Utrikes

Portugal nobbar svenska turister

Det ser mörkt ut för svenska turister som vill besöka Portugal och dess huvudstad Lissabon. Arkivbild från stadsdelen Alfama.
Foto: Armando Franca/AP/TT
Utrikes
Resor
Utrikes Portugal är nästa land att öppna sina gränser för turister – men inte för svenskar. Sverige är ett av fem EU-länder som exkluderas från de nya förhållningsreglerna.
Även flera andra stora turistmagneter i södra Europa öppnar upp.
PREMIUM

Från och med på måndag ska turister från stora delar av Europa tillåtas att resa till Portugal enligt landets myndigheter. I ett uttalande säger man att "alla typer av besök, även icke-nödvändiga" nu är tillåtna så länge det handlar om länder med färre än 500 fall av covid-19 per 100 000 invånare.

Just det gör att Sverige tillsammans med Cypern, Kroatien, Litauen och Nederländerna exkluderas. I Sveriges fall ligger siffran just nu på omkring 670 fall per 100 000 invånare. Portugals besked följer efter att flera Medelhavsländer meddelat att man öppnar upp, detta i takt med att smittspridningen gått ned och den ekonomiskt viktiga turistsäsongen nu närmar sig med stormsteg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Protasevitj och Sapega flyttade till husarrest

Roman Protasevitj vid ett tidigare gripande, i Minsk 2017.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den fängslade belarusiske aktivisten Roman Protasevitj och hans flickvän Sofia Sapega har flyttats till husarrest, uppger familjemedlemmar till paret till BBC:s ryskspråkiga sajt.

De två ska nu båda bo ensamma i varsin hyrd lägenhet i Minsk.

Enligt juridikstudenten Sofia Sapegas styvfar Sergej Duditj, som säger att flytten skedde för två eller tre dagar sedan, ska det hela ha överraskat familjen. De har nu fått träffa henne i den nya lägenheten.

– Vi är i chock, säger han till ryska BBC.

Även Roman Protasevitj pappa bekräftar nyheten och uppger samtidigt att anklagelserna mot paret kvarstår. Familjen ska inte ha fått någon information angående sonens tillstånd.

– Det är svårt för mig att kommentera myndigheternas handlingar och mål. Kanske pågår ett politiskt spel, säger Dmitrij Protasevitj.

Undvika sanktioner

Protasevitj och Sapega greps i maj på ett nedtvingat Ryanairplan och har sedan dess hållits frihetsberövade. Belarusisk opposition tror de två kan ha flyttats till husarrest för att landet ska försöka slippa hårdare sanktioner eller i syfte att utbyta politiska fångar med andra länder, rapporterar BBC.

Paret hålls fortfarande gisslan av Aleksandr Lukasjenkos regim, skriver oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja på Twitter.

"Det är av avgörande vikt att inte tillåta regimen att utbyta politiska fångar – det är den enda vägen till frihet för alla belarusier fängslade i politiskt motiverade rättsfall", skriver hon.

Nya sanktioner

Både EU och USA har skärpt sina sanktioner mot Belarus efter tvångslandningen i Minsk, som har beskrivits som en ren flygkapning. På torsdagen klubbades nya sanktioner mot landet igenom av EU, bland annat gällande oljeprodukter, pottaska och övervakningssystem för telefoner och internet.

Både Protasevitj och Sapega har tidigare visats upp i tv-inslag där de fått "erkänna" oppositionella aktiviteter som klassas som olagliga i Belarus. De anklagas för uppvigling och deltagande i massprotester och har uppgetts riskera ett flerårigt fängelsestraff.

Parets anhöriga och människorättsorganisationer har befarat att de utsatts för tortyr under tiden som frihetsberövade.

Utrikes

Tredje pandemivåg slår hårt mot Afrika

En familj passerar en muralmålning som uppmuntrar till vaccinering mot covid utanför Johannesburg, Sydafrika, på onsdagen. Liksom flera andra afrikanska länder drabbas Sydafrika av en tredje våg av pandemin.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes En "brutal" tredje våg av coronapandemin drabbar en rad afrikanska länder, samtidigt som vaccinationerna går långsamt.

Med 5,3 miljoner rapporterade fall och omkring 139 000 döda bland 1,3 miljarder invånare är Afrika den minst covid-drabbade kontinenten efter Oceanien. Men en tredje våg av pandemin sköljer över minst 12 länder.

John Nkengasong, chef för den afrikanska smittskyddsmyndigheten, beskriver den tredje vågen som "extremt brutal" och "mycket förödande".

Deltavarianten av viruset har hittills rapporterats i 14 afrikanska länder, enligt WHO. Läkare i Sydafrika, där över 35 procent av Afrikas covidfall finns, kämpar med rekordmånga patienter. Även Namibia och Zambia ser kraftigt stigande infektionskurvor. Uganda är ett av de länder som rapporterar att det råder brist på syrgas till patienterna. Flera länder inför nu hårdare restriktioner.

Utöver svalare väder och spridningen av mer smittsamma virusvarianter anses bristande vaccinering ligga bakom utvecklingen. Bara omkring en procent av Afrikas befolkning är fullt vaccinerad. Ledare i väst som lovat att donera en miljard vaccindoser till fattigare länder har kritiserats för att vara för långsamma. Flera afrikanska länder har dessutom misslyckats med att dela ut vaccin från FN:s Covax-program innan utgångsdatum, på grund av bristande logistik och vaccinskepsis.

Utrikes

Dagen efter vid hett EU-möte

Belgiens premiärminister Alexander De Croo och Tysklands förbundskansler Angela Merkel på väg ut från torsdagens del av veckans EU-toppmöte i Bryssel.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rejäla duster om Ungern och Ryssland får ge vika för samtal om ekonomin när EU-ledarna avslutar sitt midsommartoppmöte i Bryssel.
Torsdagen blev full av heta känslor.

I närmare 13 timmar satt statsminister Stefan Löfven (S) och hans kollegor i mötesrummet i går för att avhandla allt från migration och Turkiet till situationerna i Belarus och Sahel.

Två andra ämnen dominerade dock stort.

Ungerns syn på hbtq-frågor bjöd på en rejäl debatt, när nästan alla ledare kritiserade premiärminister Viktor Orbán för en ny lag om hur uppvisande av bland annat homosexualitet ska stoppas för minderåriga.

En funderare

– Det var ingen diplomatisk diskussion. Den var snarare konfrontatorisk, berättade Belgiens premiärminister Alexander De Croo när inledningsdagens mötesdel till sist avslutades vid tvåtiden på natten mot midsommaraftonen.

Han hoppas att Orbán kanske fick sig en funderare.

– Jag tror inte han hade väntat sig att mötet skulle bli så här, sade De Croo.

Tvisteämne nummer två var relationen till Ryssland och framför allt frågan om det är läge att återuppta någon form av toppmöten med president Vladimir Putin igen.

Nej, blev svaret – åtminstone tills vidare.

Inte modigt?

I ett gemensamt uttalande efteråt heter det bara att ledarna "kommer att utforska olika format och villkor för dialog med Ryssland".

– Personligen hade jag hoppats på ett modigare steg. Men det här är också bra och vi kommer att arbeta vidare med det, sade Merkel, som tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron fick ge sig för protester från framför allt Östeuropa.

Under midsommaraftonen fortsätter och avslutas EU-toppmötet med främst ekonomiska frågor, inklusive ett separat eurotoppmöte – där dock även ledarna från de övriga EU-länderna är välkomna.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Förödelse i Tjeckien efter dödlig tromb

Bybor i Moravská Nová Ves i sydöstra Tjeckien inspekterar förödelsen dagen efter den kraftiga tromben.
Foto: Salek Vaclav/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst tre människor har dött i den förödande tromb som dragit fram genom sydöstra Tjeckien.
Dödstalet är lägre än först befarat – men tromben har lämnat svår ödeläggelse efter sig.

Ytterligare över 60 personer har förts till sjukhus, tio av dem med allvarliga skador, efter att hagel "stora som tennisbollar" slagit ner i flera städer och byar på torsdagen. Extremvädret har ödelagt ett äldreboende samt en djurpark och orsakat eldsvådor, omfattande strömavbrott och trafikstörningar – bland annat har fallna ledningar skurit av en motorväg som förbinder Prag med Slovakiens huvudstad Bratislava.

– Det är ett absolut helvete, säger den regionale borgmästaren Jan Grolich efter ett besök i det drabbade området.

Dödssiffran i sydöstra Tjeckien befarades under torsdagskvällen kunna bli hög. Vid midnatt natten till fredagen kunde dock räddningstjänstens talesperson Hedvika Kropackova komma med en glimt av förhoppning om att läget inte är så illa som befarat.

Stor förödelse

Dödsfallen kommer med stor sannolikhet kunna "räknas i ental snarare än dussintals", uppgav Kropackova då till nyhetsbyrån AFP. Många är dock fortsatt instängda under rasspillror.

Ett sjukhus i en av de värst drabbade städerna, Hodonín på gränsen mellan Tjeckien och Slovakien, uppgav natten till fredagen att de tagit emot uppemot 200 skadade.

Tromben drog fram genom flera städer och byar i sydöstra Tjeckien. Bilder i tjeckiska medier visar enorm förödelse på vissa håll: bilar ser ut att ha slängts omkring, träd har ryckts upp ur marken, tak har blåsts bort från stora byggnader och på gatorna ligger delar av byggnader utspridda.

Hjälp från grannländer

Tromber är ovanliga i Tjeckien. En meteorolog som uttalat sig i tjeckisk tv säger att det kan vara den kraftigaste tromben som svept genom landet i modern tid.

Räddningsstyrkor från hela landet är på väg till området, enligt inrikesminister Jan Hamacek.

– Alla med armar och ben åker dit. Det pågår redan en diskussion om att sätta in armén, säger ministern till tidningen Lidovky.

Grannlandet Österrike har skickat 20 ambulanser och två räddningshelikoptrar för att hjälpa till, uppger Tjeckiens hälsominister Adam Vojtech. Även styrkor från Slovakien ska ha anslutit till hjälparbetet.

Skadade hus och bilar i byn Moravská Nová Ves i Tjeckien.
Skadade hus och bilar i byn Moravská Nová Ves i Tjeckien.
Foto: Vaclav Salek/AP/TT

Utrikes

Många döda i brand på kampsportsskola

En kraftig brand bröt ut på en kampsportsskola i provinsen Henan.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes Minst 18 personer har omkommit i en brand i en skola för kampsport i Henanprovinsen i Kina, uppger lokala myndigheter.

Ytterligare 16 personer uppges ha skadats i branden, som bröt ut vid tretiden på fredagsmorgonen lokal tid när 34 elever befann sig i lokalerna. De flesta av offren ska vara barn och ungdomar i åldrarna sju till 16 som bodde på skolan i Zhecheng, där de även tränade.

Branden har släckts och myndigheterna undersöker orsaken till eldsvådan. Skolans chef har gripits, enligt myndigheter i Henanprovinsen. Provinsen är den traditionella kinesiska kampsportens vagga och hyser många kampsportsskolor.

Krav på större brandsäkerhet har spridits på sociala medier sedan branden på skolan blev känd. Dödliga eldsvådor är vanliga i Kina, och slarv med säkerhetsföreskrifter och kvaliteten på byggen är ett stort problem.

Ett tjugotal människor omkom i två eldsvådor i Pekings immigrantkvarter 2017, vilket fick myndigheterna att riva ett stort antal osäkra byggnader i huvudstaden.

Katastrofen i kampsportsskolan kommer vid en känslig tidpunkt för Kinas kommunistparti, som är i färd med att förbereda sitt hundraårsfirande den 1 juli. Lou Yangsheng, en partichef i Henanprovinsen, kallar i lokala medier branden en "allvarlig lärdom".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Utrikes

Nu straffas expolisen Chauvin för Floyds död

En aktivist i Minneapolis gläds efter att expolisen Derek Chauvin befunnits skyldig till att ha dödat George Floyd.
Foto: Morry Gash/AP/TT
Utrikes
Utrikes "Jag kan inte andas".
Expolisen Derek Chauvin har redan fällts för fjolårets dödliga ingripande mot George Floyd, då han hade sitt knä mot Floyds hals i över nio minuter.
Nu får Chauvin sitt straff.

I en inlaga till domstolen i Minneapolis i Minnesota har Chauvin yrkat på villkorlig dom eller ett kortare fängelsestraff, med hänvisning till sin bakgrund som tidigare ostraffad polis. Chauvin understryker även att han handlade i god tro och riskerar att trakasseras om han hamnar i fängelse, rapporterar nyhetskanalen CBS.

Åklagarna har en helt annan syn. De yrkar på minst 30 års fängelse, ett straff de beskriver som lämpligt med tanke på hur Chauvins agerande påverkade "offret, offrets familj och samhället".

Upprepade vädjanden

Expolisen fälldes i slutet av april på alla de tre dråpliknande åtalspunkter (på engelska second-degree murder, third-degree murder och second-degree manslaughter) som han anklagats för. Detta efter en känsloladdad rättegång full av vittnesmål om händelserna den 25 maj i fjol.

Det var då Chauvin och hans kollegor gjorde ett ingripande mot Floyd, som misstänktes ha försökt köpa cigaretter med en falsk sedel. De satte på honom handfängsel och försökte få in honom i polisbilen, men han gjorde motstånd. Det var så Floyd hamnade på mage på marken, med Chauvins knä mot sin hals.

Förbipasserande filmade ingripandet inklusive George Floyds upprepade vädjanden om att han inte fick luft.

Mobilkamerainspelningen spreds snabbt i USA och världen och resulterade i protester som inte setts sedan 1960-talets medborgarrättsrörelse. Människor av olika etnicitet och bakgrund protesterade mot diskriminering och rättsväsendets övervåld mot minoriteter.

"Förvärrande" faktorer

Chauvin kommer endast att straffas för den mest allvarliga åtalspunkten, som max kan ge 40 års fängelse, enligt medier. Men efter att skuldfrågan avgjordes meddelade domare Peter Cahill att fyra "förvärrande faktorer" existerar – vilket gör att Chauvin, åtminstone i teorin, skulle kunna dömas till ett ännu strängare straff.

Dessa faktorer är att den dåvarande polisen agerade framför barn, att handlandet var "utstuderat grymt", att han agerade som en del av en grupp och att han missbrukade allmänhetens förtroende som polis, enligt domaren.

I maj åtalades Chauvin även på federal nivå för att ha berövat George Floyd hans medborgerliga rättigheter.

Expolisen befinner sig nu på en anstalt i Stillwater, öster om Minnesota. Där hålls han separerad från de övriga fångarna för sin egen säkerhet, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Tre kollegor till Derek Chauvin har också åtalats för det dödliga ingripandet mot George Floyd. Deras rättegång är planerad till i augusti.

Tina Magnergård Bjers/TT

Demonstrationer mot polisens övervåld mot svarta i Brooklyn i New York tidigare i våras.
Demonstrationer mot polisens övervåld mot svarta i Brooklyn i New York tidigare i våras.
Foto: Brittainy Newman/AP/TT
George Floyd-torget i Minneapolis i Minnesota.
George Floyd-torget i Minneapolis i Minnesota.
Foto: Christian Monterrosa/AP/TT

FAKTA

Fakta: Så dog George Floyd

På kvällen den 25 maj 2020 greps den 46-årige George Floyd av polis i Minneapolis i Minnesota sedan en butiksanställd anklagat honom för att försöka köpa cigaretter med en förfalskad 20-dollarsedel.

Floyd försågs med handfängsel men när poliserna försökte få in honom i bilen gjorde han motstånd, vilket slutade med att han hamnade på marken med ansiktet ner i gatan.

Förbipasserande filmade när polisen Derek Chauvin hade sitt knä på Floyds huvud och hals i omkring 9 minuter. I videoklippet kan man höra hur Floyd över 20 gånger säger att han inte kan andas innan hans kropp blir slapp.

Floyd förklarades död på sjukhus kort därpå.

Utrikes

En miljon Sydneybor tvingas stanna hemma

Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian under en presskonferens om smittan i Sydney på torsdagen.
Foto: Dean Lewins/AP/TT
Utrikes
Utrikes Delar av Sydney i Australien stängs ner i sju dagar. Efter sammanlagt 65 fall av deltavarianten i staden införs restriktioner för drygt en miljon invånare.

De södra delarna av centrala Sydney, från Operahuset ner längs de berömda stränderna och några kilometer inåt landet, stängs delvis ner i en vecka.

– Om ni bor eller arbetar i de berörda områdena måste ni stanna hemma om det inte är absolut nödvändigt att lämna hemmet, säger Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian på en presskonferens.

Undantag ges för sjukhusbesök, vård av anhöriga, inköp av mat eller andra nödvändiga varor samt motion utomhus. Restauranger och pubar tvingas hålla stängt från fredag kväll och sju dagar framåt. Berejiklian vill dock inte kalla nedstängningen för drygt en miljon invånare för en "lockdown".

– Ni får kalla det vad ni vill, så länge ni följer reglerna säger hon på en direkt fråga om ordvalet.

Smitta från chaufför källan

I onsdags stängde de lokala myndigheterna möjligheterna för de över fem miljoner invånarna i hela Sydney att lämna staden under sju dagar, ett beslut som ligger kvar. Den som bryter mot det kan räkna med höga böter.

Sedan tidigare i veckan råder även munskyddskrav i kollektivtrafiken och inomhus på alla offentliga platser, inklusive arbetsplatser, samt en rad andra restriktioner.

Det aktuella utbrottet härleds till en chaufför från Bondi i östra Sydney, som transporterade flygplanspersonal. Antalet smittade har långsamt krupit upp i antal och på fredagen registrerades 22 nya fall. Det är det första utbrottet i delstaten på över en månad.

"Inte utegångsförbud"

New South Wales har genom pandemin varit mycket mer försiktig i användandet av lockdowns än granndelstaten Victoria, där Melbourne stängts ner i mycket högre grad än vad som nu sker i Sydney. Förhoppningen är att den veckolånga nedstängningen i bara en del av staden ska räcka.

– Men ni kan gå ut och handla när ni vill på dygnet. Vi har inte utegångsförbud eller något sådant, säger Berejiklian och syftar på de förbud mot att vistas utomhus som Melbourneborna tidvis levde med i fjol.

– Vi gör det här för att kunna försäkra oss om att smittan inte får fäste och sprids och vi anser att det här är en proportionellt svar på risken, säger hon.

Samtliga övriga delstater i landet uppmanar sina invånare att inte åka till Sydney och begränsar för dem i New South Wales att resa in i sina delstater.

Strikta gränskontroller, omfattande testande och hårda restriktioner har gjort att pandemin har haft ett väldigt lindrigt förlopp i Australien, med 25 miljoner invånare, jämfört med de flesta jämförbara länder. Drygt 30 000 personer har smittats och 910 har avlidit.

Martin Yngve/TT

Utrikes

Utstött elefant löper amok – har dödat 16

En asiatisk elefant, dock inte den som nämns i texten. Arkivbild.
Foto: Mark Baker/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En elefant på vift har de senaste två månaderna dödat minst 16 personer i centrala Indien.

Hanen, som antas vara 15 eller 16 år gammal, har löpt amok i delstaten Jharkhand vid flera tillfällen sedan han skildes från sin flock. Enligt myndigheterna uteslöts han troligen på grund av "dåligt beteende" under brunsten.

Elefanthanen har hittills endast dödat personer som av olika anledningar kommit i dess väg eller försökt provocera den genom att exempelvis ta bilder.

– Han har inte brutit sig in i hus eller medvetet attackerat människor, säger den regionale skogstjänstemannen Satish Chandra Rai.

Elefanten är nu på väg tillbaka till sin flock i hopp om återförening.

– Vi vill se om han accepteras av flocken. Om inte är det ett bevis för att han är en "bad boy", säger Rai.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL