Inrikes

Man åtalad – ska ha skrämt och våldtagit utsatta

En man åtalas för flera våldtäkter i Östergötland. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Mannen ska ha kontaktat särskilt utsatta offer, bland annat med intellektuella funktionsnedsättningar, och tvingat dem att skicka nakenbilder eller ställa upp på sexuella handlingar.
Nu åtalas en 29-årig man i Linköping för bland annat 16 våldtäkter.
PREMIUM

Brotten som mannen åtalats för ska ha begåtts mellan sommaren 2018 och oktober 2020, då han greps. Utredningen inleddes när en kvinna anmälde att hon blivit utsatt för hot på sociala medier.

Sedan dess har utredningen vuxit, och nu omfattar den sju målsägare i åldrarna 19 till 39. Sex av dessa är kvinnor, som mannen kommit i kontakt med både fysiskt och via nätet. På olika sociala medier har han enligt åklagaren använt sig av falska profiler vid kontakten med kvinnorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Efter insatserna – sexhandeln byter bara adress

I nedgångna lägenheter tvingas kvinnor sälja sex till uppemot tio män om dagen.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes Polisen är på offensiven mot sexköpare.
De senaste fem åren har antalet anmälda sexköp skjutit i höjden, och förra årets rekordsiffra är redan på väg att slås.
– Som sexköpare ska man vara livrädd för att man ska bli gripen, säger polisen Linnea Horgby.

Hon är ansvarig för Stockholmspolisens Insats torsk, som riktar sig mot mot prostitution och människohandel.

Insatsen fick stor uppmärksamhet förra våren då en känd tv-profil och företagare greps för sexköp i en razzia mot en lägenhetsbordell på Östermalm.

Sedan dess har arbetet fortsatt och i dag räknar Stockholmspolisen till totalt 227 rapporterade sexköpare under sammanlagt fem större tillslag.

Insatserna har fått tydliga effekter på sexhandeln.

– Förra året vid den här tiden hade vi 150 unika annonser i Stockholms city, förra veckan var det 30. Både köparna och hallickarna har koll på att i city finns det risk att man åker fast, och har därför flyttat precis utanför, säger Linnea Horgby.

– Kvinnorna berättar också att männen säger till dem att "jag är rädd för polisen, kan inte du komma hem till mig i stället". Det gör de i mycket högre utsträckning än förut.

Satsar mer

Även nationellt ökar antalet anmälda sexköp. 2015 anmäldes cirka 500 sexköp, i fjol var siffran dubbelt så stor. Och redan nu är den toppnoteringen på väg att slås – hittills i år har redan över 900 sexköp anmälts.

Anmälningarna bygger nästan uteslutande på vilka resurser som polisen lägger på brottet. Utöver Insats torsk har även bland annat Göteborgspolisen riktat specifika insatser mot sexhandeln vilket resulterat i gripanden.

Även Uppsalapolisen har jobbat riktat mot problematiken.

– Det är ett viktigt verktyg. Vi skulle kunna jobba varje vecka med det här, men det är en prioritering av resurser, säger Annika Svensson, polis som jobbar mot prostitution och människohandel i region Mitt.

TT: Varför är det viktigt att slå till mot sexköpare?

– Ju kraftfullare vi agerar, desto färre blir kanske intresserade av att köpa sexuella tjänster. Och ju mindre efterfrågan det finns, desto färre kommer att tvingas till att sälja sexuella tjänster, säger Annika Svensson.

Byter adress

Även i Uppsala ser polisen hur sexannonserna minskat i samband med tillslagen. Men snart är de uppe igen, i en ny stad eller i nästa kommun.

Sexhandeln försvinner alltså inte – den bara byter adress.

– Där finns en jättestor uppmuntran till andra lokalpolisområden att jobba med frågan. Vi vill inte bara knuffa problemet åt sidan utan vi vill få bort det helt, och då krävs det att vi alla jobbar med det, säger Linnea Horgby.

– Det måste vara så att har man bestämt sig för att köpa sex i Sverige, då ska man vara livrädd att åka fast av polisen.

Helst ska hallickar och människohandlare känna att det inte är någon idé att lägga sin verksamhet här.

– Jobbar polisen aktivt på alla platser blir det inte attraktivt för dem att söka sig hit. Går vi dessutom ut hårdare med att hjälpa kvinnor blir det inte intressant alls att exploatera kvinnor till Sverige, säger Annika Svensson.

Konfronterar männen

De hundratals som åkt fast tros samtidigt vara toppen på ett isberg.

– Det är ju inte så att köparna inte köper veckan efter att vi slagit till, de köper då också, men då jobbar vi inte mot det och då syns det inte i statistiken, konstaterar Linnea Horgby.

Insatserna går till på liknande sätt. Under cirka en veckas tid kraftsamlar en större grupp poliser mot sexhandeln. Genom inre och yttre spaning tar de till sig till adressen där sexhandeln misstänks bedrivas och konfronterar och griper männen på plats.

Verklighetens lägenhetsbordeller ligger långt från de raffinerade annonserna med lättklädda kvinnor som ler inbjudande.

– När vi träffar kvinnorna kan de öppna i en t-shirt och mjukisbyxor, och när vi går in i lägenheten ser vi att det mer eller mindre är en säng, där det står glidmedel och kondomer på nattduksbordet. Hon har en resväska med underkläder och högklackade skor – och det är det, säger Linnea Horgby.

Många steg

Samtidigt ringer kvinnornas telefoner oupphörligt. Nya köpare söker kontakt och vill boka tid. Köpare som många gånger utgår från kvinnorna säljer sex frivilligt.

– Skulle de själva vilja sitta i en sunkig lägenhet och sälja sig till tio okända män om dagen? Kvinnorna som vi pratar med blir nästan irriterade på att männen tror att det här är nåt de gör för att det är trevligt, säger Linnea Horgby.

Hon framhåller att sexköpare inte bara "råkar" hamna på en adress.

– Det här är personer som tagit beslutet att "jag skulle vilja köpa en person", som sökt upp sidorna, valt bland annonserna, ringt telefonnumret, fått en adress och sen tagit sig till adressen. Det är så många steg och det blir så tydligt att det är ett medvetet val.

– Vi kommer inte att kunna utplåna att män köper sex, men att såhär många män tycker att det är okej att köpa en annan människas kropp för sexuella syften måste vi kunna ändra på.

Väntar på avslöjande

Under våren har poliserna i Insats torsk också börjat erbjuda potentiella sexköpare stöd för att få hjälp med sitt beteende. Numren får polisen från de prostituerades mobiler.

– Jag hade inte vågat hoppas på att mottagandet till hjälp skulle vara så stort. Vi ringde 184 personer – 36 av dem tackade ja till hjälp på stående fot, säger Linnea Horgby.

– Känslan är att det gått så långt för många. De är helt insnärjda i lögner och i ett sexmissbruk där de tappat all kontroll. De sitter bara och väntar på att nån ska avslöja dem.

Linnea Horgby anser att polisen kunde arbeta mycket mer med människohandel och prostitution. Hon betonar att man inte måste vara expert på frågan för att få en insats att fungera.

– Vi är själva ingripandepoliser som vanligtvis åker blåljus. För oss var det lite "oj, var det inte svårare än såhär?".

Anja Haglund/TT

Hittills i år har redan över 900 sexköp anmälts.
Hittills i år har redan över 900 sexköp anmälts.
Foto: ANDERS HUMLEBO/TT
Poliserna Linnea Horgby och Elin Sjögren startade Insats torsk.
Poliserna Linnea Horgby och Elin Sjögren startade Insats torsk.
Foto: Fredrik Persson/TT
En typisk lägenhetsbordell. Bild från tillslag under Insats torsk.
En typisk lägenhetsbordell. Bild från tillslag under Insats torsk.
Foto: Polisen

FAKTA

Fakta: Sexköp blev olagligt 1999

Att köpa sex blev olagligt i Sverige 1999.

Enligt tidigare utvärderingar har lagen fått gatuprostitutionen att minska, men kritiker hävdar att den bara har flyttat till internet.

Maxstraffet för sexköp var först sex månaders fängelse, men 2011 höjdes det till ett års fängelse.

Den absolut vanligaste påföljden är dock böter.

Lagförslag finns nu om att böter ska tas bort ur straffskalan för sexköp, samt att prostituerade ska ses som målsägande i stället för som i dag vittnen.

Sedan 2018 finns också möjlighet att döma sexköpare för våldtäkt, om den som är utsatt för den sexuella handlingen inte deltar frivilligt.

FAKTA

Fakta: Här finns hjälp

Kontakter för den som är fast i prostitution:

Polisen: 11414

Mikamottagningen, finns i Stockholm och Göteborg

Evonhuset Malmö: 020-35 40 40

Talita: 070-430 44 64 / info@talita.se

Den som köper sex eller utsätter andra för våld kan ta kontakt med:

KAST (Köpare av sexuella tjänster), finns på flera platser i landet

Välj att sluta: 020-555 666

Inrikes

"Jag får större förtroende för politikerna"

Henrik Westerdahl från Gränna tycker att politikerna visar att misstroendeförklaringen visar att de menar allvar med sin politik – både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Foto: Hannah Palmhagen/TT
Inrikes
Inrikes På måndag röstar riksdagen om misstroendet mot statsminister Stefan Löfven (S). Går det igenom måste han antingen avgå eller utlysa extraval.
Hur ser människor på de senaste dygnens politiska utveckling?
PREMIUM

Vänsterpartiet bekräftade på torsdagen att de står fast vid att väcka misstroende mot regeringen om de inte drar tillbaka förslaget om fri hyressättning vid nyproduktion av lägenheter. Kort därefter lade Sverigedemokraterna yrkandet om misstroende på riksdagens bord – och fick Moderater och Kristdemokrater med sig.

Randi Olausson rastar sina hundar i Majorna i Göteborg och välkomnar Vänsterpartiets linje.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mord i Bålsta – en gripen

En person har skjutits till döds i Bålsta. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En person har skjutits på en adress i Bålsta i Uppsala län. Polisen har gripit en person, misstänkt för mord.

– En person greps i samband med att vi kom dit, säger Anders Ståhlberg, befäl på polisens regionledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Färre fick bistånd – men summan ökade i fjol

Ensamstående män är vanligast bland svenska biståndsmottagare. Bilden är arrangerad. Arkivbild.
Foto: Linda Forsell/SvD /TT
Inrikes
Inrikes För femte året i rad minskade i fjol antalet personer och hushåll som tog emot ekonomiskt bistånd. Men beloppen ökade något, enligt ny statistik från Socialstyrelsen.
PREMIUM

Cirka 198 000 hushåll fick bistånd, vilket är den lägsta siffran sedan 2011. Men fler beräknas ha tagit emot bistånd under längre perioder, vilket kan förklara varför den totala summan som betalades ut, 11,9 miljarder kronor, ökade med cirka 400 miljoner kronor under 2020. Samma trend noterades även under 2019.

Den som har svårt att försörja sig själv och sin familj kan söka ekonomisk hjälp från sin hemkommun. Biståndet inkluderar dels försörjningsstöd, som betalas ut för att täcka hushållets regelbundna kostnader, dels ekonomisk hjälp för enskilda utgifter, som exempelvis tandvård, glasögon eller flyttkostnad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Covidtest visade felaktigt positivt – anmäls

En person testas för covid-19 vid Skånes Universitetssjukhus i Lund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ett snabbtest som Region Skåne köpte in har genom Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anmälts till Läkemedelsverket eftersom testerna visade fel resultat, rapporterar lokala medier.

I slutet av april testade 13 fullt vaccinerade personer felaktigt positivt för covid-19 på ett äldreboende i Skåne, sedan de använt sig av snabbtestet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Spincasino.se

Sverige agerar annorlunda än omvärlden i corona-tider!

Spincasino.se Många delar av världen står och gapar över hur få åtgärder vi i Sverige har gjort i jämförelse med omvärlden när det kommer till covid-19 pandemin. Många länder har undrat om Sverige är ute efter att göra sig av med sina egna invånare och att vi kan klassas som ansvarslösa. Trots detta så fortsätter vi svenskar att ta det relativt lugnt och de allra flesta tycker inte att det är kul och vill helst att allt ska bli som vanligt, men alla hjälps åt och gör det bästa av situationen.

Svenskarna tycks lita på sina medmänniskor

Vad beror lugnet vi bär på egentligen, när resten av jorden skakar av rädsla? En teori kan vara att vi i Sverige är väldigt solidariska och hjälps åt när det gäller och har tillit till varandra. Vi har dessutom levt väldigt bra så alla generationer som lever idag har varit fria från krig och fattigdom. Länder som har misär nära i sina minnen tenderar att reagera starkare i krissituationer, vilket inte alls är konstigt.

Vi svenskar litar på att de som är sjuka håller sig hemma och gör även detsamma själva om vi har symptom. Vi hjälper våra familjemedlemmar att handla om de är sjuka och luft-kramas från 2 meters avstånd för att inte råka smitta varandra även då vi inte ens har symtom själva, bara för att vi vill skydda våra älskade familjemedlemmar i riskgrupperna. Vissa tanter sitter i dörröppningarna i hyreshusen och stickar tillsammans. Mormödrar skickar brev till sina barnbarn som barnen får svara på i väntan på att snart återförenas igen. Det är något väldigt älskvärt över vår tillit till varandra och vår tro på att “allting ordnar sig alltid” är stark även i svårare tider!

Saker att göra under karantän:

1. Lär dig något nytt - Varför inte använda tiden till något vettigt och googla eller youtuba jordens historia eller deep-diva i något som du vill lära dig mer om som t.ex matlagning, odling, pyramiderna i Egypten, kvantfysik - ja bara fantasin sätter gränser.

2. Spela spel - Varför inte ta fram gamla sällskapsspel eller spelen du spelade när du var liten? Kanske har du ett super Nintendo som ligger och skräpar och är laddad för lite Mario? Eller spela något från datorn eller satsa på att snurra några spins online.

3. Meditera - stäng av ljuden och låt ditt sinne vila, sätt dig ner, gärna i soluppgången och lyssna på ljudet från naturen. Kanske kan du höra fåglarna kvittra, en bäck som porlar. Sätt dig i stillheten och var mottaglig en stund och låt dig själv slappna av i både knopp och kropp.

4. Skaffa en ny hobby - Släpp Netflix för en stund, varför inte skaffa en ny hobby där du kan uttrycka dig? Det kan vara allt från sång, dans, konst, matlagning, sy, skapa smycken etc. Att skapa gör oss lyckliga!

5. Plantera blommor - Det är äntligen vår och det är dags att förodla alla grönsaker och örter inför sommaren. Eller varför inte plantera om och ta sticklingar på redan existerande växter i hemmet? Att sätta händerna i jord har vetenskapligt visat sig vara lugnande och helande för oss - vad väntar du på? Back to nature!

Inrikes

Stopp för vattning i Båstad och Åstorp

Invånarna i Bålsta och Åstorp får inte längre slösa på vattnet, till exempel vattna sina gräsmattor. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

I sommarhettan förbjuds invånarna i Båstad och Åstorp i nordvästra Skåne att slösa på vattnet. Tidigare uppmaningar om att spara på vattnet har inte hjälpt och ett bevattningsförbud införs omedelbart, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

– De finns de som uppför sig exemplariskt när det gäller vattenförbrukningen. Men det finns också de som fortsätter vattna gräset, tvätta fasader och fylla poolerna. Det är ett oansvarigt beteende, säger Jonas Håkansson, chef för dricksvattenenheten på Nordvästra Skånes Vattenbolag (NSVA), till SVT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ytterligare två misstänks för mord i Husby

Polis på plats i Husby efter mordet den 31 maj. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ytterligare två personer har gripits misstänkta för ett mord i Husby i nordvästra Stockholm.

De två greps i torsdags och har därefter anhållits, skriver Aftonbladet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Svårsläckt brand i fabrik i Husum

En fabriksbrand i Husum var svår att släcka. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Det har brunnit i en fabrik i Husum, nordost om Örnsköldsvik. Branden började på ett 400 meter långt transportband vid lunchtid på fredagen.

Bandet var av gummi, vilket ledde till en kraftig rökutveckling. Det brann sedan av och ramlade ner i en svåråtkomlig kulvert där det fortsatte att brinna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL