Utrikes

Militär eskalering efter oro i Jerusalem

Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.
Foto: Mahmud Illian/AP/TT
Utrikes
Utrikes Krisen i Mellanöstern eskalerar.
En stoppad nationalistisk marsch och nyttjanderätt av den heliga staden är bränsle som tänder konflikten med utgångspunkt i Jerusalem.
Raketattacker från Gaza besvaras av israelisk militär. Rapporter kommer om dödsoffer.
PREMIUM

Oroligheterna utbröt i Jerusalem inför den nationalistiska marschen som skulle ha inletts på måndagseftermiddagen. Uppgifter om skadade varierar, men flera mediebolag rapporterar om över 330 skadade palestinier. Minst nio poliser skadades på måndagen.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummikulor och chockgranater; bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Barn hittat livlöst i sjö – har vaknat ur koma

Rigshospitalet i Köpenhamn. Arkivbild.
Foto: Martin Sylvest/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den treåriga flickan föll i vattnet under en segeltur. Efter en stund hittades hon livlös i vattnet och fördes till sjukhus. Nu har flickan vaknat ur koman.

Olycka inträffade i en sjö i närheten av danska Silkeborg söndagen den 13 juni. Flickan togs till Rigshospitalet i Köpenhamn, där läkarna på tisdagen väckte henne, efter över en vecka i koma.

– Som det ser ut nu så räknar vi med att hon slipper bestående men, säger en släkting till flickan till tidningen Herning Folkeblad.

Utrikes

Ikoniskt varuhus fick stänga – i 16 år

Lyxiga väskor, klockor och parfymer kommer att säljas när Samaritaine slår upp portarna efter att ha genomgått en omfattande ansiktslyftning.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det anrika franska varuhuset ansågs vara rena dödsfällan för kunder och personal och fick stänga. Men efter att ha fått en rejäl ansiktslyftning slår Samaritaine nu upp portarna igen i Paris – efter 16 år.

När Samaritaine fick stänga av säkerhetsskäl 2005 hade det ikoniska varuhuset sett bättre dagar. Hit gick fransmännen för att köpa en ny kvast eller njuta av utsikten över floden Seine medan art nouveau- och art deco-inredningen allt mer förlorade sin glans.

Med tiden slutade kunderna att lockas av varuhusets slogan "Du kan hitta allt på La Samaritaine" och kassan sinade. Och när säkerhetsinspektörer upptäckte föråldrade elledningar och brandfarliga material beslutade lyxvarukoncernen LVMH att stänga byggnaden – som slog upp portarna 1869 – för en ordentlig upprustning.

– Det var döende, säger butikschefen Jean-Jacques Guiony, enligt nyhetsbyrån AFP.

När Samaritaine under onsdagen öppnar för allmänheten är det i ny kostym. Jaktutrustning, hushållsartiklar, verktyg och leksaker är ett minne blott som har fått ge plats åt designermärken, påkostade klockor och en stor skönhetsavdelning i källaren.

Starka reaktioner

Det japanska företaget Sanaa har kallats in för att skapa en böljande glasfasad vid Rue de Rivoli, som kritiker ansåg liknade ett duschdraperi när byggplanerna avslöjades 2011. Men enligt arkitekturhistorikern Jean-François Cabestan har varuhuset alltid varit kontroversiellt och väckt starka reaktioner.

– Samaritaine har alltid varit skandalöst, säger han till CNN.

– Från första början var byggnaden prålig, med sin färgstarka emaljpanel och användandet av glas och järn istället för traditionell sten.

Med över 600 varumärken ska det nu finnas något för alla. Från små presenter för några tior till en cykel målad i varuhusets signaturfärger eller en exklusiv parfym.

Frankrikes president Emmanuel Macron har kallat Samaritaine för en "fantastisk fransk kulturskatt" och har inför återöppningen fått en guidad tur genom lokalerna.

Renoveringen har kostat 750 miljoner euro och förhoppningen är att varuhuset nu ska kunna konkurrera med Printemps och Galeries Lafayette. När pandemin är över är målet fem miljoner besökare om året och ett lyxigt takhotell och flera restauranger ska agera dragplåster för turister.

"Pånyttfödelse"

Renoveringen har dragit ut på tiden och återöppningen har försenats av pandemin. Och bara en handfull av de 750 anställda som för 16 år sedan plötsligt inte hade något jobb att gå till har fått komma tillbaka. Fler än så har intervjuats – men LVMH kräver att säljpersonalen ska kunna minst tre språk.

– Det är en pånyttfödelse, säger 53-årige Mourad Khati, en av de tidigare anställda som nu är tillbaka i varuhuset, till AFP.

– Jag började när jag var 21 år, när jag just hade kommit hit från Kabylia i Algeriet. Då var det mer arbetarklass, i dag är det väldigt exklusivt.

Sofia Eriksson/TT

Varuhuset La Samaritaine har genomgått en omfattande renovering.
Varuhuset La Samaritaine har genomgått en omfattande renovering.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron har kallat Samaritaine för en 'fantastisk fransk kulturskatt'.
Frankrikes president Emmanuel Macron har kallat Samaritaine för en "fantastisk fransk kulturskatt".
Foto: Thibault Camus/AP/TT

FAKTA

Fakta: Öppnade 1869

Det franska varuhuset Samaritaine öppnade år 1869. Det ligger vid floden Seine i Paris, vid Pont Neufs norra brofäste, inte långt från Louvren.

Varuhuset stängde plötsligt i juni 2005, på grund av säkerhetsbrister.

Under tiden som varuhuset har varit stängt har det rått oenighet kring dess nya profil. Inte alla har varit förtjusta över förvandlingen från traditionellt varuhus för arbetar- och medelklassen till ett exklusivt varuhus riktat mot bättre bemedlade och turister.

Utrikes

Demokratikämpe inför rätta i Hongkong

Poliser vaktar domstolsbyggnaden i Hongkong där rättegången mot en man som anklagas under den nationella säkerhetslagen ska inledas.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Utrikes
Utrikes En 24-årig demokratiaktivist anklagas för att ha kört in sin motorcykel i poliser, bärande en flagga med texten "Befria Hongkong". Nu ställs han inför rätta – ett år efter det att den kontroversiella säkerhetslagen trädde i kraft.

Tong Ying-Kit greps den 1 juli 2020, dagen efter det att Hongkongs nationella säkerhetslag började gälla. Han anklagas för att ha plöjt in i en grupp poliser som bevakade en prodemokratisk demonstration, men också för att ha burit en flagga med texten "Befria Hongkong – vår tids revolution". Det är ett brott som myndigheterna ser betydligt allvarligare på och som kan leda till livstids fängelse i den rättegång som nu inleds.

Den nationella säkerhetslagen drevs igenom av kommunistregimen i Peking. Många bedömare anser att den är spiken i kistan för den relativt omfattande press- och yttrandefrihet som har rått i Hongkong sedan överlämnandet från Storbritannien 1997.

Första i sitt slag

Lagen förbjuder bland annat separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet. Dessa kategorier tycks kunna omfatta i princip vad som helst som misshagar den politiska ledningen.

Rättegången mot Tong Ying-Kit är den första i sitt slag och sker utan jury, vilket är ett avsteg från det normala förfarandet i Hongkongs domstolsväsende. I stället avgörs fallet av domare som är speciellt utsedda av ledaren för den på pappret självstyrande regionen, Carrie Lam.

Över 60 personer har delgivits formella anklagelser om brott mot säkerhetslagen och fler rättsprocesser står för dörren.

Snaran dras åt

Samtidigt dras snaran åt kring Hongkongs fria press. Lokala medier rapporterar att polisen har gripit en journalist som arbetar för den ledande prodemokratiska tidningen Apple Daily.

Den 55-årige skribenten, som skriver ledare under pseudonymen Li Ping, är det senaste offret för myndigheternas kampanj mot Apple Daily, vars tillgångar frystes i förra veckan. Tidningen väntas lägga ned verksamheten när som helst.

Journalisten anklagas för samröre med utländska element i syfte att undergräva den nationella säkerheten, en rubricering som också omfattas av den nationella säkerhetslagen.

FAKTA

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Den nationella säkerhetslagen i Hongkong antogs av Kinas folkkongress sommaren 2020 och sägs ha som syfte att "skydda rikets säkerhet".

Lagen trädde i kraft den 30 juni 2020 och listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samröre med främmande makt eller utländska element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system”, som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong till Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Utrikes

Musinvasion förpestar Australiens skördar

Möss i drivor vid en silo i Tottenham i New South Wales.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett fängelse är det senaste offret för musinvasionen i Australien. Men gnagarna har också förstört skördar värda miljardbelopp – och än är faran inte över.
– Muspesten kan bli värre än vad någon hade kunnat ana, säger New South Wales jordbruksansvarige.

Massvis av döda möss i väggarna, söndergnagda elledningar och innertak som riskerar att rasa samman.

Förhållandena i fängelset i Wellington har blivit så pass dåliga att samtliga 400 fångar måste flyttas till andra anstalter för att fängelset ska kunna saneras.

– De anställda har gjort ett otroligt jobb när de har försökt hantera effekterna av musinvasionen men nu måste vi ta till den här åtgärden, säger Peter Severin, ansvarig för fängelserna i delstaten New South Wales, enligt Sydney Morning Herald.

"Perfekt storm"

Men de intagnas situation är ingenting mot hur tusentals bönder och samhällen från Queensland i norr till Victoria och South Australia i söder har haft det under året.

Många miljoner möss – hur många är omöjligt att säga – har invaderat samhällen i inlandet och förstört skördar.

Invasionen, eller muspesten som den kallas, började under den australiska våren i fjol, alltså runt augusti-september. Vad som beskrivs som "den perfekta stormen" skapade förutsättningar för mössen att föröka sig och spridas över gigantiska områden, från sydvästra Queensland till Yorke Penininsula, väster om Adelaide, 160 mil bort.

Problemen inleddes när lantbrukare efter år av torka, översvämningar och bränder började ta hand om sina största skördar sedan åtminstone 2017.

Fjolårets torka gav en grogrund för mössen och såg till att många rovdjur blev dramatiskt färre. Ett överskott av grödor i silos och på fält gav mössen föda och en mild och förhållandevis blöt sommar gjorde att de förökade sig i rekordmängder.

Miljarder borta

Många lantbrukare har blivit av med hela eller stora delar av skörden och ekonomin för de små samhällena tyngs ytterligare, efter år av svåra förhållanden. Bara i New South Wales beräknas skördar för motsvarande nära sju miljarder kronor ha förstörts, enligt The Land.

Även maskiner har förstörts. Och på de i flera fall ödsligt belägna gårdarna har människor blivit bitna i sömnen och fått föras till sjukhus, många med allvarliga infektioner.

I början av juni meddelade New South Wales jordbruksansvarige Adam Marshall att delstaten skjuter till 100 miljoner dollar (650 miljoner kronor) för att hjälpa lantbruket i kampen mot mössen. Sedan tidigare var 50 miljoner dollar utlovat.

– Anledningen är att delstatsregeringen har fått indikationer på att den här muspesten kan bli värre än vad någon hade kunnat ana, sade Marshall, enligt ABC News.

En stor del av pengarna ska användas till att köpa in zinkfosfid, som ofta används i råttgift, för att ta död på mössen. Bönderna använder såväl fällor som gift för att freda sina ägor och har fått dispens för hur mycket zinkfosfid de får använda. Delstaten ska även sätta undan pengar för att skeppa in stora mängder av giftet.

Förutom zinkfosfiden har 11 000 liter bromadiolone, ett ämne som Marshall har kallat "napalm för möss", köpts in.

För det börjar bli bråttom. Får man inte död på tillräckligt många möss under vintern kommer de att börja föröka sig igen under våren och plågan riskerar att bli ännu värre.

Inget hot mot Sydney

Många australier vill också veta om muspesten riskerar att sprida sig till städer, som femmiljonersstaden Sydney.

Nej, säger experterna.

Fler möss än vanligt har siktats i Sydneys förorter, men det är normalt, säger musforskaren Steve Henry vid vid myndigheten CSIRO till The Guardian.

– Det finns inte tillnärmelsevis tillräckligt med mat där för dem att föröka sig i samma takt som på landsbygden. Man kan kanske hitta fyra, fem eller sex möss i sitt hem, men inte 30, 40 eller 50 som de på landsbygden tvingas leva med, säger han.

Martin Yngve/TT

Lantbrukaren Eric Fishpool i Tottenham, New South Wales, försöker skydda sina grödor från mössen.
Lantbrukaren Eric Fishpool i Tottenham, New South Wales, försöker skydda sina grödor från mössen.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Utrikes

Sydneyborna får inte lämna staden

Folktomt utanför operahuset i Sydney under fjolårets nedstängning. Nu får invånarna inte lämna staden.
Foto: Martin Yngve/TT
Utrikes
Utrikes Det nya utbrottet av den så kallade deltavarianten av coronaviruset i Sydney har kommit upp i över 30 fall. Nu får de över fem miljoner invånarna inte lämna staden på åtminstone en vecka, och det samtidigt som Sydneys skolor stänger för lov.

Till skillnad från till exempel Melbourne tidigare i år stängs Sydney inte ner helt. Invånarna måste bära mask inomhus och i lokaltrafiken, och vissa restriktioner på bland annat restauranger och pubar återinförs.

Delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian säger att hon inte utesluter att det kan bli tal om en total lockdown, men att hon litar på att invånarna gör vad de kan för att inte riskera smittas.

– Snälla, avstå från era icke-nödvändiga aktiviteter och samlas inte socialt, om ni inte verkligen måste. Det här är en pågående situation och vi måste begränsa spridningen av det här mycket smittsamma viruset, säger hon på en presskonferens.

Utbrottet får även konsekvenser i Nya Zeeland. Oron över att deltavarianten nått huvudstaden via en australier som redan återvänt hem har gjort höjt beredskapen där. Landet har dessutom tillfälligt stängt den resebubbla som upprättats mellan Australien och Nya Zeeland.

Det aktuella utbrottet härleds till en chaufför från Bondi i östra Sydney, som transporterade flygplanspersonal. Det är det första utbrottet i delstaten på över en månad.

Strikta gränskontroller, omfattande testande, och hårda restriktioner har gjort att pandemin har haft ett väldigt lindrigt förlopp i Australien, med 25 miljoner invånare, jämfört med de flesta jämförbara länder. Drygt 30 000 personer har smittats och 910 har avlidit.

Martin Yngve/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Utrikes

Nederlag för Bidens reform av valsystemet

USA:s president Joe Biden.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Demokraternas försök att införa en omfattande reform av det nationella valsystemet i USA har stoppats av Republikanerna i senaten. Det är ett nederlag för president Joe Biden, som har gjort frågan om hur amerikanerna ska få rösta till en av sina viktigaste.

I förslaget ingår bland annat utvidgad förtids- och poströstning och krav på mer transparens kring finansieringen av valkampanjer.

Röstningen skedde som väntat helt enligt partilinjerna och det hade krävts att tio republikaner ställde sig bakom förslaget för att det skulle godkännas. Demokraterna lade fram förslaget som ett slags testomröstning, som svar på republikanska försök att införa striktare vallagar i flera delstater.

Demokraterna lovar att fortsätta försöka.

– I kampen för rösträttigheter var den här omröstningen startskottet, inte mållinjen, säger senatens majoritetsledare Chuck Schumer.

Utrikes

Ny spänning vid Taiwansundet

Jagaren USS Curtis Wilbur, som körde genom Taiwansundet. Arkivbild.
Foto: Zenaida Roth/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Kina fördömer USA och säger att landet orsakar risker som hotar säkerheten. Utspelet kommer efter det att ett amerikanskt krigsfartyg på tisdagen åkt igenom Taiwansundet, enligt vad USA uppger var en rutinresa som följde internationell rätt.

Kina säger att man har följt fartygets färd noga och uppger i ett uttalande att USA "kör med samma gamla tricks och medvetet skapar oro".

Samma fartyg körde igenom sundet i maj, och sedan dess har Kina, som gör anspråk på Taiwan, visat musklerna genom att låta 28 stridsflyg flyga in över Taiwans luftförsvarszon.

Spänningarna kring Taiwan har trappats upp det senaste året och USA:s stöd för Taiwan har blivit allt mer högljutt – bland annat har man gjort avsteg från de invecklade regler som hittills har begränsat USA:s kontakter med Taiwan.

Utrikes

USA blockerade iranska hemsidor

USA:s justitieminister Merrick Garland. Arkivbild.
Foto: Win McNamee/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA blockerade på tisdagen närmare 40 Iranstödda hemsidor, som enligt USA sprider desinformation.

Bland sidorna fanns de som tillhör den statskontrollerade och engelskspråkiga nyhetsförmedlaren Press TV och den statliga tv-stationen al-Alam, samt sidor som tillhör Iranstödda milisen Kataib Hizbollah. De flesta sidor uppges vara uppe igen, på nya adresser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL