Kultur och nöje

Angeläget när skogen blir huvudperson

Om skogen.
Foto: Peter Magnusson
Kultur och nöje
Film/Recension Matilda Arborelius har sett dokumentärfilmen Om skogen, regisserad av Peter Magnusson.

I våras då jag besökte vårt lantställe i Hälsingland fick jag med egna ögon se vad mina föräldrar redan berättat för mig: ett av våra svampställen var nu borta. Puts väck. Granarna under vilka kantarellerna växte fanns inte mer, inte tallarna, björkarna, asparna heller. Bara tv-antennen och dess maskinhus stod kvar, förr knappt synliga bakom alla grenar men nu kunde man se metallen blänka på långt håll, antennen lyste som en kyrkspira från kalhygget. Var ska vi nu plocka svamp? Vi har inte många ställen kvar. Ett efter ett har de fallit under skogsmaskinernas röjarklor. Och det är väl ungefär så långt gemene man tänker kring skogsavverkningen. Att det är synd att vackra platser försvinner.

Dokumentärfilmen Om skogen går djupare än så kring skogsavverkningen i Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tv-toppen: "På spåret" lockade flest

Marcus Samuelsson och Jason Diakité tävlar i 'På spåret'. Pressbild.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "På spåret" rullade in i fredagstablån och lockade nästan 2,5 miljoner tittare. Drygt hälften av dem stängde av innan det var dags för "Skavlan".

1. På spåret (SVT1, fredag) 2 492 000

2. Skavlan (SVT1, fredag) 1 230 000

3. Så mycket bättre (TV4, lördag) 1 191 000

4. Bonde söker fru (TV4, onsdag) 1 107 000

5. 1 mot Sverige (SVT1, söndag) 967 000

6. Kockarnas kamp (TV4, tisdag) 904 000

7. Solsidan (TV4, söndag) 873 000

8. Vinterstudion (SVT1, söndag) 838 000

9. Skidskytte, världscupen (SVT1, lördag) 813 000

10. Hellenius hörna (TV4, söndag) 867 000

Mätperiod: 22/11–28/11. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Källa: MMS

Rättat: I en tidigare version fick "På spåret" fel uppgifter.

Lund

Ny humorklubb öppnar i Lund

Kajsa Jönsson, vd för Anagram Live, presenterar nu en ny humorsatsning i Lund - Grand Comedy Club på Grand Hotel.
Foto: Anna Lindblom
Lund
Kultur och nöje
Humor I januari blir det premiär för Grand Comedy Club på Grand Hotel i Lund.

Grand Comedy Club är ett samarbete mellan Anagram live, som arrangerar den årliga humorfestivalen i Lund, Grand Hotel och humorartisten och arrangören Erik Börén. Planen är ett arrangemang en tisdag varje månad, med premiär 25 januari, och på scen blir det tre komiker vid varje tillfälle. Bland vårens artister finns Jonatan Unge, Johanna Wagrell, Christoffer Nyqvist och Charlotta Björck. Klubbvärdar är Johan Rünow, komiker från Lund och Erik Börén.

– Vi har velat köra en humorklubb hos vår samarbetspartner Grand Hotel under en längre tid, och nu dök möjligheten upp, säger Kajsa Jönsson, producent och VD på Anagram Live i ett pressmeddelande. Detta, tillsammans med festivalens podd, blir ett sätt för oss att erbjuda humor i Lund året runt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hasse och Tage-hyllning förlängs i vår

Johan Glans, Mimi Terris, Adde Malmberg, Emma Molin och Eric Stern
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den som missade Hasse och Tage-hyllningen "Om dessa väggar kunde cykla" på Lilla Cirkus i Stockholm får fler chanser nästa år.

Showen återkommer med elva föreställningar med start 12 mars, enligt ett pressmeddelande.

Hyllningen är en nummerrevy i två akter där Johan Glans, Emma Molin, Adde Malmberg, Eric Stern och Mimi Terris framför utvalda nummer från Tage Danielsson och Hasse Alfredsons revyer.

Kultur och nöje

Här är artisterna som hyllar Nobelpristagarna

Mezzosopranen Anne Sofie von Otter är en av de artister som hyllar årets Nobelpristagare den 10 december. Arkivbild.
Foto: Duygu Getiren/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Operasångerskan Anne Sofie von Otter och den hyllade svensk-kanadensiska jazzvokalisten Kiralina Salandy är två av de artister som hyllar årets Nobelpristagare i Stockholms stadshus.

Skådespelaren Lena Olin presenterar programmet på scenen under Nobeldagen den 10 december.

För musiken står Kungliga Filharmoniska Orkestern under ledning av dirigenten Cathrine Winnes. Andra medverkande är Karamelodiktstipendiaten och trubaduren Bengan Janson, samt storbandsmusikern Karin Hammar som ska spela trombon.

Samtliga pristagare, utom fredspristagarna som bjuds in till Oslo, får i år ta emot prisen i sina hemländer.

Kultur och nöje

Blygt bord vandrar i väg från konstpubliken

Tobias Bradfords vandrande bord 'Restless' syns här framför ett verk av Ferdinand Evaldsson. Pressbild.
Foto: Bonniers konsthall
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ett självgående bord som flyr konstpubliken. "Restless" heter en av de mekaniska skulpturer som konstnären Tobias Bradford nu ställer ut på Bonniers konsthall.

När bordet känner av människor i närheten börjar det gå i motsatt riktning. I konsthallens presentation beskrivs det som ett slags revolt mot samhällets ständiga prestationshets. Ett introvert och blygt bord?

– Ja absolut. Jag hade haft en tankebild av en vandrande möbel länge. Att låta maskiner vara asociala, pinsamma eller reagera på fel sätt – det känns lite som en rebellisk handling, som en protest att låta maskinerna göra anspråk på sin egen identitet, säger Tobias Bradford.

TT: Det låter som humoristisk konst?

– Det är dubbelt, många tycker att det är lite obehagligt, vilket är rimligt. Men humorn spelar en stor roll, det är lite absurdistiskt. Jag hoppas på ett slags lågmäld humor.

Redan på Örebro konstskola började Tobias Bradford plocka isär hushållsapparater för att göra om dem till skulpturer. Sedan dess har han tagit en kandidatexamen i fri konst på Goldsmiths i London och även inlett studier på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Provar sig fram

Tvärtemot vad man skulle kunna tro har han ingen teknisk utbildning, varken i mekanik eller programmering. Han provar och frågar sig fram. Även om han inte är särskilt road av just programmering i sig blir den ett sätt att ge skulpturerna mer kaotiska funktioner och rörelser.

TT: Blir maskinerna ett uttryck för det mänskliga?

– Absolut, jag är inte emot maskinsamhället men tycker att själva narrativet om det är ganska ytligt. Jag tänker på idén om att teknologin ska kunna rädda världen, det är en väldigt hoppfull men också ganska orealistisk tanke, säger Tobias Bradford som precis som science fiction-författaren Arthur C Clarke också gör en koppling mellan teknologi och magi.

– Även om mina grejer inte är avancerade alls finns det något med teknologin som kan skapa ett slags intryck av en illusion. Det blir som magi, som att man kan förändra verkligheten.

Tillsammans med Ferdinand Evaldsson är Tobias Bradford årets mottagare av Maria Bonnier Dahlins stiftelses stipendier till unga svenska konstnärer. Deras utställning visas 8 december till 16 januari.

Erika Josefsson/TT

Tobias Bradford skulpturer beskrivs som 'människa-maskinvarelser mitt emellan domedagsprofetior och utopiska framtidsvisioner'. Pressbild.
Tobias Bradford skulpturer beskrivs som "människa-maskinvarelser mitt emellan domedagsprofetior och utopiska framtidsvisioner". Pressbild.
Foto: Christofer Dracke

FAKTA

Fakta: Maria Bonnier Dahlins stiftelses stipendier

Ges årligen till unga svenska konstnärer som får 100 000 kronor vardera samt en gemensam utställning på Bonniers konsthall i Stockholm. Årets stipendiater, Tobias Bradford och Ferdinand Evaldsson, är födda 1993 och 1988. Deras utställning visas 8/12–16/1.

Evaldsson, ursprungligen från Sundsvall och tidigare ikonmålare, är en konstnär som numera karvar, gjuter och målar sina motiv på stora tavlor. Han använder material som trä, gelatin, fogskum och papier-maché.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Företagsfinanser.se

Ökning av ansökningar om pausade amorteringar!

Företagsfinanser.se Bostadsmarknaden har trots omständigheterna inte rasat, istället har försäljningen ökat med hela 13 % och med ett fortsatt tryck på visningar på uteliggande bostäder.

Men även fast bostadsmarknaden är i full rullning så är det många bankkunder som har valt att pausa sina amorteringar på sina bostadslån. Detta i och med att bankerna lättat på tyglarna en aning som hjälp för den ekonomiska situationen som många sitter i just nu. I April så var det många husköp som gick i lås och många nya lyckliga husägare som flyttade in i sina nya hem. April är generellt sett en månad då många köper hus varje år och det visade sig vara så även under detta år.

Varje år så ökar mängden bostadslån i Sverige och ligger tillsammans på tusentals miljarder i värde. För de flesta hushåll så är det boendet som kostar mest månadsvis och också den utgift som svider mest. I mars gick bankerna ut med att de ändrar amorteringskraven för att hjälpa sina kunder. På detta sätt är det många som har kunnat spara in en del. Även fast det varje år är många kunder som ansöker om amorteringsfria månader på sina bolån, så har det varit en stor ökning av fall under de senaste månaderna.

Reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade nyligen att de lämnar kvar reporäntan på noll och detta för att de anser att den nedåtgående ekonomiska spiralen beror på gällande restriktioner. Det anses också vara svårt att sätta en prognos på hur framtiden kommer att se ut. Att räntan ligger oförändrad är ingenting som låntagare kommer att märka då det är samma som innan. Riksbanken betonar dock att räntan kan komma att sänkas om det anses vara nödvändigt i framtiden.

Många anser att räntan borde ha blivit reglerad ned på minus men Riksbanken menar på att det inte finns någon anledning att göra så i dagsläget. Anledningen till detta är att denna krisen inte är grundad i en finanskris likt den 2008, så den ska inte bedömas som så. Norge och Storbritanniens centralbanker sänkte däremot sina räntor med 0,5 %.

Detta tittar banken på när du ansöker om företagslån

Det är också många företagare som ansöker på företagsfinanser.se för att kunna hantera den nuvarande ekonomiska situationen där många företag står med en lägre produktion och därav omsättning. När ett företag ansöker om ett lån så är det dessa punkter som banken tittar på i en ansökan:

– Ägarna av företaget - referenser, privatekonomi och erfarenheter.

– Företagets affärsplan - detaljerad plan.

– Eventuell ekonomisk hjälp - revisor eller liknande.

– Balansräkning, bokslut och deklaration på företag som etablerat sig redan.

Det finns ett par olika företagslån som banker kan låna ut till företagare och vilket som passar för eventuella företag kan variera beroende på behovet. Ett företag som behöver investera i inventarier, maskiner eller byggnader brukar exempelvis oftast välja en investeringskredit och enbart amortera för den summa som är använd.

Kultur och nöje

Magnus Betnér drar på enorm vårturné

Magnus Betnér. Pressbild.
Foto: David Lagerlöf
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Magnus Betnér ligger inte på latsidan. Nästa år åker ståuppkomikern på en omfattande vårturné med ett 60-tal stopp, enligt ett pressmeddelande.

Turnéplan: 26/1 Rimbo, 27/1 Märsta, 28/1, 29/1 Stockholm, 4/2 Falkenberg, 5/2 Mölnlycke, 6/2 Göteborg, 10/2, 11/2 Örebro, 12/2 Stockholm, 16/2 Gävle, 18/2 Trollhättan, 19/2 Mariestad, 23/2 Falköping, 24/2 Växjö, 25/2 Nässjö, 26/2 Gislaved, 1/2 Oslo, 5/3 Borgafjäll, 9/3 Mariehamn, 10/3 Åbo, 11/3 Pargas, 12/3 Borgå, 16/3 Vasa, 17/3 Jakobstad, 18/3 Närpes, 19/3 Falun, 20/3 Ludvika, 24/3 Mora, 25 Arboga, 26/3 Finspång, 31/3 Osby, 1/4 Alvesta, 2/4 Varberg, 3/4 Laholm, 6/4 Umeå, 7/4 Lycksele, 8/4 Härnösand, 9/4 Örnsköldsvik, 14/4 Köping, 15/4 Torshälla, 16/4 Kopparberg, 21/4 Motala, 22/4 Stockholm, 23/4 Sundsvall, 27/4 Uppsala, 28/4 Borås, 29/4 Halmstad, 4/5 Kalmar, 5/5 Linköping, 6/5 Nyköping, 7/5 Karlskoga, 10/5 Ystad, 12/5 Lund, 13/5 Kristianstad, 14/5 Alingsås, 20/5 Strömsund, 21/5 Boden, 27/5 Göteborg, 28/5 Västerås.

Deckardårarna

Från Öland till Vita huset

Öländsk strand där vad som helst kan hända - eller hittas.
Foto: Martina Holmberg/TT
Kultur och nöje
Deckardårarna, säsong 2, avsnitt 10 Pernilla förhör Gunilla om Baldacci och Johan Theorin berättar om nya Ölandsdeckaren om Benvittring. Dessutom har vi läst så väl Lagercrantz som Wennstam, tittat på Den osannolika mördaren och ger så klart många och hårda julklappstips. Välkomna till ett nytt avsnitt av Deckardårarna!

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna där det nu är dags för åttonde avsnittet 2021.

FAKTA

Böcker i avsnitt 10, säsong 2

Böcker vi pratar om i avsnittet:

Benvittring av Johan Theorin

Kamelklubben av David Baldacci

Djävulens advokat av Katarina Wennstam

Obscuritas av David Lagercrantz

Ett dödligt tillstånd av Kjell Eriksson

Arktiska nätter av Giles Blund

Regissören M W Craven

Fri från skulden av Marianne Cedervall

Tv-serier vi pratar om i avsnittet:

Den osannolika mördaren

Tidigare avsnitt hittar du här:

Kultur och nöje

SVT gör dramaserie om Raoul Wallenberg

Måns Herngren ska regissera SVT:s serie om Raoul Wallenberg. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

SVT ska spela in en dramaserie om Raoul Wallenberg, rapporterar Expressens tv-blogg Spoiler Alert.

Upphovsmän och manusförfattare är Jesper Harrie, Carl-Johan Vallgren och Måns Herngren. Den sistnämnde ska också regissera de sex planerade avsnitten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL