feature

Pimpa potatismoset

Välj rätt sorts potatis till moset.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature Potatismos är pricken över i:et – krämigt, fluffigt och mättande. Dessutom går det att variera i all oändlighet. Här pimpar vi potatismoset med extra sköna smaker.
PREMIUM

Jag kan ha fel, men jag tror faktiskt att det är snudd på omöjligt att tycka illa om potatismos. Så länge det är gjort enligt konstens alla regler (snåla aldrig med smöret), på rätt sorts potatis och med en hel drös kärlek, då kan det liksom bara bli gott. Det är tröstmat när den är som mest effektiv. Oavsett om moset serveras från gatukök eller från den egna spisen. Allt har sin charm.

Fast helt enkelt är det inte alla gånger att få till det där perfekta moset. I den smått fantastiska boken ”The man who ate everything” (rekommenderas å det varmaste) ägnar författaren Jeffrey Steingarten ett helt kapitel åt konsten att göra potatismos. Enligt honom handlar det bland annat om att få till den exakt rätta innertemperaturen på potatisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Långsiktigt bilägande billigast

En ny bil tappar en stor del av sitt värde under de första tre åren.
Foto: Nestor Rizhniak/Shutterstock
feature
Motor
feature Privatleasing med fasta månadskostnader kan kännas lockande när det har blivit dags att skaffa en ny bil. Men det riskerar att bli dyrt i längden. Så vad är mest förmånligt – köpa eller leasa? Tänk långsiktigt, råder Carl-Erik Stjernvall på M Sverige.
PREMIUM

En av de mest avgörande faktorerna för hur billigt eller dyrt ett köp blir i slutändan är innehavstiden.

–  Värdeminskningen står för den absolut största delen av bilens milkostnad – den är till och med dyrare än bränslet, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på bilisternas konsumentorganisation M Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Plantskola för liv utanför murarna

Mats Herrmann är chef för arbetsdriften på Tygelsjö och Fosieanstalten och har jobbat 26 år inom kriminalvården.
Foto: Claes Hall
Malmö
Skåne
feature
TYGELSJÖ På Tygelsjöanstalten sitter internerna i snitt i sex månader, och max i två år. Den är en så kallad klass 3-anstalt där de intagna kan röra sig fritt på området. Och för att förbereda internerna för livet utanför finns olika aktiviteter. Den kanske mest kända är plantskolan dit folk vallfärdar för att köpa kvalitetsväxter som de intagna odlat.

Det är svårt att se att samlingen hus och växthus ute på slätten är en anstalt. Här är inga stängsel eller låsta portar och på planen utanför växthuset spankulerar några män. Det enda som avslöjar platsens funktion är att männen är klädda i likadana, grå kläder.

Mats Herrmann, chef för arbetsdriften på Tygelsjö, möter upp oss och berättar om anstalten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Sväng ihop barnvänlig vego

Isa Ekstam har varit vegetarian i hela sitt liv. Nu håller hon kurser i vegetarisk matlagning för familjer som behöver råd och inspiration. Dottern Livia äter gärna det mamma lagat.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature Det ska vara lätt att åka på utflykt eller bara ta med snabbmat ut till barnen. Även om man är vegetarian. Isa Ekstam bjuder på ”vego on the go”.
PREMIUM

Tvååriga Livia tuggar glatt i sig en minipizza där hon sitter på barnsadeln på cykeln, nyss hämtad från förskolan. Mamma Isa, som är vegokock, har inte bara varit smart nog att förpacka den i ett kaffefilter, utan även gjort det enkelt för sig genom att använda vanliga små polarkakor som pizzabotten.

–  Det smarta med det är att man lätt kan variera toppingen så att det passar både vuxna och barn. Och det är alltid en fördel med mat som man kan äta med en hand, och gärna stående – om man till exempel ska hålla koll på ungar i vattnet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Så får du till de bästa grillspetten

Gör grillspett med mat av samma slag så blir det lättare att beräkna tillagningstiden.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature
PREMIUM

Grillsäsongen är i full gång – och trär du maten på spett går det snabbt och enkelt att få den klar på gallret. Magasinet Elle Mat och vin tipsar bland annat om följande trix för att lyckas med grillspetten:

+ Tillagningstiden skiftar mellan olika råvaror, så det bästa är att sätta mat av samma slag på ett spett.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

En 110-årig ikon gasar vidare

Att Örjan Smedjeborg köpte en Chevrolet Stepside var inte planerat utan mer en slump. Nu älskar han det ikoniska bilmärket och är ordförande för Classic Chevy Club of Sweden.
Foto: Privat
feature
Motor
feature Klassiker! Ikon! Det finns många sätt att beskriva Chevrolet. Det amerikanska bilmärket är ett av världens mest kända och har byggt många älskade modeller. I år fyller det 110 år.
PREMIUM

Sportåket Corvette, muskelbilen Camaro och familjevagnen Impala är några av Chevrolets klassiska modeller. Samtliga byggdes under bilismens gyllene era, runt mitten av förra seklet.

–  Chevrolet gjorde smidiga bilar som är lätta att meka med. Men de ska helst komma från 1950-talet. Efter 1965 blev de ointressanta och var inte längre snygga, tycker Örjan Smedjeborg, ordförande för Classic Chevy Club of Sweden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

feature

Här är påvens nya miljöbil

Interiören i den nya elsuven kommer från återvunna material.
Foto: Fisker
feature
Motor
Feature
PREMIUM

I Vatikanstatens garage står många specialbyggda fordon med kupoler av skottsäkert glas. Nästa tillskott blir en batteridriven elsuv från det lilla danskägda bilföretaget Fisker. Påve Franciskus har ett stort miljöintresse och åker gärna kommunalt emellanåt – vilket inspirerade grundarna att skänka ett exemplar av sin kommande modell Ocean. Den nya specialbyggda Påvemobilen levereras under nästa år. Sedan tidigare står redan ett par miljöbilar i garaget: en bränslecellsdriven Toyota Mirai, en Nissan Leaf och en Renault Kangoo. (TT)

Osäker brandorsak i elbilar

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Rofyllt på Sveriges finaste turer med kajak

Paddling är en alltmer populär aktivitet. Pålsundet i Stockholm är fullt med kajaker från maj till september.
Foto: Anders Pihl
feature
Resor
feature Sommaren står inför dörren och vi paddlar som aldrig förr. Under pandemin har kajak, kanot och sup fått mängder av nya utövare. Vi talar med två paddlingsexperter som avslöjar sina favoritturer i Sverige.
PREMIUM

Att paddla kajak har i det närmaste blivit en ny folksport. I centrala Stockholm räcker det med att gå ner mot Långholmen en varm eftermiddag för att se en strid ström av kajaker glida fram i Pålsundet. Här är vattnet skyddat från vågor och den som vill kan enkelt paddla bort till Stadshuset eller Gamla stan.

Paddlingen är spännande vid Håverud genom Dalslands kanal, som sammanbinder ett helt sjösystem.
Paddlingen är spännande vid Håverud genom Dalslands kanal, som sammanbinder ett helt sjösystem.
Foto: Roger Borgelid/Westsweden
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

En fransk vän i köket

Det är milsvid skillnad på färsk och torkad dragon. Många kockar vägrar att använda torkad.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Mat
feature Franska kockar kallar den ”kungen av örter”. Här hemma hamnar den lätt i skymundan, men små doser kan göra underverk. I dag lagar vi mat med smak av dragon.
PREMIUM

Någonstans mellan anis och fänkål. Läckra lakritstoner men samtidigt en befriande vårig fräschör och ett uns av mjukaste vanilj. Ungefär så skulle jag vilja beskriva dragon. En ört som inte ber om ursäkt för sig men som ändå lätt glöms bort. Det är lite orättvist – den har nämligen en smått unik förmåga att lyfta halvtråkigt till himmelskt.

"Ett tips så här års är att plantera om den i en större kruka och låta den stå på en riktigt solig plats."
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL