Ekonomi

Svaga rörelser på Asienbörserna

Asienbörserna inleder handelsveckan med lugn. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asienbörserna inleder inte handelsveckan med någon större dramatik.

Tokyobörsen stiger i öppningen, med Nikkei 225-index 0,3 procent upp, medan Topix håller sig kring nollan.

I Hongkong stiger Hang Seng 0,4 procent, medan kompositindexen i Shanghai och Shenzhen inte rör sig nämnvärt.

Ekonomi

Mer budgetdisciplin på önskelistan

Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Covid-19-pandemin har visat värdet av budgetdisciplin och buffertar i statsfinanserna, enligt Finanspolitiska rådets ordförande Lars Heikensten.
Det behövs beredskap för nästa kris.

Det låga ränteläget ses av många debattörer som ett skäl för staten att låna mer. Det tycker inte Lars Heikensten. Snarare tvärtom.

Pandemins krisåtgärder – som Riksbankens stödköp och nollränta – har ökat risken för en finansiell bubbla, enligt Finanspolitiska rådets ordförande.

– Vi har haft en väldigt kraftig uppgång på börser och andra finansiella marknader. Värderingarna är rekordhöga. Och i Sverige är det privata låntagandet högt. Detta vet vi historiskt att det kan leda till bekymmer, säger han till TT sedan han presenterat en årsrapport med en utvärdering av svensk krispolitik från Finanspolitiska rådet.

Kan sluta med rejäla störningar

Heikensten pekar även på andra stora risker, som störningar i handeln, säkerhetspolitiska hot och allt allvarligare klimatproblematik som måste kunna hanteras.

På ett övergripande plan får regeringen godkänt för den finanspolitiska hanteringen av coronakrisen i rapporten.

– Lagom, säger Heikensten, när han sammanfattar helheten.

– Jag tycker att regeringen agerade klokt i våras, när man satte in rejält med åtgärder samtidigt som man inte tänjde på gränserna. Det fanns beredskap att sätta in ytterligare, tillägger han.

Det finns samtidigt skarp kritik mot enskilda delar av krispolitiken i rapporten. Den generella nedsättningen av arbetsgivaravgifter sågas för sin dåliga träffsäkerhet sedan den gått till alla arbetsgivare – även de som inte drabbats av krisen. Rådet saknar även statistiskt underlag för granskning och utvärdering av krisåtgärder och ser problem med sena besked vad gäller vissa stöd, bland annat för enskilda näringsidkare. Frekventa ändringar av stödvillkor har också krånglat till stödprocessen.

Rådet föreslår dessutom en gemensam portal för alla stöd framöver.

"Ett sluttande plan"

Den tyngsta kritiken riktas dock mot att finansminister Magdalena Andersson (S) inte presenterat någon plan för hur regeringen ska nå överskottsmålet igen. Skarp varningsflagga hissas även efter oppositionens så kallade utskottsinitiativ i februari.

– De spelar i en division för sig, säger Heikensten, när han jämför de två punkterna med övrig kritik i rapporten.

Särskilt oroad är han för utskottsinitiativet, där oppositionen drev igenom ett beslut i riksdagen att skjuta till fyra miljarder i ökade utgifter 2021. Beslutet var ett avsteg från principen om att budgeten ska behandlas samlat i riksdagen. Socialdemokraterna tog ett liknande initiativ i opposition 2013 och den nuvarande oppositionen gjorde det också 2020.

– Det är ett sluttande plan, säger Heikensten, när han jämför de tre utskottsinitiativen.

"Kortsiktig markering"

S-initiativet 2013 var en skattehöjning som stärkte statsfinanserna. Initiativet 2020 var utgifter med finansiering, så det var i teknisk mening budgetneutralt. Men det senaste var bara nya utgifter.

– Den samlade budgetbehandlingen är en central del av ramverket. När man gång på gång tummar på den hotar man den ordning som gett oss goda statsfinanser under de sista 20 åren, säger Heikensten.

– Det är uppenbart att det handlar om att man vill göra en kortsiktig politisk markering. Det har det varit alla tre gångerna – man har tyckt att det varit viktigare än att ta ansvar för helheten, tillägger han.

Vilken nivå den offentliga skulden bör ha kan man diskutera, men rådet och dess ordförande ser starka skäl för att inte öka upplåningen.

– Vi ser flera orsaker till att vara mer oroliga, inte mindre oroliga, för framtida situationer där vi kan behöva ha goda reserver, säger Heikensten.

Joakim Goksör/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen får tummen upp för snabba och kraftfulla stödåtgärder i coronapandemin, men på flera punkter är kritiken hård från Finanspolitiska rådet. Arkivbild
Finansminister Magdalena Andersson (S) och regeringen får tummen upp för snabba och kraftfulla stödåtgärder i coronapandemin, men på flera punkter är kritiken hård från Finanspolitiska rådet. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi

M: Brott med budgetprocessen motiverat

Elisabeth Svantesson, ekonomisk talesperson för Moderaterna. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Moderaternas finansministerkandidat är inte så bekymrad över att Finanspolitiska rådet kritiserar oppositionen för att äventyra budgetprocessen i riksdagen med ofinansierade miljardpåslag.
– Rådet får lyfta blicken lite och se helheten på krispolitiken. Där har riksdagen tagit ett stort ansvar, säger Elisabeth Svantesson.

– Det är fullt möjligt för riksdagen, hjärtat av finansmakten, att fatta den här typen av beslut. Vi har inte brutit mot någon grundlag, vi har stärkt äldreomsorgen, säger Svantesson till TT.

Hon syftar på de 4 miljarder som regeringen under våren har lagt som tillskott till äldreomsorgen, som tillägg till regeringens budget. Det är ett brott mot praxis för den sammanhållna budgetprocessen och riskerar att minska tilltron till den ekonomiska politiken, enligt Finanspolitiska rådet.

Djupt oroande

Rådet lyfter tidigare brott mot praxis, 2013 samt 2020, och det aktuella i år som djupt oroande steg mot att riksdagen ska ändra lite hur som helst i budgeten utan att ta ansvar för helheten

Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för M, tycker att Finanspolitiska rådet lite missar att regeringen under samma pandemitid har lagt fram ett tjugotal extra ändringsbudgetar, också de utanför en helt normal budgetprocess, på 400 miljarder kronor.

Finansminister Magdalena Andersson (S), är inte helt oväntat, också kritisk mot oppositionens praxisbrott. Ändå lyfter Finanspolitiska rådet fram att det var en rödgrön opposition, med Andersson vid rodret, som började det hela när den bröt ut en planerad skattesänkning 2013.

– Det är en väldig skillnad att driva igenom ofinansierade utgiftsökningar eller att strama åt en budget, eller som förra året när riksdagen gjorde en förändring som var finansierad, försvarar sig Magdalena Andersson.

– Ofinansierade utgifter är en brant rutschkana neråt, säger Andersson.

"Bekymmersamma tongångar"

Hon beskriver sig som djupt oroad över saker hon hör från oppositionen om budgetprocessen.

– Jag hör djupt bekymmersamma tongångar från Liberalerna som tänker sig att få ihop en budget med hoppande majoriteter och från Kristdemokraterna som tänker sig att styra med en halv statsbudget, säger Andersson.

Hon undrar när och om Moderaterna tänker sätta ner foten.

Elisabeth Svantesson säger att hon, om hon skulle få bli finansminister efter valet 2022, inte kommer att lägga fram en budget utan att vara helt säker på att få igenom den i sin helhet i riksdagen.

– Det kommer jag att vara mycket tydlig med, säger Svantesson.

Lars Larsson/TT

Ekonomi

Världsekonomiskt forum ställs in

Världsekonomiskt forum ställer in årsmötet för 2021. På bilden syns EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tala på årsmötet 2020. Arkivbild.
Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Världsekonomiskt forums (WEF) årsmöte för 2021 ställs in. Det skulle ha arrangerats i augusti i Singapore, men siktet är nu i stället inställt på första halvan av 2022.

"Tyvärr har de tragiska omständigheterna runtom jordklotet, det svåra reseläget, den varierande vaccinationstakten och osäkerheten kring nya virusvarianter tillsammans gjort det omöjligt att förverkliga ett internationellt möte med företags-, regerings- och civilsamhällesledare av den storleken som vi hade planerat", skriver WEF i ett uttalande.

Ett datum för nästa årsmöte har ännu inte bestämts.

Den Schweiz-baserade organisationen WEF brukar samlas i Davos i januari, men hade planerat att flytta årsmötet 2021 till Singapore i augusti på grund av smittläget.

Ekonomi

Börsen inleder veckan på minus

Börsen rutschar utför.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen inleder veckan med fallande kurser. I botten märks Kinnevik, verkstadsbolag och banker.

Omkring klockan 15.30 har det breda OMXS-indexet backat med 0,8 procent, vilket är sämre än de ledande Europabörserna som backar mindre.

Stor förlorare är investmentbolaget Kinnevik som faller 35 procent, men det beror på att Zalandoaktierna har skiftats ut till ägarna.

I övrigt faller flera verkstadsbolag med Sandvik, SKF och Atlas Copco i front, ner runt 1,5–2 procent. Bankaktierna sjunker överlag med Handelsbanken och Nordea i botten, ner omkring 1,5 procent.

Mot strömmen går några typiskt sett säkrare, mer konjunkturokänsliga aktier, som bland andra Telia, plus 0,5 procent, samt medicinteknikbolaget Getinge och Swedish Match, upp nästan lika mycket.

Ekonomi

Kraftigt vinstlyft för japansk storbank

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) redovisar ett oväntat starkt resultat för räkenskapsåret som avslutades i mars. Arkivbild.
Foto: ITSUO INOUYE/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), den största långivaren i Japan, redovisar ett vinstlyft på 47,1 procent för räkenskapsåret som avslutades i mars.

Vinsten steg till 777 miljarder yen (motsvarande 60 miljarder kronor). Det kan jämföras med en vinst på 528,2 miljarder yen ett år tidigare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Ekonomi

Storaffär med Discovery och Warner Media

AT&T tar upp kampen med bland annat Netflix. Arkivbild.
Foto: Lynne Sladky/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Streamingjättar som Netflix och Disney+ får nu konkurrens när Warner Media och Discovery går samman.

Telekombolaget AT&T som äger Warner Media med bland annat CNN och HBO bildar tillsammans med Discovery ett fristående streamingbolag. Detta genom att AT&T får motsvarande 43 miljarder dollar och vars nuvarande aktieägare äger 71 procent av bolaget medan Discovery i sin tur kommer att äga 29 procent

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Tullsamtal mellan EU och USA

EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis. Arkivfoto.
Foto: Yves Herman/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

EU och USA drar i gång förhandlingar för att hantera de stål- och aluminiumtullar som infördes under Donald Trumps tid som president i USA.

"Vårt gemensamma mål är att få slut på de WTO-dispyter som följt på USA:s införande av importtullar från EU", heter det i ett gemensamt uttalande från EU:s handelskommissionär Valdis Dombrovskis, USA:s handelsrepresentant Katherine Tai och handelsminister Gina Raimondo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Fortsatt fallande arbetslöshet

Fortfarande många, men ändå färre i kön. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson / TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Antalet arbetslösa föll ytterligare förra veckan, med nästan 3 000 personer. Därmed var 420 666 inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar, eller 8,1 procent av arbetskraften, enligt nya veckostatistiken.

500 personer varslades om uppsägning under den förkortade föregående veckan, ungefär lika många som veckan dessförinnan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL