Bokrecensioner

Sommarspänning från Glasgow till Vimmerby

Sommarläsning i hängmattan.
Foto: STAFFAN LÖWSTEDT / SvD / TT
Kultur och nöje
Deckarspalten Inför sommar och semester med mycket lästid passar Gunilla Wedding på att recenserat en stor hög av vårens deckare - från brittiska favoriter till danska uppföljare och spännande svenska debutanter.
Denise Mina.
Foto: Karl Melander/TT

Skotska Denis Minas förra kriminalroman Verkliga brott var en uppslukande actionladdad historia som tog med läsarna på en häftig resa från Glasgow till skotska höglandet och vidare till Frankrike. Årets De mindre döda (Modernista) har ett mer återhållet tempo och utspelas helt och hållet i Glasgow. Men är minst lika bra. Huvudperson är läkaren Margo Dunlop som precis har har förlorat sin adoptivmamma, gjort slut med pojkvännen och dessutom är gravid. För att hantera sin tuffa livssituation bestämmer hon sig för att söka upp sin biologiska mamma och får veta att hon var missbrukare och prostituerade och mördades inte långt efter att hon lämnat bort Margo. Den som berättar det här är mammans syster Nikki som också hävdar att hon vet vem mördaren är, att han skriver hotbrev till henne och nu vill hon ha Margos hjälp att sätta fast honom. Till en början tar Margo avstånd från sin bakgrund och från mostern som lever ett liv långt från hennes eget välbärgade medelklassliv. Men självklart kan hon inte släppa mammans öde, speciellt inte när hon själv ska bli mamma. Snart riktar sig mördarens hot även mot Margo som förutom mördarjakten också försöker hjälpa bästa väninnan Lilah som är fast i ett destruktivt förhållande.

De mindre döda är spännande på ett ganska stillsamt sätt men samtidigt starkt berörande i skildringen av komplicerade mor- och dotterrelationer och av utsatta kvinnors liv i 80-talets Glasgow som speglas i en nutid som inte är så mycket bättre. Den engelska originaltiteln, The less dead, kommer från polisens benämning av de mördade prostituerade kvinnorna, offer som inte riktigt räknas ... Denise Mina kan som ingen annan skapa speciella, engagerande hjältinnor och har alltid ett budskap som går långt utanför den välkomponerade intrigen och rakt in i hjärta och hjärna. Även om De mindre döda beskrivs som en fristående kriminalroman hoppas jag att det här inte är det sista vi sett av Margo Dunlop.

Gytha Lodge.
Foto: Bill Waters

Gammalt försvinnande

Ytterligare en riktigt bra brittisk deckare är dramatikern Gytha Lodges debut i genren, Det som är dolt (Lind & co). Det är första delen i en trilogi om kriminalkommissarie Jonah Sheens som arbetar i Lyndhurst i det stora skogsområdet New Forest i sydöstra England. Sheens är uppvuxen i Lyndhurst och när en liten flicka på familjeutflykt hittar ett skelett som visar sig vara 14-åriga Aurora Jackson som försvann för trettio år sedan när hon var på tältutflykt med sex kompisar är det också ett fall Sheens var inblandad i som helt ny polis. Han kände dessutom Aurora och hennes vänner.

Parallellt med polisutredningen följer Det som är dolt vad som hände före, under och efter den ödesdigra tältningen för trettio år sedan och även i nutid är möter vi dem som var som med och som naturligtvis är dem polisen misstänker i första hand. Lodges debut bjuder på en tajt och skickligt komponerad intrig i en fängslande och välgestaltad småstads- och skogsmiljö. Förutom Sheens lär vi också känna den nyinflyttade kriminalassistenten Hanson och får genom henne ett viktigt utifrånperspektiv på så väl utredningen som samhället där allt hände. På engelska har det kommit ytterligare en bok om Jonah Sheens, Watching from the dark, och en tredje kommer senare i år. Det här är en riktigt bra, klassisk brittisk kriminalroman med en lite egen stil som lätt kan bli sommarens bästa deckarläsning.

Anne Mette Hancock.
Foto: Pressbild

Försvunnen pojke

Danska Anne Mette Hancocks debut Likblomman var en av förra årets bästa deckarläsningar - inte minst för skildringen av den efterlysta mördaren Anna Kiel. Henne hade jag gärna velat ha mer av när det nu är dags för bok nummer två, Äppelmannen (Modernista). Här fokuserar dock Hancocks huvudpersoner, journalisten Heloise Kaldan och kriminalkommissarien Erik Schäfer, på att ta reda på vad som hänt 10-åriga Lukas som försvunnit spårlöst från sin skola. Det blir naturligtvis ett stort polispådrag efter pojken med Schäfer i spetsen. Heloise är till en början mer upptagen av ett gräv hon gör på tidningen om traumatiserade soldater och av sin egen oönskade graviditet men blir indragen genom bästa väninnan Gerda vars dotter går på samma skola som Lukas.

Spåren efter Lukas spretar åt många olika håll men hans intresse för pareidoli - ett psykologiska fenomen som gör att man ser bilder av ansikten i slumpmässiga föremål - leder Heloise i en oväntad riktning. Äppelmannen är spännande men varken lika brutalt underhållande eller fängslande som Likblomman. Kanske för att Anna Kiel var det där lilla extra som gjorde att boken stack ut och kanske för att Äppelmannen är lite rörigare i sin struktur. Sin riktiga udd får den egentligen inte förrän mot slutet. Då överraskar den å andra sidan rejält och så klart vill man ha mer.

Katrine Engberg.
Foto: Peter Nörby.

Köpenhamnsmiljöer

Även i Anne Mette Hancocks landskollega Katrine Engbergs nya Vådaskott (Forum) handlar det om en försvunnen pojke. 15-åriga Oscar har inte sovit över hos den kompis föräldrarna trodde han var hos och hemma på deras köksö ligger ett kryptiskt och hotfullt meddelande. Föräldrarna driver ett framgångsrikt auktionshus och frågan är om någon har kidnappat Oscar, om han försvunnit frivilligt och om han fortfarande lever? När sedan ett lik hittas i en gigantisk sopförbränningsanläggning på Amager blir fallet än mer komplicerat.

Förutom den svåra utredningen har Katrine Engbergs polisradarpar Jeppe Körner och Anette Werner, gott om privata problem att hantera - Jeppe får det inte att fungera med nya flickvännens barn och Anette som precis varit mammaledig börjar längta efter något mer i sitt liv än småbarnsvardagen. Naturligtvis finns också pensionären och författaren Esther de Laurenti med på ett hörn - ett ganska litet hörn. Jag hade gärna velat ha mer av Esther och mindre av Jeppes och Anettes privata problem denna gång. Spänningen i Vådaskott håller inte hela vägen men Katrine Engberg är som vanligt lysande när det kommer till att använda sig av spännande Köpenhamnsmiljöer. Inte minst sopförbränningsanläggningen ...

Anders Sundkvist.
Foto: Pressbild

Lovande debutant

Med titeln Återvändaren (Modernista) fångar deckardebuterande journalisten Anders Sundkvist det tema som tycks dominerande bland svenska debutanter - huvudpersonen återvänder till sin gamla hembygd för att ta sig an ett gammalt brott. Hos Sundkvist är det kriminalinspektör Erik Borg som tillfälligt återvänder till uppväxtstaden Luleå när en gammal klasskamrat ska begravas. På begravningen träffar han sin gamla klasslärare från högstadiet som vill prata om en annan klasskamrat - Johnny som 13 år gammal hittades död i Luleälven. Dödsfallet avskrevs som självmord eller olyckshändelse men läraren misstänker något annat. Efter begravningen återvänder Erik till Stockholm där han arbetar på rikskrim men kan inte släppa det läraren berättade. Han plågas fortfarande av dåligt samvete över att han var en av många som mobbade Johnny, trots att de från början vara nära vänner. Erik lyckas så småningom få återvända till Luleå i tjänsten för att ta reda på sanningen om Johnnys död innan fallet preskriberas.

Återvändaren är en riktigt stark historia där Sundkvist obehagligt väl fångar mobbare och utsatta på en skola i 80-talets Sverige. Riktigt lika stark är kanske inte själva intrigen men det här är en bok att fastna i och Sundkvist en mycket lovande debutant.

John Willander Lambrell.
Foto: Joel Nilsson

Vimmerbymord

I John Willander Lambrells debut Den som vet (Polaris) finns ingen återvändare. När den unga profileraren Benjamin Krantz anländer till Vimmerby för att hjälpa till med utredningen av mordet på sexåringa Wilda är det första gången han besöker staden. Wilda hittades död i familjens källare på julafton och det finns gott om frågetecken kring hennes död. Vem har till exempel skrivit kidnappningsbrevet som låg på familjens köksbord och vilken betydelse har det att Wildas mamma är en populär bloggare som använt Wilda mycket på sociala medier? Benjamin måste samarbeta med den buttra och egensinniga kriminalkommissarien Monica Eurell som inte är speciellt intresserad av att få hjälp med Wildautredningen men däremot gärna vill ha Benjamins hjälp med den privata utredning hon gör om sin syster försvinnande. Benjamin själv ser Wilda-fallet som ett sätt att bevisa att han är en bra profilerare på egna meriter - han går nämligen i en känd pappas fotspår. Det motvilliga samspelet mellan Benjamin och Monica är den här bokens motor och det är både underhållande och väl fångat. Benjamins förmåga att snabbt avläsa människor i sin omgivning utifrån sin profilerarerfarenhet används också snyggt som ett sätt att snabbt ge läsaren en uppfattning om olika personer i handlingen.

På många sätt är Den som vet en intressant debut där småstadsidyllen som förknippas med Astrid Lindgrens Vimmerby skickligt kontrasteras mot ett riktigt vidrigt brott mot ett barn. Tyvärr dras helheten ned av en hel del språkligt slarv och dessutom känns bihistorien om Monicas försvunna syster som en onödig utvikning. Men värd en läsning är Den som vet absolut.

Peter Mohlin och Peter Nyström.
Foto: Magnus Liam Karlsson

För mycket av det onda

Den andra systern (Norstedts) är uppföljaren till Peter Mohlin och Peter Nyströms (Norstedts) lyckade debut Det sista livet om FBI-agenten John Adderly som hamnar som utredare hos polisen i Karlstad. Den första boken slutade med en rejäl cliffhanger kopplad till Adderlys liv som FBI-agent och infiltratrör i USA och i uppföljaren blir det fortsatt riktigt besvärligt för Adderly som har en livsfarlig mördare i hasorna och måste begå minst sagt olagliga handlingar för att överleva.

Samtidigt utreder han tillsammans med sina Karlstadkollegor mordet på Stella Bjelke som driver ett stort och framgångsrikt dejtingföretag tillsammans med sin syster Alicia. Alicias ansikte är svårt vanställt efter en olyckshändelse i barndomen och medan Stella varit företagets ansikte utåt har Alicia fungerat som it-geniet i bakgrunden och relationen mellan systrarna är minst sagt komplicerad. Utredningen av Stellas mord ger Adderly oväntade möjligheter att klara ut sin krångliga livssituation och precis som i debuten är det härligt högt tempo och mycket action men till sist blir det ändå för mycket av det goda, eller snarare onda, och Den andra systern lever inte riktigt upp till förväntningarna från debuten.

Kultur och nöje

Konsertbranschen: Ingen skillnad för oss

Tomma stolsrader på Malmö Opera. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Regeringen går ännu ett steg längre i att lätta upp publikrestriktionerna. Enligt ett nytt förslag ska det nya publiktaket 1 juli gälla per sektion, snarare än för hela lokalen eller arenan.
– Jag gläds med sporten, säger Joppe Pihlgren på Svensk Live.

Förslaget skickas nu på remiss och innebär att det tidigare föreslagna maxtaket om 3 000 besökare utomhus och 300 inomhus den 1 juli skulle kunna mångdubblas – men då gäller det att anläggningen är tillräckligt stor för att dela av och att sektionerna kan skiljas åt.

"Ingen direkt skillnad"

Joppe Pihlgren, som är verksamhetsledare på Svensk Live, tar emot beskedet med viss glädje. Men han påpekar också att det bara blir de allra största arrangemangen som skulle kunna dra nytta av de föreslagna reglerna.

– - Jag gläds med sporten och det är bra för oss på längre sikt. Men musikevenemang på arenor behöver närapå full kapacitet för att det ska vara ekonomiskt hållbart så det gör ingen direkt skillnad för oss nu. Vi ser fram emot att man gör som man har sagt och öppnar enligt de planer som finns. Alla sätt att öppna upp säkert och praktiskt välkomnar vi, säger han.

Anders Larsson, som är vd för konsertarrangören United Stage, tycker att förslaget låter bra, men säger att det inte förändrar något för dem.

– Det låter fullt rimligt. Men vi har inga planer att ändra den linje vi har lagt för sommaren. Vi fullföljer vår linje med 500 sittande utomhus, säger han.

"Är nästan omöjligt"

Calle Nathanson, vd Folkets hus och parker, tycker att förslaget mest liknar en riktad insats för fotbollsmatcher och stora konserter.

– Men vem hinner få i gång så stora konserter så snabbt? Det är nästan omöjligt, säger han.

Även för den mindre publik som hans organisation jobbar med, vanligtvis mellan 300 till 700 personer, tar det tid att få i gång verksamheten.

– Det går bara inte att få i gång kulturlivet så snabbt, säger han.

Anna Sjölund, konsert- och festivalchef på Live Nation:

– Vi ser det här som ett jättepositivt steg i ett återöppnande. Vi har jobbat väldigt nära andra delar av evenemangsbranschen, till exempel idrotten, och där kanske det går snabbare att få resultat av en sådan här regeländring än vad det gör i vårt fall. Idrotten har redan matcher i schemat. Vi är jätteglada för det här förslaget, men vi kommer inte smälla upp en arenakonsert på några dagar, vi har långa ledtider, säger hon.

Hoppas ändå på vaccinationspass

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag att undersöka om testning eller vaccinbevis skulle kunna användas vid större evenemang. Myndigheten tror dock inte på någon sådan lösning.

– Vi hoppas fortfarande på att regeringen fattar beslut om att vaccinationspass kan användas under en övergångsperiod för de riktigt stora evenemangen, i det fall att restriktionerna inte helt är borta, säger Anna Sjölund vid Live Nation.

FAKTA

Fakta: Detta gäller för publiktaken

1 juli höjs deltagartaken enligt tidigare förslag: vid inomhusarrangemang kan 50 deltagare tillåtas, men om deltagarna anvisas en sittplats tillåts upp till 300 deltagare. För arrangemang utomhus får högst 600 personer delta om de inte har sittplats, men med sittplats kan upp till 3 000 deltagare tillåtas.

Om arrangören har möjlighet att dela upp lokalen, området eller utrymmet i tillräckligt stora sektioner så att deltagare kan hålla smittsäkert avstånd och så att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra under eller i direkt anslutning till arrangemanget gäller deltagartaken för varje sektion.

För demonstrationer utomhus föreslås att upp till 1 800 deltagare ska tillåtas.

Deltagartaket för motionslopp och andra idrottstävlingar utomhus höjs till 900 idrottsutövare. Deltagartaket gäller enbart i start- och målområdet, inte som nu även på tävlingsbanan.

Mässor ska regleras särskilt och får liknande regler som handelsplatser. Folkhälsomyndigheten ska ta fram föreskrifter för detta.

Källa: Regeringen

Kultur och nöje

Tv-toppen: Fotbollen lockade flest

Nederländernas Denzel Dumfries firar sitt matchavgörande mål. Arkivbild.
Foto: Olaf Kraak/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sommaren är här på riktigt och fotbolls-EM är det enda som lockar någon publik att tala om. Den match som sågs av flest var söndagskvällens möte mellan Nederländerna och Ukraina.
PREMIUM

1. Fotbolls-EM, Nederländerna–Ukraina (SVT1, söndag) 1 098 000

2. Fotbolls-EM, Turkiet–Italien (TV4, fredag) 986 000

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Belle and Sebastian till Sverige

Stuart Murdoch i Belle and Sebastian. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det skotska popbandet Belle and Sebastian spelar i Sverige nästa år. 21 april spelar de på Trädgårn i Göteborg och 23 april är det Stockholms tur när gruppen kommer till Filadelfiakyrkan, skriver NME.

Konserterna är del av den turné i Storbritannien och resten av Europa som Belle and Sebastian genomför nästa år. Övriga skandinaviska datum blir 20 april i Oslo och 24 april i Köpenhamn. Turnén blir första gången som de spelar live sedan 2019.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Jill Johnson drar på sommarturné

Jill Johnson åker på turné i sommar. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Jill Johnson drar nytta av de lättade restriktionerna och åker på turné redan i sommar. Hon meddelar också att hon snart släpper en ny singel. 25 juni kommer "Rose garden", en cover på Lynn Andersons countryklassiker från 70-talet.

"Jag har nog aldrig tidigare varit så förväntansfull inför en sommarturné förut, längtan har varit stor att få komma ut och möta arrangörer och publik", säger hon i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Endre spelar Spotify-grundaren i Netflix-serie

Edvin Endre. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det blir skådespelaren Edvin Endre som axlar rollen som Spotify-miljardären Daniel Ek. Det står klart sedan Netflix gått ut med rollistan till sin kommande dramatisering om musiktjänstens tillkomst.

Endre har tidigare setts i produktioner som "Vikings" och "Eld & lågor". Han är son till skådespelarna Lena Endre och Thomas Hanzon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Kultur och nöje

Gränslandet möter publiken igen

David Huang och Christian Karlsen är taggade. Pressbild.
Foto: Nadja Sjöström
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Festivalen Gränslandet ska återigen fylla Trädgården i Stockholm med klassisk musik.

På årets program finns annat Albin Lee Meldau tillsammans med festivalens symfoniorkester, Nadin al Khalidi från bandet Tarabband, Beethovens 7:e symfoni, Shostakovich kammarsymfoni samt verk av afroamerikanska pionjärer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Janne Schaffer släpper nytt album

Janne Schaffer släpper nytt. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Artisten och gitarristen Janne Schaffer har spelat in ny musik under pandemiåret. På fredag släpper han nya albumet "Summer night music", som blir hans första sedan 2013.

Albumet beskrivs som en illustration av Schaffers långa karriär som yrkesmusiker.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Iggy Pop till Sverige nästa sommar

Iggy Pop på scen 2019. Arkivbild.
Foto: Thomas Daskalakis/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Iggy Pop kommer till Sverige nästa sommar. Den 10 juni 2022 spelar den amerikanske rockikonen på Filadelfiakyrkan i Stockholm, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

74-årige James Newell Osterberg Jr, som han egentligen heter, har haft en lång och enormt inflytelserik karriär, både som soloartist och med sitt gamla band The Stooges. Senaste skivan "Free" kom 2019.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL