Kultur och nöje

Meghan skriver barnbok om Harry och Archie

Meghan Markle har skrivit en barnbok inspirerad av hennes make prins Harrys relation till sonen Archie.
Foto: Penguin Random House via AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Hertiginnan av Sussex, Meghan Markle, har skrivit en barnbok som kommer ut i början av juni. Boken är inspirerad av hennes make prins Harrys relation till parets son Archie.

"'The Bench' föddes ur en dikt som jag skrev till min make på fars dag, månaden efter att Archie föddes", skriver hertiginnan i ett uttalande via parets stiftelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Starka känslor väntas när La Scala öppnar

Publiken är hänvisad till balkongerna när La Scala i Milano öppnar igen efter sex månaders pandemistängning. Arkivbild.
Foto: Antonio Calanni
Kultur och nöje
Kultur och nöje La Scala i Milano slår upp dörrarna igen. Eter sex månader utan publik kan operan nu ge föreställningar för 500 personer åt gången.

"Patria opressa" från Giuseppe Verdis "Macbeth" blir öppningsstycke när La Scala öppnar igen 10 maj. Känslorna förväntas bli starka:

– Vi har spelat in många konserter som strömmats, men det har varit virtuellt, det här är annorlunda. Med publik blir det en intensiv och känslostark stund som vi delar, liksom en avslutande applåd som vi saknat, säger Stefano Cardo, klarinettist i operans orkester, till AFP.

Operan har varit stängd under sex månader på grund av pandemin som slagit hårt också mot La Scalas anställda. Operan har haft 144 fall av covid-19 varav 64 i kören. För att verksamheten nu ska bli så säker som möjligt har orkestern tagit över platserna på parkett. Den reducerade publiken – 500 i stället för 2 000 – är hänvisad till balkongerna.

Erika Josefsson/TT

Kultur och nöje

Filmfest i Berlin blir av – utomhus

Björnarna står uppradade inför prisutdelningen i Berlin i juni. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Smittläget i Berlin har förbättrats så mycket att andra delen av filmfestivalen i Berlin kan hållas i juni, hävdar arrangörerna. Det blir en utomhusfestival riktad till den filmintresserade allmänheten.

Filmfestivalen skulle ursprungligen ha hållits i februari, men då var coronasmittan så spridd att arrangörerna bestämde sig för att dela upp festivalen i två delar. Den för kritiker och inköpare hölls online i mars, medan allmänheten i juni får möjlighet att se filmerna utomhus.

Programmet består i huvudsak av filmer som också visades under branschdelen i mars, inklusive vinnarna av Guldbjörnen, respektive Silverbjörnen. Priserna delas ut vid en galatillställning den 13 juni.

Kultur och nöje

Nära två miljoner såg "Masked singer"

Masked singer lockade nära två miljoner tittare. Arkivbild.
Foto: TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje Masked singer fortsätter att ligga högst upp på tv-toppen – med nära två miljoner tittare. Kampen i Mästarnas mästare lockade också många.

1. Masked singer (TV4, fredag) 1 989 000

2. Mästarnas mästare (SVT1, söndag) 1 570 000

3. Let's dance (TV4, lördag) 1 273 000

4. Sjölyckan (TV4, lördag) 1 159 000

5. Vem bor här? (SVT1, måndag) 1 103 000

6. Trädgårdstider (SVT1, tisdag) 1 049 000

7. Muren (SVT1, lördag) 897 000

8. Uppdrag granskning (SVT1, onsdag) 762 000

9. Mission Impossible 4 (TV4, fredag) 749 000

10. Drömpyramiden, (TV4, lördag) 706 000

Mätperiod: 3/5–9/5. Inga nyhetsprogram, "Sportnytt" eller program under tio minuter tas med på listan.

Källa: MMS

Kultur och nöje

Sven-Harrys visar unga konsthantverkare

Sven-Harrys Konstmuseum lyfter fram unga konsthantverkare i en ny utställning. Pressbild.
Foto: Malin Pierre
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Sven-Harrys Konstmuseum i Stockholm uppmärksammar för andra året i rad unga konsthantverkare, i "Blixtvisit 2021". Under tre veckor, mellan den 19 maj och 11 juni, tar en pop-up utställning plats i museet, med konstverk av tio avgångsstudenter från kandidatprogrammet Keramik & glas på Konstfack.

Verken visar mångsidigheten i det samtida konsthantverket. Där finns också exempel på hur materialen bidrar till ett samtal om relationen mellan natur och människa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Italiensk rikskanal anklagas för rasism

Mediaset visade nyligen om ett program som först sänts på Rai i Italien, där man använde sig av så kallade blackfaces. Arkivbild.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den italienska rikskanalen Rai Uno uppmanas av aktivister att sluta sända stötande innehåll, skriver The Guardian. I ett brev skriver aktivistgruppen D.E.I Futuro Antirazzista att kanalen oupphörligen bryter mot sina egna etiska regler och visar rasistiska inslag. Bland annat har man använt n-ordet, och gjort narr av asiaters utseende med gester.

Rai bad nyligen om ursäkt för att ha använt sig av så kallade blackface i ett program, där vita imiterar svarta genom att sminka ansiktet. Men enligt Alessia Reyna från D.E.I Futuro Antirazzista ville man inte radera programmet, med hänvisning till att det "var satir".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Kultur och nöje

Rosamund Pike i satir om amerikanska drömmen

'Hon har många osympatiska drag, men hon är kul att se på', säger Rosamund Pike om sin rollfigur i den svarta komedin 'I care a lot'. Pressbild.
Foto: Seacia Pavao/Netflix/AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje När Golden Globe-belönade Rosamund Pike spelade in "I care a lot" visste hon inte att den skruvade storyn skulle bli högaktuell – under pandemin.
– Det som händer i filmen har verklighetsbakgrund, säger hon till TT.
PREMIUM

I filmen spelar Rosamund Pike Maria, en kvinna som satt i system att leta upp äldre, ensamma kvinnor och att genom manipulationer få dessa att bli diagnostiserade som dementa och inlåsta på en institution.

Därefter svindlar Maria och hennes partner sina offer på alla deras pengar och ser till att sälja deras hus och andra tillgångar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Startar klimatsamarbete i bokbranschen

Jesper Monthán, ordförande för Förläggareföreningen som har tagit initiativ till ett samarbete i bokbranschen för att minska klimatavtrycket. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Stora delar av den svenska bokbranschen har inlett ett samarbete för att kartlägga och minska branschens klimatavtryck, skriver Svensk Bokhandel.

Bakom initiativet står Förläggareföreningen och bland de organisationer som deltar märks Bokusgruppen, Adlibris, Storytel och Bokhandlareföreningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Vasamuseet öppnar igen

Museichefen Jenny Lind hälsar besökarna välkomna tillbaka till Vasamuseet den 19 maj. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Vasamuseet öppnar dörrarna för besökare igen, efter att ha varit stängt i 200 dagar. Den 19 maj får publiken återigen möjlighet att se regalskeppet Vasa.

"Vi har gott om plats på Vasamuseet och vi kommer att släppa in max 250 samtidiga besökare", säger Jenny Lind, chef för museet i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL