Inrikes

Plan: 100 mil lång pipeline runt Bottenviken

SSAB jobbar med att göra ståltillverkningen koldioxidfri med hjälp av vätgas i stället för kol. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Det pågår en satsning för att förändra den svenska järn- och stålindustrin i grunden. De fossila bränslena ska fasas ut och det är vätgas som är nyckeln till ett grönare energisystem.
PREMIUM

I Luleå bygger SSAB, LKAB och Vattenfall ett bergrumslager för fossilfri vätgas och på Luleå tekniska universitet (LTU) hoppas man att en hundra mil lång pipeline för att transportera vätgas från Umeå till Brahestad i Finland kan bli verklighet i framtiden, vilket SVT Norrbotten var först med att rapportera.

Projektet tas fram i samarbete med Finland, där planerna enligt Rikard Gebart, professor i energiteknik på LTU, har hunnit längre.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt i Lycksele erkänner attacken

Polisens avspärrningar vid huset där en man misstänks ha attackerat tre personer på en ort i Lycksele kommun.
Foto: Erik Abel/TT
Inrikes
Inrikes Den man i 50-årsåldern som misstänks för mordförsök på två små barn och en äldre kvinna i Lycksele kommun erkänner, uppger hans försvarare för TT.

– Det jag kan säga är att han erkänner att han har tillfogat de här målsägarna skador, säger mannens försvarare Kristian Shumkov.

– Skälet till det kan jag inte gå närmare in på. Inte heller hur man ska rubricera den här gärningen. Men han medger att han har tillfogat skadorna.

De skadade är två barn under tio år och en kvinna i 75-årsåldern. David Helgesson, gruppchef vid grova brott i Västerbotten, säger till TV4 Nyheterna att skadeläget är allvarligt för alla tre.

Mannen erkänner alltså brott, även om det inte närmare är preciserat vilket brott det då rör sig om, säger Kristian Shumkov.

Han har förhörts av polis under dagen.

TT: Vad har han sagt då?

– Jag vill inte gå in på några omständigheter kring det. Det är för tidigt att göra det, säger Kristian Shumkov.

Tomten avspärrad

Enligt åklagare Andreas Nyberg finns det tydliga indikationer på att ett eller flera tillhyggen kan ha använts. Nyberg har även uppgett att de skadade har haft en nära relation till den misstänkte.

Den misstänkte mannen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare.

Det var under måndagsmorgonen som polisen fick larm om våldsdådet, som ska ha begåtts i ett hus på en ort i Lycksele kommun.

Under tisdagen omgärdas huset av polisens avspärrningar. Åt båda hållen finns det grannhus i närheten, men när TT är på plats är det nästan ingen rörelse i området. På andra sidan gatan löper ett järnvägsspår, bakom spåret är det bara skog.

Många chockade

Samuel Lundström, skolchef i Lycksele kommun, säger på tisdagen att många i kommunen fortsatt är i chock.

– Vi tror ju inte att sådant här kan inträffa hos oss över huvud taget.

För skolchefen har arbetet efter händelsen bland annat handlat om att fundera på hur skolorna ska hantera det inträffade.

– Vi har försökt förbereda oss på en del frågor som elever kan komma med. Självfallet är det så att vi ska ta det här på stort allvar, och inte lägga det åt sidan. Om det dyker upp frågor, vilket vi tror det gör, tar vi oss tid att resonera med barnen och förklara så gott vi kan. Men alla frågor har vi ju inte svar på.

Marc Skogelin/TT

Polisens avspärrningar omringar huset.
Polisens avspärrningar omringar huset.
Foto: Erik Abel / TT

Inrikes

M vässar profilen inför valet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Bild från tidigare i oktober.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna ska gå till val på hårdare tag mot gängen, en stramare migration och en ny integrationspolitik.
Moderatledaren Ulf Kristersson räknar med brett stöd för de nya stegen på partistämman.

Knappt ett år innan valet träffas moderater från hela landet i Helsingborg på torsdag för att under fyra dagar debattera och besluta om partiets politik.

På agendan finns 13 propositioner från partistyrelsen. Flera av dem handlar om Moderaternas viktigaste löften inför valet: En effektivare brottsbekämpning, en bättre fungerande integration, inklusive en stramare migrationspolitik, samt en stabil energiförsörjning.

När det gäller brottsligheten fortsätter partiet att ta steg mot utökade befogenheter för rättsväsendet att bekämpa kriminella gäng. Även om partiledningen drivit förslagen ett tag, så blir det första gången partiets högsta beslutande organ, stämman, ska ta ställning till flera av dem.

Kriminella gäng

Det handlar till exempel om att straffa deltagande i kriminella gäng, att samhällsfarliga brottslingar ska kunna sättas i förvar efter avtjänat straff och att gängkriminella som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas utan dom.

Partistyrelsen föreslår också ungdomsfängelser för unga som begått grova brott.

M-ledaren räknar med att få brett stöd på stämman, trots att flera av förslagen för några år sedan skulle betraktats som kontroversiella i de flesta partier.

– Moderaterna mer än något annat parti vill stärka rättsväsendet och bekämpa den grova kriminaliteten, det känner jag mig väldigt trygg i, säger partiledaren Ulf Kristersson.

I partistyrelsen har ordföranden för Moderaternas ungdomsförbund (Muf), Matilda Ekeblad, reserverat sig mot förslag på att polisen ska få upprätta tillfälliga visitationszoner och att i vissa fall tillåta anonyma vittnen.

– De (Muf) sätter fingret på en diskussion som måste vara levande. Var går gränsen mellan en effektiv brottsbekämpning och personlig integritet? säger Ulf Kristersson.

Men han bedömer att partiet tydligt tippar över för en effektiv brottsbekämpning. Kristersson varnar för att brottsligheten begränsar människors frihet allt mer.

Partistämman sade ja till visitationszoner redan 2019 och beslutade då också att anonyma vittnen skulle "prövas".

Volymmål

Migration och integration är ett annat högt prioriterat område för M inför valet. Flera av förslagen som M drivit i de migrationspolitiska förhandlingarna med övriga riksdagspartier ska behandlas på stämman. Till exempel ett volymmål på omkring 5 000 asylsökande per år.

Det kan bli debatt om förslaget att utomeuropeisk arbetskraftsinvandring bara tillåts för arbeten med lön som ligger över den svenska medianlönen, drygt 31 000 kronor, med undantag för vissa säsongsanställningar. Kritik mot förslaget har kommit från näringslivshåll. Muf har reserverat sig, och säger att arbetskraftsinvandring är viktigt för Sverige och att lönekravet är för högt.

Kristersson håller med om att arbetskraftsinvandring är viktigt.

– Men det får inte missbrukas och i dag ser vi ett omfattande missbruk i en del branscher, säger Kristersson.

Partiet har också förnyat sin integrationspolitik med en rad förslag som presenterades i våras och som stämman ska ta ställning till.

Moderaterna lanserar sig som den gröna högern inför valet. Stämman ska ta ställning till en proposition där elektrifieringen lyfts fram som nyckeln till klimatomställningen.

Det handlar till exempel om att bygga ut ett laddnätverk för elbilar och tung trafik i hela landet, att stimulera produktion av biobränslen i Sverige och att undanröja hinder för kärnkraft.

Målkonflikt

I partiets landsbygdsprogram, som ligger i en annan del av stämmohandlingarna, finns ett förslag om att sänka bensin- och dieselskatten. En krock med målet att minska utsläppen, tycker Muf-ordföranden Matilda Ekeblad. Men Ulf Kristersson ser ingen målkonflikt utan uppger att M gjort en medveten avvägning.

Människor utanför städerna är beroende av bilen och kommer inte att köra mindre på grund av höga bensinpriser, menar han. De måste i så fall spara in på annat.

– Det visar att vi förstår hur människor har det. Det är en lång resa vi ska göra och alla ska vara med på den, säger Kristersson.

Partistämman är en så kallad arbetsstämma, vilket innebär att partidistrikt och medlemmar inte lämnat in motioner.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

FAKTA

Fakta: Moderatstämman

Stämman hålls 21-24 oktober i Helsingborg.

Torsdag: Stämman inleds. Invigningstal av partiledaren Ulf Kristersson.

Fredag: Debatt och beslut om förslag som berör jobb och tillväxt, nytt idéprogram, migration, integration och vård.

Lördag: Kristerssons stämmotal. Debatt och beslut om energi- och klimatpolitik och rättspolitik.

Söndag: Debatt och beslut om utrikes- och säkerhetspolitik. Tal av partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Källa: Moderaterna

Inrikes

Linde vill att val för palestinierna blir av

Utrikesminister Ann Linde skakar hand med sin palestinske motsvarighet Riyad al-Maliki i samband med mötet i Ramallah på Västbanken.
Foto: Majdi Mohammed/AP/TT
Inrikes
Inrikes Boende på Västbanken och Gaza har inte fått rösta i nationella val på 15 år.
Oavsett Israels motstånd vill Ann Linde (S) att val nu blir av.
– Man kan inte låta Israel ha bestämmanderätten, utan man måste hitta sätt att hålla val, säger utrikesministern efter samtal med det palestinska ledarskapet.

Efter möten med Israels utrikesminister Yair Lapid och president Isaac Herzog i Jerusalem i måndags besökte Ann Linde på tisdagen Västbanken.

Budskapet från israelerna var att Israel och Sverige "vänder blad" efter flera års diplomatisk kyla.

Nu träffade Linde president Mahmud Abbas, utrikesminister Riyad al-Maliki och premiärminister Mohammad Shtayyeh i Palestinska myndighetens huvudstad, Ramallah.

– Jag informerade om att vår relation med Israel nu är normaliserad. De välkomnar det och hoppas att Sverige kan ta en mer aktiv roll nu i att få i gång en dialog som ska leda till förhandlingar, som så småningom ska ge en tvåstatslösning, säger hon.

Inga val sedan 2006

Ann Linde förklarar att hon försäkrade palestinierna om att Sveriges erkännande av Palestina som självständig stat ligger fast.

Linde tog bland annat även upp vikten av att det hålls nationella val, att mänskliga rättigheter och yttrandefrihet upprätthålls samt att kampen mot korruption fortsätter.

Efter Yassir Arafats död 2004 valdes Mahmud Abbas i mars 2005 till efterträdare för en period av fem år. Därefter har Abbas fortsatt att styra trots att inga presidentval hållits.

Inte heller det parlament som valdes 2006 har förnyats. Bara lokalval har anordnats.

Abbas meddelade i april i år att de planerade valen i maj skulle skjutas upp. Enligt presidenten är det avgörande att de palestinier som bor i östra Jerusalem kan delta för att val ska hållas.

TT: Vad var beskedet nu?

– De säger att så fort Israel accepterar att palestinierna i östra Jerusalem får rösta, då kommer val hållas inom tre månader, säger Ann Linde.

Till saken hör också de politiska motsättningarna mellan Abbas parti Fatah och terrorstämplade Hamas.

Fatah kontrollerar delar av Västbanken och Hamas kontrollerar Gazaremsan. Organisationerna har legat i mer eller mindre öppen konflikt sedan valet 2006 och Hamas kritiserade det uppskjutna valet i år.

"Väldigt problematiskt"

Samtidigt tycker inte den svenska utrikesministern att frågan om val kan fortsätta vila i händerna på israelerna.

– Man måste hitta sätt att hålla val oavsett, kanske ta det i sekvenser. Vi diskuterade olika möjligheter. Om konsekvenserna blir att hela Gaza och hela Västbanken inte får rösta, då blir det väldigt problematiskt.

De palestinska ledarna uttryckte sig positivt om den nya israeliska regeringen, enligt Linde. Abbas nämnde exempelvis besöket av Israels försvarsminister Benny Gantz i augusti, vilket var det första mötet på den nivån på flera år.

– Abbas vill gärna att det kommer fler ministrar, utrikesministern och andra, för samtal, säger Linde och sammanfattar dagarna i Jerusalem och Ramallah:

– Ett utrikespolitiskt genombrott som ger Sverige möjlighet att spela en större roll.

Joakim Magnå/TT

FAKTA

Bakgrund: Därför erkände Sverige Palestina som en egen stat

Det svenska erkännandet av Palestina som självständig stat år 2014 möttes av ilska i Israel, som bland annat kallade hem sin ambassadör från Stockholm i protest.

Svenska regeringen hade en uttalad förhoppning om att fler europeiska länder skulle följa efter och fatta samma beslut, något som inte skedde. Sveriges dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S), och även statsminister Stefan Löfven (S), motiverade erkännandet av Palestina som en egen stat med att det var ett nödvändigt steg mot förverkligandet av en tvåstatslösning, där såväl israeler som palestinier kan leva i fred i varsin stat.

Ambitionen var bland annat att "underlätta förhandlingarna" om en tvåstatslösning genom att göra parterna "mindre ojämlika", skrev Margot Wallström på DN Debatt.

Till skillnad från den dåvarande regeringen anser kritiker, både i Israel och omvärlden, att de palestinska områdena inte kan anses utgöra en självständig stat eftersom de inte uppfyller alla kriterier för en sådan, till exempel för att man inte har kontroll över hela det egna territoriet.

Andra ifrågasätter det svenska erkännandet mot bakgrund av att det inte har hållits val i de palestinska områdena sedan 2006.

Bara tre stater har erkänt Palestina sedan Sverige gjorde det: Saint Lucia, Colombia samt Saint Kitts och Nevis. Sammanlagt har drygt 130 stater erkänt Palestina i olika skeden men det har hittills haft liten praktisk betydelse.

Inrikes

Skjuten man i Rinkeby svårt skadad

En man i 40-årsåldern vårdas för allvarliga skottskador efter att ha hittats skjuten i Rinkeby på måndagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Sent på måndagskvällen hittades en skottskadad man i 40-årsåldern i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Mannen vårdas på sjukhus för allvarliga skador, men tillståndet bedöms vara stabilt, enligt polisen.

Vid 22-tiden på måndagen ryckte ett stort antal polispatruller ut till Rinkeby efter att ha fått flera samtal om att skott avlossats.

En förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott inleddes och spår i form av tomhylsor säkrades på platsen. Polisen har uppgett att det finns vittnen som gjort iakttagelser.

Inrikes

Ingen gripen efter mordförsök i Uppsala

En skottskadad man tros på egen hand ha tagit sig från Uppsala till Danderyds sjukhus i Stockholm. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En ung man skottskadades i Uppsala under måndagskvällen. Ytterligare personer ska ha befunnit sig på platsen och blivit beskjutna.
Än är ingen misstänkt eller frihetsberövad, uppger polisen.
PREMIUM

Uppsalapolisen fick vid 21.30-tiden på måndagen samtal om att skott hördes i stadsdelen Årsta. På platsen hittades ett tiotal hylsor och skottskador på byggnader.

Området Sala Backe i Uppsala där skottlossningen ägde rum är ett bostadsområde med flerfamiljshus, radhus och trevåningshus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Sju nya dödsfall med covid-19

En dos covid-19-vaccin injiceras. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Sju nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammanlagt har 14 963 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 163 595 personer i Sverige nu bekräftats smittade med covid-19.

7 223 301 personer (16 år och äldre) har fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 84,6 procent av befolkningen i åldersgruppen 16 år och äldre.

Av dessa har 6 819 230 fått två doser, motsvarande 79,8 procent av befolkningen som är 16 år eller äldre.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Försvunnen man hittad död

Polisen och personal från försvaret sökte efter en 83-årig man på Orust, som nu har hittats avliden. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 83-årig man som varit försvunnen på Orust i Bohuslän har hittats död.

Mannen hittades utomhus på tisdagen. Det finns ingen misstanke om brott, uppger polisregion Väst.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Pojke åtalas för mordförsök på skola

Polis utanför gymnasieskolan i Nässjö efter knivdådet i september.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes En 17-årig pojke åtalas för mordförsök efter knivattacken på en gymnasieskola i Nässjö i september. Både den åtalade och det jämnåriga brottsoffret är elever på skolan.
PREMIUM

Många elever på gymnasieskolan blev vittnen till händelsen.

Enligt åtalet fortsatte den attackerande pojken att hugga, när den andre redan låg på golvet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL