Utrikes

Minister avgår efter katastrofbrand på sjukhus

Intensivvårdsavdelningen på Ibn al-Khatib-sjukhuset efter branden. Arkivbild.
Foto: Khalid Mohammed/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Iraks hälsominister Hassan al-Tamimi avgår till följd av den katastrofala branden på ett sjukhus i Bagdad för tio dagar sedan, meddelar regeringen.

Minst 82 personer omkom i branden, 110 skadades. Ursinniga och sörjande irakier har krävt al-Tamimis avgång sedan dess.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Vädjan om gripna myanmarier: Deras liv i fara

En av DVB:s bilder, tagen i Rangoon, från protester efter militärkuppen i februari.
Foto: DVB/AP/TT
Utrikes
Utrikes Burmas demokratiska röst (DVB) vädjar till thailändska myndigheter att inte skicka hem tre journalister från bolaget och två aktivister som gripits i Chiang Mai.

Enligt det myanmariska mediehuset fastnade de fem i en rutinkontroll i den nordthailändska staden i söndags. De har flytt från hemlandet efter militärkuppen i februari. "Deras liv är i allvarlig fara om de åker tillbaka", skriver DVB-chefen Aye Chan Naing.

Enligt thailändska myndigheter ska kvintetten till att börja med sitta i karantän i 14 dygn.

DVB har i många år haft sitt högkvarter i Norge, men fått gott rykte om att via medarbetare i Myanmar (Burma) kunna rapportera ocensurerat från hemlandet.

I Myanmar har DVB på senare år haft licens som massmedieorganisation. Men den nya militärjuntan drog i mars in tillstånden för DVB och fyra bolag till, 7-Day, Mizzima, Myanmar Now och Khit Thit Media.

Utrikes

Kina oroas över långsam befolkningstillväxt

Resultatet av Kinas folkräkning har presenterats.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Kinas befolkning har växt med mer än fem procent under den senaste tioårsperioden. Det är den långsammaste folkökningstakten i landet sedan 1960-talet.

Kina har 1,41 miljarder invånare, enligt den folkräkning som nu offentliggörs.

2016 ändrades reglerna för familjeplanering och det blev tillåtet för familjer att ha två barn. Reglerna ändrades eftersom man ville väga upp för den snabbt åldrande befolkningen. Men de lättade restriktionerna har inte gett den babyboom som de styrande hade hoppats på.

– Justeringen av Kinas fertilitetspolitik har uppnått positiva resultat, säger Ning Jizhe, vid landets statistikmyndighet.

Men han tillägger att "befolkningens åldrande fortsatt sätter press på den långsiktiga befolkningsutvecklingen under den kommande perioden".

Fler 60-åringar

Åldersgruppen 15–59 år minskade med nästan sju procentenheter jämfört med föregående tioårsperiod, medan gruppen över 60 år ökade med mer än fem procentenheter.

Sedan 2017 har landets födelsetal stadigt minskat, trots att man lättat på den gamla ettbarnsregeln. Det tros bland annat bero på att färre gifter sig, att familjer i storstäder har svårt med de extra kostnader som barn innebär och att allt fler kvinnor väntar med, eller helt avstår från, att skaffa barn.

2019 rapporteras vara året med lägst nativitet sedan 1949 – 10,48 nyfödda per 1 000 personer. Enligt preliminära siffror kan dock födelsetalen för 2020 vara ännu lägre.

En familj i Kina består nu i genomsnitt av 2,62 personer. För tio år sedan var den siffran 3,10.

– Familjehushållen fortsatte att minska på grund av ökad befolkningsrörlighet, och det faktum att unga människor efter att de gift sig bor åtskilda från sina föräldrar med förbättrade boendeförhållanden, säger Ning.

Fler i städerna

Ett annat tecken på förändring i det kinesiska samhället är att antalet människor som bor i städer ökade till 236,4 miljoner – nästan 15 procent mer än i föregående folkräkning.

Den innebär att mer än 63 procent av landets invånare bor i stadsområden.

Men nästan 500 miljoner människor utgör det som Peking kallar den "flytande befolkningen", det vill säga arbetare som bor på andra platser än sina officiella folkbokföringsorter.

Kina räknar sina invånare vart tionde år och resultatet spelar en viktig roll för politisk planering.

Själva räkningen genomfördes i december 2020 med hjälp av över sju miljoner volontärer, men denna gång samlades för första gången det mesta av informationen in på nätet.

Utrikes

Efter raketer mot Israel – flygräder mot Gaza

Oroligheterna i Jerusalem fortsatte långt in på måndagskvällen.
Foto: Mahmud Illean/AP/TT
Utrikes
Utrikes Israel har slagit till mot 130 "militära mål" i Gaza, och säger sig ha dödat 15 personer som kopplas till Hamas och Islamiska jihad. Attackerna är ett svar på raketbeskjutning från Gaza mot Israel.
I Jerusalem fortsätter oroligheterna, som fördöms av både EU och USA.

– Vi har slagit till mot 130 militära mål som huvudsakligen tillhör Hamas, säger den israeliske armétalespersonen Jonathan Conricus, syftande på den palestinska islamistgruppen som kontrollerar den blockerade Gazaremsan.

Enligt Israel har 15 personer dödats i flygräderna. Från palestinskt håll kommer uppskattningar om 22 personer, däribland nio barn. Conricus anklagar Hamas, som är terrorstämplat av bland andra EU, för att sprida en bild av att Israel bombar civila, något han avfärdar som osant.

Sammandrabbning vid al-Aqsa

Våldet mellan israeler och palestinier har eskalerat kraftigt de senaste dagarna, efter sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinier vid al-Aqsamoskén i Jerusalem – muslimernas tredje heligaste plats efter Mecka och Medina.

Under måndagen kastade demonstranter sten, medan israelisk polis avfyrade gummiklädda kulor och chockgranater. Bilar brann och rök spreds över al-Haram al-Sharif/Tempelberget. Polis evakuerade området kring Västra muren på grund av oroligheterna.

Raketer har även skjutits från Gazaremsan mot Israel, enligt israeliska armén fler än 200 stycken. Över 90 procent av dem ska ha skjutits ned av robotförsvarssystemet "Iron Dome".

EU: Helt oacceptabelt

"Den kraftiga stegringen av våld på den ockuperade Västbanken, inklusive i östra Jerusalem, såväl som i och runt Gaza, måste upphöra omedelbart. Att skjuta raketer från Gaza mot civila i Israel är helt oacceptabelt och leder till en eskalerande händelseutveckling."

"Alla ledare har ett ansvar att agera mot extremister. Status quo för de heliga platserna måste respekteras till fullo. Vi upprepar vår uppmaning till alla sidor att göra insatser för nedtrappning. Ytterligare civila offer måste förhindras som en prioritet", skriver EU.

Tidigare under måndagen sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att "alla sidor måste trappa ned, minska spänningarna och vidta praktiska åtgärder för att lugna ner situationen".

FN:s säkerhetsråd höll ett brådskande möte om oroligheterna i Jerusalem på måndagen.

Utrikes

Labour försöker bestiga berg i motvind

Keir Starmer lovar att göra vad det krävs för att vinna tillbaka väljarnas förtroende för Labour – men kommer han att lyckas? Arkivbild.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vi har ett berg att bestiga, konstaterade Keir Starmer när han tog över som ledare för krisande Labour. Det engelska valresultatet visar att uppförsbacken fortsatt är brant.
– Labour har ett strategiskt dilemma, säger statsvetaren Nicholas Aylott.
PREMIUM

När delar av Storbritannien gick till lokala och regionala val sågs det som det första riktiga testet för Keir Starmer. Han tog över som ordförande för Labour för ett år sedan – efter det att det socialdemokratiska partiet svängt rejält åt vänster under Jeremy Corbyn och 2019 gjorde sitt sämsta val sedan 1935.

Vid den tiden handlade det mesta om brexit. Premiärminister Boris Johnson och Konservativa partiet gick till parlamentsval med löfte om att driva igenom EU-utträdet medan Labour försökte kompromissa genom att vara både för och emot. När rösterna hade räknats stod det klart att de konservativa hade lyckats skapa stora sprickor i den "röda muren" av traditionella Labourfästen i norra England – där många av väljarna ville skiljas från EU och därför gick över till "Tories".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Misstänkt coviddöda spolades upp ur Ganges

Familjemedlemmar tar ett sista adjö inför en kremeringsceremoni vid floden Ganges i Allahabad i Uttar Pradesh. Arkivbild.
Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett stort antal döda kroppar har flutit iland från floden Ganges i norra Indien, det tros handla om människor som avlidit i covid-19.
PREMIUM

En lokal myndighetsföreträdare i staden Buxar, i delstaten Bihar nära gränsen till Uttar Pradesh i norra Indien, säger att omkring 40 lik har spolats upp.

– Vi har gett instruktioner till berörda ansvariga att ta hand om alla kroppar, och antingen begrava eller kremera dem, säger Ashok Kumar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Utrikes

Georgisk oppositionsledare fri mot borgen

Den georgiske oppositionsledaren Nika Melia släpptes fri under måndagen.
Foto: Shakh Aivazov/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den georgiske oppositionsledaren Nika Melia släpptes på måndagen ur fängelse efter det att borgen betalats av EU.
PREMIUM

Georgiens politiska kris har pågått sedan parlamentsvalet den 31 oktober i fjol, som oppositionen hävdar präglades av valfusk.

När Melia, anklagad för uppvigling, greps i februari utlöste det massprotester och förre premiärministern Giorgi Gakharia avgick i protest mot beslutet om gripandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA godkänner vaccin för barn

Nu kan amerikanska barn vaccineras mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s läkemedelsverk FDA nödgodkänner Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 för 12–15-åringar. Det är enligt FDA-chefen Janet Woodcock ett viktigt steg i kampen mot pandemin. Tidigare nödgodkännande gäller personer över 16 år.

Även EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) kan komma med ett liknande beslut inom kort.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Militär eskalering efter oro i Jerusalem

Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.
Foto: Mahmud Illian/AP/TT
Utrikes
Utrikes Krisen i Mellanöstern eskalerar.
En stoppad nationalistisk marsch och nyttjanderätt av den heliga staden är bränsle som tänder konflikten med utgångspunkt i Jerusalem.
Raketattacker från Gaza besvaras av israelisk militär. Rapporter kommer om dödsoffer.
PREMIUM

Oroligheterna utbröt i Jerusalem inför den nationalistiska marschen som skulle ha inletts på måndagseftermiddagen. Uppgifter om skadade varierar, men flera mediebolag rapporterar om över 330 skadade palestinier. Minst nio poliser skadades på måndagen.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummikulor och chockgranater; bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL