Lagfarter SkD

Hus på 130 kvadratmeter från 1979 sålt i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på Mjölners Gata 3 i Hörby är nu klar. Nya ägare är Ann Sofie Lorentsson och Joakim Hugoson, båda 31 år, och säljare är Christoffer Lindahl och Mimmi Hellrup. Huset är byggt 1979 och har en boyta på 130 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i april 2021 och priset blev 3 025 000 kronor.

Nyligen såldes ett annat hus bara några hundra meter bort, på Norregatan 1. Där landade priset på 1 450 000 kronor för det 147 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

15-årig svit bruten – mästarna missar final

Elias Ranefur blev stor hjälte när hans Halmstad säkrade en plats i SM-finalen. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

Efter 15 raka finaler, vilka har medfört 13 SM-guld, blir det ingen mästartitel för Eslövs bordtennisherrar i år. Halmstad vann även den andra semifinalen, 4–2, och är klart för final mot Söderhamn.

Eslöv såg ut att kvittera serien efter två raka segrar av Nandor Ecseki och Truls Möregårdh. Men sedan klev Elias Ranefur in i handlingen.

Först slog han Robert Svensson med 3–1 i set, innan lagkompisen Simon Arvidsson kvitterade till 2–2 i matcher efter 3–0 i set mot Ecseki.

Sedan satte Ranefur också landslagsstjärnan Möregårdh på plats. Halmstadsspelaren förlorade första set men vände till seger, 3–1 i sett, och 3–2 i matcher. Fabian Åkerström punkterade sedan mötet genom 3–0 i set mot Robert Svensson.

Finalserien spelas också i bäst av tre matcher med första mötet den 18 maj.

Lasse Mannheimer/TT

Utrikes

Militär eskalering efter oro i Jerusalem

Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.
Foto: Mahmud Illian/AP/TT
Utrikes
Utrikes Krisen i Mellanöstern eskalerar.
En stoppad nationalistisk marsch och nyttjanderätt av den heliga staden är bränsle som tänder konflikten med utgångspunkt i Jerusalem.
Raketattacker från Gaza besvaras av israelisk militär. Rapporter kommer om dödsoffer.

Oroligheterna utbröt i Jerusalem inför den nationalistiska marschen som skulle ha inletts på måndagseftermiddagen. Uppgifter om skadade varierar, men flera mediebolag rapporterar om över 300 skadade palestinier.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummikulor och chockgranater; bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. En utlösande faktor är den så kallade Jerusalemdagen och dess fanparad.

Inställd marsch

Men strax före start meddelade organisatörerna bakom marschen i Jerusalem att den ställts in, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Datumet är speciellt, i och med att Israel då firar erövringen av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Men det verkar också yttra sig i extra starka känslor, och redan på söndagskvällen blev det sammanstötningar. Även israeliska araber i exempelvis Nasaret och hamnstaden Haifa demonstrerade.

Paraden anses av många palestinier som en riktad provokation, och i ett redan inflammerat läge var marschens gångväg genom muslimska kvarter via Damaskusporten en utlösande faktor.

Israelisk polis har förbjudit judar att besöka området vid al-Aqsamoskén för att undvika eskalering i konflikten, och beväpnad polis bevakar området som har djup religiös innebörd för judar, muslimer och kristna.

Raketer mot Israel

Sammandrabbningarna i Jerusalem fick oroväckande följdreaktioner på måndagseftermiddagen. Islamistiska Hamas i Gaza hotade med att utföra attacker mot israeliskt område, hot som förverkligades när raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och israeliska områden.

Inga personer uppges ha skadats i raketattackerna, men befolkningen lystrade till larmsignalerna som ljöd och det israeliska parlamentet Knesset evakuerades. En person skadades dock på den israeliska sidan av gränsen mot Gaza sedan en pansarvärnsrobot avfyrats mot ett civilt fordon, uppger den israeliska militären.

Israelisk militär svarade med att attackera mål i Gaza, och förstärkte den militära närvaron vid gränsområdet.

Hamas bekräftade att en av rörelsens befälhavare hade dödats i attackerna. Hamas sade senare på måndagskvällen att minst 20 personer dödats, varav nio var barn. Ytterligare 65 ska ha skadats, skriver AFP. Hamas uppgifter har inte bekräftats av oberoende källor.

– Vi strider på flera fronter. Jerusalem, Gaza och andra platser i Israel, säger premiärminister Benjamin Netanyahu om Israels offensiv efter Hamas raketattacker.

– Vi kommer att svara med kraft. Vi tolererar inga attacker på vårt territorium, mot vår huvudstad, våra medborgare eller våra soldater, sade Netanyahu enligt AFP.

USA fördömde raketattackerna mot Jerusalem.

FN vädjar

En direkt orsak till att våldsamheterna utbrutit är en domstolsprocess om några fastigheter i Sheik Jarrah, en stadsdel längre nordösterut i Jerusalem. Palestinska familjer som har bott där i decennier säger att de har rätt till husen. Men judiska bosättare menar att de har äldre äganderätt till tomterna, och har fått rätt i israeliska domstolar i tidigare fall i samma område.

Israels högsta domstol skulle ha tagit upp tvisten på måndagen. Men i sista stund ombads riksåklagare Avichai Mandelblit komma med ett utlåtande innan HD tar upp fallet, och för att ge honom tid till det pausas processen i upp till en månad.

Den israeliska politiken tolkas av vissa bedömare som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinierna från östra Jerusalem, som enligt flera fredsplaner ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina. Hamas, den palestinska organisation som styr Gazaremsan och som är terrorstämplad av bland annat EU, säger att israelerna "leker med elden" när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah.

Israels utrikesdepartement försökte i fredags lugna omvärlden med att tvisten i grunden bara är "en fastighetsdispyt mellan privata parter", skriver nyhetsbyrån Reuters. Men våldet har väckt oro världen över, och många länder har manat FN att göra något. FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att "iaktta maximal återhållsamhet" mot demonstranter och att "sluta riva hus och vräka människor", rapporterar nyhetsbyråer.

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainkallat möte på måndagen för att diskutera krisen.

Grim Berglund/TT

Henrik Samuelsson/TT

Raketer avfyras från Gaza in på israeliskt territorium.
Raketer avfyras från Gaza in på israeliskt territorium.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT

FAKTA

Fakta: En delad stad

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.

När Israel året efter utropade sin självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.

I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.

Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad, och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.

Inrikes

Forskare: Ingen fara för Sverige

Varningsskylt utanför den övergivna staden Pripyat, ungefär tre kilometer från Tjernobyls kärnkraftverk. Arkivbild.
Foto: Efrem Lukatsky/TT
Inrikes
Inrikes Strålsäkerhetsmyndigheten tror inte att den ökande strålningsaktiviteten i Tjernobyls gamla reaktor kommer att få några följder i Sverige.
Men lokalt i Ukraina kan det i värsta fall uppstå radioaktivt läckage.

– Det känns långsökt att Sverige skulle kunna påverkas, säger Jan Hanberg, enhetschef vid avdelningen för kärnkraftsäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Han får medhåll av Christophe Demaziere, professor vid Chalmers tekniska högskola.

– Det är något som utvecklas långsamt, och det finns ingen risk för en explosion som vid den ursprungliga olyckan, säger Demaziere.

35 år sedan

Den senaste tiden har ökande halter av neutroner uppmätts från delar av den begravda kärnkraftsreaktor i Tjernobyl som havererade för 35 år sedan.

– Det säger mig att det är en kedjereaktion som pågår, säger Jan Hanberg.

Än så länge finns ingen överhängande risk för läckage och situationen utvecklas som sagt långsamt. Men om processen inte kan bromsas hotar en tilltagande värmeutveckling, som efter hand kan smälta omgivande material så att radioaktivitet i värsta fall kan läcka ut till omgivningen förklarar han.

– Det jag befarar i första hand är då grundvattnet, och floden som ligger i närheten, säger Jan Hanberg.

Stål och betong

Både Jan Hanberg och Christophe Demaziere betonar att läget än så länge är synnerligen oklart och att det krävs mer information för att förstå hur situationen utvecklas inuti den stora sarkofagen som täcker den havererade reaktorn.

– Jag tror att det är mycket svårt även på plats att avgöra vad som händer där inne. Eftersom strålningen är så stark måste man göra inspektioner med en robot, som kan göra en visuell inspektion och mäta temperatur och aktivitet på olika ställen, säger Demaziere.

– Det bästa man kan göra i dagsläget är att fortsätta övervaka, för att förstå hur det utvecklar sig, tillägger han.

Jörn Spolander/TT

Ekonomi

Näringslivet: Stödpengarna tar för lång tid

Stöden är bra men betalas ut för långsamt, tycker Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Företagen som regeringens utvidgade coronastöd riktar sig till har redan tömt ut sina reserver, befarar Svenskt Näringsliv. Därför är de flera månader långa fördröjningarna ett problem.

– Det är ju typiskt, samma problem som vi haft genom hela krisen. Det är bra stödåtgärder, men det tar för lång tid att få pengarna. Det är verkligen inte bra, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Problemet i fråga gäller fördröjningarna i regeringen och samarbetspartiernas coronastöd, som nu föreslås gälla fram till den sista september. Men förlängningen förutsätter att Tillväxtverket gör om sitt it-system för att kunna hantera alla ansökningar.

Bedömningen är, enligt finansminister Magdalena Andersson (S), att Tillväxtverket ska kunna behandla sommarens ansökningar om permitteringsstöd först vid slutet av året. För att den prognosen ens ska vara möjlig föreslås att 120 miljoner kronor extra tilldelas Tillväxtverket.

– Många företag kommer att dra i gång sin verksamhet snart, nu när vi är på väg ut ur krisen. Det lär inte bli så många ärenden nu, därför är det konstigt att det ska ta så lång tid. Det borde gå att göra snabbare, säger Jonas Frycklund.

För de företag som fortfarande kommer att vara i behov av sommarens stödåtgärder är fördröjningen problematisk.

– Det är de som är de mest utsatta, för dem blir det problematiskt. De har redan tömt ut sina reserver, säger Jonas Frycklund.

Sophie Tanha/TT

Inrikes

Rån blev mordförsök i Göteborg

Polisen har spärrat av brottsplatsen i Göteborg, där två personer knivskars. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två personer har knivskurits i samband med ett rån i Högsbohöjd i Göteborg.

De två skadade fick först hjälp av privatpersoner, som bland annat lade förband på såren. När polisen, som larmades strax före klockan 20 på måndagen, pratade med de drabbade uppgav de att de blivit rånade i samband med knivskärningen. De har nu förts till sjukhus med ambulans.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Malmö

Äldre kvinna bedragen av ”bankman”

Foto: Anders Wiklund/TT
Malmö
Malmö En kvinna i 90-årsåldern utsattes först av ett bedrägerisamtal från någon som utgav sig för att jobba på en bank. Sen kom en man hem till henne och hämtade hennes bankkort och kod.

Enligt polisen blev en kvinna i 90-årsåldern boende i Hyllie uppringd av en person som utgav sig för att jobba på en bank. I telefon sade personen att någon hade tagit ut pengar från kvinnans konto.

Strax efter telefonsamtalet ringe en man på dörren till kvinnans bostad. Mannen hämtade hennes bankkort, kod och eventuellt kontanter, det skriver polisen på sin hemsida. En anmälan om bedrägeri har upprättats.

Sport

TFF fortsätter att kryssa sig fram i Superettan

Fotbollsspelare
Foto: Björn Sandberg
Sport
Fotboll Fjärde raka krysset och frustrationen gick närmast att ta på när Trelleborgs FF klev av Vångavallens fuktiga gräsmatta efter 1-1 mot Akropolis IF på måndagskvällen.

Petar Petrovic, värvad från Östers IF, gjorde säsongsdebut efter tidigare skadeproblem, och fick hoppa in i andra halvleken när TFF jagade ett ledningsmål. Men närmare än en nick av mittbacken Isak Jönsson i stolpen kom aldrig hemmalaget.

– Vi måste vinna här hemma, fast vårt spel sitter inte alls i dag. Vi får jobba på det i veckan, och jag hoppas att det ser bättre ut när vi ska möta Gais, säger en grymt besviken Petrovic i Discovery plus direktsändning.

Trelleborgs FF fick annars en smakstart på hemmaarenan. Redan efter 19 minuter tog man ledningen. Isak Jönsson nickade en hörna mot mål, och efter en tilltrasslad situation så var mittfältaren Mouhammed-Ali Dhaini sist på bollen.

– Den skulle bara in, och det var kul att få göra mål. Men det var ingen vidare halvlek från min sida, vi måste vila mer med bollen och det är mitt ansvar, tyckte en självkritisk Dhaini, landslagsman för Libanon, efter den första halvleken.

– Fast det var viktigt att bryta trenden och ta ledningen, i de andra matcherna så har vi hamnat i underläge och fått jaga och jaga, menar den defensive mittfältaren med ett förflutet i BK Olympic och Torns IF.

Men något trendbrott blev det inte den här gången för söderslättslaget. Gamle MFF-aren och landslagsspelaren Daniel Larsson, med ett proffsförflutet i närmare tio säsonger, kvitterade till 1-1 i den 54:e minuten.

Efter en snabb spelvändning och ha blivit serverad på silverfat av amerikanen Andrew Stadler, så satte den 34-årige Larsson dit bollen i nätmaskorna.

TFF-tränaren Kristian Haynes försökte med en rad byten att få till offensiven och ett segermål. Men den 38-årige veteranen John Alvbåge, som har spelat i allsvenskan för Örebro SK, IFK Göteborg, och IK Sirius, visade att takterna fortfarande sitter i och han fredade sitt mål från påhälsning.

Trelleborgs FF har efter fem spelade omgångar ännu inte förlorat någon match i Superettan. Men att hela tiden hålla på och spela oavgjort håller förstås inte i längden om man vill vara ett topplag.

Sport

Timrå närmar sig SHL efter storseger

Timrå har 3–1 i matcher i den hockeyallsvenska finalserien.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport Timrå har skaffat sig tre matchbollar i den allsvenska hockeyfinalen.
Efter en övertygande 6–2-seger i match fyra borta mot Björklöven talar mycket för att man kan ta på sig SHL-hattarna på onsdag hemma i Timrå.
– Nu ska vi väl hem och ta hand om kropparna och så ska vi avgöra det här på onsdag, säger Timråforwarden Viktor Lodin.
PREMIUM

Efter förlusten i den första finalen har Timrå imponerat desto mera. Bakåt har Medelpadlaget knappt släppt till någonting.

Och framåt har Lodin och kompani med ett effektivt passningsspel till synes enkelt tagit sig fram gång på gång. De tre senaste matcherna har man gjort 19 mål.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL