Kultur och nöje

Starka känslor väntas när La Scala öppnar

Publiken är hänvisad till balkongerna när La Scala i Milano öppnar igen efter sex månaders pandemistängning. Arkivbild.
Foto: Antonio Calanni
Kultur och nöje
Kultur och nöje La Scala i Milano slår upp dörrarna igen. Eter sex månader utan publik kan operan nu ge föreställningar för 500 personer åt gången.
PREMIUM

"Patria opressa" från Giuseppe Verdis "Macbeth" blir öppningsstycke när La Scala öppnar igen 10 maj. Känslorna förväntas bli starka:

– Vi har spelat in många konserter som strömmats, men det har varit virtuellt, det här är annorlunda. Med publik blir det en intensiv och känslostark stund som vi delar, liksom en avslutande applåd som vi saknat, säger Stefano Cardo, klarinettist i operans orkester, till AFP.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Åsa Wikforss tar upp kampen för demokratin

Åsa Wikforss. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Med sin nya bok "Därför demokrati" vill akademiledamoten Åsa Wikforss varna för att demokratin vilar på bräcklig grund, och att den antidemokratiska utvecklingen i världen sker i skrämmande takt.
– Alla vi som oroar oss för demokratin och alla vi som bryr oss om demokratin är mottagaren, säger hon om den tilltänkta läsaren.

Grunden som vårt demokratiska system vilar på är skör, och tilliten till etablerade institutioner verkar vara en färskvara.

Det skriver Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi och ledamot i Svenska Akademien, i sin nya bok "Därför demokrati". Wikforss använder den antidemokratiska utvecklingen i länder som Polen, Ungern och Venezuela – och även USA – som exempel på hur auktoritära politiker uppnår framgång genom att exempelvis spä på människors oro med hjälp av desinformation.

Det är en "extremt svår balansgång" för en demokratisk politiker att både visa respekt för sådan oro och att inte ge efter för den, eftersom den inte nödvändigtvis beskriver sanningen, enligt Wikforss.

"Döden i grytan"

Men ovilja att diskutera problem i samhället är att spela antidemokratiska makter rätt i händerna.

– Om det finns problem i ett samhälle så är det döden i grytan om man inte pratar om dem. Dels tar man inte människors oro på allvar då, om de faktiskt ser att det finns problem med integration, eller brottslighet, eller vad som helst, säger Åsa Wikforss.

– Dels krävs det en öppen debatt om vi ska kunna lösa problemen. Om det växer fram en kultur där man inte pratar om sådant eftersom man är rädd för att bli stämplad på det ena eller andra sättet så har man ett dysfunktionellt offentligt samtal.

"Måste prata om det"

Hennes förhoppning är att "Därför demokrati" ska bli en del av samtalet.

För det är ett system som bygger på sanning, och förmågan att fatta förnuftiga och kunskapsbaserade beslut. När kunskapsföraktet växer och misstron mot etablerade institutioner som public service-bolagen, vetenskapen och politiken ökar riskerar demokratin att urholkas. Det är en central tes i boken.

– Jag har större tillförsikt vad gäller Sverige än för flera andra länder. Vi har, historiskt sett, en stark demokratisk tradition och framför allt höga nivåer av tillit till våra institutioner, säger Wikforss.

– Men samtidigt är tilliten en färskvara, och jag anser att det inte går att luta sig tillbaka och säga "det här går nog bra". Det är det som är poängen med boken, och det här är mitt bidrag till det. Vi måste prata om det.

Patrick Stanelius/TT

FAKTA

Fakta: Åsa Wikforss

Född 1961 i Göteborg.

Professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet.

Disputerade vid Columbia University i New York 1996 med avhandlingen "Linguistic freedom: An essay on meaning and rules".

Blev 2002 docent vid Stockholms universitet, som den första kvinnan i Sverige i ämnet teoretisk filosofi. 2008 blev hon professor i ämnet.

Skrev boken "Alternativa fakta: Om kunskapen och dess fiender" som utkom 2017.

Invald i Svenska Akademien 2019.

"Därför demokrati" är skriven i samarbete med brodern Mårten Wikforss.

Kultur och nöje

Måns Zelmerlöw ger sig ut på sommarturné

Måns Zelmerlöw ger sig ut på turné. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Måns Zelmerlöw ger sig ut på Sverigeturné i sommar. Med början i Kungsbacka söder om Göteborg spelar han sig genom landet.

I mars släppte han en ny singel, "Come over love", och under Eurovision Song Contest i Rotterdam nyligen var han gästartist i finalen, en final som han själv vann för sex år sedan med låten "Heroes".

Efter Kungsbacka fortsätter turnén till Uppsala 2/7, Örebro 16/7, Östersund 23/7, Dalhalla Rättvik 24/7, Mariehamn 29/7, Borgholm 1/8, Tvååker 4/8, Karlstad 5/8, Malmö 19/8, Sundsvall 21/8, Bollnäs 22/8 och Stockholm 31/8.

Kultur och nöje

Sju punkter från Xbox och Bethesdas uppvisning

Bethesda gläntade på dörren för rymdsagan 'Starfield'. Pressbild.
Foto: Bethesda/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Xbox och Bethesda höll en gemensam presentation vid årets digitala upplaga av spelmässan E3. Här är de största nyheterna:

1. "Starfield".

Microsoft och Bethesda gick ut hårt med den första glimten ur "Starfield", ett kommande rymdepos från Bethesda Game Studios, som ligger bakom rollspelen "Skyrim och "Fallout 4". Skaparen Todd Howard beskriver det som just "Skyrim" i rymden, enligt The Washington Posts spelsajt Launcher. Det har gått ett kvarts sekel sedan utvecklarna skapade en helt ny serie. Spelet kommer att släppas exklusivt till pc och Xbox Series X/S, och Microsoft släcker därmed hoppet för många Playstation-ägare. Den 11 november nästa år släpps titeln.

2. "Contraband"

Svenska Avalanche utvecklar "Contraband", ytterligare en konsolexklusiv titel. Det rör sig om en samarbetsskjutare i den typ av öppen värd som studion har gjort sig känd för. "Contraband" utspelar sig i fiktiva sydostasiatiska Bayan på 1970-talet, kretsar kring smuggling, och beskrivs som studions mest ambitiösa titel hittills.

3. "A plague tale: Requem"

En flodvåg av råttor – bokstavligen – väntas i uppföljaren till "A plague tale: Innosence". Det franska syskonparet Hugo och Amicia har blivit några år äldre sedan sist, men den ogästvänliga medeltiden är densamma. "Requem" kallas det nya spelet, som kommer nästa år och det verkar, till skillnad från mycket annat som presenterades, inte vara en exklusiv titel.

4. "Forza horizon 5".

Detaljrika och realistiska landskap målas upp i "Forza horizon 5", som utspelar sig i Mexiko, där öken, regnskog, vulkaner och storstaden Guanajuato utforskas på fyra hjul. En mängd olika flerspelarlägen bjuds det på, både med och mot varandra. Titeln släpps den 9 november.

5. "Redfall".

Arkane i Texas, som ligger bakom "Prey" och "Dishonored", bjuder på förstapsersonsskjutande och vampyrer i "Redfall". De blodsugande varelserna kan bekämpas ensam eller tillsammans med uppemot tre andra spelare i en öppen värld. Spelet släpps nästa sommar och är konsolexklusivt.

6. "The outer worlds 2"

Obsidian drev med speltrailers i sin egen trailer, och gjorde en poäng av att de inte har mycket mer att berätta än att en uppföljare till 2019 års humoristiska rollspelstitel "The outer world" är på gång

7. Flera nya släppdatum

En hel del tidigare utannonserade spel har fått släppdatum det andra halvåret i år. Tidloopsthrillern "12 minutes" kommer den 19 augusti, realtidsstrategititeln "Age of empires 4" den 28 oktober, uppföljaren till hyllade "Psychonauts" kommer den 25 augusti. "Metro"-osande "Stalker 2" väntas den 28 april och till jul släpps försenade "Halo infinite", med ett flerspelarläge som blir gratis för alla.

Gustav Sjöholm/TT

I 'Forza horizon 5' återskapas detaljrika miljöer, som har fångats med hjälp av kameror som har tagit bilder under dygnets alla timmar. Pressbild.
I "Forza horizon 5" återskapas detaljrika miljöer, som har fångats med hjälp av kameror som har tagit bilder under dygnets alla timmar. Pressbild.
Foto: Microsoft/TT
'Redfall' är namnet på Arkanes nya förstaspersonssjutare. Pressbild.
"Redfall" är namnet på Arkanes nya förstaspersonssjutare. Pressbild.
Foto: Bethesda/TT
'Stalker 2':s landskap påminner en hel del om 'Metro: Exodus' dystopiska miljöer. Pressbild.
"Stalker 2":s landskap påminner en hel del om "Metro: Exodus" dystopiska miljöer. Pressbild.
Foto: Microsoft/TT

Kultur och nöje

Veteranskådespelaren Ned Beatty död

Skådespelaren Ned Beatty, här på en bild från 2003, har avlidit.
Foto: Gino Domenico/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske skådespelaren Ned Beatty har avlidit, uppger hans familj för amerikanska medier.

Beatty var under flera årtionden ett känt ansikte i många storfilmer och tv-serier, från "Alla presidentens män" och "Stålmannen" till "Roseanne".

Beattys första och kanske största avtryck på vita duken kom i debuten "Den längsta färden" 1972. Trots att han spelade mot de etablerade stjärnorna Burt Reynolds och Jon Voight var det Beatty som gjorde, den i efterhand, mest kända scenen, när han utsätts för ett övergrepp.

Efter debuten kom rollerna slag i slag och han Oscarsnominerades för sin insats i "Network" 1976. Huvudrollerna var få, men på 1990-talet hade han en av de bärande rollerna i den banbrytande tv-serien "Uppdrag mord" ("Homicide: Life on the street").

Efter över 150 filmer och tv-serier under 40 år gjorde han sin sista större roll som rösten till den rosa björnen Lotso i "Toy story 3".

Ned Beatty blev 83 år gammal.

Martin Yngve/TT

Kultur och nöje

Vaccinerade går gratis på Lollapalooza

Musikfestivalen Lollapalooza ägde rum på Gärdet i Stockholm 2019. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Invånare som tagit covidvaccin kan få gratis inträde till musikfestivalen Lollapalooza i Chicago i sommar, enligt NBC.
PREMIUM

Det är för att uppmuntra till covidvaccinationer som Chicago stad på fredagen meddelade att de ger ut 1 200 endagsbiljetter till musikfestivalen Lollapalooza i juli.

Fyra anvisade vaccinationsställen kommer omvandlas till "Lollapalooza-upplevelser" med dj:s, presentartiklar och gratisbiljetter till festivalen, skriver tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Kultur och nöje

Niklas Rådström får Lagerlöfs pris

Niklas Rådström får Selma Lagerlöfs litteraturpris. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Niklas Rådström får Selma Lagerlöfs litteraturpris 2021.

Sedan debuten med en diktsamling 1975 har Rådström stått för ett "stort författarskap som ger oss en hyllning till fantasins förmåga att ladda våra livsandar och få oss att leva vidare", lyder juryns motivering, formulerad av litteraturprofessor emeritus Arne Melberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

K-popen vinner mark i Nordkorea

Kim Jong-Un, Nordkoreas högste ledare, är motståndare till k-pop. Arkivbild.
Foto: Korean Central News Agency
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter att ha fått fans i stora delar världen har den sydkoreanska popkulturen nu lyckats forcera även gränsen till Nordkorea, rapporterar NY Times. Där har k-popens framgångar nu fått landets högste ledare Kim Jong-Un att kalla den för en “elakartad cancer” som, menar han, korrumperar unga nordkoreaners frisyrer, tal och uppförande.

Statligt styrda medier varnar samtidigt för att k-popen – om den inte kontrolleras – kan gör att Nordkorea "smulas sönder som en fuktig vägg".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Karamelodiktstipendiet till Bengan Janson

Dragspelaren och underhållaren Bengan Janson får fjolårets Karamelodiktstipendium, med den traditionsenliga struten karameller.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Dragspelaren och underhållaren Bengan Janson får fjolårets Karamelodiktstipendium, för "ett fröjdefullt musikanteri, med en lekfullhet och precision det sannerligen svänger om".
Janson känner sig, med idolen Povel Ramel i åtanke, som en urdrucken Dry Martini.
PREMIUM

När det traditionsenliga randiga skynket med titthål lyftes av Bengan Janson fick han den applåd han väntat på sedan i februari förra året, då han själv fick veta att han skulle få stipendiet.

Sedan åkte dragspelet fram och han spelade sin gamle vän Allan Edwalls "Kom" – "Kom så ska vi tycka om varandra, kom så får du kärligt kyssa mig..." – följt av lite somrig samba.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL