Inrikes

Därför dröjer svensk vindkraft till havs

Omfattande tillståndsprövningar är ett av hindren för en snabbare utbyggnad av vindkraft till havs i Sverige, enligt branschorganisationen Svensk vindenergi. Arkivbild.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Inrikes
Inrikes De flesta är överens om att det är mer effektivt att placera vindkraftverk till havs i stället för på land. Så varför finns det inte fler havsbaserade vindkraftsparker i Sverige?
PREMIUM

Sveriges kust är nästan 1 000 kilometer längre än Tysklands. Trots det har Tyskland hittills installerat drygt 40 gånger mer havsbaserad vindkraft än Sverige, som än så länge bara har några enstaka vindkraftverk till havs. De flesta europeiska länder med kust ligger långt före.

– Den stora bromsen i Sverige är att elpriset är så lågt. Den allra billigaste energikällan i dag är landbaserad vindkraft. Men till havs är det än så länge för dyrt, även om priserna snabbt är på väg ner, säger Sara Fogelström, forskare vid Chalmers tekniska högskola och föreståndare för Svenskt vindkraftstekniskt centrum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Lättare att åka till Danmark

Längtar du till Danmark? Nu blir det lättare för svenskar att ta sig till grannlandet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Sugen på en Danmarkstripp? Nu blir det lättare för svenskar att åka till grannlandet. Ett invecklat regelverk på grund av covid-19 finns fortfarande kvar – men det lättas på flera punkter med start i dag, särskilt för boende i Syd- och Västsverige.

En av nyheterna är att kravet på att man ska ha "särskilda skäl" för inresa till Danmark slopas för invånare i EU- och Schengenländer, som nu alltså är välkomna som turister.

Men krav på testning och isolering efter inresa finns kvar, om man kommer från ett land som på grund av höga smittotal klassas som "orange" och om man inte är vaccinerad.

Vilka länder som klassas som "orange" offentliggörs av det danska utrikesministeriet varje fredag klockan 16.

Men svenskar som bor i det som av Danmark klassas som gränsregioner undantas från kravet på isolering, oavsett smittoläge.

Detta gäller boende i Blekinge, Skåne, Halland och Västra Götaland. För dem som bor i dessa regioner räcker det att ha med sig ett intyg på att man är färdigvaccinerad mot covid-19 sedan 14 dagar tillbaka eller har testat negativt för covid-19 de senaste 72 timmarna.

Inrikes

Cuf:s nya ordförande: Beklagar högerns val

Réka Tolnai, ny ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.
Foto: Lucas Persson
Inrikes
Inrikes Réka Tolnai är ny ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund. Hon tror på att avskaffa las och beklagar M, KD och L:s val om att kunna ta stöd av SD.

Omröstningen till ny Cuf-ordförande avslutades under fredagsförmiddagen. Det blev en jämn historia där Réka Tolnai, 23, besegrade två andra kandidater. Efteråt är hon glad för förtroendet.

– Det känns jätteroligt, det är ett arv man måste förvalta. Människor som varit förbundsordföranden och suttit i styrelsen för Cuf har blivit stora personer, inte minst Annie Lööf som var vice ordförande och nu är partiledare.

– Jag är peppad som ingen annan, skräckblandad förtjusning kan man väl säga.

Avskaffa las

Tidigare ordföranden Ida Alterå meddelade i januari att hon inte ställer upp för omval med motiveringen att hon "gett allt" och vill ge tid åt en ny ordförande inför valet 2022. Alterå avgår nu helt från Cuf:s styrelse.

Réka Tolnai har varit med i ungdomsförbundet i fyra år. En av de viktigaste frågorna framöver blir en reformering av arbetsmarknadspolitiken.

– Bland annat genom att avskaffa las (lagen om anställningsskydd) helt. Det är en av de stora frågorna som kommer efter pandemin, om hur vi ska lösa ungdomsarbetslösheten.

– Men också vara stenhård och sätta ned foten mot Sverigedemokraterna.

Förändring?

Hon tycker att Centerpartiet ska gå till val som en självständig liberal kraft.

– Jag beklagar att Moderaterna och Kristdemokraterna, och nu Liberalerna, inte ser att det finns en möjlighet till en alliansregering som inte behöver Sverigedemokraterna. Det är beklagligt att tre borgerliga partier väljer ett parti, som jag anser inte står upp för de liberala värderingarna eller demokratin eller medmänsklighet, före ett liberalt alternativ.

TT: Kommer Cuf förändras med dig som ordförande?

– Jag tror att en organisation förändras så fort man byter ordförande i viss mån. Jag kandiderade för att Cuf ska vara det självklara ungdomsförbundet man tänker på, att vi ska gå före Muf, SSU eller Luf och andra ungdomsförbund.

– Vi ska våga vara kaxigare, säger Réka Tolnai.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Åtta nya dödsfall med covid-19

En spruta som laddas med Pfizer-Biontechs vaccin på vårdcentralen i Limhamn. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare åtta dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammantaget har nu 14 275 smittade personer därmed avlidit i Sverige.

Totalt har 1 027 934 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

3 194 265 personer har fått åtminstone en vaccindos, vilket motsvarar 39 procent av den vuxna befolkningen. Av dem har 983 423 fått två doser, motsvarande 12 procent.

Siffrorna baseras på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Håbo trotsade FHM – bröt mot lagen

Håbo kommun lät restauranger servera mat i strid med coronareglerna.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Inrikes
Inrikes

Håbo kommun bröt mot alkohollagen när man i strid med Folkhälsomyndighetens tillfälliga regler lät lokala restauranger hålla öppet längre än till klockan 20.30, fastslår förvaltningsrätten.

– Vi gjorde en bedömning att rättsläget inte var helt klart, och då tillhör det praxis att man kan pröva det. Nu vet vi det, så går det inte att göra, säger Sven-Eric Svensson (C), ordförande i Bygg- och miljönämnden, till SVT Nyheter Uppsala.

Beslutet att låta restauranger få fortsätta servera mat under ordinarie öppettider fattades i februari, med syftet att underlätta för restaurangerna att överleva.

Inrikes

Fiskebåt fick upp kvarlevor i trålen

En fiskebåt i Bohuslän har fått upp kvarlevorna av en person i trålen. Arkivbild.
Foto: Berit Roald/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

En fiskebåt i Bohuslän har gjort ett obehagligt fynd. Fiskarna fick upp kvarlevorna efter en person i trålen.

– Det är en fiskebåt som anträffat ett skelett till havs, säger Lars Ström, jourhavande förundersökningsledare vid polisen, till Bohusläningen.

Polisen larmades till Lysekils hamn på fredagsmorgonen. Fyndet gjordes någonstans mellan Göteborg och Skagen.

En förundersökning om mord har inletts för att utreda vad som har hänt.

– Vi måste inleda på någonting för att ha en del verktyg att jobba med i utredningsarbetet, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr till TT.

Bland annat ska en rättsmedicinsk undersökning genomföras och de kläder som hittades på kvarlevorna ska undersökas.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Inrikes

Ingen psykisk störning hos styckmordsåtalade

Ön Varö i Karlskrona skärgård sedd från Skillingenäs. Här hittades kvarlevorna efter den 57-årige man som mördades i sitt hem i somras. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ingen av de båda män som åtalats för inblandning i styckmordet i Karlskrona förra sommaren led av en allvarlig psykisk störning, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Resultatet av de större rättspsykiatriska undersökningar som gjorts av de båda männen nådde Blekinge tingsrätt under fredagen och visar att de varken bedöms ha lidit av allvarlig psykisk störning då mordet begicks eller när de undersöktes.

Detta går på tvärs mot vad tidigare mindre rättspsykiatriska undersökningar av männen indikerat.

Rättegången mot männen, 22 och 23 år gamla, inleds på måndag. Båda är åtalade för mord och brott mot griftefriden. Den 57-årige mannen mördades i sin egen lägenhet förra sommaren. Därefter styckades kroppen och grävdes ner på en skärgårdsö, där kvarlevorna hittades först flera månader senare.

Inrikes

Sju mordförsök – men inget svar på "varför"

Polisens tekniker på plats efter knivattacken i Vetlanda en dag i början av mars. Nu åtalas en 22-årig man för sju fall av försök till mord.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes En 22-årig man åtalas för sju mordförsök efter knivdådet i Vetlanda. Men frågan om "varför" kvarstår. Det fanns inget terrormotiv, enligt utredningen.
– Han har inte lämnat något rimligt eller närmare motiv överhuvudtaget, säger kammaråklagare Martin Svensson.

Det var sju män i olika åldrar som attackerades med kniv i centrala Vetlanda en eftermiddag i början mars. Överfallen skedde under kort tid, och på flera platser. Fyra av männen fick livshotande skador.

22-åringen har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde. Mycket talar för att det också kommer att göras en större rättspsykiatrisk undersökning.

– Generellt ska man nog vara lite försiktig med att fästa för stort avseende vid uppgifter från den misstänkte gärningsmannen, säger Martin Svensson, som är en av åklagarna i målet.

Spår på kniven

Svensson vill inte uttala sig om hur 22-åringen ställer sig till anklagelserna om mordförsök.

– Han har i förhör vidgått att han attackerat några personer med kniv, påpekar Svensson dock.

Men själva händelseförloppet anses vara klarlagt.

– Vi bedömer bevisläget som gott. Det finns klara redogörelsen från målsägandena, och stark teknisk bevisning. Kniven finns i beslag, och det har säkrats spår från den. Det finns också GPS-positioneringar från en telefon som den misstänkte gärningsmannen hade på sig när han greps, säger Martin Svensson.

Minst två av männen fick ta emot flera knivhugg, enligt åtalet vid Eksjö tingsrätt.

Polisen kom till platsen cirka 16 minuter efter det första larmsamtalet och kunde sedan gripa 22-åringen inom några minuter. I samband med gripandet blev den misstänkte skjuten i ena benet av polisen.

Ingen koppling

Den yngste av de attackerade männen är i 35-årsåldern. Den äldste är i 75-årsåldern.

Utredarna har inte hittat någon koppling mellan brottsoffren och 22-åringen. Allt pekar på att de valdes ut slumpvis.

Något terrormotiv, som exempelvis att injaga fruktan hos en befolkning, eller försöka tvinga myndigheter till vissa handlingar, har inte heller kunnat påvisas.

– Polisens utredning visar, enligt min uppfattning, att inget tyder på att detta är ett terroristbrott, eller att det finns terrormotiv. Den bedömningen delar också Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål och Säkerhetspolisen. I annat fall hade det varit de som utredde händelserna, säger Martin Svensson.

Yrkar på utvisning

22-åringen har tidigare dömts för ringa narkotikabrott. Straffet blev dagsböter.

Han kom till Sverige som flykting 2016. När dådet skedde väntade han på svar efter att ha ansökt om förlängt uppehållstillstånd. Åklagarna yrkar nu på att 22-åringen ska utvisas från Sverige på livstid.

Om den åtalade enligt en större undersökning är allvarligt psykiskt störd, är det sannolikt att han döms till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången startar nästa fredag. Den kommer att hållas i en säkerhetssal i Jönköpings tingsrätt.

TT Nyhetsbyrån har sökt 22-åringens advokat.

Micke Larsson/TT

Nu åtalas den 22-årige man som greps efter knivattackerna i Vetlanda i början av mars. Åtalet väcks i Eksjö tingsrätt. Arkivbild.
Nu åtalas den 22-årige man som greps efter knivattackerna i Vetlanda i början av mars. Åtalet väcks i Eksjö tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT

FAKTA

Fakta: Detta har hänt

3 mars, klockan 14.54: Polisen får flera samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med en kniv.

15.12: 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

16.31: Polisen meddelar att de har kontakt med sju personer, som på olika sätt är drabbade av händelsen.

18.47: Polisen uppger att det finns detaljer som gör att man utreder ett eventuellt terrormotiv.

22.22: Region Jönköping län meddelar att åtta personer, inklusive gärningsmannen, är intagna för vård. Tre personer har livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

4 mars: Den misstänkte mannen anhålls av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Polisen uppger att den misstänkte är 22 år, bosatt i Vetlanda kommun och har afghanskt medborgarskap. De sju offren är alla män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen inget som tyder på att de har någon koppling till den misstänkte.

5 mars: 22-åringen häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han nekar till brott.

Åklagaren informerar om att ärendet inte längre utreds som misstänkt terrorbrott, men att man fortsätter utreda eventuella terrormotiv i samband med dådet.

1 april: En liten rättspsykiatrisk undersökning visar att 22-åringen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk vid knivdådet.

14 maj: 22-åringen åtalas vid Eksjö tingsrätt för sju fall av försök till mord.

Inrikes

Två misstänks för mord vid kommunhuset i Grums

Polisen har spärrat av ett område kring kommunhuset i Grums. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen utreder ett misstänkt mord på en man vid kommunhuset i Grums i Värmland. Två män i 20-årsåldern greps under fredagsmorgonen och anhölls senare.
PREMIUM

Larmet inkom under natten mot fredagen.

– Vi fick larm klockan 00.36 i natt och hittade då en livlös person. Ambulans och ambulanshelikopter försökte undsätta den här personen, men det var utan framgång, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL