Utrikes

Danske exstatsministern Poul Schlüter är död

Poul Schlüter, dansk statsminister 1982–1993, under ett besök i Stockholm 2003.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Utrikes
Personligt
Utrikes
PREMIUM

Poul Schlüter, som var Danmarks statsminister från 1982 till 1993, har gått bort, 92 år gammal.

Han ledde högerpartiet De Konservative och blev med sina elva år vid makten den som suttit längst som statsminister i Danmark under efterkrigstiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sektledare med "världens största familj" död

Ziona Chana familjemedlemmar samlade för ett gruppfoto utanför deras gemensamma bostad i Baktawng i delstaten Mizoram 2011. Arkivbild.
Foto: Adnan Abidi/Reuters/TT
Utrikes
Utrikes

En 76-årig indier med 39 fruar, 94 barn och 33 barnbarn har avlidit i nordöstra Indien, uppger chefsministern i delstaten Mizoram.

Mannen, Ziona Chana, var ledare för en kristen sekt som praktiserar polygami. Hans 167 fruar, barn och barnbarn gör familjen till världens största, skriver lokala medier, med reservationen att det bygger på att barnbarn räknas in.

I Kanada finns en polygam mormonsekt vars ledare har omkring 150 barn med 27 fruar.

Ziona bodde med sin familj i ett spatiöst fyravåningshus med ett hundratal rum. Fruarna delade en sovsal i närheten av 76-åringens privata sovrum. Enligt grannarna ville han ha sju-åtta av dem vid sin sida hela tiden.

I en intervju med Reuters 2011 sade Ziona att han ville utvidga familjen ytterligare.

– Jag är beredd att göra vad som helst för att gifta mig (med fler kvinnor), sade han då.

Utrikes

Tio dödade i Burkina Faso

Två soldater i Burkina Faso. Arkivbild.
Foto: Sophie Garcia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Burkina Fasos armé har dödat omkring tio personer i olika insatser mellan den 7 och 13 juni. Fordon, bränsle och utrustning har tagits i beslag vid insatserna, uppger armén.

Insatserna följer på en massaker i byn Solhan tidigare i juni, där fler än 130 personer dödats och fler än 7 000 personer flytt sina hem.

Solhan ligger i gränsområdet mellan Burkina Faso, Mali och Niger i Sahel, där ett blodigt jihadistuppror pågått sedan 2015.

Utrikes

Nicaraguastyre försvarar gripanden

En demonstrant håller upp i flagga under en demonstration för stöd för journalister i Nicaragua 2018.
Foto: Arnulfo Franco/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nicaraguas regering försvarar att man frihetsberövat 13 oppositionella, inklusive fyra presidentaspiranter.

Enligt regeringen rör misstankarna att de medverkat till fientlig utländsk inblandning från USA, och att de tagit emot miljontals dollar i stöd från USA:s hjälporgan USAID.

Nicaragua har fått skarp internationell kritik för agerandet, och USA – som liknar president Daniel Ortega vid en diktator – har infört nya sanktioner mot landet.

Utrikes

Rabiesrädsla får USA att stoppa hundimport

Importstoppet införs bland annat efter att myndigheten upptäckt att många hundar haft förfalskade vaccinationsintyg. Arkivbild.
Foto: Wally Santana/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s smittskyddsmyndighet CDC kommer att införa ett tillfälligt importstopp av hundar från 113 olika länder som klassas som högriskländer för rabiessmitta.
Bland länderna återfinns bland annat Ryssland, Kina, Indien, Pakistan och Belarus.

sin hemsida skriver CDC att "tillfälliga åtgärder är nödvändiga för att skydda hälsan hos importerade hundar och för att skydda allmänheten mot rabiesvirus".

Beslutet fattas efter att myndigheten märkt en kraftig uppgång av antalet hundar som importeras till landet under förfalskade intyg som visat att djuren vaccinerats mot rabies.

En annan faktor som ligger bakom beslutet uppges vara att coronapandemin fått flera länder att ställa in vaccinationer, så som rabiesvaccinationer, för många hundar.

Importstoppet, gäller från och med den 14 juli, innefattar alla typer av hundar inklusive valpar, blindhundar och amerikanska hundar som vistats i högriskländerna. Det kommer även att innefatta hundar som importeras från icke-högrisksländer om djuren under det senaste halvåret vistats i ett högriskland.

Enligt CDC:s siffror importeras strax över en miljon hundar årligen till USA, importförbudet kommer uppskattningsvis att påverka 6 procent av hundimporterna.

Utrikes

Biden lovar skydda Ukraina mot rysk aggression

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hade hoppats på att få träffa USA:s president Joe Biden innan denne träffar Rysslands president Vladimir Putin på onsdag.
Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

I samband med måndagens Natomöte i Bryssel lovade USA:s president Joe Biden att värna Ukrainas territoriella integritet – men påpekade samtidigt att ett ukrainskt medlemskap i Nato kräver att landet först kavlar upp ärmarna mot inhemsk korruption.

– Faktum är att de fortfarande måste bekämpa korruption, sade Joe Biden på en presskonferens efter toppmötet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Utrikes

Nato-oro för Ryssland och Kina

USA:s president Joe Biden, till vänster, hälsas välkommen av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när han anländer till försvarsalliansens huvudkontor i Bryssel för att delta i måndagens toppmöte.
Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT
Utrikes
Utrikes Om inte Nato redan fanns så skulle den behöva uppfinnas, konstaterar USA:s president Joe Biden vid sitt första toppmöte i militäralliansen.
Kina och Ryssland väcker oro hos medlemsländerna i högkvarteret i Bryssel.
PREMIUM

En rejäl försommarhetta fick luften att dallra när den amerikanska presidentbilen, "The Beast", rullade in till Nato-toppmötet vid lunchtid på måndagen.

Stämningen på mötet var dock mer som på sensommaren – åtminstone enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lättare för homosexuella britter att ge blod

Homo- och bisexuella män kan nu donera blod, om de haft en och samma partner de senaste tre månaderna. Arkivbild.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Fler homo- och bisexuella brittiska män kan donera blod och plasma sedan den brittiska sjukvårdsmyndigheten NHS luckrat upp reglerna. Tidigare behövde män som har sex med män avstå från sex i tre månader för att få tillstånd att bli blodgivare.

I och med de nya reglerna, som NHS införde på Internationella blodgivardagen på måndagen, får de i stället svara på skräddarsydda frågor om sexualbeteende, hälsa och resevanor. Den som har haft en och samma sexpartner de tre senaste månaderna, och som klarar vårdens riskbedömning, tillåts nu att donera blod.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"Går mot mer konfrontation och tävlan"

Natoländernas ledare poserar för bilder i Bryssel.
Foto: Kevin Lamarque/poolfoto via AP/TT
Utrikes
Utrikes Nato oroas av Kina och försvarsalliansen väger sina ord: Det är ingen fiende, men en allt större utmaning på bred front.
– Det är tydligt att det går mer och mer mot konfrontation och tävlan i relationen mellan Kina och väst, säger FOI-forskaren Oscar Almén.
PREMIUM

Natoledarna uttrycker oro över både Ryssland och Kina. De är överens om att Kinas anspråk och beteende utmanar den internationella ordningen och Natoländernas säkerhetsintressen.

– Det finns en skillnad i hur man talar om Kina jämfört med Ryssland, säger Oscar Almén, forskare med inriktning på Kina vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL