Lagfarter SkD

Mindre hus på 59 kvadratmeter från 1970 sålt i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på Bessinge 2351 i Hörby är nu klar. Nya ägare är Per-Åke Stefan och Annica Heléna Persson, 36 och 39 år, boende på Pärup i Hörby och säljare är Evy Ann-Britt och Einar Johan Lindlöf. Det 59 kvadratmeter stora huset är byggt 1970. Ägarbytet blev klart i maj 2021 och priset blev 760 000 kronor.

En dryg kilometer därifrån såldes i vintras en gård, på Tormastorp 2192. Gården är 29 hektar stor och priset för den blev 4 500 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Dagen efter vid hett EU-möte

Belgiens premiärminister Alexander De Croo och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg ut från torsdagens del av veckans EU-toppmöte i Bryssel.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rejäla duster om Ungern och Ryssland får ge vika för samtal om ekonomin när EU-ledarna avslutar sitt midsommartoppmöte i Bryssel.
Torsdagen blev full av heta känslor.

I närmare 13 timmar satt statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i mötesrummet i går för att avhandla allt från migration och Turkiet till situationerna i Belarus och Sahel.

Två andra ämnen dominerade dock stort.

Ungerns syn på hbtq-frågor bjöd på en rejäl debatt, när nästan alla ledare kritiserade premiärminister Viktor Orbán för en ny lag om hur uppvisande av bland annat homosexualitet ska stoppas för minderåriga.

En funderare

– Det var ingen diplomatisk diskussion. Den var snarare konfrontatorisk, berättade Belgiens premiärminister Alexander De Croo när inledningsdagens mötesdel till sist avslutades vid tvåtiden på natten mot midsommaraftonen.

Han hoppas att Orbán kanske fick sig en funderare.

– Jag tror inte han hade väntat sig att mötet skulle bli så här, sade De Croo.

Tvisteämne nummer två var relationen till Ryssland och framför allt frågan om det är läge att återuppta någon form av toppmöten med president Vladimir Putin igen.

Nej, blev svaret – åtminstone tills vidare.

Inte modigt?

I ett gemensamt uttalande efteråt heter det bara att ledarna "kommer att utforska olika format och villkor för dialog med Ryssland".

– Personligen hade jag hoppats på ett modigare steg. Men det här är också bra och vi kommer att arbeta vidare med det, sade Merkel, som tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron fick ge sig för protester från framför allt Östeuropa.

Under midsommaraftonen fortsätter och avslutas EU-toppmötet med främst ekonomiska frågor, inklusive ett separat eurotoppmöte – där dock även ledarna från de övriga EU-länderna är välkomna.

Wiktor Nummelin/TT

EM i fotboll 2021

Straffar? Inget att träna på

Målvakten Robin Olsen under pressträff med landslaget.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Gruppspelet är över. Nu väntar utslagsmatcher – och möjligen straffdramatik.
Landslagsmålvakten Robin Olsen tar det dock med ro.
– Jag brukar gå på känsla på straffarna, säger han.

Oavgjort vid full tid och efter förlängningen. Då finns i fotbollsmästerskapen bara ett sätt kvar att kora en vinnare.

Det brukar ofta leda till straffsparksövning på minst en av träningarna – i alla fall för utespelarna.

Robin Olsen har dock en annan inställning.

– Om jag kommer att träna extra? Nej, det tror jag inte. Jag brukar inte träna straffar, säger han.

– Jag hoppas så klart att vi kan avgöra tidigare. Men skulle det behövas är jag helt säker på att Maths (målvaktstränaren Maths Elfvendal) gett oss allt material vi behöver för att vara så förberedda som möjligt om det skulle gå till straffar.

"Grundlig analys"

Maths Elfvendal, nyligen klar som målvaktstränare i Parma i Serie A, vill helst inte gå in mer i detalj på hur han ska förbereda Olsen på ett eventuellt straffavgörande mot Ukraina på tisdag.

– Det är så klart att vi gör en grundlig analys av allt, det gäller fasta situationer, det gäller straffar, det gäller hur laget spelar kollektivt och så vidare

– Det finns en hel den analyspunkter som jag kollar på i första hand och sedan presenterar vi det i målvaktsgruppen. Vi bollar idéer där också ibland, men mer specifik än så väljer jag att inte vara.

Torsdagens landslagsträning i Göteborg, enbart för spelarna som inte startade mot Polen, avslutades med en internmatch som avgjordes just på straffar.

Utifrån de straffarna ser det rätt bra ut för Sverige.

"Inga problem"

Det finns också gott om alternativ, om man ska tro Dejan Kulusevski och Marcus Danielson, som vid en pressträff efter träningen räckte upp handen direkt.

– För mig är det inga problem att slå straffar. Jag har gjort det tidigare i min karriär och senast den här säsongen gjorde jag mål på straff i kinesiska ligan, säger Danielson.

– Så vill Janne att jag ska slå en straff är det inga problem.

Dejan Kulusevski kliver gärna fram till elvameterspunkten han också.

– Samma här. Man har inget att förlora. Går det bra så går det bra och gör det inte det kommer alla att stötta en, säger han.

Duon gav också Robin Olsen medhåll i att det här med straffträning inte är så viktigt.

– Nej, jag tycker inte att man ska träna på straffar. Det spelar ingen roll när du väl är där, säger Kulusevski.

– Det är inget vi behöver lägga fokus på. Känner man sig trygg med att slå en straff ska man göra det. Att göra det på träning är absolut inte som när man gör det i en match, säger Danielson.

Jens Bornemann/TT

Dejan Kulusevski och Marcus Danielson ställer gärna upp som straffläggare om någon av EM-matcherna kräver det.
Dejan Kulusevski och Marcus Danielson ställer gärna upp som straffläggare om någon av EM-matcherna kräver det.
Foto: Adam Ihse/TT

FAKTA

Fakta: Straffdraman vi minns från EM

EM-final 1976: Tjeckoslovakien–Västtyskland 2–2 (5–3).

Det var det första straffavgörandet i EM-fotbollens historia – och förmodligen det mest minnesvärda. När Uli Hoeness brände sin straff fick en 27-årig Antonín Panenka möjligheten att avgöra för Tjeckoslovakien. Han lurade Sepp Maier åt sidan och chippade sedan bollen mitt i målet och säkrade EM-guldet. Varianten fick sedan namnet "Panenkastraffen".

Kvartsfinal 2004: Sverige–Nederländerna 0–0 (4–5).

Efter 120 jämna minuter gick kvartsfinalmötet till straffläggning. Zlatan Ibrahimovic sköt Sveriges tredje straff över och Olof Mellberg prickade rakt på nederländske målvakten Edwin Van der Sar. En 20-årig Arjen Robben förvaltade sedan matchbollen och sköt sitt land till semifinal.

Kvartsfinal 2016: Tyskland–Italien 1–1 (6–5).

Det var den längsta straffläggningen i ett fotbolls-EM på 36 år – och missarna haglade. Det behövdes 18 elvameterssparkar för att fälla avgörandet. Till slut klev Jonas Hector fram och satte dit bollen, som gav Tyskland första segern någonsin mot Italien i ett slutspel.

Utrikes

Förödelse i Tjeckien efter dödlig tromb

Bybor i Moravská Nová Ves i sydöstra Tjeckien inspekterar förödelsen dagen efter den kraftiga tromben.
Foto: Salek Vaclav/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst tre människor har dött i den förödande tromb som dragit fram genom sydöstra Tjeckien.
Dödstalet är lägre än först befarat – men tromben har lämnat svår ödeläggelse efter sig.

Ytterligare över 60 personer har förts till sjukhus, tio av dem med allvarliga skador, efter att hagel "stora som tennisbollar" slagit ner i flera städer och byar på torsdagen. Extremvädret har ödelagt ett äldreboende samt en djurpark och orsakat eldsvådor, omfattande strömavbrott och trafikstörningar – bland annat har fallna ledningar skurit av en motorväg som förbinder Prag med Slovakiens huvudstad Bratislava.

– Det är ett absolut helvete, säger den regionale borgmästaren Jan Grolich efter ett besök i det drabbade området.

Dödssiffran i sydöstra Tjeckien befarades under torsdagskvällen kunna bli hög. Vid midnatt natten till fredagen kunde dock räddningstjänstens talesperson Hedvika Kropackova komma med en glimt av förhoppning om att läget inte är så illa som befarat.

Stor förödelse

Dödsfallen kommer med stor sannolikhet kunna "räknas i ental snarare än dussintals", uppgav Kropackova då till nyhetsbyrån AFP. Många är dock fortsatt instängda under rasspillror.

Ett sjukhus i en av de värst drabbade städerna, Hodonín på gränsen mellan Tjeckien och Slovakien, uppgav natten till fredagen att de tagit emot uppemot 200 skadade.

Tromben drog fram genom flera städer och byar i sydöstra Tjeckien. Bilder i tjeckiska medier visar enorm förödelse på vissa håll: bilar ser ut att ha slängts omkring, träd har ryckts upp ur marken, tak har blåsts bort från stora byggnader och på gatorna ligger delar av byggnader utspridda.

Hjälp från grannländer

Tromber är ovanliga i Tjeckien. En meteorolog som uttalat sig i tjeckisk tv säger att det kan vara den kraftigaste tromben som svept genom landet i modern tid.

Räddningsstyrkor från hela landet är på väg till området, enligt inrikesminister Jan Hamacek.

– Alla med armar och ben åker dit. Det pågår redan en diskussion om att sätta in armén, säger ministern till tidningen Lidovky.

Grannlandet Österrike har skickat 20 ambulanser och två räddningshelikoptrar för att hjälpa till, uppger Tjeckiens hälsominister Adam Vojtech. Även styrkor från Slovakien ska ha anslutit till hjälparbetet.

Skadade hus och bilar i byn Moravská Nová Ves i Tjeckien.
Skadade hus och bilar i byn Moravská Nová Ves i Tjeckien.
Foto: Vaclav Salek/AP/TT

Ekonomi

Våldet mot kvinnor är också ekonomiskt

Ekonomiskt våld är ofta en del av våldet mot kvinnor. Arkivbild.
Foto: TT
Ekonomi
Ekonomi Ingen insyn, ingen egen kontroll över pengarna och kanske också skulder som tagits i kvinnans namn – därmed är det mycket svårt att lämna ett destruktivt förhållande. Väldigt ofta är ekonomin en del av våldet mot kvinnor.

Det finns inga siffror på hur vanligt det är att män utöver ekonomiskt våld mot kvinnor, men enligt Rebecka Andersson, generalsekreterare i organisationen Unizon, som organiserar 137 kvinnojourer i Sverige, är det mycket vanligt.

– Det är ofta en del av kvinnans våldsutsatthet. Det är inte så vanligt att kvinnor söker enbart för detta, utan det är en del i det övriga våldet, säger hon.

Marie Eriksson, universitetslektor i socialt arbete som forskat om ekonomiskt våld, är inne på samma linje.

– Det är en egen våldsform, men också sammankopplat med övriga våldsformer.

Med ekonomiskt våld menas mäns kontroll eller begränsning av kvinnor via ekonomin. Kanske kan man reagera på ordet "våld" i sammanhanget.

– Ekonomiskt våld är förtryck. Våld är ett begrepp som är historiskt föränderligt, det kommer från "välde" som betyder makt. Det är inte bara grovt fysiskt våld, och det behöver nog synliggöras. I engelskan finns uttrycket "abuse" som mer kanske stämmer, säger Marie Eriksson.

Ekonomiska utrymmet inskränks

Genom att inte ha tillgång till sina egna pengar, eller genom att mannen aktivt inskränkt kvinnans ekonomiska handlingsutrymme, så begränsas friheten. Ofta även långt efter att relationen tagit slut. Därför är ordet "våld" rätt att använda, förklarar Marie Eriksson.

Det kan ta sig uttryck på olika sätt, men effekten blir att kvinnan kontrolleras av mannen och får svårt att lämna förhållandet, förklarar de båda.

– Ekonomiskt våld är väldigt sammanvävt med makt och kontroll. Det kan till exempel vara att inte få förfoga över sina egna pengar. Lön eller studielån går in på mannens konto, säger Rebecka Andersson.

Mannen kan vara kontrollerande, till exempel kräva kvitton och ifrågasätta inköp, och ordna det så att kvinnan måste be om pengar. Vanligt är också att kvinnan helt stängs ute från ekonomiska frågor, berättar de.

– Mannen tar den ekonomiska kontrollen, säger Marie Eriksson.

– Kvinnofrid är välfärd, och självbestämmande är grunden för jämställdhetsarbetet, säger Rebecka Andersson.

Det kan också handla om att mannen tar lån i kvinnans namn så att hon blir skuldsatt, förklarar de båda. Det begränsar kvinnans handlingsutrymme.

– Det blir en del i våldsutövandet. Kvinnan har inte råd att flytta, säger Rebecka Andersson.

Mannens kontroll kan även innebära att kvinnans egna möjligheter att försörja sig hindras, exempelvis genom att mannen motsätter sig att hon arbetar eller saboterar hennes möjligheter att hitta jobb och göra karriär.

Bättre förr

Att använda pengar och ekonomi som ett "vapen" i ett destruktivt förhållande är inget nytt, förklarar Marie Eriksson. Så har det alltid varit. Men skillnaden mellan nu och då är att vi faktiskt är sämre på att synliggöra problemet nu, tycker hon.

– Jag är historiker i grunden, och har skrivit om detta. I lagen från 1810 fanns slöseri som en skilsmässogrund. Det gav en vidare våldsförståelse då. Så på sätt och vis var det bättre förr.

Nu knölas ekonomiskt våld oftast in under begreppet psykiskt våld, förklarar hon, och det gör att det blir osynliggjort och bortglömt.

Men det betyder inte att det inte förekommer.

Det som gör det ekonomiska våldet så besvärligt är att det ofta fortsätter, även då kvinnan lyckats lämna relationen. Det kan vara skulder som hänger kvar, ekonomiska konsekvenser av att inte kunnat råda över sina egna pengar eller helt enkelt sämre ekonomiska möjligheter livet ut.

– Detta griper in i framtidshorisonten, möjligheterna minskar. Exempelvis att skaffa en egen bostad, säger Marie Eriksson.

Ofta är det också svårt att bevisa.

– Det är ofta en glidande skala. I ena änden kontroll som ökar, i andra änden dödligt våld, säger hon.

Rebecka Andersson konstaterar att det saknas kunskap om ekonomiskt våld på många håll. Som hos myndigheter, banker och företag. Men för den som vågar berätta finns hjälp att få, förklarar hon.

– Kvinnojourer har hög kunskap, vi finns här. Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt, säger Rebecka Andersson.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: Ekonomiskt våld mot kvinnor

Ekonomiskt våld kan ta sig olika uttryck - att kvinnan inte får tillgång till sin egen ekonomi, att hon undanhålls kontroll eller att mannen skuldsätter henne. Mannen kan också hindra eller begränsa kvinnans försörjning och karriär.

Det har inte forskats särskilt mycket här i Sverige på hur pass vanligt ekonomiskt våld är, eller hur det utövas eller hur det drabbar.

En undersökning från 2001 av Brottsoffermyndigheten, "Slagen dam" visade att 11 procent av de tillfrågade kvinnorna som upplevt våldsamma relationer också upplevt att mannen inte låtit dem ha kontroll över sina pengar, 10 procent hade upplevt att mannen avsiktligt förstört deras saker och 3 procent hade förbjudits att arbeta.

En EU-studie visade att 5 procent av de kvinnor som tillfrågats upplevde ekonomiskt våld i sin nuvarande relation, och 13 procent hade upplevt det i tidigare relationer.

Källa: Marie Eriksson, Brottsoffermyndigheten

Lund

Midsommarfirande i Stadsparken lockar barnfamiljer

En bild på en leende tjej bärandes en blomsterkrans i papper. Hon gör sopbubblor och har på sig leopardmönstrade byxor och en vit blus.
Foto: Kajsa Centre
Lund
Lund I onsdags vid tiotiden var det premiär för Midsommarpyssel i Lunds Stadsspark. Trots mulet väder kryllade lekplatsområdet av unga midsommarfirare. Jessica är ett av barnen i parken som med leende på läpparna sprang runt över området för att testa på allt.
– Det är väldigt roligt här och det finns mycket pyssel och lek.

Efter att kulturorganisationen Sommarlund i år fick en extra budget bestämde Lunds kommun att starta upp Midsommarpyssel i Stadsparken. Tanken bakom eventet är enligt Lov i Lunds lekvärd Elias Nissert att det ska vara det lilla extra. Än så länge har det bara varit glada miner.

Elias Nissert i närbild från axlar och upp. Han har på sig en egengjord färgglad blomsterkrans i papper samt en orange Lunds kommun-tröja.
Elias Nissert med sin egengjorda blomsterkrans.
Foto: Kajsa Centre

– Föräldrarna är väldigt nöjda, och självklart också barnen, säger Elias. När vi tog fram såpbubblorna blev barnen helt lyriska.

Lov i Lund har på senaste tiden besökt fritidshem och uppmuntrat fritidsklasser och barnfamiljer att besöka eventet. Aktiviteter som att göra egna blomsterkransar i papper, spela kubb, leka med såpbubblor och att rita lockade runt 90 personer. Under torsdagen ska lekvärdarna återigen befinna sig vid lekplatsen för mer firande. Då kommer man kunna göra riktiga blomsterkransar.

Tror ni att detta kommer bli ett årligt event?

– Det känns väldigt lyckat just nu men det är inte jag som tar det beslutet. Platsen är dock väldigt bra då det är öppet så det är lätt att se oss. Sedan cirkulerar folk vid denna plats vilket lockar ännu fler.

En bild på en teckning som det står ”glad midsommar” på. Runt om texten är de ifyllt blommor i olika färger.
Teckningar som barnen har gjort tejpas upp vid lekvärdarnas tält.
Foto: Kajsa Centre

I parken leker Jessica, eller jordgubbskungen som hon kallar sig själv efter sina utklippta pappersjordgubbar som är fasttejpade på tröjan. Förutom såpbubblor tycker hon mycket om midsommar.

– Jag gillar midsommar för man får leka med bubblor, det är väldigt kul.

Pyssla är även något hon gillar och något hon ofta gör hemma. Hon sätter sig vid bordet och börjar klippa och klistra med papper och blommor.

Vad pysslar du med? ”Det får du reda på när det är klart”.
Foto: Kajsa Centre

– Jag gillar denna plats, säger hon medan hon rullar ihop ett papper. Det är väldigt roligt här och det finns mycket pyssel och lek.

När hon får frågan om hur länge hon ska stanna på firandet svarar hon med ett leende att ”vi går hem när det är natt, det har mamma sagt”.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Kultur och nöje

Tunnelbygge hotar Stonehenges status

En 3,3 kilometer lång tunnel planeras under monumentet Stonehenge. En rättslig granskning har inletts för att pröva godkännandet av tunneln. Arkivbild.
Foto: Alastair Grant
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Ett tunnelbygge under det berömda monumentet Stonehenge hotar dess världsarvsstatus, rapporterar Kulturnytt i P1.

Det pågår en utbyggnad av vägnätet i Wiltshire i sydvästra England för att optimera resvägen genom grevskapet. Mitt i den planerade vägsträckan ligger ett av Storbritanniens mest kända kulturarv – Stonehenge.

Det planerade tunnelbygget under monumentet har mötts av protester, bland annat av gruppen "Stonehenge Alliance group", som hävdar att tunneln skulle skada den kulturhistoriskt viktiga platsen.

En annan protestgrupp, "Save Stonehenge World Heritage Site", samlade förra året in de 50 000 pund som krävs för att ta upp ärendet i domstol. En rättslig granskning av regeringens beslut att godkänna tunneln har inletts.

FN-organet Unesco, som tar fram världsarvslistan, har sagt att en tunnel skulle påverka monumentets särskilt stora universella värde och att Stonehenge skulle kunna hamna på deras lista över världsarv i fara om inte planerna ändras.

Inrikes

Världens största sjukhusfartyg redo

Världens största civila sjukhusfartyg, Global Mercy, kan lämna varvet i Kina och börja segla mot Europa.
Foto: Stena Roro
Inrikes
Inrikes Världens största civila sjukhusfartyg är färdigbyggt i ett kinesiskt varv och ska snart kasta loss för att komma till Europa, rapporterar Sjöfartstidningen.

Den internationella hjälporganisationen Mercy Ships beställde fartyget för sju år sedan av svenska Stena Roro, som haft ansvar för design, kontrakt och genomförande.

Fartyget tog en första provseglats i början av maj och har formellt levererats.

Vid en invigningsceremoni i Tianjin i Kina deltog Stena Roros vd Per Westling via länk. Han liknade det 174 meter långa sjukhusfartyget, som fått namnet Global Mercy, vid ett mer traditionellt fartyg för passagerare och bilar, fast utan bildäck.

– Eller kanske ännu hellre som ett kryssningsfartyg, fast utan nattklubbar och barer men med ett enormt sjukhus ombord i stället.

Ombord finns bland annat sex operationssalar och plats för fler än 600 volontärer.

En som riktade sin tacksamhet till alla inblandade parter var Don Stephens, som 1978 grundade Mercy Ships.

– Detta fartyg kommer att göra det möjligt för Mercy Ships att hjälpa mer än dubbelt så många människor i Afrika med sjukvård. Dessutom kommer fartyget att kunna utbilda ny sjukvårdspersonal utmed hela den afrikanska kontinenten, sade han.

I ett nästa steg ska fartyget gå till belgiska Antwerpen för att ta emot den sista utrustningen. Sedan ska det fortsätta mot Senegal.

Utrikes

Många döda i brand på kampsportsskola

En kraftig brand bröt ut på en kampsportsskola i provinsen Henan.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes Minst 18 personer har omkommit i en brand i en skola för kampsport i Henanprovinsen i Kina, uppger lokala myndigheter.

Ytterligare 16 personer uppges ha skadats i branden, som bröt ut vid tretiden på fredagsmorgonen lokal tid när 34 elever befann sig i lokalerna. De flesta av offren ska vara barn och ungdomar i åldrarna sju till 16 som bodde på skolan i Zhecheng, där de även tränade.

Branden har släckts och myndigheterna undersöker orsaken till eldsvådan. Skolans chef har gripits, enligt myndigheter i Henanprovinsen. Provinsen är den traditionella kinesiska kampsportens vagga och hyser många kampsportsskolor.

Krav på större brandsäkerhet har spridits på sociala medier sedan branden på skolan blev känd. Dödliga eldsvådor är vanliga i Kina, och slarv med säkerhetsföreskrifter och kvaliteten på byggen är ett stort problem.

Ett tjugotal människor omkom i två eldsvådor i Pekings immigrantkvarter 2017, vilket fick myndigheterna att riva ett stort antal osäkra byggnader i huvudstaden.

Katastrofen i kampsportsskolan kommer vid en känslig tidpunkt för Kinas kommunistparti, som är i färd med att förbereda sitt hundraårsfirande den 1 juli. Lou Yangsheng, en partichef i Henanprovinsen, kallar i lokala medier branden en "allvarlig lärdom".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL