Sport

Skånska tjejer USA-mästare - igen

Matilda Ovenberger och Josefine Troneby är amerikanska universitetsmästare i fotboll för andra året i rad. Båda kom med i All Star Team och Ovenberger utsågs dessutom till turneringens MVP.
Sport
fotboll De skånska fotbollstjejerna Matilda Ovenberger och Josefine Troneby har för andra året i rad blivit amerikanska universitetsmästare. Natten till tisdag vann de finalen i NAIA National Championship.

De skånska tjejerna representerar Keiser University i West Palm Beach, Florida, och har gjort det under flera år. Matilda Ovenberger, från Södra Sandby, är forward och Josefine Troneby, från Löddeköpinge, mittback och lagkapten.

2018 föll de i finalen mot William Carey för att året efter slå till och vinna hela mästerskapet efter seger mot Marian University.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Beskedet: Zlatan missar två matcher

Zlatan Ibrahimovic i Milandress. Arkivbild.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport Milans tränare Stefano Pioli bekräftar att Zlatan Ibrahimovics knäskada gör att den svenske anfallsstjärnan inte kan spela de två kommande matcherna i Serie A.

I morgon möter Milan Torino och på söndag Cagliari.

Vid dagens presskonferens sade Pioli att han hoppas att Ibrahimovic ska kunna vara tillbaka till säsongens sista match mot Atalanta den 23 maj.

Det var i söndagens match mot Juventus (3–0) som Ibrahimovic vred till sitt vänstra knä och tvingades utgå i den 66:e minuten.

– Det var det enda tråkiga som hände i matchen i söndags, säger Pioli enligt Milans webbplats.

Ibrahimovic ska magnetkameraundersökas under dagen. Om inte den undersökningen visar på något större problem ska Ibrahimovic hinna bli spelklar till EM, där Sverige inleder mot Spanien den 14 juni.

På tisdag tar förbundskapten Janne Andersson ut EM-truppen.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Fotbollförbundet träffade Löfven: Fick gehör

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och statsminister Stefan Löfven under fotbolls-VM 2019. Nu har de mötts igen för att diskutera fotboll.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har träffat statsministern Stefan Löfven (S) och diskuterat frågor som mästerskap, superligan och publik på matcherna.
"Det var ett bra och konstruktivt samtal", säger Nilsson.

Enligt förbundets webbplats diskuterades de kommande mästerskapen för damer och herrar, VM i Qatar, planerna på en superliga och framför allt hur fotbollen ska kunna starta på alla nivåer på ett coronasäkert sätt samt publikfrågan.

"Det var ett bra och konstruktivt samtal. Vi inom fotbollen har tagit och fortsätter ta ett stort ansvar för att genomföra vår verksamhet på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Att få igång fotbollen och idrotten på alla nivåer igen är inte bara viktigt ur ett folkhälsoperspektiv utan också för att vi måste värna om den folkrörelse som idrotten är. Där upplever jag att jag fick bra gehör hos statsministern", säger Nilsson.

"Jag lyfte såklart frågan om att få tillbaka publiken på våra läktare. Vikten av att arenans beskaffenhet får avgöra publiknivån är synnerligen viktigt. Men jag efterfrågade också en tydlighet kring restriktionerna".

Nilsson anser att när det gäller det yrkesmässigt utövande av idrott blir herrarnas idrottande till norm. Fotbollsbasen anser att det vore bättre om respektive specialidrottsförbund fick kategorisera sin elitidrott.

"Det skulle bli ett mer jämställt sätt att värdera vilken idrott som kan pågå under rådande pandemi. Vi kommer nu att ta initiativ till ett fördjupat samtal med idrottsministern kring våra angelägna frågor", säger Nilsson.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

SHL-klubben jobbar mot mäns våld mot kvinnor

SHL-klubben som har två spelare anhållna för misstänkta våldtäkter ska jobba med frågan om mäns våld mot kvinnor. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Sport
Sport Två SHL-spelare från samma klubb är anhållna, misstänkta för våldtäkter.
Nu ska SHL-klubben se över sin värdegrund och göra mer i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.

"Skulden ska ligga där den hör hemma – hos gärningsmännen, om de befinns skyldiga. Men, vi kan aldrig ducka för att vi som arbetsgivare självklart har ett stort ansvar i frågan", skriver klubben i ett uttalande.

Klubben har varit i kontakt med RF Sisu, Svenska ishockeyförbundet, en mansjour och en kvinnojour.

"Organisationer som framöver på olika sätt, förhoppningsvis, kommer kunna hjälpa oss att ta vårt ansvar för att skapa en tryggare framtid – och nutid – för våra medmänniskor", skriver klubben.

"Arbetet med vår värdegrund, sunda värderingar och ett samhälle för alla är en kamp som inte kan pausas. En kamp som pågår hela tiden och som vi tar på största allvar."

Det finns inga uppgifter på att de misstänkta våldtäkterna hänger ihop. Klubben har tagit spelarna ur tjänst under utredningstiden.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Nya Serie A-klubben måste säljas

Claudio Lotito, i mitten, måste sälja en av sina klubbar Salternitana eller Lazio för att Salernitana ska få gå upp i Serie A i Italien. Arkivbild.
Foto: Roberto Monaldo/AP/TT
Sport
Sport

Salernitana har gått upp i den högsta fotbollsligan i Italien, Serie A. Men avancemanget innebär samtidigt att klubben måste säljas.

Ägaren Claudio Lotito är redan ägare av en Serie A-klubb, Lazio, och enligt Internationella fotbollförbundets (Fifa) regler får man bara äga en professionell klubb.

– Ordförande Lotito har getts undantag i många år och alla vet vad som skulle hända. Reglerna är tydliga, hans ägarskap kan inte fortsätta och om det gör det hindrar det Salernitana från att spela i Serie A nästa säsong, säger Gabriele Gravina, ordförande i Italiens fotbollförbund.

Lotito har 30 dagar på sig att sälja Salernitana, eller Lazio, om uppflyttningen till Serie A ska vara giltig.

Sport

Seriestarten skjuts fram igen

Hässleholms IF har preliminärt sin seriestart fredagen den 4 juni, medan IFK Hässleholm börjar dagen därpå.
Foto: Stefan Sandström
Sport
FOTBOLL Fotbollsstarten i divison 2 och 3 skjuts upp ytterligare. Tidigast i början av juni kan serierna dra igång.

Informationen gick ut till de berörda klubbarna under tisdagsförmiddagen.

”Den 10 maj har nu passerat och inga lättnader har meddelats som möjliggör seriestart den 22- 23 maj innebärandes att seriestarten nu skjuts upp till den 5-6 juni”, skriver tävlingsavdelningen på Svenska Fotbollförbundet i sitt utskick.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Sport

Stjärnan om OS: "Vad händer om 100 smittas?"

Japanska tennisstjärnan Kei Nishikori under Roms turnering.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Sport
Sport Den japanske tennisstjärnan Kei Nishikori är orolig över smittsäkerheten i OS i Tokyo.
– Vad händer om 100 smittas i OS-byn? Eller tusentals? säger han.

Häromdagen var det Japans toppspelare på damsidan, Naomi Osaka, som uttryckte tvivel över sommarens OS i Tokyo. Nu spär Nishikori på oron över smittsäkerheten.

– Det är ju inte 100 personer som här i Rom utan 10 000 i OS-byn. Det blir inte lätt, för även om det går att göra en bra bubbla så finns det risker. Vad händer om det blir 100 smittfall i OS-byn? Eller tusentals? säger han inför veckans turnering i Rom, enligt Reuters.

Dick Pound, medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK) säger till tv-bolaget CBC att allt är på plats när det gäller coronatestning i OS-bubblan.

– Det är just nu tillfredsställande. Riskerna är okej, de aktiva kan känna sig säkra att åka dit, säger Pound.

Faktabaserad opinion?

I Japan har det utfärdats nödläge i bland annat Tokyo på grund av ökad smittspridning, och med tanke på att vaccinationerna ännu inte kommit igång på allvar är en majoritet (59 procent) av japanerna emot att OS genomförs i sommar.

– Det finns en opinion, och den är stark, men det är inte säkert att den är faktabaserad. Så jag sätter min tillit till myndigheterna som följer det här och planerar för det som är nödvändigt att göra för säkerheten inför tillströmningen av OS-aktiva och ledare, i stället för en generell oro för smittspridning, säger Pound.

Experten orolig

Men även medicinska experter känner oro inför OS.

– Vi har fortfarande inte fått någon bra definition på säkerheten i OS från Japans regering eller IOK, säger Kentaro Iwata, professor med specialisering på infektionssjukdomar vid Kobes universitet, till Reuters.

– Jag vet inte hur man ska skydda från att utländska besökare och aktiva för med sig nya coronavarianter från hela världen. Det är en extremt svår uppgift att göra det och kunna sätta igång OS i juli, säger han.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Klart: Här är TV4:s trupp till fotbolls-EM

Lotta Schelin. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Med en månad kvar till premiären i fotbolls-EM presenterar TV4 och C More sin trupp till mästerskapet.
För förra landslagsstjärnan Lotta Schelin blir det första herrmästerskapet som expert.
PREMIUM

"Efter herrarnas succé 2018 och damernas succé 2019 känns det fantastiskt att det äntligen är dags för ett nytt fotbollsmästerskap. Som vi har väntat och längtat efter det här EM-slutspelet", säger Schelin i ett pressmeddelande.

Hon är tillsammans med Hanna Marklund, Kim Källström och Hans Backe experter i TV4:s och C Mores sändningar. Lasse Granqvist och Gusten Dahlin programleder studiosändningarna och Granqvist är även kommentator tillsammans med Åke Unger, Jesper Hussfelt och Adam Pinthorp. Frida Nordstrand och Olof Lundh är reportrar som bevakar det svenska landslaget under hela turneringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Klingberg tackar nej till VM

Dallasbacken John Klingberg tackar nej till VM. Arkivbild.
Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Sport
Sport Erik Karlsson har redan tackat nej. Nu meddelar en annan svensk backstjärna i NHL att det inte blir något VM-spel.
– Det blir inget VM för mig i år. Både kroppen och familjesituationen säger nej, säger John Klingberg till Expressen.
PREMIUM

Att Dallas missar slutspelet var klart redan före nattens sista ligaomgång, som Dallas vann med 5–4 över Chicago.

– Det känns ganska tomt just nu. Det har varit en konstig säsong, där vi drabbades av covid-19 och fick flera matcher inställda i olika omgångar. Sedan har vi spelat varannan dag och det tar på kroppen, säger John Klingberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL