Malmö

Kvinna rånades vid bankomat

Malmö
Malmö En kvinna knuffades och rånades vid en bankomat i centrala Malmö under måndagen.
PREMIUM

Enligt polisen i Skåne försvann rånaren med en summa kontanter som han stal från kvinnan.

Händelsen, som rubriceras som rån, inträffade i Södra innerstaden vid 10.45-tiden. Kvinnan, som är i 50-årsåldern, överfölls vid bankomaten och föll samtidigt till marken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Polisinsats efter inbrottslarm

Foto: Christer Cederlund
Malmö
Klagshamn Det pågår en polisinsats på Badvägen i Klagshamn.

Flera polis patruller och hundförare deltar i en insats i Klagshamn. Anledningen ska vara ett misstänkt inbrott i området. Inbrottet ska enligt polisens ledningscentral ha skett i ett lägenhetshus och polis söker efter personer som har lämnat till fots.

Texten uppdateras.

Malmö

Trött på olagliga smällare under studentveckan

Malmö
MALMÖ En Malmöbo tycker att det är oroväckande att smällare och fyrverkerier tillåts under studentvecken utan att någon myndighet ingriper.

– I år har detta pågått i två veckor. Detta olagliga förfarande är en nyinstiftad ”tradition” som har pågått i alla fall tre år och mig veterligen helt utan ingripande.

– Jag har kontaktat polisen men de noterar i princip bara mitt klagomål. Det sänder ut väldigt missvisande signaler till unga när myndigheter ser genom fingrarna på något som faktiskt inte är tillåtet, det finns ju reella anledningar till att just detta är olagligt, skriver Malmöbon i ett mejl till kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Kvinnan konstaterar vidare att smällandet är förödande ur ett miljöperspektiv och att många fåglar har ungar nu som kan bli övergivna när fåglar flyr eller dör av en chock.

– Stödjer Malmö verkligen ett het hänsynslöst studentfirande med olagliga inslag som innebär kemikalier som sprids och total avsaknad av empati för alla skotträdda människor och djur?

Malmö

Rekordmånga nior blev behöriga till gymnasiet

På Apelgårdsskolan blev 70,4 procent av eleverna i nian behöriga till gymnasiet vilket är en ökning med hela 31,1 procent jämfört med förra året.
Foto: Ola Claesson
Malmö
MALMÖ Kurvan fortsätter att peka uppåt för antalet elever i årskurs 9 som är behöriga till gymnasiet. Den senaste statistiken visar att 80,8 procent av de 2700 eleverna i årskurs 9 har fått grundläggande gymnasiebehörighet vilket innebär en rekordhög siffra.

Betygsstatistiken för Malmös kommunala grundskolor presenterades på en digital presskonferens på tisdagen. Grundskoledirektör Anders Malmquist och Sara Wettergren (L) som är ordförande i grundskolenämnden och vice ordförande Sanna Axelsson (S) var mycket nöjda med niornas betygsresultat.

Det som mäts är antalet elever som fått grundläggande gymnasiebehörighet, det vill säga behörighet att söka till ett yrkesförberedande program. Som nämnts var det glädjande siffror som presenterades. Andelen behöriga har ökat från 77,7 procent till 80,8.

Bra utveckling

– Kan man ta sig in på gymnasiet och få en gymnasieutbildning så är det en väldigt stark skyddsfaktor för sitt framtida liv i staden, konstaterar grundskoledirektör Anders Malmquist.

– Vi har haft en mycket bra utveckling sedan 2016. Vi kan också konstatera en tydlig uppgång när det gäller meritvärdena. Alla parametrar pekar uppåt och vi kan redovisa de bästa resultaten någonsin. Det är särskilt roligt att de skolor som har de största utmaningarna överlag också står för goda resultat.

Anders Malmquist vill lyfta fram både Stenkulaskolan, Munkhätteskolan, Hermodsdalsskolan och Möllevångsskolan som fortsätter att höja sig och samtidigt tampas med stora utmaningar.

Helt unikt

– På Hermodsdalsskolan får 87,8 procent av eleverna godkänt redan innan sommarskolan börjat. Det är helt unikt för en skola i ett område som Hermodsdal, fortsätter Anders Malmquist.

Även Apelgårdsskolan, Augustenborgsskolan, Sofielundsskolan, Kroksbäcksskolan och Lindeborgsskolan har höjt sina resultat. På Augustenborgsskolan blev 24,7 procent fler behöriga i år och för Apelgårdsskolan är den siffran 31,1 procent.

Sämre resultat visar däremot Värner Rydénskolan där endast 41, 5 procent blev behöriga vilket är en minskning med 7,5 procent.

Bättre resultat

– Skolan hade ett bättre resultat i julas men sedan hände något under våren. Vi kommer att göra en speciell analys kring den. Här känner vi att det måste göras mer än det som redan pågår.

Grundskolenämndens ordförande Sara Wettergren (L) poängterar att personalen på samtliga skolor gjort en extraordinär insats under pandemiåret.

– Det är oerhört glädjande. Vi ser en resultatutveckling som är positiv och som varit det under ett flertal år. Men vi har utmaningar kvar. Det är fantastiskt att siffrorna stiger men vårt mål politiskt kan bara vara att alla ska klara behörigheten, kommenterar hon.

Prioritera

– Vi kommer att fortsätta att prioritera kunskapsfokus och behålla och fördjupa de åtaganden som vi har i matematik och svenska som andra språk. Vi kommer även att förstärka lovskolan som kommer att gälla hela högstadiet från hösten.

Numera ingår nyanlända elever i den totala statistiken. Gymnasiebehörigheten för den gruppen har ökat och även meritvärdena. Som nyanlända räknas elever i fyra år efter det att de kommit till Sverige.

Pandemin tros inte ha haft någon större påverkan på resultaten eftersom niondeklassarna bara hade fjärrundervisning under en kort period.

Omkring 950 elever är anmälda till sommarskolan. Förra året bidrog den till att höja resultatet med ytterligare 3-4 procentenheter.

FAKTA

Gymnasiebehörighet

I årskurs 9 går 2700 elever på ett 30-tal högstadieskolor. Det är 300 fler elever jämfört med förra året och stadens högstadieskolor fortsätter att byggas ut. Det som redovisats i den här statistiken är grundläggande gymnasiebehörighet. För att uppnå den behövs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i ytterligare fem ämnen. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan.

FAKTA

Bäst och sämst

Flest behöriga elever har Malmö idrottsgrundskola med 96,5 procent. Skolan följs av Linnéskolan 95,7 procent, Bergaskolan 95,3 procent, Klagshamnsskolan 93,8 procent och Bäckagårdsskolan 91,2 procent.

På Värner Rydénskolan blev endast 41,5 procent behöriga. Andra skolor med låga resultat är Rådmansvångens skola 42,9 procent, Lindängeskolan 61,1 procent, Sofielundsskolan 62,3 procent och Sorgenfriskolan 66,7 procent. Skolor med färre än tio elever finns inte med i statistiken.

Malmö

Tomasson om FC Riga: ”Inget dåligt lag”

Malmö FFs tränare Jon Dahl Tomasson har respekt för FC Riga.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Malmö
Sport
Live Malmö FF får möta Riga FC i den första kvalomgången till Champions League.

Vid middagstid lottade UEFA den första kvalrundan.

Motståndare blev Riga FC som vunnit den lettiska liga de senaste tre åren. Även Riga FC spelar i ljusblått och vitt, låt vara i långrandiga tröjor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Ryggsäck full med metadon - för eget bruk

En man i 40-årsåldern kom till Malmö central från Danmark med metadon i ryggsäcken.
Foto: Mikael Ankarvik
Malmö
Malmö I ryggsäcken fanns en mängd tabletter som visade sig var metadon. En man i 40-årsåldern åtalas nu för grov narkotikasmuggling efter att ha blivit haffad på Malmö central.

Mannen kom med tåget från Danmark vid sjutiden på kvällen den 19 april i år. Till tullinspektören sa han att han kom från Tyskland, närmare bestämt Hamburg, och att han var på väg till vänner i Göteborg.

Tillfrågad om han hade något att deklarera nekade han. Tullarna genomförde ändå en kontroll av mannens bagage, en kabinväska och en ryggsäck.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Malmö

Försökte rycka halskedja

Malmö
Malmö

Ett vittne som färdades på en buss i Malmö har anmält till polisen att två män försökt slita av en halskedja på en annan passagerare. Dock finns ingen målsägande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Trängde sig in och tog mobil

Malmö
Malmö

En man uppger att en gärningsman vid 07.00 på måndagen ska ha trängt sig in i hans lägenhet i centrala Malmö och genom våld och hot tilltvingat sig mannens mobiltelefon.

Anmälan kom in vid 17-tiden samma dag och mannen har uppgett att han inte behöver någon läkarvård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Brand i flerfamiljshus

Foto: Karsten Petersen
Malmö
Malmö Under tisdagsmorgonen bröt en brand ut i en lägenhet på Kornettgatan i Malmö.

Det var vid 04.26 som det första larmet om branden kom in till SOS. Räddningstjänst från flera stationer ryckte ut till platsen. Under morgonen har de arbetat på platsen

Orsaken till branden är oklar men lägenheten där branden tros ha startat är avspärrad för teknisk undersökning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL