Lagfarter SkD

Hus på 110 kvadratmeter från 1965 sålt i Sjöbo

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Sally Sabah Jawad, 30, och Sam Fawzi Abbas, 42, är nya ägare till huset på adressen Lilla Norregatan 20 i Sjöbo. Det 110 kvadratmeter stora huset är byggt 1965. Säljare är Anna Lisa Hansson. Ägarbytet gjordes i maj 2021 och priset blev 2 100 000 kronor.

I oktober förra året såldes ett annat hus på samma gata, på Lilla Norregatan 14. Där blev priset för den 100 kvadratmeter stora villan 2 000 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Chalmers räddar sill med bad i rosmarin

Inrikes
Inrikes Sill i olika varianter hör till festen på midsommar. Men vi kunde äta mer av varje sill som tas upp. Bara knappt hälften blir mat för människor.
– Slöseri med resurser, säger Ingrid Undeland, professor på Chalmers – där man hittat en lösning med rosmarin.

Matjessill och inlagda sillar finns med många olika kryddningar och smaker. Men de har en sak gemensam: det är bara filén som används.

Resten av sillen går främst till produktion av fiskmjöl, som i sin tur blir mat för växande laxar i framför allt norska odlingar.

Så är läget i Sverige. I andra länder, som Norge och Island, är man bättre på att ta tillvara hela fisken.

Fet och känslig

Ett krux i sammanhanget är att sillen, med mycket omättat fett, härsknar snabbt när man fileat den.

– Syret i luften och fiskblodets röda färgämne hemoglobin får fettet att härskna, även i kyla, säger Ingrid Undeland, professor i livsmedelsvetenskap på Chalmers tekniska högskola.

Själva filéerna tas snabbt om hand på olika sätt för att bli godsaker på våra matbord.

Men för andra delar, som blir över när sillen fileas i maskiner, skulle större tidsmarginal vara värdefull. Det gäller till exempel filérester vid ryggbenet, som passar utmärkt till fiskfärs.

Nu har forskare på Chalmers hittat en lösning – med rosmarinextrakt, citronsyra och två vitaminer. Alla dessa ingredienser fungerar som antioxidanter.

Förvånande effekt

Sillråvaran får "bada" i lösningen. Effekten har visat sig vara stor.

Om råvaran förvaras i nollgradig temperatur ökar hållbarheten från knappt en dag till elva dagar. I rumstemperatur härsknar silldelarna på några timmar i normala fall, men klarar sig i tre dagar efter ett rosmarinbad.

– Vi blev förvånade, säger Ingrid Undeland om upptäckten.

Men den kom inte helt från det blå.

– Rosmarin innehåller polyfenoler. De fångar upp ämnen som annars bidrar till härskningen, säger Undeland, som länge har forskat inom området.

– Citronsyra används inom livsmedelsindustrin som antioxidant i olika sammanhang. Man har också länge förstått att kryddor kan innehålla antioxidanter, fortsätter hon, och nämner sillinläggningar med kryddpeppar.

Smaken testad

Flera varianter har testats, och testerna fortsätter. Ett försök med enbart rosmarinextrakt påverkade smaken på silldelarna.

– Men mixen som vi fått bäst resultat med är en kommersiell blandning. Den ger en pytteliten arom som inte upptäckts vid smaktest.

Lösningen har tagits fram inom ett EU-projekt för att utnyttja restråvaror inom sjömatsindustrin. Den tänkta användningen finns också i första hand inom fiskindustrin.

I projektet ingår även att filémaskiner byggts om, så att "resterna" kommer ut sorterade: ryggben, stjärtfenor, huvud och inälvor i var sin låda. Det gör det lättare att förädla varje sorts styckbit för sig.

Bra näring

Chalmers utgångspunkt är att fisk som landas ska komma till nytta på bästa sätt.

– Att så mycket prima sill, med en fantastisk näringssammansättning, tas upp ur haven med energiåtgång och kostnader för att sedan säljas till Danmark och bli fiskmjöl till norsk laxodling, det är för mig inte rätt, säger Ingrid Undeland.

– Sillen i sig själv kan beredas och tillagas på så otroligt många sätt, tillägger hon.

En annan aspekt är att svenskt fiske i dag exporterar stora mängder sillråvara, som i stället kunde ha förädlats och gett arbetstillfällen inom landet.

Kanske tänker Ingrid Undeland lite på detta vid midsommaraftons sillbord. Där har hon också fått en favorit bland varianterna:

– Det har blivit mer och mer att jag gillar matjessillen bäst. Den är så salt, kryddig och god!

Micke Larsson/TT

FAKTA

Fakta: Sill

Latinskt namn: Clupea harengus.

Sillen i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt kan bli upp till 30 centimeter lång. Vuxna sillars vikt varierar stort, vanligen mellan 40 och 200 gram.

Strömmingen i Östersjön, som är samma art, är något mindre.

En sill kan i sällsynta fall bli upp till 25 år gammal.

De lever i stora stim, som kan röra sig ner till 200 meters djup.

Sill är den art som svenska yrkesfiskare landar i särklass mest av. I fjol var fångsten 85 000 ton.

I äldre tid var det bara i kustbygderna man kunde äta färsk sill. Men en stor del av fångsten saltades in, och var i hundratals år en av svenskarnas viktigaste proteinkällor.

Källor: Havs- och vattenmyndigheten, Nationalencyklopedin

Skurup

Färgstark konst på Mästers galleri

Bilden visar Gunilla Wallin, Lena Henriksson och Anki Linderoth.
Foto: Axel Hilleskog
Skurup
Skurup Glas, bildkonst och keramik med starka färger. Det visar konstnärerna och vännerna Lena Henriksson, Anki Linderoth och Gunilla Wallin upp i Mästers galleri vid slottet till helgen.

De har känt varandra i mellan 20 och 40 år och har alla haft brokiga vägar till konsten. Anki Linderoth är jurist i grunden men har även en journalistutbildning i bagaget, Lena Henriksson är utbildad civilekonom och biomedicinsk analytiker och Gunilla Wallin har varit verksam konstnär i 20 år men är utbildad beteendevetare.

– Det är hårt arbete som gäller. Jag sätter mig vid drejskivan så fort jag är ledsen, arg, eller upprörd. Då blir jag lugn och så kommer idéerna, säger Gunilla Wallin.

Bilden visar Gunilla Wallin, Lena Henriksson och Anki Linderoth.
Gunilla Wallin, Lena Henriksson och Anki Linderoth har känt varandra mellan 20 och 40 år.
Foto: Axel Hilleskog

I Skurupsbygdens konst- och hantverksförenings Mästers galleri är trion i full gång med förberedelserna inför vernissagerna den 26 och 27 juni. Anki Linderoths bildkonst får först ta plats och därefter placerar de två andra i trion ut sina skapelser.

– Är man tredimensionell som Lena och jag är så är det trevligt att också ställa ut med en bildkonstnär. Det blir ofta mycket saker men ju fler desto bättre, säger Gunilla Wallin.

Hon är keramiker med verkstad i Oljehamnen i Malmö och eget galleri, Formbart, i samma stad. I Mästers galleri har hon placerat ut sitt lergods i form av stora frukter.

– De är livgivande genom sin färgstarkhet. Det är något färgglatt att titta på en novemberdag klockan sju på morgonen.

Gunilla Wallin visar upp ett äpple i keramik.
Gunilla Wallin visar upp ett äpple i keramik.
Foto: Axel Hilleskog

Lena Henriksson har sin ateljé i Aggarp utanför Svedala och har arbetat med glas i 20 år. I dag är det hennes jobb på heltid och hon håller även i kurser. Tekniken heter glasfusing, en långsam process där hon använder sig av ett handkavlat konstglas kallat ”Bulls eye” från USA.

– Från början ser de ut som skärbrädor sen får man lägga dem i formar för att få formen man önskar, säger Lena Henriksson.

– Jag gillar starka kontraster med mycket rött, gult och svart.

Anki Linderoth presenterar fotografier av vissna blommor som hon själv tagit och sedan bearbetat i datorn och tryckt på bland annat aluminium. Digital fotokonst är hennes huvudfokus men på galleriet visar hon även sina egna målade alster.

– I år fick jag plötsligt en nytändning med måleri. Jag gillar färger, att jobba med lager på lager och när det är stramt. Jag är lite av en sökare, säger Anki Linderoth.

De tre konstnärerna vill betona att inte bara vuxna utan även barn är varmt välkomna till galleriet.

– Jag var på ett galleri där arrangörerna helst inte ville ha barn och då tog jag strid. Bebisar ska fostras att se färger och öppna sinnena för att kunna ta emot de impulser som konst ger, säger Gunilla Wallin.

FAKTA

Mästers Galleri

Vernissagerna äger rum den 26 och 27 juni klockan 12-16.

Utställningen visas från den 26 juni till den 25 juli klockan 12-16.

På måndagar är det stängt förutom den 28/6.

Höör

Missnöjda med responsen från närkommunerna

Emma Storjohann och Olivia Ljunggren som jobbar på Lydiagården i Höör.
Foto: Sebastian Claesson
Höör
Höör Trots att Lydiagården tagit kontakt med alla närligggande kommuner i Mellanskåne angående covid-rehabiliteringen för vårdanställda har responsen varit mininal.
– Det känns lite märkligt. Jag tänker att behovet måste vara stort i de allra flesta skånska kommuner, säger Lydiagårdens verksamhetsledare Emma Storjohann.

Under mer än 25 år har Lydiagården rehabiliterat cancerpatienter. Sedan tre år med nya ägarna Carl och Lillemor Groth. Allt eftersom pandemin eskalerade förra året blev det svårare att ta emot patienter och verksamheten stängde ner.

– I det tomrummet uppstod tankarna kring en ny behandlingsform där vi rehabiliterar vårdpersonal som överbelastats under pandemin. Vi utvecklade programmet under vintern och i april i år kunde vi ta emot den första gruppen, från Burlövs kommun, säger Emma Storjohann.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Höör

Covid-belastad vårdpersonal rehabiliteras på Lydiagården

Anki Holmberg från Burlöv, en av sex deltagare i rehabprogrammet på Lydiagården i Höör.
Foto: Sebastian Claesson
Höör
Höör I onsdags avslutades den andra rehabgruppen för överarbetad vårdpersonal i spåren av pandemin. Lydiagården som vanligtvis rehabiliterar cancerpatienter har ställt om och satsar på ny behandlingsform.

– Det är inte förrän nu som det faktiskt har gått upp för mig hur mycket den här situationen har påverkat mig, säger Anki Holmberg.

Hon är en av sex deltagare från Burlövs kommun som under tre dagar med några veckors mellanrum har fått möjligheten att landa i sina upplevelser från vårdarbetet under pandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svalöv

Barn får lära sig simma i grannkommunen

Det blir ingen simskola i Röstånga i år. I stället har simskoleeleverna erbjudits simskola i Eslöv.
Svalöv
Röstånga/Eslöv När Röstångabadet hastigt fick stänga efter att akuta brister uppdagats stod det klart att 65 simskoleelever stod utan bassäng.
Efter en rundringning bland närliggande kommuner hittade fritidschefen en lösning i Eslöv.

Ungefär en vecka innan skoleleverna skulle springa ut på sommarlov kom Svalövs kommun med beskedet att Röstångabadet inte kunde öppna den här säsongen. Anledningen är att akuta brister upptäckts i bassängen och i byggnader på området. För att säkerställa badgästers säkerhet och personalens arbetsmiljö valde kommunstyrelsen att Röstångabadet inte kunde hållas öppet.

När beskedet kom var 65 barn i låg- och mellanstadieåldern anmälda till årets simskola, som skulle ha anordnats av Svalövs kommun och Röstånga camping.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Hörby

Afasikaféet hjälper till att bryta isoleringen

Afasikafeet i Hörby har startat igen efter ett långt uppehåll på grund av coronapandemin. Lars Reis håller i verksamheten.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY Afasikaféet i Hörby har smugit igång igen efter ett långt uppehåll på grund av coronapandemin. I veckan samlades hela gänget för att fira midsommar, och glädjen över att få träffas på nytt gick inte att ta miste på. Isoleringen det senaste året har varit kämpig, tycker deltagarna.

Det spelas Trettioett runt bordet när Skånskan hälsar på i Vardagsrummet - kommunens träffpunkt mitt i Hörby - där Afasikaféet har sina sammankomster sedan nystarten.

– Alla tycker att det är kul med Trettioett, och det är rätt så enkelt att lära sig, säger Lars Reis, som håller i träffarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sjukhus lex Maria-anmäler efter dödsfall

Ett sjukhus anmäler sig själv enligt Lex Maria. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ett sjukhus i Västra Götaland anmäler sig själva enligt lex Maria efter det att två patienter från vuxenpsykiatrin hittats döda, skriver Borås Tidning.

Båda patienterna behandlades inom vuxenpsykiatrin och hittades döda i sina hem efter att ha begått självmord.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Många döda i skolbrand i Kina

Utrikes
Utrikes

Minst 18 personer har omkommit i en brand i en skola för kampsport i Henanprovinsen i Kina, uppger lokala myndigheter.

Ytterligare 16 personer uppges ha skadats i branden, som bröt ut tidigt på morgonen, lokal tid. De flesta av offren uppges vara barn och ungdomar som bodde på skolan i Checheng, där de även tränade.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL