Ekonomi

Villapriserna skjuter i höjden

Villapriserna fortsätter snabbt uppåt i pandemin. Arkivbild
Foto: Janerik Henriksson/TT
Ekonomi
Ekonomi De redan pandemihajpade villapriserna fortsatte uppåt i rask takt i april, särskilt i Storstockholm, visar ett prisindex från bolånebanken SBAB och bostadssajten Booli.
På bostadsrättssidan rör sig priserna betydligt mindre.
PREMIUM

Pandemin har på ett år lyft priserna på villor med omkring 25 procent runt om i landet, visar SBAB:s och Boolis prisindex.

– Det är klart att det är anmärkningsvärt och det är helt klart en pandemieffekt. Det har varit otroligt stor efterfrågan på villor och större bostadsyta samtidigt som det har varit ett historiskt lågt utbud. Då är det klart att det blir en stor prisuppgång, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Pengar i kommunkassan men tuff arbetsmarknad

Anders Knape, ordförande i SKR. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Kommunernas och regionernas ekonomi är stark. Desto värre är då läget på arbetsmarknaden. En återhämtning väntas först 2024, enligt SKR:s nya ekonomirapport.

En rad olika statliga bidrag gjorde att Sveriges regioner och kommuner kunde gå med rejält ekonomiskt överskott under coronaåret 2020.

Även för 2021 är nu prognosen positiv för kommunerna medan regionernas resultat spås försvagas betänkligt. Detta som en konsekvens av ökad pensionsskuld, konstaterar organisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

– Vi har inte varit speciellt ekonomiskt drabbade av ekonomin och haft ett ganska gott resultat, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, och fortsätter:

– Men man måste fortsätta tänka framåt för att kunna fortsätta leverera välfärd. Vi behöver långsiktiga beslut från staten och framöver behöver vi ha en förändrad och förbättrad styrning från staten.

Ekonomisk återhämtning

Precis som så många andra spår SKR att i takt med ökad vaccinering och öppning av samhället igen så återhämtar sig också svensk ekonomi under 2021–22.

Men på arbetsmarknaden finns utmaningar, varnar man. Under året kommer arbetslösheten att ligga på 8,8 procent medan den under 2022 sjunker ned till 8,2 procent för att 2024 ha backat till 7,5 procent.

Prognosen är till exempel betydligt mörkare än storbanken Nordea som i dag kom med sin konjunkturprognos. Där gör man bedömningen att arbetslösheten ska sjunka tillbaka till sju procent 2022.

TT: Vilka skäl gör att ni har så mycket mer pessimistisk syn på arbetsmarknaden?

— Det handlar om att när korttidspermitteringsreglerna försvinner, de har ju nu förlängts till september, då kommer arbetsgivarna stå med ett antal anställda som inte funnits i arbete, säger Annika Wallenskog.

– Att man dessutom ska anställa en massa andra personer ser vi som att det kommer ta ett tag innan det behovet finns.

Omfattande effekter

Effekterna kan nu bli omfattande varnar SKR med ett utanförskap på arbetsmarknaden. Ordförande Anders Knape påpekar att det finns det en viss tveksamhet inom vissa branscher att återanställa på grund av det osäkra läget.

– Det finns en överhängande risk att långtidsarbetslösheten biter sig fast. Sedan får vi hoppas att de enorma behov av arbetskraft som kan komma att finnas i norra Sverige kommer att kunna tillgodoses och människor är beredda att söka sig till nya branscher, säger han.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Börsen faller brett

Stockholmsbörsen backar. Arkivbild.
Foto: Erik Simander / TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen följer nedgången i Asien, som enligt bedömare i sin tur beror på teknikaktier gick dåligt i USA på måndagen. I Tokyo backade Nikkei 225 med över 3 procent.

Så stort är dock inte fallet i Stockholm hittills. Vid lunchtid har index backat 2,3 procent.

Precis alla de större bolagen visar röda siffror, men för vissa är tappet större än för andra.

Evolution Gaming rasar 10,5 procent, där grundarna sålde aktier för 6,2 miljarder kronor på måndagen.

SSAB, som Industrivärden nu bestämt sig för att lämna, backar 5,4 procent.

Även i Europa bär det av nedåt under tisdagen. Frankfurt backar nära 2,1 procent, Paris 2 procent och London nära 2,2 procent.

Ekonomi

Suezkanalen kan bli bredare – och djupare

Nu kan Suezkanalen komma att breddas. Arkivbild.
Foto: Mohamed Elshahed/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nu planerar styrelsen för Suezkanalen att bygga ut den smala delen, där det jättestora containerfartyget fastnade på snedden i mars. Olyckan gjorde att hela världshandeln rubbades – så mycket av transporterna går genom Suezkanalen, och stoppet får konsekvenser långt efter det att fartygets togs loss.

Nu finns planer på att både bredda och göra kanalen djupare. Suezkanalens styrelseordförande Osama Rabie har presenterat planerna för Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

Ekonomi

Svängigare börs i sikte

Efter en lång tid med börsuppgångar räknar flera aktiestrateger med mer svängningar framöver. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Världens börser faller tillbaka. Inflationen spökar och ger ny fart åt oron för en ekonomisk överhettning.
Räkna med en mer svängig börs framöver, varnar aktiestrateger.

Wall Street inledde börsveckan med nedgångar med teknikaktier som största sänken. Marknaderna i Asien och Europa, inklusive Stockholm, har följt efter med tydliga nedgångar. Oron för en stigande inflation och vilka effekter det får är den främsta anledningen, enligt experterna.

– Det har smugit sig in en oro för stigande inflation och på vilken nivå Fed (amerikanska centralbanken) kommer att dra i bromsen. Det är mycket det som spökar, säger Maria Landeborn, strateg på Danske Bank.

Inflationsoro som katalysator

I USA räknar bedömare med att inflationen under april stigit med en bit över 3 procent. Facit kommer på onsdagen.

– Det är en förhållandevis hög nivå och inflationsförväntningarna har stigit, säger Landeborn.

Den stigande inflationen för med sig en oro för överhettning, att räntorna ska stiga och att de stora ekonomiska stimulanserna som pumpats ut under pandemin ska börja stramas åt.

I Kina, som kommit längst i återhämtningen efter den ekonomiska krisen till följd av pandemin, är överhettningstendenserna tydligast. Där har tillväxttakten redan passerat en toppnivå. USA ser ut att vara näst på tur.

Oron tar sig främst uttryck i att det på New York-börsen främst är teknikaktier och aktier i tillväxtbolag som tagit mest stryk. Men i Asien syns även stora nedgångar i råvarubolag och cykliska bolag, som annars varit vinnare i den pågående återhämtningen.

Även om den amerikanska centralbanken sänt ut signaler om att den stigande inflationen är övergående, hjälper det inte för att lugna aktiemarknaden.

Börsen "rekylmogen"

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, tycker att man främst ska se nedgången nu som en normal utveckling efter en lång tid när börsen i princip bara har fortsatt att klättra uppåt.

– Börsen var rekylmogen och så kom inflationsoron som en katalysator, säger han.

En så lång tid med en sådan stark börsutveckling som under det senaste året är inte normalt och Lundevall tror att det blir mer svängningar framöver.

– Tillväxttakten toppar just nu och efter en sådan period brukar det bli lite sämre börstider.

– I förhållande till vad vi har haft under de senaste månaderna är det absolut rimligt att tro att det blir mer skakigt framöver, säger han.

Maria Landeborn är inne på samma linje.

– Den enorma börsuppgången vi har bakom oss ska man vara tacksam över men inte vänta sig att den fortsätter. De stora börsuppgångarna ligger bakom oss, säger hon.

Inflationsoron har kommit i vågor och det kommer att ta lite tid att se vad som händer med inflationsutvecklingen och den ekonomiska tillväxten, bedömer Lundevall.

– Men jag tror inte på någon domedagskrasch utan på mer normala svängningar.

Helena Wande/TT

FAKTA

Utvecklingen på Stockholmsbörsen

Under de senaste tolv månaderna har Stockholmsbörsen stigit drygt 48 procent.

Hittills i år är uppgången nära 16 procent med en nedgång hittills i maj på drygt en procent.

Ekonomi

Storbanken varnar för överhettning

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, presenterar ny konjunkturprognos. Arkivbild
Foto: Joakim Goksör/TT
Ekonomi
Ekonomi Svensk ekonomi är inne i en ny fas och riskerar att gå in i en överhettning, varnar storbanken Nordeas ekonomer.
Det är dags att strama åt både penning- och finanspolitiken, är en slutsats i en färsk konjunkturrapport.

– Ekonomier lägger nu den ekonomiska krisen bakom sig och vi är nu inne i en ny era där man snarare ska minska stimulanser och ta tillbaka de stöd som inte behövs, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth på en webbsänd presskonferens.

– Risken för överhettning är större i dag än vad den är att vi får ekonomiska bakslag av pandemin, tillägger hon.

Enligt Winsth ökar risken för överhettning bland annat av att politiska beslutsfattare inför valet 2022 kommer att ha svårt att föra en tillräckligt stram politik – och därmed avstår från att avveckla stödprogram som inte längre är motiverade.

Höjer prognosen

Nordea höjer prognosen för svensk tillväxt till 4,5 procent i år, kalenderkorrigerat. I januari låg prognosen på 4 procent.

För 2022 räknar Nordeaekonomerna samtidigt med en fortsatt återhämtning på 3 procent.

Arbetslösheten väntas backa till 8,0 procent i år och 7 procent 2022.

– Vi ser en snabb nedgång av de som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen, säger Nordeaekonomen Susanne Spector.

Det gäller i första hand de korttidsarbetslösa som nu får jobb igen och det ser ut att det är få som blir långtidsarbetslösa i pandemin, enligt Spector.

– Den stora majoriteten av de som förlorade jobbet under pandemins inledning har fått jobb, säger hon.

Hon tillägger att styrkan i svensk arbetsmarknad har överraskat positivt sedan i höstas.

– Antalet sysselsatta är tillbaka på förkrisnivå de närmaste månaderna, säger Spector.

Elda på

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson beskriver samtidigt svensk ekonomi som urstark.

– Det finns en tillväxtkraft även i den inhemska ekonomin, säger han sedan han konstaterat att exportindustrin redan har gått starkt en tid.

Börslyft och en het bostadsmarknad antas dessutom elda på hushållens konsumtion när restriktioner hävs.

– Vad gäller bostadspriserna tror vi att de planar ut, ökar i långsammare takt, under resten av 2021. Återinförandet av amorteringskravet kan också ha en lite dämpande effekt, säger Isaksson.

Men trots att det planar ut nu räknar Isaksson med att bostadspriserna lyfter med 14 procent under helåret 2021.

Brist på insatsvaror och högre råvarupriser hämmar samtidigt tillväxten, bland annat inom transportindustrin, vilket försvårar prognosarbetet, enligt Isaksson.

Den starkare kronan under det gångna året håller nere inflationstrycket. Det gör även de måttliga löneökningar som ligger i kalkylerna.

Tjänstesektorn tillbaks

Annika Winsth räknar med att det redan i sommar blir förhållandevis normala beteenden i ekonomin, mot bakgrund av vaccinationsprogram och hur det har sett ut i andra länder som kommit längre.

– Även tjänstesektorn är tillbaks med väldigt starka och fina tal, säger hon med hänvisning till inköpschefsindex.

Tillväxten globalt väntas lyfta till 5,8 procent och Annika Winsth pekar bland annat på att Kina redan har börjat strama åt krediterna och tillägger att hon räknar med att USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) redan i höst kommer att börja dra ned på sina stödköp och att det blir räntehöjningar i USA nästa år.

Hon räknar med att ECB och Riksbanken följer efter.

– Vi har enorma stimulanser som är där ute och det är de som riskerar att skapa överhettning, säger Winsth.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Nyckeltal för svensk ekonomi

Nordeas ekonomer höjer prognosen för årets svenska BNP-tillväxt (kalenderkorrigerad) till 4,5 procent, från tidigare 4,0 procent. För 2022 räknar de med en tillväxt på 3 procent.

Arbetslösheten beräknas sjunka till i snitt 8 procent i år och fortsätta ned till 7 procent 2022.

Inflationen, enligt måttet KPIF, beräknas öka till 1,6 procent i år och backa till 1,2 procent 2022.

Budgetunderskottet beräknas sjunka till 2,4 procent i år och 0,4 procnet 2022, medan den offentliga bruttoskulden beräknas backa till 38,3 procent i år och 35,6 procent 2022.

Kronan antas försvagas något mot euron i år, till 10:30 kronor per euro i december, men sedan stärkas till 9:70 kronor per euro i december 2022.

Källa: Nordea Economic Outlook 2/2021

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Ekonomi

Amazons handel i Sverige ökar sakta

Amazon ökar sakta i Sverige. Arkivbild.
Foto: John Locher
Ekonomi
Ekonomi Amazons handel i Sverige ökar sakta men säkert.

Över 12 procent av svenskarna har handlat på Amazon sedan lanseringen i oktober i fjol, visar en ny forskningsrapport från Ekonomihögskolan och undersökningsföretaget Norstat.

Enligt undersökningen är det framför allt elektronik som driver handeln.

Då Amazon trädde in på den svenska marknaden undrade många vad som skulle ske. Forskarna följer nu utvecklingen.

Nu har alltså mer än 12 procent av svenska folket mellan 16 och 74 år och 16 procent av de som är under 40 år eller handlar online minst en gång per månad provat att handla på Amazon.se.

Om det fortsätter så, så kommer 50 procent av svenskarna och 70 procent av de som brukar handla online att ha testat Amazon.se om två år, enligt forskarna Johan Anselmsson och Burak Tunca. De har följt 6 000 svenskar under mer än fem månader, och gjort 1 000 intervjuer per månad.

"Vi vill lära oss mer om effekterna av Amazons inträde på den svenska marknaden och konsumenters beteende. Målet är att ge vägledning i strategiska beslut till handlare och tillverkare som verkar, eller vill verka, på den nordiska marknaden", skriver Johan Anselmsson, professor i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Ekonomi

Företagsstöd förlängs – kostnad 2,5 miljarder

Finansminister Magdalena Andersson (S) flankeras av Mats Persson (L) (till vänster) och Emil Källström (C). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Även statsstöden som ska täcka upp för företags stora intäktstapp förlängs ytterligare en gång, till och med september.
– Jag hoppas innerligt att det är sista gången, säger Centerns Emil Källström.

I går meddelade regeringen att permitteringsstödet förlängs med ytterligare tre månader, juli, augusti och september.

Nu kommer beskedet från regeringens samarbetspartier Centern och Liberalerna om att de så kallade omställningsstöden och omsättningsstöden förlängs lika länge, eftersom de ekonomiska effekterna av coronapandemin bedöms ligga kvar en tid till.

– Det är en rak förlängning av de nuvarande stöden, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Fortsatt tufft

Mycket av svensk ekonomi går starkt igen, men det finns fortfarande branscher som går kräftgång, som turist- och nöjesföretag, krogar, taxi och annan transport, kopplat till vissa restriktioner, till exempel förbudet mot allmänna sammankomster med fler än åtta personer.

Förlängningen av dessa stöd bedöms kosta staten runt 2,5 miljarder kronor, enligt Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson.

Stöden till företagen har fått kritik för att det dröjt så länge innan de betalas ut. Det förlängda permitteringsstödet går inte att söka förrän i november, alltså nästan ett halvår efter aktuell stödmånad, var beskedet i går – något som hänger ihop med att Tillväxtverket måste bygga om it-systemen.

Omställningsstöden hanteras av Skatteverket. Emil Källström kan inte säga exakt när de förlängda stöden blir sökbara för företagen. Inte Mats Persson heller. Förra gången, i vintras, drog EU:s godkännande av statsstöden ut på tiden. Men eftersom det nu bara handlar om en förlängning borde EU-maskineriet kunna gå fortare.

Tappat minst 30 procent

– Det är den bedömningen vi gör, säger Mats Persson.

Principen för omställningsstödet och omsättningsstödet, det senare till mindre enskilda firmor, är att bolaget ska ha tappat visst mycket av sina intäkter till följd av pandemin, minst 30 procent under en månad jämfört med samma period 2019.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Rejäl återhämtning i industrin

Industrin på högvarv igen. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Sverige klarade pandemin relativt starkt, i alla fall jämfört med många andra länder. En viktig orsak var att Sverige inte stängde ner samhället lika hårt som på andra ställen, enligt Teknikföretagens konjunkturprognos.

"Svensk ekonomi gynnades också av en relativt väl positionerad tillverkningsindustri, som i sin tur gav draghjälp till den stora industrinära tjänstesektorn", skriver industriorganisationen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL