Skåne

Sveriges största fikonträd har anlänt till Kalhult

Det var inte helt lätt för Johan Johansson Frodig med flera att få av fikonträdet från lastbilen.
Foto: Magnus Wahlström
Skåne
Skåne Det är inte varje solig majmorgon som en spanskregistrerad långtradare står parkerad på en grusväg i trakten kring Kalhult. Men det är inte heller varje dag som Sveriges troligen största fikonträd levereras och kan säga ”hola” till sitt nya hem.

– Vi väntar på lastaren, vi trodde inte att frakten skulle komma förrän senare idag, säger Johan Johansson Frodig när tidningen svänger förbi.

Snart svänger även lastaren in och den spanske långtradarchauffören, som tålmodigt vankar av och an, kan börja lossa sin last. Men riktigt så enkelt är det inte.

– Det hade varit enklare om fikonträdet stått på en pall… funderar Johan medan han och övriga som samlats på platsen betraktar växtpjäsen.

Efter att omsorgsfullt ha fäst fikonträdet i en sele lyfts det till slut ut ur lastbilen och sätts ner på en pall.

Hörde du att någonting knakade till när lastaren lyfte fikonträdet?

– Va? Nej? Gjorde det? Det var nog tur att jag inte hörde det, säger Johan.

Men trädet är intakt och han kan pusta ut.

Tidningen har tidigare berättat om projektet Johan och Linda Johansson Frodig ägnar sig åt – ett stort underjordiskt växthus. I växthuset ska allt från en djungel till festplats och naturpool växa fram på strax under 500 kvadratmeter. Och själva mittpunkten blir fikonträdet.

Blir det höjdpunkten också?

– För mig som växtsamlare har jag väl egentligen ovanligare träd som jag tycker är mer spännande, säger Johan.

– Men fikonträdet, och dess storlek, kanske tilltalar ”vanliga besökare” mer, menar Linda varpå Johan tillägger med ett leende:

– Ja, det är förstås alltid lite fräsigt när man har det största av någonting!

För mycket större gick det inte att få. Paret har skakat fram fikonträdet genom en vän i Spanien.

– Han levererar en hel del träd till södra Sverige. Efterfrågan har ökat och han har det hektiskt, bland annat efter att han levererat till (från tv kända) Mandelmanns och Karl-Fredrik på Eklaholm. Så när han har tid att ringa då släpper vi allt och svarar, säger Linda med ett skratt.

De berättar att trädet tidigare växt på en gammal odling i trakten kring Elche (sydöstra Spanien).

– Vi hade tingat ett ännu större, men det här var det största som gick att frakta hit, berättar Linda.

Samtidigt syns det tydligt att fikonträdet är rejält kapat för att få plats i lastbilen, även om det faktiskt hänger två inte särskilt närodlade fikon kvar. Men stammen är tjock och vittnar om vilken volym det, förhoppningsvis, åter kommer att få i sitt nya hem.

– Det är svårt att veta och räkna exakt, men uppskattningsvis är trädet 100-150 år gammalt, säger Johan.

– Frukt kommer säkert redan i år, berättar han vidare.

Från lastbilen lastades även mangoträd, jujube (kinesiskt dadelträd) och ett kakiträd av. Även de två sistnämnda ger Johan epitetet ”Sveriges största”…

– Det är en bra samling, jag är riktigt nöjd med den här uppsättningen träd.

Men att flytta in i det underjordiska växthuset får fikonträdet med kollegor vänta med. Det är nämligen inte klart.

– Om en månad ungefär ska vi vara klara nog att kunna sätta in växterna, säger de.

De berättar avslutningsvis att de redan har några inbokade besök i sommar. De betonar också att det är förbokning som gäller för att kika på trädgården och det kommande växthuset – om inget annat aviseras.

FAKTA

Linda och Johan Johansson Frodig flyttade till gården strax utanför Kalhult för sju år sedan. I deras drygt tre hektar stora trädgård finns bland annat en fruktträdgård med ett 50-tal träd, nästan 850 rhododendronplantor, medelhavsväxthus och ett tropiskt växthus.

Snart rymmer det även ett underjordiskt växthus, med jordkällare, festplats, arbetsplats och naturpool, på nästan 500 kvadratmeter.

De tar emot förbokade besök från både privatpersoner och trädgårdsföreningar. Någon gång om året brukar de även öppna för allmänheten.

Trädgård 2021

Väntar på det största fikonträdet i Sverige

Linda och Johan Johansson Frodig ser fram emot att det drygt 33 meter långa växthuset ska växa fram.
Foto: Kajsa Wall
Osby
Skåne
Osby Ett underjordiskt växthus på drygt 500 kvadratmeter. Det är vad som nu växer fram hemma hos Linda och Johan Johansson Frodig. Samtidigt inväntar paret det som troligtvis kommer att bli Sveriges största fikonträd.
– Ibland undrar jag vad vi har gett oss in på, säger Linda och skrattar till.

För sju år sedan flyttade Linda och Johan Johansson Frodig ut till sin gård strax utanför Kalhult. I trädgården på drygt tre hektar finns en fruktträdgård med ett 50-tal träd, 847 rhododendronplantor, ett medelhavsväxthus, ett tropiskt växthus, och en omfattande trädgårdsodling. I vintras startade bygget av parets senaste projekt: Det nya underjordiska växthuset.

Det råder full aktivitet när tidningen är på gården och maskinerna arbetar flitigt för att gräva på platsen. Två meter under jord ska växthuset stå och i slutändan kommer det att vara sex och en halv meter högt.

Linda och Johan Johansson Frodig inspekterar sin nya naturpool. Tanken är att stenarna som är formade som bänkar ska vara under vattnet.
Foto: Kajsa Wall

På drygt 500 kvadratmeter ryms en hel del. Paret har redan fått till en naturpool och nu arbetas en jordkällare, arbetsplats och även en festplats fram. Dock blir det inte alltid som de tänkt sig. När naturpoolen grävdes fram var en sten tvungen att sprängas då den var betydligt större än vad de först trodde.

– Alla stenar som vi använder till poolen är stenar som har grävts upp här, som vi helt enkelt återanvänder, säger Linda.

Vad är egentligen en naturpool?

– Det är en pool utan några kemikalier. Vi ska ha en UV-lampa som dödar bakterier och alger och även ett sandfilter för att vara på säkra sidan. Tanken är att vi ska kunna ha poolen uppvärmd året runt, säger Johan.

– Drömmen är att vi ska kunna ta oss ett dopp där på nyårsafton, omgivna av palmer, säger Linda.

Här kommer snart Sveriges troligtvis största fikonträd att stå.
Foto: Kajsa Wall

Det som kommer att bli det absolut största inslaget i det nya växthuset är det spanska fikonträdet som snart är på väg till gården.

– Det kommer troligtvis att bli det största fikonträdet i Sverige. Vi har en kontakt i Spanien som fixar det till oss, så det kommer vara här i mitten av april om allt går som planerat, säger Johan.

Trädet kommer att få lyftas in i växthuset med en kran och därför behöver också själva bygget anpassas efter detta. När paret insåg hur stor del av växthuset som faktiskt ska tas upp av fikonträdet bestämde de sig för att helt enkelt lägga till elva meter på längden. Nu blir växthuset drygt 33 meter långt istället för 22 meter.

– Vi vill få till en djungelkänsla med många träd och växter och smala gångar runt i växthuset, säger Linda.

Förutom fikonträdet är planen att bland annat plantera mangoträd, palmer och bananer.

– Vi kommer kanske inte att behöva åka utomlands när detta är klart, konstaterar paret.

Även om en hel del arbete återstår är målet att växthuset ska vara klart i mitten av maj och att Linda och Johan strax därefter ska börja kunna ta emot besökare.

– Vi tar gärna emot förbokade besök från både privatpersoner och trädgårdsföreningar från slutet av maj, säger Johan.

Ett par gånger om året öppnar Linda och Johan sin trädgård för allmänheten och då krävs ingen förbokning. Både 2018 och 2020 var de med i Tusen trädgårdar och hade då många besökare, vilket betyder att de är vana vid att ha full aktivitet på gården.

– Även om det är intensivt är det väldigt roligt när det kommer hit folk, säger Linda.

Skåne

Kritiserade boenden för barn har stängts

Den privata aktören överklagade Ivo:s beslut, men fick inte gehör. Boendena för barn med funktionsnedsättningar i sydöstra Skåne tvingades stänga för ett par veckor sedan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Skåne
Sydost Den privata aktören fick inte gehör för sin överklagan utan tvingades för ett par veckor sedan att stänga sina boenden för barn med funktionsnedsättningar i sydöstra Skåne.
Men vad hände med barnen?

Skånskan har tidigare berättat om att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i december, några dagar innan julafton, beslutade att dra in den privata aktörens tillstånd att driva de fyra boendena för barn och unga som omfattas av LSS.

Myndigheten ansåg att det fanns risk för barnens liv och hälsa. Den privata aktören fick fram till mitten av januari på sig att avveckla boendena som hade plats för femton barn och ungdomar.

Ivo hänvisade i beslutet till att de tidigare krävt åtgärder efter påtalade brister vid tillsyn 2012, 2016 och 2020. Bland annat har barn vid flera tillfällen utsatt andra medboende för våld och sexuella kränkningar. Och barn har även försökt skada sig själva och rymma från boendena.

Efter tillsynen i september 2021 konstaterade myndigheten att ledningen inte var lämplig att driva verksamheten vidare. Bland annat saknades dokumentation och nedskrivna rutiner för avvikelserapporter. Dessutom konstaterades att en stor del av personalen saknade relevant utbildning.

Överklagade beslutet

Den privata aktören överklagade Ivo:s beslut till förvaltningsrätten och begärde inhibition, att beslutet inte skulle verkställas innan frågan avgjorts. Men de beviljades inte inhibition.

– Då var det kört, säger ordförande för den privata aktören.

Han tillsattes när en ny styrelse tog över vid årsskiftet. Och han är kritisk till Ivo:s beslut som tvingat dem att stänga boendena.

– Om man vid inspektionen drog slutsatsen att det var en sådan akut fara för barnen varför väntade man med sitt beslut om stängning i tre månader?

– Normalt sett ger Ivo ett vitesföreläggande för att man ska rätta till brister men det har man inte gjort här. Man ansåg inte att den dåvarande styrelsen kunde klara det. Därför bildades en ny styrelse och jag har mångårig erfarenhet av sådana här verksamheter. Men det struntade man i.

Boendena stängde den 14 januari.

– Kommunerna som placerat barn hos oss har nu fått lösa andra boenden och skolform för dem.

Begärde konkurs

För ett par veckor sedan begärde den privata aktören även sig själv i konkurs, eftersom skulderna inte kan betalas. Det handlar främst om lån på fastigheterna som uppgår till omkring tio miljoner kronor.

Även de omkring sextio anställda måste kunna få lön under uppsägningstiden.

– Det handlar om drygt sex-sju miljoner kronor.

Tingsrätten beslutade om konkurs och enligt konkursförvaltaren Martin Gynnerstedt finns det i dagsläget intressenter av fastigheterna som kan inbringa intäkter.

Skåne

En till sjukhus efter arbetsplatsolycka – föll från hög höjd

Skåne
Burlöv En person har fallit från hög höjd på en byggarbetsplats i en misstänkt arbetsplatsolycka.

Polis och ambulans larmades till byggarbetsplatsen på Kronetorps allé i Arlöv vid 16.30-tiden på fredagseftermiddagen. En person hade då fallit från en hög höjd och förs därefter till sjukhus med ambulans. Skadeläger är initialt okänt.

Skåne

Inställda tåg och stor risk för strömavbrott

Foto: Scanpix
Skåne
Skåne Inför helgens stormoväder i Skåne höjer elbolag beredskapen och tågtrafiken stängs av på flera sträckor.

SMHI har gått ut med en varning för stormbyar i Skåne. Allra blåsigast ska det bli kring midnatt mot söndag, då byvindarna tidvis väntas nå över 30 meter per sekund.

Risken för omfattande strömavbrott är stor, och Eon liksom Kraftringen höjer sin beredskap.

”SMHI:s prognoser indikerar att stormen drar in över samma områden som drabbades hårt av förra veckans oväder. Där finns redan stormskadad materiel och mängder av träd på lös grund”, skriver Eon i ett pressmeddelande.

Trots extrainsatt personal är det dock inte säkert att avbrott som uppstår går att åtgärda direkt, varnar bolaget.

– För en del riskerar felavhjälpningen tyvärr att bli utdragen till dess att stormen passerat. Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef i Syd, i utskicket.

– Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa, och begränsar oss i övrigt till att koppla om i nätet under perioden när vinden är som starkast, fortsätter han.

På grund av de kraftiga vindarna stänger också Trafikverket av tågtrafiken på flera håll i Skåne från lördag.

Dels på sträckorna Ystad - Simrishamn och Eslöv - Helsingborg, där inga tåg kommer att gå från lördag klockan 16 till söndag klockan 12, och dels sträckan Kristianstad - Karlskrona, där tågtrafiken stängs av från lördag klockan 18 till söndag klockan 15.

FAKTA

Så förbereder du dig

Peter Hjalmar, Eons regionchef i Syd, ger några tips på hur du som privatperson kan rusta inför stormen:

• Förankra lösa föremål och byggmateriel på tomten eller innergården.

• Montera ner barnens studsmattor

• Se till att ljus, tändstickor och batterier till ficklampan tillhanda

• Säkra tillgången till bränsle om du har braskamin eller gasolvärmare

• Tänk på att det kan vara bra att hälla upp extra vatten då vattentrycket kan försvinna

Skåne

SMHI varnar för storm till helgen

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Skåne
Skåne SMHI har utfärdat en orange varning för kraftiga stormbyar i Skåne under lördagen och söndagen.

Lördagen börjar med låga temperaturer och risk för snö. Detta gäller främst i områdena kring Höör och Hörby.

– I inre Skåne kan det komma snö under morgonen. Under dagen övergår snön till regn, säger Therese Fougman.

Under dagen tilltar vinden och framåt kvällen kommer det troligtvis att blåsa mycket kraftiga vindar.

–Just nu ser det ut att kunna bli kraftiga stormbyar med vindar upp mot 24 sekundmeter.

SMHI har till följd av detta utfärdat en orange varning för stormbyar. Det kan enligt dem bland annat leda till kringflygande föremål, nedfallna träd och mycket begränsad framkomlighet på vägarna. Varningen gäller för västkusten och stora delar av Skåne.

På söndag avtar vinden

Under söndagsmorgonen väntas blåsten hålla i sig men framåt dagen avtar den.

– Det blir sol och vinden avtar under dagen även om det kommer att upplevas som ganska blåsigt.

Vädret håller sedan i sig under hela söndagen och in mot måndagen.

FAKTA

Detta kan du räkna med vid starka vindar

Mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.

Förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken samt inställda avgångar.

Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Skador på byggnader och risk för flygande föremål.

Omfattande skogsskador.

Källa: SMHI

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Svalöv

Man gripen misstänkt för mord i Landskrona

Polisens tekniker är på plats vid flerfamiljshuset.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Skåne
Landskrona En man i 40-årsåldern hittades avliden med skador i en lägenhet i Landskrona på fredagen. En jämnårig man har gripits misstänkt för mord.

Strax före klockan nio på förmiddagen larmades polis till flerfamiljshus i centrala Landskrona. Platsen spärrades av och polisens tekniker var på plats för att genomföra en kriminalteknisk undersökning.

Ärendet rubricerades till en början som ett misstänkt grovt brott. Först några timmar senare gick polisen ut med uppgifter om att en man i 40-årsåldern anträffats avliden med skador i en lägenhet. Anhöriga är underrättade.

Händelsen utreds i nuläget som mord och polisen har gripit en man i 40-årsåldern som misstänks för brottet. Mannen ska ha gripits kort efter att att polisen fick kännedom om händelsen, skriver polisen på sin hemsida.

Eslöv

Fortsatt inställda tåg trots bättre väder

Eslöv
Skåne
Skåne Under torsdagen blåste det kraftiga vindar. Till följd av detta stängdes flera tågbanor av. Även under fredagsmorgonen var tågbanorna avstängda.

På grund av de senaste dagarnas kraftiga vindar har Trafikverket valt att stänga av tågbanor i södra Sverige.

– Precis som vid tidigare tillfällen tar vi det här beslutet av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret. Vi hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa. Ta del av den information som finns på tågbolagens hemsidor om du planerar att åka tåg eller trafikinformationen på Trafikverkets webb om du reser på vägarna, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd, i ett pressmeddelande.

De tågsträckor som stängs av i Skåne är följande:

⁕ Ystad - Simrishamn och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

⁕ Eslöv - Teckomatorp - Helsingborg och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

Skåne

Äldre kvinnor lurade av telefonbedragare

Skåne
Lomma Två kvinnor i 90-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för telefonbedrägeri.

Den första kvinnan fick samtalet klockan 17.48.

– Hon blev uppringd av banken som ville att hon skulle komma in med sitt bankkort. Det ville hon inte och då sa de att de kunde skicka budbil men det gick hon inte på, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

En anmälan om försök till bedrägeri upprättas i det ärendet. Den andra kvinnan, även hon i 90-årsåldern, emottog ett liknande samtal klockan 18.01.

– Anhöriga berättar att hon blivit kontaktad per telefon och att någon kom förbi för att hämta hennes bankkort. De var även intresserade av hennes smycken men de gav hon inte ifrån sig, säger Evelina Olsson.

Ett uttag med okänd summa har gjorts på den senare kvinnans bankkort och en anmälan om bedrägeri upprättas.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL