är.

– Allting här är som en hundradels sekund i universum, livet går så snabbt, så var snäll.

Förutom nytt album är Daniel Adams-Ray även aktuell med en sommarturné, som drar igång den 24 juli i Helsingborg och avslutas den 2 september i Stockholm.

Sofia Sundström/TT

Daniel Adams-Ray är aktuell med albumet 'Döda hjärtan kan slå igen'.
Daniel Adams-Ray är aktuell med albumet "Döda hjärtan kan slå igen".
Foto: Karl Melander/TT
Daniel Adams-Ray är en av deltagarna i årets 'Så mycket bättre', som spelas in just nu.
Daniel Adams-Ray är en av deltagarna i årets "Så mycket bättre", som spelas in just nu.
Foto: Karl Melander/TT

FAKTA

Fakta: Daniel Adams Ray

Daniel Adams-Ray är född 1983 i Kenya. 1996 flyttade han tillsammans med sin familj till Nederländerna, för att sedan bosätta sig i Sverige 1997.

I början av 00-talet grundade han hiphop-duon Snook tillsammans med Oskar Linnros.

2010 satsade Daniel Adams-Ray på en solokarriär med albumet "Svart, vitt och allt däremellan". Tre år senare kom "Innan vi suddas ut".

Nu är Daniel Adams-Ray aktuell med "Döda hjärtan kan slå igen". Han ger sig även ut på en sommarturné.

Turnédatum: 24/7 Helsingborg, 26/7 Hudiksvall, 27/7 Sundsvall, 30/7 Ystad, 31/7 Öland, 26/8 Jönköping, 27/8 Uppsala, 1/9 Stockholm, 2/9 Stockholm.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Kultur och nöje

"Heder" får ny säsong

Alexandra Rapaport, Julia Dufvenius, Eva Röse och Anja Lundqvist spelar huvudrollerna i 'Heder'. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Viaplay-serien "Heder" kommer tillbaka med en tredje säsong 2022. Inspelningarna av serien av och med Alexandra Rapaport, Eva Röse, Anja Lundqvist och Julia Dufvenius drar i gång efter sommaren i år.

"Vår serie har ett tydligt existensberättigande och vår publik har överöst oss med kärlek, så vi ska göra allt vi kan för att förvalta detta förtroende från Viaplay och publiken och göra en håll käften-säsong", säger Alexandra Rapaport i ett pressmeddelande.

"Heder" handlar om medarbetarna på en advokatbyrå som kämpar för utsatta kvinnors upprättelse och för att sexualbrott ska tas på större allvar. Den tredje säsongen utspelar sig 18 månader efter den förra och inleds med ett omskakande terrorattentat kopplat till incels. Insatserna höjs och hotbilden mot kvinnor i allmänhet och mot medarbetarna på advokatbyrån i synnerhet skruvas upp.

"Heder" bygger på en originalidé av Sofia Helin som utvecklats av Rapaport, Röse, Lundqvist och Dufvenius. Likt tidigare säsonger är de även exekutiva producenter. Säsong tre regisseras av Joakim Eliasson.

Kultur och nöje

The Jesus and Mary Chain stämmer skivbolag

Jim Reid i The Jesus and Mary Chain. Arkivbild.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Indierockbandet The Jesus and Mary Chain stämmer skivbolagsjätten Warner på över 20 miljoner kronor. I stämningsansökan skriver frontfigurerna Jim och William Reid att skivbolaget låtit bli att avstå upphovsrätten till bandets debutalbum "Psychocandy" från 1985.

Bandet hänvisar till en paragraf i upphovsrättslagen som innebär att exempelvis musikskapare kan begära att upphovsrättsinnehavaren av ett album, i det här fallet skivbolaget, måste ge upp äganderätten 35 år efter det att skivan släppts, skriver Pitchfork.

Skotska The Jesus and Mary Chain bildades 1984 av bröderna Jim och William Reid. Samma år kom debutsingeln "Upside down" och året därpå släpptes "Psychocandy". De splittrades 1999 men återförenades åtta år senare. 2017 kom "Damage and joy", deras första studioalbum på nitton år.

Kultur och nöje

Fängslande om Otto G Carlsunds konst

Kultur och nöje
Bokrecension Konstkritikern Britte Montigny har läst Anders Wahlgrens bok om pionjären Otto G Carlsund.

På en auktion för några år sedan klubbades puristen och pionjären Otto G Carlsunds så kallade biografsvit från 1926-9, med stiliserade motiv på pannåer, för 3, 5 miljoner kronor. En summa som dels skulle ha fått konstnären, som avled i det närmaste utfattig, att vända sig i graven, dels fått honom att segerjubla: äntligen fick hans konst det erkännande han visste att den förtjänade.

Fullständigt orättvist har Otto G Carlsund (1897-1948) blivit mest känd och ihågkommen för sin roll som initiativtagare till och arrangör av den postkubistiska Art Concret-utställningen som under Stockholmsutställningen 1930 visades på kafé Puck.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL