Lagfarter SkD

Hus på 180 kvadratmeter i Ludvigsborg har fått nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Ulrik och Eva Katarina Larsson, båda 54 år, från Malmö har tagit över fastigheten på adressen Strandvägen 10 i Ludvigsborg från Per Jonas och Linda Marie Odén. Ägarbytet blev klart i april 2021 och köpesumman blev 5 850 000 kronor. Huset är byggt 2012 och har en boyta på 180 kvadratmeter.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Enebacksvägen 5. Priset blev där 1 995 000 kronor, för det 79 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sexåringar blir de nya förstaklassarna

Regeringens särskilda utredare Eva Durhan överlämnar utredning om en tioårig grundskola till utbildningsminister Anna Ekström vid en presskonferens i Rosenbad på måndagen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Hej då förskoleklassen, om ett antal år ska du och dina sexåringar bli en del av grundskolan.
2026 föreslås den första kullen sexåriga förstaklassare börja.

Det handlar, mycket kort, om att grundskolan ska bli tioårig. Utredaren Eva Durhan lämnade på måndagen ett förslag till utbildningsminister Anna Ekström (S) om hur detta ska förberedas och gå till.

Sexåringar har redan i dag skolplikt eftersom förskoleklassen är obligatorisk. Men förskoleklassen är sin egen skolform och inte en del av grundskolan. Det har visat sig ha sina brister, påpekade Anna Ekström på en pressträff.

– Det var tänkt att förskoleklassen skulle vara en brygga mellan förskolan och grundskolan, men inte minst Skolinspektionens granskningar visar att det finns risk för att det snarare blir upphackat. En annan nackdel är att barnen riskerar att få byta personal, först mellan förskola och förskoleklass och sedan mellan förskoleklass och dagens årskurs ett, säger hon.

Det finns heller inga uttalade kunskapskrav på barnen i förskoleklassen och de har färre timmar i skolan än vad lågstadieeleverna har.

Leken blir kvar

Enligt den nya modellen blir förskoleklassen årskurs ett i grundskolan, och lågstadiet blir alltså fyraårigt. Därmed får sexåringarna samma rätt till strukturerad undervisning, modersmål, utvecklingssamtal och särskilt stöd som grundskolebarnen.

Att göra grundskolan tioårig kräver dock en hel del förberedelser. Timplanen för lågstadiet måste utökas och undervisningen för sexåringarna anpassas efter deras behov av lek. Eva Durhans förslag är att eleverna i nya årskurs 1 får en garanterad undervisningstid på tre timmar per skoldag.

– Men det är inte meningen att sexåringarna ska sitta still i tre timmar varje dag. Vi betonar vikten av att leken blir kvar och att man har en varierad undervisning, säger Eva Durhan.

Fortbildning

En viktig fråga är vilka behörighetskrav som ska gälla för lärare som undervisar sexåringarna. Utredningen föreslår att lärare som i dag är behöriga för undervisning på lågstadiet även ska vara behörig för att undervisa de nya förstaklassarna.

Men omkring hälften av de som i dag arbetar i förskoleklass är förskollärare och de är inte behöriga att undervisa i nya lågstadiet, enligt förslaget. För att bli det krävs fortbildning i tidig läs- och skrivinlärning och grundläggande matematikundervisning.

– Fortbildningen måste kunna bedrivas på distans i en takt som passar lärarna. De ska inte behöva ta ledigt en hel termin, säger Eva Durhan.

Förhoppningen är att en tioårig grundskola ska leda till att fler elever lämnar grundskolan med godkända betyg.

– Därför måste vi ha en pågående uppföljning. Får till exempel förskollärarna den fortbildning de ska ha? Vi måste också följa upp att eleverna i behov av särskilt stöd får det tidigare än i dag. Det skulle vara en indikation på att reformen lyckats, säger Eva Durhan.

2026 föreslås den första kullen sexåringar börja i vad som blir den nya grundskolan.

Anna Lena Wallström/TT

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: En tioårig grundskola

Grundskolan och grundsärskolan kommer att ha tio årskurser, som indelas i lågstadium (årskurs 1–4), mellanstadium (5–7) och högstadium (8–10).

Även barnen i specialskolan och sameskolan ska börja årskurs ett vid sex års ålder.

Lärarbehörighet: Förskollärare behöver fortbildning för att bli behörig att undervisa i nya årskurs 1 och 2. Övergångsbestämmelser ska gälla.

Kostnaden för tidigare skolstart blir 231 miljoner kronor per år, utöver fortbildningskostnader.

Källa: SOU 2021:33, En tioårig grundskola – Införandet av en ny årskurs 1 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan

FAKTA

Fakta: Förskoleklass

Antalet elever i förskoleklass var nära 122 000 läsåret 2019/20.

Knappt elva procent av förskoleklasseleverna gick i fristående skolor.

Drygt 26 procent av förskoleklasseleverna hade ett annat modersmål än svenska.

Andelen behöriga lärare och förskollärare i förskoleklass var 84 procent.

Källa: Skolverket

Inrikes

Fler kliniker för långtidscovid öppnar

Fler mottagningar är på gång. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Tusentals befaras ha drabbats av långtidscovid i Sverige. Nu ska flera nya mottagningar som specialiserar sig på att behandla patientgruppen öppna.

Syftet är att under ett och samma tak kunna behandla och undersöka de många olika symtom som långtidssjuka patienter kan ha.

I Skåne rör det sig om två mottagningar, vid sjukhusen i Ängelholm respektive Hässleholm. Detta eftersom efterfrågan beräknas vara för stor för att verksamheten ska rymmas i en klinik.

Även i Halland finns det planer på en ny mottagning för patienter med långtidscovid, även kallad postcovid.

Kräver samlat mottagande

– Vi har sett en jättestor ökning sedan i julas och vi tror att det kommer fortsätta. Så länge som vi har en pandemi, så länge kommer vi att ha patienter, säger Regina Laumann, verksamhetschef på Vallås vårdcentral i Halmstad, till Ekot, som först rapporterade om kliniken.

Under måndagen tog Region Uppsalas vårdutskott beslut om förslag till en inrätta en postcovidmottagning.

"Vi har sett att personer som har långvariga symptom efter covid-19 har speciella behov och kan drabbas av olika åkommor som kräver ett samlat mottagande. Det är positivt att vi nu kommer kunna öppna en mottagning med det fokuset", säger utskottets ordförande Björn-Owe Björk (KD) i ett pressmeddelande.

Tiotusentals har diagnosen

Det finns sedan tidigare flera mottagningar för långtidscovid runt om i landet. Karolinska universitetssjukhuset i Solna har sedan pandemins start fungerat som en samlingspunkt för den svenska postcovidvården. När mottagningen nu flyttar till systersjukhuset i Huddinge har kritik riktats från bland annat patientföreningen Svenska covidföreningen, som befarar att den multidisciplinära kunskapen som byggts upp på kliniken nu går om intet.

Även patientgruppen har varit föremål för debatt, delvis eftersom många av de drabbade upplever flera små symtom som tillsammans ger en känsla av upplevd sämre hälsa. De vanligaste symtomen är bland annat andfåddhet och trötthet. Personer som insjuknat har från sina håll vittnat om att de inte känner att vården tar deras problem på allvar.

Enligt en kartläggning av Ekot hade drygt 16 000 personer i mitten av april fått diagnosen postcovid. Men det är inte säkert att alla med postcovid fångats upp under paraplybegreppet, som samlar flera symtom som dykt upp efter en coronainfektion.

Socialstyrelsen arbetar nu med att samla in data om långtidssjuka covidpatienter i primärvården. Den insamlingen väntas bli klar under de närmsta veckorna.

Malmö

”Folk i alla åldrar betalar inte på bussen”

Malmö
MALMÖ En kvinna som åker buss varje dag till och från jobbet är upprörd över att många resenärer struntar i att betala för sig.

– Båda könen och verkligen alla åldrar. Jag blir snart galen. En eftermiddag åkte jag 34:an från Värnhem till Mobilia. För skojs skull så tänkte jag räkna hur många som inte betalade för sig.

– Femton personer, man tar sig för pannan. Så sorgligt. Det är så nonchalant mot oss som betalar våra biljetter varje dag vi reser, skriver kvinnan i ett mejl till bland andra kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Under den pågående coronapandemin går alla passagerare på i mitten av bussarna och även längst bak. Därmed kan inte chauffören ha kontroll över vilka som har giltiga biljetter. Kontrollanter har hon endast sett vid ett fåtal tillfällen.

Kvinnan har även observerat pensionärer som åker på sitt 70-pluskort på tider när det inte är tillåtet. Nu hoppas hon att hennes synpunkter ska skickas vidare till bussbolagen och de som är ansvariga för kontrollerna.

När det gäller busschaufförerna tycker hon att det är beklagligt att de ägnar tiden vid busshållplatserna åt att titta i sina mobiler.

– För att inte tala om alla de chaufförer som pratar i sina privata mobiler under resornas gång. Ofta och långa samtal, högt och ljudligt. Oförskämt i allra högsta grad, skriver kvinnan avslutningsvis.

Sport

HK Ankaret värvar dubbelt från allsvenskan

Handbollsspelare
Foto: HK Ankaret
Sport
Handboll HK Ankaret håller som bäst på att fylla på spelartruppen. Senast in i laget är Filip Linde, född 1995, som senast spelade för den allsvenska klubben Anderstorp.

Filip Linde inledde annars sin spännande handbollsresa i IFK Trelleborg och gick därifrån till Trelleborg HBK, där det stora genombrottet kom.

Han gjorde därefter åtskilliga säsonger i a-laget, innan han för två år sedan tog steget vidare till Småland och Anderstorp. Första året i den nya klubben slutade med succé och uppflyttning till allsvenskan.

Den senaste säsongen slutade smålänningarna sjua i allsvenskan som nykomling. Filip Linde har haft en stor roll i laget, och han är en av anledningarna till att det har gått så pass bra för Anderstorp som det gjort de senaste åren.

Efter att ha följt skåningens resa och hårda jobb på handbollsplanen, så har Ankaret till slut lyckats att knyta till sig den här mittsexan med sina fina kvaliteter i både det offensiva och defensiva spelet.

Vårens första nyförvärv är den lovande keepern Emil Arthursson, som är född 2000, och som har varit på tillväxt i allsvenska OV Helsingborg.

För att förhoppningsvis få mer speltid, så blir hans nästa klubbadress HK Ankaret i division ett. Arthursson har IK Sund som moderförening. Kontraktet är skrivet på ett plus ett år.

HK Ankaret skriver så här på sin facebooksida:

”Arthursson har senast tillhört Helsingborgs a-lag, där han gjort en del framträdanden i högsta ligan de senaste två åren, han har även representerat u-landslaget under sina ungdomsår. Med Emil får vi en bra trio målvakter, som vi tror kan komplettera varandra väl och motivera varandra att höja nivån på träningar och matcher”.

Skurup

Covid-fall på skolan – övergår till fjärrundervisning

Flera fall av Covid-19 har konstaterats på Nils Holgerssongymnasiet.
Foto: Arkivbild
Skurup
Skurup Två fall av covid-19 har konstaterats på Nils Holgerssongymnasiet. Skolan kommer därför övergå till fjärrundervisning under hela veckan. Även internatet kommer hållas stängt.

På söndagseftermiddagen tog Nils Holgerssongymnasiet beslut om att stänga skolan och internatet under hela veckan. Detta då två elever, boende på internatet, testats positiva för covid-19.

– Smittspridningen ökar i hela Skurup. Därför drar vi nu i alla trådar för att få den att minska. Nu har två elever på internatet smittats och vi har uppmanat alla som haft någon kontakt med dem eller någon på internatet att testa sig för coronaviruset, säger Eva le Grand, rektor på Nils Holgerssongymnasiet.

Endast två dagars fjärrundervisning

Eva le Grand är rektor på Nils Holgerssongymnasiet.
Foto: Catharina Nilsson

Eva le Grand menar dock att det var tur i oturen att skolan behövde stänga ner just den här veckan. Eftersom det är helgdag på torsdag, studiedag på onsdag och lov på fredag är det endast två dagar som skolan tvingas bedriva fjärrundervisning.

– I diskussioner med biträdande överläkare på Smittskydd Skåne drog vi slutsatsen att vi kunde dra nytta av att det var så pass få skoldagar den här veckan. Att vi har fjärrundervisning två dagar ser jag inga som helst problem med , säger Eva le Grand.

Hade ni resonerat annorlunda om det var en vanlig skolvecka?

– Det kan man bara spekulera om och jag gillar inte att spekulera. Därför kan jag inte svara på den frågan.

Nytt beslut tas på fredag

Om skolan och internatet kan öppna i nästa vecka är ännu oklart. Beslut om detta väntas tas på fredag.

– Vi får helt enkelt invänta och se om det är fler som testar positivt. Vi kommer troligtvis fatta beslut om nästa vecka under fredag eftermiddag, säger Eva le Grand.

Gymnasiesärskolan har inte inkluderats i fjärrundervisningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Malmö

Vill inte bygga vid Vintriegården

Malmö
Malmö MALMÖ
Planerna på att bygga tio nya bostäder vid Vintriegåren tilltalar inte Naturskyddsföreningen som tyckt till om planerna.

Ägaren till Vintriegården vill bygga tio småhus nära gården och planen har varit ute på samråd. Som nämnts tycker inte Naturskyddsföreningen att det är en bra idé.

– Även om fastigheten kommer förtätas i en mycket låg grad bidrar den ändå till att grönområden görs om till privat bostadsmark, en generell process i och med stadens mål om förtätning, där möjligheterna att utveckla stadens gröna kvaliteter minskar, skriver stadsplaneringsgruppen i Malmö naturskyddsförening i sitt yttrande.

Föreningen saknar en tydlig motivering till varför marken ska bebyggas med bostäder.

Ekonomi

Aggressiva investeringsplaner hos nya vd:n

Orderingången stiger för Scanias ägare Traton. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Lastbilstillverkaren Scania satsar just nu hårt, både på investeringar och mer personal.
– Vi har ganska aggressiva investeringsplaner, säger den nytillträdde vd:n Christian Levin.

Det handlar dels om ett teknikskifte mot eldrivna fordon, som fått Scania att satsa på en batterifabrik i Södertälje. Samtidigt måste kostymen bli större, för att svara upp mot ökad efterfrågan i den globala ekonomiska återhämtningen.

– Vi har ambitionen att växa, både i Sverige och utomlands. Det brukar ju innebära att man behöver mer folk, säger Levin, som övertog vd-stolen så sent som vid månadsskiftet.

Fler ingenjörer

Bland annat söker Scania efter fler ingenjörer inom mjukvaruområdet. En ledstjärna för den nya Scaniachefen i rekryteringsarbetet är dock bevarad flexibilitet. Bolaget drog så sent som i fjol ned med tusen tjänstemän i Sverige och såg även över bemanningen inom produktion.

– För oss är det jätteviktigt, flexibilitet. Just nu ser vi en fantastisk efterfrågan. Men vi har ju lärt oss – inte minst 2008-2009 – att det är när efterfrågan är som högst som inbromsningen kan bli som kraftigast, säger Levin.

Kortsiktigt begränsas ambitionen att expandera av den globala bristen på så kallade halvledare – små chip som blir allt vanligare i takt med elektrifieringen, automatiseringen, digitaliseringen och uppkopplingen i samhället.

Den akuta bristen har uppstått i den oväntat starka globala återhämtningen som slagit till efter lagerrensningar och neddragningar under den första tiden av pandemin 2020.

Utan stoppdagar

Hittills har Scania – till skillnad från många andra fordonstillverkare – klarat halvledarbristen utan stoppdagar i produktionen.

– Sedan i onsdags har vi en något minskad produktionstakt i Europa på grund av halvledare. Men vi ser att redan nästa vecka är vi tillbaka på fullt kapacitetsutnyttjande igen, säger Levin.

Framför sig ser han dock en oväntat lång period som kommer att präglas av halvledarbristen.

– Vi trodde att det här kanske skulle vara över på ett kvartal eller två. Men det är svårt för chipindustrin att öka sin kapacitet, säger Levin.

– Minst det här året och kanske en bit in i nästa år kommer det vara bekymmersamt, tillägger han.

Scania köper in mycket av sina halvledare från USA, där tillverkarna drabbades hårt av förstörd utrustning i extremkylan i Texas i februari.

– Men det här är ett globalt problem som drabbar alla fordonstillverkare i världen i princip lika mycket, säger Levin.

Marginalerna lyfter över det långsiktiga målet och orderingången skjuter iväg uppåt med nästan 80 procent under första kvartalet jämfört med ett år tidigare.

– Vi har anpassat kostymen, det har bidragit, säger han.

Minskat resande i covid-19-pandemin och effektiviseringar med hjälp av nya digitala verktyg bidrar också positivt.

– Försäljningen har fått en mycket högre effektivitet. Man kan ha fler kundmöten digitalt än när man ligger ute på vägarna, säger Levin.

Inte bara halvledare

Men det finns samtidigt mer än halvledarbrist bland utmaningarna på Levins nya skrivbord. Medan efterfrågan på lastbilar lyfter ser bland annat efterfrågan på långfärdsbussar fortsatt svag ut.

Samtidigt stiger priserna snabbt på de flesta insatsvaror som används i produktionen – inte bara halvledare.

– Det gäller också råmaterial som stål, aluminium och märkligt nog plast. Det är gummi, däck, också.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Kraftigt ökad orderingång

Scanias orderingång under första kvartalet steg till 36 944 bussar och lastbilar, en ökning med 79 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Orderingången ökade inte minst i Europa (EU, Storbritannien, Norge och Schweiz) – Scanias viktigaste marknad.

Försäljningsvolymen ökade med 27 procent till 23 033 sålda enheter, med en ökning på 33 procent för lastbilar och en nedgång på 36 procent för bussar.

Rörelseresultatet för Scanias första kvartal lyfte till 405 miljoner euro, upp från 256 miljoner. Försäljningen steg 15 procent till 3 420 miljoner euro.

FAKTA

Fakta: Tratons aktie lyfter på rapporten

Scaniaägaren Tratons aktie stiger med över 5 procent efter rapporten för första kvartalet. Aktien har därmed lyft med 13 procent sedan årsskiftet och hittills i år återtagit mer i värde än kursfallet under 2020.

Traton har totalt 83 717 anställda i 17 länder och är en börsnoterad del av det tyska fordonsimperiet Volkswagen (VW).

Bolaget erbjöd i samband med måndagens delårsrapport 70:68 euro för de 5,64 procent av aktierna i det tyska dotterbolaget MAN – en annan buss- och lastbilstillverkare – som Traton inte redan äger. Priset innebär en premie på 27 procent jämfört med fredagens stängningskurs för MAN-aktien på Frankfurtbörsen.

Utrikes

Tjecker köper i butik för första gången i år

Affärer får åter öppna i Prag.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tjeckien tillät på måndagen butikshandel för första gången i år. Öppnandet är en del av det långsamma lättandet på restriktioner som infördes i oktober 2020.

Landet klarade den första vågen i coronapandemin relativt väl, men drabbades hårt i höstens våg, och myndigheter beslutade om en tämligen omfattande lockdown för landets 10,7 miljoner invånare.

Butiksägare och föreståndare välkomnade kunder:

– Folk kom bara för att kika i skyltfönstren, säger urmakaren Jiri Wildt om perioden med lockdown.

– Då räckte intäkterna i bästa fall till att hålla verksamheten vid liv, säger han och hoppas att han i och med att kunna öppna igen ska kunna gå med vinst.

Kunder måste dock ha munskydd, och affärer tillåts inte ha mer än en kund på 15 kvadratmeter butiksyta.

Enligt näringslivstidningen Hospodarske har en av tio butiker lagt ner på grund av pandemin, rapporterar norska NTB.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL