Eslöv

Privata aktören: Vi har kapaciteten

Ulf Andersson, vd på Vaccinova, tillsammans med Selma Gazetic på Apoteket Hjärtat, som Vaccinova samarbetar med under fas 4-vaccineringen.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV Den privata aktören Vaccinova har fått uppdraget att genomföra fas 4-vaccineringarna i Eslöv. Ulf Andersson som är vd menar att företaget har kapaciteten för att klara uppgiften.
– Allt handlar om tillgången på vaccinet, säger han.

I veckan har Ulf Andersson, vd på Vaccinova, varit nere i Eslöv för att titta på upplägget inför fas 4.

Företaget som han leder är en av de externa aktörer som Region Skåne anlitat för att genomföra vaccineringarna för åldersgruppen 18 till 59 år. Under genomförandet tar man hjälp av sin samarbetspartner, Apoteket Hjärtat, som i Eslöv ligger på Södergatan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Forskare vill vaccinera barn mot covid-19

En sjuksköterska förbereder vaccinering mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Om det ska bli möjligt att hejda nya utbrott och virusvarianter krävs sannolikt att även barn vaccineras mot covid-19 i Sverige. Det säger immunologen och barnläkaren Petter Brodin.
Folkhälsomyndigheten tittar på frågan, men tycker den är etiskt komplicerad.

– Man kanske inte behöver vaccinera hela barnpopulationen. Men vi vet ju att från tonåren, när man har gått igenom puberteten, så verkar man vara ungefär lika smittsam som en vuxen. Så det vore lämpligt att börja där, säger Petter Brodin, som forskar i immunologi vid Karolinska institutet och även arbetar som barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Han tror inte att smittspridningen kommer att hejdas tillräckligt mycket när alla vuxna har erbjudits vaccin, eftersom viruset nu sprids bland barn och ungdomar.

– Det handlar om att vi måste få ner smittan så mycket att inga nya varianter får chans att blossa upp, och då kan vi inte ha en fortsatt smittspridning bland alla under 18 år. Dessutom handlar det om att skydda barn från att bli svårt sjuka. För det händer, även om det är ovanligt, säger Brodin.

Endast riskgrupper

I dagsläget är det bara barn i olika riskgrupper ned till 16 års ålder, exempelvis olika former av kroniska luftvägsproblem, som omfattas av Folkhälsomyndighetens nationella plan för vaccination mot covid-19. Då är det Pifzers vaccin Comirnaty som gäller, eftersom det är det enda som har testats och godkänts ned till 16 års ålder.

Pfizer har nyligen genomfört studier på drygt 2 000 barn i åldrarna 12–15 år. Enligt de första, preliminära beskeden har inga oväntade eller allvarliga biverkningar upptäckts. Under onsdagen godkände Kanada att vaccinet får ges till barn från tolv års ålder, och många bedömare tror att USA snart gör likadant. Det har även kommit en begäran till den europeiska läkemedelsmyndigheten att utöka godkännandet för Pfizers vaccin ned till tolv års ålder.

TT: Kan man verkligen upptäckta ovanliga biverkningar genom att studera så pass få personer?

– Man måste tänka på att vi har vaccinerat flera miljoner vuxna vid det här laget, och skillnaden mellan unga vuxna och äldre tonåringar är inte jättestor. Så det går att extrapolera lite även från den gruppen. Men för att kunna säga något om ännu yngre barn krävs det självklart fortsatta studier, säger Petter Brodin.

Ta på allvar

TT: Vad säger du till dem som tänker på narkolepsifallen bland barn som vaccinerades mot svininfluensan 2009, och som oroar sig för att något liknande kan hända nu?

– Jag tycker att man ska ta det på fullaste allvar och man ska inte försöka vifta bort detta och säga att biverkningar inte kan förekomma. Det viktigaste är att presentera fakta, och fakta är att vi har vaccinerat otroligt många människor med de vaccin som finns nu i både Sverige och övriga världen, säger Petter Brodin.

– Så var det inte under svininfluensan, då var Sverige unikt i valet att vaccinera hela befolkningen. Så de vaccinen var ju inte testade på lika många människor. Nu har vi mycket mer kunskap, tillägger han.

Tittar på frågan

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, säger till TT att de tittar på frågan. Men eftersom det än så länge varken finns ett godkänt vaccin för barn under 16 års ålder, eller tillräckligt mycket vaccin för att under den närmaste tiden prioritera barn före äldre personer som löper större risk att bli svårt sjuka, så kan det i vilket fall som helst inte bli aktuellt med allmän vaccination av barn förrän tidigast efter sommaren.

Dessutom är det inte tillräckligt utrett om barn verkligen smittar varandra tillräckligt effektivt för att viruset ska kunna hålla sig kvar då de vuxna är vaccinerade, påpekar han.

– Det vet vi inte än. Därför är det spännande att se hur det utvecklas i Israel och Storbritannien, som ligger långt framme med vaccinering. Utifrån de siffror vi har fått se hittills verkar även smittan bland barn minska ganska snabbt, säger Anders Tegnell.

Slutligen måste det vara helt klarlagt att vaccinet är tillräckligt säkert.

– Om man vaccinerar barn är det ju inte så mycket för deras egen skull, utan för att minska smittspridningen. Det tycker jag gör det till en etiskt mer komplicerad fråga. Även om vaccinet är väldigt säkert, har vi ju lärt oss att inget vaccin är helt hundra, och nyttan för barnen själva är förmodligen ganska marginell.

Jörn Spolander/TT

Eslöv

Kommunledningen orolig för vaccinationstakten i fas 4

Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande är orolig för upplägget av fas 4-vaccineringarna i Eslöv.
Foto: Helena Svensson
Eslöv
ESLÖV Snart är det dags för att den stora åldersgruppen 18 till 59 år ska vaccineras mot covid-19. Kommunens ledande politiker är bekymrade över att vaccineringarna bara ska ske på en enda plats i kommunen.
– Jag är orolig för takten, säger Johan Andersson (S) som är kommunstyrelsens ordförande.

När kommunstyrelsen sammanträdde i veckan fick man information om Region Skånes upplägg för fas 4, då personer mellan 18 till 59 år ska vaccineras mot covid-19.

Skillnaden är att den här gruppen inte bara sker på vårdcentraler, som för tidigare grupper. Region Skåne har istället skrivit avtal med 16 olika externa vaccinatörer, som ska ansvara för vaccineringen på ett 60-tal platser i länet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19

Här kan första fas 4-gruppen få sitt vaccin

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skåne
Skåne Vecka 20 smygstartar Region Skåne vaccineringen i den sista fasen. Först ut är personer i åldern 50 till 59 år och de kan till en början få vaccin på sex olika ställen i Skåne.

Fas 4 inleds nästnästa vecka, vecka 20, och då kan skåningar i åldrarna 50 till 59 år välja att gå till sex olika orter: Malmö, Kristianstad, Lund, Ängelholm, Arlöv och Klippan.

Sedan kommer fler vaccinationsställen att öppna upp stegvis och vecka 23 kommer alla 60 ställen i Skåne att vara öppna.

– De nya vaccinationsställena får i uppdrag att börja med de som är 50 år och äldre. Det är angeläget att successivt komma igång nu i maj så att vi kan vara i full gång vecka 23, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

FAKTA

Här kan man vaccinera sig från vecka 20

Malmö – Kry, Stortorget 3

Kristianstad – Svea Vaccin, Västra Storgatan 69

Lund – Vaccina, Scheelevägen 27

Ängelholm – Macc People, Stjernsvärds allé 54, byggnad 51

Arlöv – Macc People, Företagsvägen 29, hus 9

Klippan – Doktor.se, Storgatan 19-23

Nyheter

Vaccineringen av fas 4 – så ska den gå till

Redan den 17 maj erbjuder Region Skåne personer i åldrarna 50-59 att vaccineras mot covid-19. Sen i vecka 23 väntas fas fyra gå igång på riktigt.
Foto: Johan Nilsson/TT
Nyheter
Skåne Den 17 maj mjukstartar Region Skåne vaccineringen i fas 4, den stora massan, som motsvarar 470 000 skåningar. Tre veckor senare hoppas regionen på att de stora volymerna är igång.

– När det är din tur för vaccinering uppmanar jag dig verkligen att ta din chans och ditt vaccin, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare Region Skåne på onsdagens presskonferens.

Av Sveriges befolkning har nu 30 procent fått sin första vaccindos. 9 procent har fått även den andra dosen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tidigt rött kort fällde Eslövs BK

Jihad Fakhouri får syna det röda kortet redan i den första halvleken - något som i förlängningen blev Eslövs BK:s fall mot IFK Hässleholm.
Foto: Claes Hall
Sport
Eslöv
fotboll Ett tidigt rött kort i den första halvleken fällde Eslövs BK i hemmamatchen mot IFK Hässleholm i södra tvåan. 1-1 förvandlades till hela 1-4 innan det var färdigt på Ekevalla.

– En fruktansvärt onödig tackling som förstörde för hela laget, sa en kritisk Peter Olsson, tränare för Eslövs BK, efter matchen.

Jihad Fakhouris satsning mot en Hässleholmsspelare kom alltså att sätta prägel på tillställningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Nytt skolår – nya utgifter

Axofinans Ett nytt skolår innebär en hel del att tänka på. Barnen behöver ofta nya kläder, nya skor, ny ryggsäck samt nya anteckningshäften och dylikt.

Detta kan kännas som en hård smäll mot plånboken, särskilt med tanke på den nuvarande världssituationen, men det är oundvikliga och nödvändiga kostnader det gäller. Det finns dock sätt att spara pengar på dessa utgifter, om man planerar rätt och försöker strama åt budgeten. Man kan exempelvis köpa produkter i andra hand, sälja förra årets kläder och accessoarer, och se till att man köper produkter som håller i längden.

Den kommande perioden är hektisk för föräldrar runtom landet, eftersom ett nytt skolår befinner sig precis runt hörnet. Början av ett nytt skolår brukar vara en spännande händelse för barn, men innebär en hel del utgifter och bekymmer för föräldrarna. Barn växer snabbt, särskilt under de tidigare åren, och ett nytt skolår innebär därmed helt nya kläder och ny skolutrustning. Det är därför viktigt att man ser till att budgeten kan klara av detta. Processen kan upplevas som rätt frustrerande, men med rätt strategi behöver inte det nya skolåret vara så pass läskigt som det kanske verkar. Det här är vad man bör tänka på.

Sälj det som inte längre kommer användas

Produkterna som man införskaffat året innan är nog antingen för små eller för slitna för det nya skolåret, men det innebär inte att man bör slänga dem. Lägger man ut det gamla, exempelvis på marknadsplatser på nätet, kan man få in mer pengar för det nya, samtidigt som man värnar om miljön och ser till att andra barn får tillgång till bra kläder. Det som inte går att sälja går altid att donera till välgörenhet och dylikt, för att se till att inget går till spillo.

Köp andrahandsprodukter

Även om man inte känner sig bekväm med att köpa kläder i andrahand åt sina barn, finns det en hel del andra produkter man kan köpa begagnat inför det nya skolåret för att spara pengar. En ordentlig ryggsäck kan kosta en rejäl peng, men det går att hitta massvis med bra ryggsäckar på nätet, som inte sett mer än ett några månaders användning.

Även elektronik, såsom miniräknare eller mobiltelefoner, går utmärkt att köpa i andrahand. Detta är särskilt rekommenderat för yngre barn, eftersom de inte är särskilt varsamma över sina elektroniska ägodelar.

Ibland är det viktigt att söka hjälp

Barnen och deras behov bör alltid komma först. Därför är det viktigt att se till att man håller sig till en budget och ser till att det finns pengar över för det nödvändiga innan skolåret börjar. Men ibland slår saker och ting snett, vilket innebär att man måste söka hjälp på annat håll. Med hjälp av ett privatlån kan man se till att allting fortlöper som vanligt, även när det går fel i karriären eller i ekonomin. Ett privatlån från rätt bank är alltid att föredra framför sms-lån och dylikt, eftersom räntorna är lägre och företagen tenderar att vara mer seriösa samt uppriktiga.

Återanvänd inom familjen

För den större familjen är det alltid bra att återanvända vid möjlighet, istället för att köpa nytt år efter år. Återanvändning av skolprodukter och kläder är något som både skonar miljön, men även plånboken. Det känns även vanligtvis mycket bekvämare för barnen än att köpa in begagnade kläder och dylikt från annat håll.

Långsiktig planering lättar på stressen

Att uppfostra barn är dyrt – det vet alla. Men med långsiktig ekonomisk planering behöver man inte uppleva onödig stress inför varje skolår. En ordentlig buffert och en rimlig budget är allt som behövs för en god hushållsekonomi. Investering är ytterligare en faktor att fundera över, eftersom bra investeringar kan säkerställa barnens framtid och se till att varje nytt år blir enklare ekonomiskt än det föregående.

Sammanfattningsvis kan man göra följande för att underlätta ekonomiskt inför det nya skolåret:

– Spara pengar genom att köpa produkter i andrahand. Detta är ett utmärkt alternativ för mindre familjer och för familjer som värnar om miljön.

– Spara pengar genom att återanvända produkter inom familjen. En självklarhet för den större familjen.

– Sälja gamla produkter inför det nya skolåret.

– Lägga undan pengar för en buffert och hålla sig till en god, välanpassad budget.

Sport

Höjdpunkterna från Eslöv BK - IFK Hässleholm

Sport
Eslöv
Livefotboll 2021 Eslöv BK förlorade mot IFK Hässleholm med 1-4 på hemmaplan. Här kan du se höjdpunkterna från matchen.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Hans mission - att fler somalier vågar ta sticket

Abdi Abdisalam vill att fler av hans somaliska landsmän ska våga ta vaccinet mot covid-19. Han jobbar nu med massvaccineringen i Eslöv och försöker få fler somalier att övervinna sin misstro mot att vaccineras.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV När de breda massorna nu vaccineras mot covid-19 kämpar Abdi Abdisalam för att en särskild grupp också ska våga ta sprutan. Han drar nytta av sin somaliska bakgrund för att få fler av sina landsmän att våga ta vaccinet.
– Vissa känner misstro och litar mer på någon från hemlandet.
PREMIUM

En jämn ström av människor slussas in i Jysks gamla butikslokal inne i centrala Eslöv. Där håller den privata aktören Vaccinova som bäst på att genomföra fas 4-vaccineringarna.

Med en gul reflexväst över kläderna sitter Abdi Abdisalam vid en dator och hälsar alla som ska vaccineras välkomna. Tillsammans med sina kollegor sköter han inskrivningen innan alla slussas vidare för att få sticket i armen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Vd: ”Ser ett stort värde i att ha Abdi här”

Ulf Andersson som är vd på Vaccinova ser ett stort värde med att företaget anlitat Abdi Abdisalam under den pågående massvaccineringen. – Det här bidrar till att vi fångar upp en grupp som kan vara svår att nå.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV Att anställa Abdi Abdisalam tillför ett stort värde under massvaccineringarna. Det menar Ulf Andersson som är vd för Vaccinova och som nu genomför fas 4-vaccineringarna i Eslöv.
– Det här bidrar till att vi fångar upp en grupp som kan vara svår att nå.

Att fånga upp grupper som är skeptiska mot covid-vaccineringen är viktigt, menar Ulf Andersson på Vaccinova.

Han ser flera skäl till att ta hjälp av någon som Abdi Abdisalam, med sin somaliska bakgrund. Ulf Andersson menar att det kan finnas olika skäl till att vissa grupper kan vara svårare att nå och att få dem att gå och vaccinera sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL