Kultur och nöje

Djurgårdsvarvet blir tillfällig konsthall

Konstnären Malena Olsson gör konst om Östersjön. Pressbild.
Foto: Per Jahnke
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm förvandlas till en konsthall under två veckor, med en utställning om havsmiljön och Östersjöns ålgräsängar.

Varvet har tömts på båtar och i stället fyllts med Malena Olssons måleri, glas och skulptur. Sedan 2013 har hon gjort konst om Östersjöns olika havs- och miljöproblem.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Åsa Wikforss tar upp kampen för demokratin

Åsa Wikforss. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Med sin nya bok "Därför demokrati" vill akademiledamoten Åsa Wikforss varna för att demokratin vilar på bräcklig grund, och att den antidemokratiska utvecklingen i världen sker i skrämmande takt.
– Alla vi som oroar oss för demokratin och alla vi som bryr oss om demokratin är mottagaren, säger hon om den tilltänkta läsaren.

Grunden som vårt demokratiska system vilar på är skör, och tilliten till etablerade institutioner verkar vara en färskvara.

Det skriver Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien, i sin nya bok "Därför demokrati". Wikforss använder den antidemokratiska utvecklingen i länder som Polen, Ungern och Venezuela – och även USA – som exempel på hur auktoritära politiker uppnår framgång genom att exempelvis spä på människors oro med hjälp av desinformation.

Det är en "extremt svår balansgång" för en demokratisk politiker att både visa respekt för sådan oro och att inte ge efter för den, eftersom den inte nödvändigtvis beskriver sanningen, enligt Wikforss.

"Döden i grytan"

Men ovilja att diskutera problem i samhället är att spela antidemokratiska makter rätt i händerna.

– Om det finns problem i ett samhälle så är det döden i grytan om man inte pratar om dem. Dels tar man inte människors oro på allvar då, om de faktiskt ser att det finns problem med integration, eller brottslighet, eller vad som helst, säger Åsa Wikforss.

– Dels krävs det en öppen debatt om vi ska kunna lösa problemen. Om det växer fram en kultur där man inte pratar om sådant eftersom man är rädd för att bli stämplad på det ena eller andra sättet så har man ett dysfunktionellt offentligt samtal.

"Måste prata om det"

Hennes förhoppning är att "Därför demokrati" ska bli en del av samtalet.

För det är ett system som bygger på sanning, och förmågan att fatta förnuftiga och kunskapsbaserade beslut. När kunskapsföraktet växer och misstron mot etablerade institutioner som public service-bolagen, vetenskapen och politiken ökar riskerar demokratin att urholkas. Det är en central tes i boken.

– Jag har större tillförsikt vad gäller Sverige än för flera andra länder. Vi har, historiskt sett, en stark demokratisk tradition och framför allt höga nivåer av tillit till våra institutioner, säger Wikforss.

– Men samtidigt är tilliten en färskvara, och jag anser att det inte går att luta sig tillbaka och säga "det här går nog bra". Det är det som är poängen med boken, och det här är mitt bidrag till det. Vi måste prata om det.

Patrick Stanelius/TT

FAKTA

Fakta: Åsa Wikforss

Född 1961 i Göteborg.

Professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.

Disputerade vid Columbia University i New York 1996 med avhandlingen "Linguistic freedom: An essay on meaning and rules".

Blev 2002 docent vid Stockholms universitet, som den första kvinnan i Sverige i ämnet teoretisk filosofi. 2008 blev hon professor i ämnet.

Skrev boken "Alternativa fakta: Om kunskapen och dess fiender" som utkom 2017.

Invald i Svenska Akademien 2019.

"Därför demokrati" är skriven i samarbete med brodern Mårten Wikforss.

Kultur och nöje

Måns Zelmerlöw ger sig ut på sommarturné

Måns Zelmerlöw ger sig ut på turné. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Måns Zelmerlöw ger sig ut på Sverigeturné i sommar. Med början i Kungsbacka söder om Göteborg spelar han sig genom landet.

I mars släppte han en ny singel, "Come over love", och under Eurovision Song Contest i Rotterdam nyligen var han gästartist i finalen, en final som han själv vann för sex år sedan med låten "Heroes".

Efter Kungsbacka fortsätter turnén till Uppsala 2/7, Örebro 16/7, Östersund 23/7, Dalhalla Rättvik 24/7, Mariehamn 29/7, Borgholm 1/8, Tvååker 4/8, Karlstad 5/8, Malmö 19/8, Sundsvall 21/8, Bollnäs 22/8 och Stockholm 31/8.

Kultur och nöje

Sju punkter från Xbox och Bethesdas uppvisning

Bethesda gläntade på dörren för rymdsagan 'Starfield'. Pressbild.
Foto: Bethesda/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Xbox och Bethesda höll en gemensam presentation vid årets digitala upplaga av spelmässan E3. Här är de största nyheterna:

1. "Starfield".

Microsoft och Bethesda gick ut hårt med den första glimten ur "Starfield", ett kommande rymdepos från Bethesda Game Studios, som ligger bakom rollspelen "Skyrim och "Fallout 4". Skaparen Todd Howard beskriver det som just "Skyrim" i rymden, enligt The Washington Posts spelsajt Launcher. Det har gått ett kvarts sekel sedan utvecklarna skapade en helt ny serie. Spelet kommer att släppas exklusivt till pc och Xbox Series X/S, och Microsoft släcker därmed hoppet för många Playstation-ägare. Den 11 november nästa år släpps titeln.

2. "Contraband"

Svenska Avalanche utvecklar "Contraband", ytterligare en konsolexklusiv titel. Det rör sig om en samarbetsskjutare i den typ av öppen värd som studion har gjort sig känd för. "Contraband" utspelar sig i fiktiva sydostasiatiska Bayan på 1970-talet, kretsar kring smuggling, och beskrivs som studions mest ambitiösa titel hittills.

3. "A plague tale: Requem"

En flodvåg av råttor – bokstavligen – väntas i uppföljaren till "A plague tale: Innosence". Det franska syskonparet Hugo och Amicia har blivit några år äldre sedan sist, men den ogästvänliga medeltiden är densamma. "Requem" kallas det nya spelet, som kommer nästa år och det verkar, till skillnad från mycket annat som presenterades, inte vara en exklusiv titel.

4. "Forza horizon 5".

Detaljrika och realistiska landskap målas upp i "Forza horizon 5", som utspelar sig i Mexiko, där öken, regnskog, vulkaner och storstaden Guanajuato utforskas på fyra hjul. En mängd olika flerspelarlägen bjuds det på, både med och mot varandra. Titeln släpps den 9 november.

5. "Redfall".

Arkane i Texas, som ligger bakom "Prey" och "Dishonored", bjuder på förstapsersonsskjutande och vampyrer i "Redfall". De blodsugande varelserna kan bekämpas ensam eller tillsammans med uppemot tre andra spelare i en öppen värld. Spelet släpps nästa sommar och är konsolexklusivt.

6. "The outer worlds 2"

Obsidian drev med speltrailers i sin egen trailer, och gjorde en poäng av att de inte har mycket mer att berätta än att en uppföljare till 2019 års humoristiska rollspelstitel "The outer world" är på gång

7. Flera nya släppdatum

En hel del tidigare utannonserade spel har fått släppdatum det andra halvåret i år. Tidloopsthrillern "12 minutes" kommer den 19 augusti, realtidsstrategititeln "Age of empires 4" den 28 oktober, uppföljaren till hyllade "Psychonauts" kommer den 25 augusti. "Metro"-osande "Stalker 2" väntas den 28 april och till jul släpps försenade "Halo infinite", med ett flerspelarläge som blir gratis för alla.

Gustav Sjöholm/TT

I 'Forza horizon 5' återskapas detaljrika miljöer, som har fångats med hjälp av kameror som har tagit bilder under dygnets alla timmar. Pressbild.
I "Forza horizon 5" återskapas detaljrika miljöer, som har fångats med hjälp av kameror som har tagit bilder under dygnets alla timmar. Pressbild.
Foto: Microsoft/TT
'Redfall' är namnet på Arkanes nya förstaspersonssjutare. Pressbild.
"Redfall" är namnet på Arkanes nya förstaspersonssjutare. Pressbild.
Foto: Bethesda/TT
'Stalker 2':s landskap påminner en hel del om 'Metro: Exodus' dystopiska miljöer. Pressbild.
"Stalker 2":s landskap påminner en hel del om "Metro: Exodus" dystopiska miljöer. Pressbild.
Foto: Microsoft/TT

Kultur och nöje

Veteranskådespelaren Ned Beatty död

Skådespelaren Ned Beatty, här på en bild från 2003, har avlidit.
Foto: Gino Domenico/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske skådespelaren Ned Beatty har avlidit, uppger hans familj för amerikanska medier.

Beatty var under flera årtionden ett känt ansikte i många storfilmer och tv-serier, från "Alla presidentens män" och "Stålmannen" till "Roseanne".

Beattys första och kanske största avtryck på vita duken kom i debuten "Den längsta färden" 1972. Trots att han spelade mot de etablerade stjärnorna Burt Reynolds och Jon Voight var det Beatty som gjorde, den i efterhand, mest kända scenen, när han utsätts för ett övergrepp.

Efter debuten kom rollerna slag i slag och han Oscarsnominerades för sin insats i "Network" 1976. Huvudrollerna var få, men på 1990-talet hade han en av de bärande rollerna i den banbrytande tv-serien "Uppdrag mord" ("Homicide: Life on the street").

Efter över 150 filmer och tv-serier under 40 år gjorde han sin sista större roll som rösten till den rosa björnen Lotso i "Toy story 3".

Ned Beatty blev 83 år gammal.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

Vaccinerade går gratis på Lollapalooza

Musikfestivalen Lollapalooza ägde rum på Gärdet i Stockholm 2019. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Invånare som tagit covidvaccin kan få gratis inträde till musikfestivalen Lollapalooza i Chicago i sommar, enligt NBC.
PREMIUM

Det är för att uppmuntra till covidvaccinationer som Chicago stad på fredagen meddelade att de ger ut 1 200 endagsbiljetter till musikfestivalen Lollapalooza i juli.

Fyra anvisade vaccinationsställen kommer omvandlas till "Lollapalooza-upplevelser" med dj:s, presentartiklar och gratisbiljetter till festivalen, skriver tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Spela tryggare på svenska onlinecasinon

www.CasinoWings.se

Att spela på casino online har aldrig varit mer populärt, och det finns fler sajter än någonsin att välja mellan. Men debatten går het; är det bäst att spela på ett svenskt casino eller ett casino utan svensk licens?

Många anser att tryggheten på de svenska casinosajterna väger tyngre än de fördelar man kan få på utländska casinon. Det gäller särskilt alla de funktioner för ansvarsfullt spelande som erbjuds av spelbolag med licens från Spelinspektionen.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Att spela ansvarsfullt innebär att man inte utsätter sig för onödiga risker i samband med att man spelar om pengar. Det kan till exempel handla om att sätta en spelbudget i förväg, att aldrig försöka vinna tillbaka sina förluster och att ha koll på tiden så att man inte spelar bort hela dagen.

Just ansvarsfullt spelande har också blivit ett begrepp som används av många spelbolag för att beskriva de funktioner som de erbjuder för spelarnas säkerhet. Det handlar om att förebygga spelberoende hos spelarna genom att hjälpa till med att skapa sunda spelvanor från start.

Mycket av det som ingår i ansvarsfullt spelande regleras av den svenska spellicensen. Det innebär att en hel del av de verktyg som finns tillgängliga för att skydda svenska spelare inte erbjuds på spelsidor som licensierats utomlands. Några exempel på svenska verktyg för spelansvar är spelgränser, självtester och Spelpaus.

Spelgränser

Alla onlinecasinon med svensk licens erbjuder olika slags spelgränser som hjälper spelaren att kontrollera sitt spelande. Casinon med den svenska licensen är tvungna att be sina spelare att uppge en insättningsgräns och en tidsgräns innan de kan börja spela.

Utöver detta kan svenska spelare även aktivera förlustgränser per dag, vecka eller månad. När förlustgränsen har uppnåtts går det inte längre spela under den tidsperiod den gäller. Spelaren kan ändra sina inställda gränser närsomhelst. Ändringar som ytterligare begränsar spelandet genomförs direkt, medan ändringar som gör det lättare att spela längre perioder eller för mer pengar genomförs med en fördröjning så att spelaren har chans att ångra sitt beslut.

Självtester

Den andra hörnstenen i Spelinspektionens obligatoriska funktioner för ansvarsfullt spelande på de svenska casinosajterna är självtester. På alla onlinecasinon med svensk licens kan spelarna testa sig för att se om de ligger i riskzonen för att drabbas av spelproblem. Det är ett bra sätt att ta tempen på sina spelvanor och minska risken för att spela för mycket framöver.

Självtestet går till så att man får ett antal flervalsfrågor som snabbt och lätt besvaras direkt hos Stödlinjen.se via respektive casinos hemsida. Svaren på frågorna räknas sedan ihop och man får se vilken risknivå man ligger på för tillfället. Utifrån detta kan man sedan justera sina spelvanor genom att till exempel ställa in striktare spelgränser och undvika framtida spelproblem.

Självuteslutning via Spelpaus

Märker man att ens spelande trots allt gått överstyr kan man också alltid stänga av sig från allt spel om pengar permanent eller under en kortare period. Detta görs på hemsidan Spelpaus som är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Det går att välja mellan att stänga av dig under 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Det sista alternativet innebär att man är avstängd under minst 12 månader och sedan själv måste logga in för att avbryta avstängningen om man inte vill att den ska fortsätta.

Svenska casinon är ett bättre val i längden

Många kritiska åsikter har luftats kring Spelinspektionens och regeringens lagar och regler gällande ansvarsfullt spel sedan 2019 när det svenska spelmonopolet upphörde. Detta särskilt från spelbolagens håll då de upplever att den strikta spellagen gör att en del spelare väljer att gå över till casinon utan svensk licens. Det stämmer förstås delvis, men frågan är vad attityden är från spelarnas håll?

En som har koll på läget är Anders HolmstenCasinoWings.se som dagligen guidar spelare i den snåriga casinodjungeln: ”Enligt vår erfarenhet är de som väljer svenska sajter generellt mer nöjda med sin spelupplevelse än de som spelar på utländska onlinecasinon. Ofta är det nyhetens behag som gör att casinon utan licens har en viss dragningskraft på spelarna. Men vi märker att många upptäcker att de svenska onlinecasinona är ett bättre och tryggare val i längden. Det bevisas inte minst av våra besökare som i hög grad väljer att registrera sig hos spelbolag med licens från Spelinspektionen.”

De utländska spelsajternas stora och frekventa bonusar samt obefintliga spelgränser kan kännas lockande. Men då får man också räkna med att många casinon utan svensk licens inte alls erbjuder den nivå av säkerhet som är standard i Sverige.

Att ta hem tiotusentals kronor i bonusar är inte mycket värt om det inte går att ta ut dem via någon pålitlig betalningsmetod som Trustly, eller om det i praktiken inte är möjligt att uppfylla ett casinos höga omsättningskrav.

De flesta håller nog också med om att spelgränser är praktiska även för de som redan har sunda spelvanor. Att glömma bort tiden eller satsa någon hundralapp för mycket kan hända även den bäste, och då är det praktiskt att ha valt ett svenskt online casino som erbjuder många olika funktioner för ansvarsfullt spelande.

Kultur och nöje

Niklas Rådström får Lagerlöfs pris

Niklas Rådström får Selma Lagerlöfs litteraturpris. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Niklas Rådström får Selma Lagerlöfs litteraturpris 2021.

Sedan debuten med en diktsamling 1975 har Rådström stått för ett "stort författarskap som ger oss en hyllning till fantasins förmåga att ladda våra livsandar och få oss att leva vidare", lyder juryns motivering, formulerad av litteraturprofessor emeritus Arne Melberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

K-popen vinner mark i Nordkorea

Kim Jong-Un, Nordkoreas högste ledare, är motståndare till k-pop. Arkivbild.
Foto: Korean Central News Agency
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter att ha fått fans i stora delar världen har den sydkoreanska popkulturen nu lyckats forcera även gränsen till Nordkorea, rapporterar NY Times. Där har k-popens framgångar nu fått landets högste ledare Kim Jong-Un att kalla den för en “elakartad cancer” som, menar han, korrumperar unga nordkoreaners frisyrer, tal och uppförande.

Statligt styrda medier varnar samtidigt för att k-popen – om den inte kontrolleras – kan gör att Nordkorea "smulas sönder som en fuktig vägg".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Karamelodiktstipendiet till Bengan Janson

Dragspelaren och underhållaren Bengan Janson får fjolårets Karamelodiktstipendium, med den traditionsenliga struten karameller.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dragspelaren och underhållaren Bengan Janson får fjolårets Karamelodiktstipendium, för "ett fröjdefullt musikanteri, med en lekfullhet och precision det sannerligen svänger om".
Janson känner sig, med idolen Povel Ramel i åtanke, som en urdrucken Dry Martini.
PREMIUM

När det traditionsenliga randiga skynket med titthål lyftes av Bengan Janson fick han den applåd han väntat på sedan i februari förra året, då han själv fick veta att han skulle få stipendiet.

Sedan åkte dragspelet fram och han spelade sin gamle vän Allan Edwalls "Kom" – "Kom så ska vi tycka om varandra, kom så får du kärligt kyssa mig..." – följt av lite somrig samba.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL