Inrikes

Studie: Plugg på distans ger ingen kunskap

Om man stänger skolan och undervisar eleverna på distans, bör man inte räkna med att de lär sig något. Arkivbild
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Att stänga skolor och bedriva distansundervisning är mindre lyckat för lärandet. Det visar sig att eleverna lär sig... ingenting.
Förlusterna är särskilt stora bland barn från hem med föräldrar utan gymnasieutbildning.
PREMIUM

I Sverige har grundskolan varit mer eller mindre öppen under hela pandemin. Huruvida skolan bör vara det även fortsättningsvis är dock fortfarande en het potatis, med tanke på den smittspridning som finns bland barn och ungdomar just nu.

Den som vill stänga skolan bör dock tänka sig noga för. Det menar sociologen Per Engzell som har undersökt vilken effekt en sådan nedstängning får på lärandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ökad smitta i skolan och på arbetsplatser

Allt fler barn och unga smittas på skolor och andra platser där unga samlas. Arkivbild.
Foto: Alexander Olivera/TT
Inrikes
Inrikes Fler smittas på skolor och arbetsplatser, enligt en enkät som Sveriges Radio Ekot skickat ut till landets 21 smittspårningsenheter.
PREMIUM

Av de totalt 21 enheter som tillfrågades uppger 15 att de ser en skillnad i hur smittan sprids i dag jämfört med de två tidigare vågorna av pandemin. Sju av dem ser en ökad smitta på skolor och andra platser där barn och unga träffas.

Enkäten visar också att smittan ökar i hemmet samt på arbetsplatser, något som man inte tror beror på att allt fler kommer till jobbet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ytterligare en gripen för Ronnebymord

Polis och kriminaltekniker på plats i centrala Ronneby efter det misstänkta mordet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare en person har gripits efter att en man hittats död i centrala Ronneby på lördagskvällen, rapporterar P4 Blekinge. Totalt har nu två personer anhållits på sannolika skäl misstänkta för mord, en kvinna i 40-årsåldern och en man i 35-årsåldern.

Mordet ägde rum utomhus intill en skola. Polisen larmades till brottsplatsen strax efter klockan halv åtta på lördagskvällen och hittade då den vuxne mannen avliden.

Den döde och en av de misstänkta har haft någon form av relation, enligt polisen.

– Det verkar finnas någon form av relation mellan parterna, sade polisens presstalesperson Evelina Olsson till TT under lördagen.

Inrikes

Efter värmen – varning för skyfall i syd

En kraftig regnskur i Malmö 2019.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Efter sol kommer regn. SMHI varnar för skyfall och översvämningar i stora delar av Skåne och Halland.

Dags att ställa bort grillen och ta fram paraplyet – i Sveriges sydligaste delar lyser solen med sin frånvaro under helgen. På kort tid väntas kraftiga regnskurar, berättar Sofia Söderberg, vakthavande meteorolog hos SMHI.

– Det är regnskurar med inslag av åska som främst i nordvästra Skåne och södra Halland kan ge stora regnmängder på kort tid, kanske bara några få timmar, säger hon.

Lokalt kan det komma upp till 30 millimeter regn eller mer, enligt Söderberg. Skyfallen riskerar att leda till översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag.

– Det finns även risk för översvämmade vägar, säger Sofia Söderberg.

Skyfallen beräknas hålla i sig under större delen av söndagseftermiddagen och kvällen.

I landet generellt får vi framöver räkna med en period med lite lägre temperaturer än veckans värmechock. Varmast blir det i de södra delarna av landet, som enligt SMHI ändå får nöja sig med 10–15 grader och varierat väder under de kommande dagarna.

Längre norrut har den senaste tidens värme och regn satt fart på vårfloden, rapporterar P4 Jämtland. Då april var relativt kall ligger det fortfarande mycket snö kvar i fjällen som nu väntas smälta under maj månad. Det är dock ingen fara för kritiska vattennivåer under de närmaste dagarna, enligt radiokanalen.

Inrikes

Varg misstänkt för fårattack

En varg misstänks ha attackerat och dödat åtta får i Uppsala län. Arkivbild.
Foto: Paul Kleiven/TT
Inrikes
Inrikes

En varg misstänks ligga bakom en attack mot en gård i Uppsala län under vilken åtta får dödades, skriver Upsala Nya Tidning.

När lantbrukaren Per Möller i Tärnsjö upptäckte djuren på lördagsmorgonen var tre av fåren redan döda, medan de andra hade så pass svåra skador att de var tvungna att avlivas.

Enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala som besökte platsen under lördagen, tyder allting på att det är en varg som varit i farten.

– Skadorna på fåren är vargtypiska och vi har hittat spår från något stort hunddjur. Sammantaget är vår slutsats att det rör sig om varg, säger han till tidningen.

Förmodligen rör det sig om en varg tillhörande Siggeforareviret. Vid den senaste inventeringen bestod detta revir av sex vargar, där fyra är fjolårsvalpar.

Enligt Sebastian Olofsson kan det vara så att attacken orsakades av ett av ungdjuren, som nu antagligen är på jakt efter ett eget revir.

Johan Nilsson/TT

Inrikes

Fler kvinnor söker hjälp för spelmissbruk

Allt fler kvinnor har sökt hjälp för spelberoende under pandemin. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Antalet personer som söker hjälp för ett ohanterligt spelmissbruk har ökat kontinuerligt under pandemin.
Allra störst är ökningen bland kvinnor.

I januari förra året tog 78 hjälpsökande kvinnor kontakt med företaget Spelfriheten, som arbetar med att hjälpa människor ur spelberoende. Därefter ökade antalet stadigt och i april i år låg motsvarande siffra på 302 kvinnor.

Daniel Harre, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund, bekräftar bilden att fler kvinnor söker hjälp nu än tidigare. Han tror dock inte att antalet spelare ökat nämnvärt under pandemin, men att de som har spelproblem sedan tidigare upplever att det blivit värre.

– Tristess, hemmajobb och ekonomisk otrygghet, alla vanliga triggers, har förstärkts under pandemin. Det kan också vara oro och ångest, nära och kära som fått covid eller är i riskgrupp, säger han.

Stigma och skam

Den höga siffran kan också förklaras med att fler vågar söka hjälp på digitala möten, något som Spelberoendes riksförbund började med under pandemin och också kommer att fortsätta med.

– Det ligger ju fortfarande mycket skam och stigma kring spelberoende, så steget blir inte lika stort när du tar kontakt via datorn. Du kan googla fram och hittar kanske till exempel ett online-möte. Tröskeln blir lägre och det tror jag gör det lättare för kvinnor, säger Daniel Harre.

Men trots att siffrorna redan nu visar på en ökning kan det dröja innan man får se det verkliga resultatet av spelandet under pandemin. Enligt Daniel Harre kan det ta från ett halvår upp till flera år innan man söker hjälp.

Fler åtgärder

Därför efterlyser han fler insatser för att stoppa det osunda spelandet. Enligt Harre löper beroende betydligt större risk att falla tillbaka om de inte jobbar med orsaken till att man börjat spela.

– Framför allt är det väldigt viktigt att regeringen täpper till möjligheten att spela på olicensierade bolag, och sedan är det viktigt med tydliga åtgärdsplaner där man jobbar med beteendet.

Hanna Schück/TT

FAKTA

Fakta: Om undersökningen

Siffrorna baseras på Spelfrihetens alla kontaktytor under 2020 och fram till april 2021. Det gäller telefonsamtal, men även kontakter via sociala medier.

Under hela 2020 sökte totalt nära 4 000 personer kontakt med företaget för sitt beroende. Hittills i år har nära 2 400 personer hört av sig. Andelen kvinnor har vuxit kraftigt.

Att andelen kvinnor som hör av sig under pandemin har ökat bekräftas av Spelberoendes riksförbund.

Stödlinjen däremot, som drivs på uppdrag av socialdepartementet, har bara sett marginella förändringar av könsfördelningen under 2020.

Källa: Spelfriheten, Stödlinjen, Spelberoendes riksförbund

FAKTA

Fakta: Spelberoende

Ett spelberoende börjar oftast som lättsam underhållning via telefonen och datorn.

Tidigare har män i åldrarna 18-40 setts som den största riskgruppen, men i takt med att spelformerna förändrats har allt fler kvinnor tillkommit.

Kvinnor spelar oftast på nätkasinon, till skillnad från män som oftare spelar på sport.

Åldrarna hos kvinnorna som söker hjälp är spridda, men de flesta är mellan 20 och 40 år. Det är inte ovanligt att spelandet inleds under en föräldraledighet.

Källa: Spelberoendes riksförbund

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

Hon spelade bort över en halv miljon

Eva Lundell sitter med skulder på flera hundra tusen efter sitt spelberoende.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Under tio år är Eva Lundell fast i ett spelberoende, något som hon lyckas dölja för sina allra närmsta. Medan hon lever familjeliv och jobbar som lärare skaffar hon sig skulder på 600 000 kronor.

När Eva Lundell är 38 år börjar hon spela på nätkasino. Varför hon börjar spela är svårt att säga, men i dag har hon sina teorier.

– Det var ganska mycket som hände i mitt liv då. Min pappa gick bort och jag hade levt i ett väldigt långt förhållande, det var lite samma sak hela tiden. Jag tror att spelandet blev en flykt.

Hon tycker själv att det låter banalt, men likt många andra var hon ute efter någon sorts kick och spänning i vardagen. Och så var det jakten på drömvinsten.

– Jag trodde att spel skulle göra mig lyckligare. Det är en helt absurd tanke – hittills har jag inte träffat någon som gått plus på sitt spelande.

Konfronterades

Men en dag sprack det. Eva blev konfronterad av sin sambo.

– Jag kraschade rejält när det uppdagades hur det låg till. Jag blev mer eller mindre utkastad från mitt hem och försökte ta mitt liv, allting kändes för övermäktigt. Tack och lov gjorde jag inte det, säger hon.

– Jag låg inlagd på psyket i tio dygn och fick otroligt bra hjälp. Min krasch var så stor och så hård och det tror jag har hjälpt mig i vägen till ett någorlunda friskt liv.

I dag är hon 48 år och spelfri, men lever med konsekvenserna av sitt tidigare beroende. Förutom den ekonomiska situationen med stora skulder, handlar det om att bygga upp förtroendet till nära och kära igen.

– Jag blir lidande av det här hela livet. Det är inte bara det att man har spelat i tio år – man har ju även ljugit i tio år, så människor du älskar inte litar på dig. Man blir så skicklig i sina lögner. När jag tittar tillbaka förstår jag inte hur jag orkade.

Oro för återfall

Nu får hon hjälp genom psykolog, beroendecentrum och företaget Spelfriheten, som arbetar med att hjälpa människor ur spelberoende. Men hon oroar sig för återfall.

– Jag är superrädd hela tiden och jag pratar mycket med min psykolog om det, så att jag ska lära mig att hantera dessa känslor när de kommer. Jag har inte haft något sug för spel sedan kraschen, men det kommer ju att komma, och då behöver jag vara tillräckligt stark.

Eva Lundell är långt ifrån ensam. Under pandemin har antalet kvinnor som sökt hjälp för ohälsosamt spelande ökat markant. Eva Lundell förstod själv att hon var spelberoende när lånen eskalerade, men hon tycker att det finns mycket okunskap kring spelmissbruk.

– Spelbolagen vet exakt vilka punkter de ska trycka på för att hålla en kvar. Den här sjukdomen kan drabba precis vem som helst, till och med en läkare eller psykolog som förstår precis vad det handlar om. Eller en lärare som jag, som har allt som man kan önska sig.

Hanna Schück/TT

Eva Lundell kraschade rejält när hon konfronterades av sin sambo.
Eva Lundell kraschade rejält när hon konfronterades av sin sambo.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Ring hit om du har problem

Personer som upplever problem eller oroar sig för sitt spelande kan ringa kostnadsfritt och anonymt till Stödlinjen på telefonnummer 020–819 100.

Linjen riktar sig både till dem som spelar och till anhöriga. De som arbetar på Stödlinjen har tystnadsplikt.

Stödlinjen drivs av Centrum för psykiatriforskning på uppdrag av socialdepartementet.

Man kan även vända sig till Spelberoendes riksförbund eller privata aktörer, såsom Spelfriheten.

Om man är orolig för att man spelar för mycket kan man också registrera sig på spelpaus.se, där man under en viss tid kan stänga av sig från alla spelbolag som har svensk licens. Sidan drivs av Spelinspektionen.

Källa: Stödlinjen

Inrikes

Man löpte amok med stulna bilar – en skadad

Polisen upprättade stora avspärrningar under mannens vansinnesfärd. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 35-årsåldern har gripits i en stulen bil efter att ha kört in i flera lokaler i ett köpcentrum i Farsta i södra Stockholm, skriver polisen på sin hemsida.

– Där har han kört in i entréer, totalt 14 lokaler är påverkade av hans framfart, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Aftonbladet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Explosionsrisk efter lastbilsolycka

Farligt gods har läckt ut efter en olycka i Gävleborgs län. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En lastbil med farligt gods har kört av vägen i Ljusdals kommun, rapporterar P4 Gävleborg. Elva räddningsenheter har kallats till platsen och jobbar med att kyla lastbilen och det material som läckt ut.

Runt fem kilometer av riksväg 83 har stängts av och allmänheten uppmanas att hålla sig på säkert avstånd på grund av brand- och explosionsrisk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL