Utrikes

Zuludrottning avled oväntat

En traditionell zuludans framförd vid minnesceremonin för zulukungen Goodwill Zwelithini som avled i Sydafrika i mars. Nu har hans hustru, drottning Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, som efterträdde honom på tronen också dött.
Foto: PhilL Magakoe
Utrikes
Personligt
Utrikes
PREMIUM

Det sydafrikanska zulufolkets regent, drottning Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, har avlidit, meddelar familjen. Detta bara en dryg månad efter att hon tog över styret från sin man kung Goodwill Zwelithini som då dog.

– Det är med djup chock och sorg som kungafamiljen tillkännager att hennes majestät drottning Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu oväntat avlidit, heter det i ett uttalande från prins Mangosutho Buthelezi som har en premiärministerliknande roll.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Provokativ parad stoppad i våldsamt Jerusalem

Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.
Foto: Mahmud Illian/AP/TT
Utrikes
Utrikes Våldsamma sammandrabbningar mellan palestinier och israelisk polis pågick i skuggan av al-Aqsamoskén i Jerusalems hjärta.
En nationalistisk marsch och nyttjanderätt av den heliga staden är bränsle som tänder konflikten.
Strax före start stoppades paraden.

Minst 300 skadades i våldsamheterna som utbröt inför den nationalistisk marschen som skulle ha inletts på måndagseftermiddagen.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummikulor och chockgranater; bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. En utlösande faktor är den så kallade Jerusalemdagen och dess fanparad.

Inställd marsch

Men strax före start meddelade organisatörerna bakom marschen i Jerusalem att den ställts in, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Datumet är speciellt, i och med att Israel då firar erövringen av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Men det verkar också yttra sig i extra starka känslor, och redan på söndagskvällen blev det sammanstötningar. Även israeliska araber i exempelvis Nasaret och hamnstaden Haifa demonstrerade.

Paraden anses av många palestinier som en riktad provokation, och i ett redan inflammerat läge var marschens gångväg genom muslimska kvarter via Damaskusporten en utlösande faktor.

Israelisk polis har förbjudit judar att besöka området vid al-Aqsamoskén för att undvika eskalering i konflikten, och beväpnad polis bevakar området som har djup religiös innebörd för judar, muslimer och kristna.

Samtidigt kommer uppgifter om att israeliska styrkor har gripit många protesterande. Palestinska Röda Halvmånen meddelar att hundratals personer skadats, och förts både till vanliga sjukhus och en fältklinik som satts upp nära al-Haram al-Sharif/Tempelberget, den heliga plats runt vilken mycket av oroligheterna fokuseras.

Jerusalemområdet attackerades med avfyrade raketer, enligt mediebolaget Channel 13. Raketer sköts också mot israeliska områden från Gaza, skriver AFP.

Islamistiska Hamas i Gaza sade sig ligga bakom attackerna mot södra Israel, och gav israelisk militär ett ultimatum att dra sig tillbaka från två utsatta platser i Jerusalem.

FN vädjar

En direkt orsak till att våldsamheterna utbrutit är en domstolsprocess om några fastigheter i Sheik Jarrah, en stadsdel längre nordösterut i Jerusalem. Palestinska familjer som har bott där i decennier säger att de har rätt till husen. Men judiska bosättare menar att de har äldre äganderätt till tomterna, och har fått rätt i israeliska domstolar i tidigare fall i samma område.

Israels högsta domstol skulle ha tagit upp tvisten på måndagen. Men i sista stund ombads riksåklagare Avichai Mandelblit komma med ett utlåtande innan HD tar upp fallet, och för att ge honom tid till det pausas processen i upp till en månad.

Den israeliska politiken tolkas som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinierna från östra Jerusalem, som enligt flera fredsplaner ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina. Hamas, den palestinska organisation som styr Gazaremsan och som är terrorstämplad av bland annat EU, säger att israelerna "leker med elden" när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah.

"Sluta riva hus"

Israels utrikesdepartement försökte i fredags lugna omvärlden med att tvisten i grunden bara är "en fastighetsdispyt mellan privata parter", skriver nyhetsbyrån Reuters. Men våldet har väckt oro världen över, och många länder har manat FN att göra något. FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att "iaktta maximal återhållsamhet" mot demonstranter och att "sluta riva hus och vräka människor", rapporterar nyhetsbyråer.

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainkallat möte på måndagen för att diskutera krisen.

Grim Berglund/TT

Henrik Samuelsson/TT

FAKTA

Fakta: En delad stad

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.

När Israel året efter utropade sin självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.

I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.

Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad, och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.

Utrikes

Indisk virusvariant klassas som "bekymmersam"

Maria van Kerkhove, som leder WHO:s krisarbete kring viruspandemin. Arkivbild.
Foto: Martial Trezzini/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den variant av covid-19 som först upptäcktes i och nu sprids i framför allt Indien har klassats som "bekymmersam" av Världshälsoorganisationen (WHO). Den tycks vara mer smittsam än andra varianter, meddelar WHO på måndagen.

– Det finns viss information som tyder på ökad smittsamhet, säger Maria van Kerkhove, som leder WHO:s krisarbete kring viruspandemin.

Hon tillägger att varianten möjligen också är mer motståndskraftig mot vaccin som tagits fram mot covid-19.

– Som sådan klassificerar vi denna som en bekymmersam variant på global nivå.

Utrikes

Inget förtroende för Nepals premiärminister

Nepals premiärminister Khadga Prasad Sharma Oli håller ett anförande inför parlamentet på måndagen.
Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nepal har kastats in i en regeringskris sedan premiärminister Khadga Prasad Sharma Oli förlorat ett misstroendevotum. Omröstningen skedde efter månader av dispyter mellan den 69-årige premiärministerns styrande kommunistparti och dess koalitionspartner i regeringen.

Himalayanationen befinner sig också i läge med en coronakris som blir alltmer omfattande, och Sharma Oli har kritiserats för hur pandemin hanterats.

Den före detta politiske fången lyckades bara säkra 93 röster till sin fördel. Drygt 120 parlamentariker valde att inte ge honom fortsatt förtroende, över 20 av dem Sharma Olis egna partikamrater.

President Bidhya Devi Bhandari ska nu ge partierna i parlamentet uppdraget att utse en ny kandidat till premiärministerposten.

Utrikes

Linde om våldet: Israel har särskilt ansvar

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att åtgärder måste vidtas för att få en nedtrappning av våldet. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Utrikes
Utrikes Utrikesminister Ann Linde (S) reagerar med oro på det upptrappade våldet i Jerusalem.
– Det ligger ett särskilt ansvar på de israeliska myndigheterna att agera med återhållsamhet, säger hon.

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. Våldet har varit huvudsakligen skett vid Tempelberget/al-Haram al-Sharif.

Frågan diskuteras nu mellan EU:s utrikesministrar, säger Ann Linde.

– Våldsamheterna är väldigt oroande. Det är viktigt att man vidtar omedelbara åtgärder för att lugna ned situationen. Våldet måste upphöra och man måste respektera status quo när det gäller al-Haram al-Sharif.

Explosiva ballonger

Detta gäller för alla parter enligt utrikesministern.

– Men med det sagt ligger ett särskilt ansvar på de israeliska myndigheterna att agera med återhållsamhet och inte spä på de här spänningarna. Samtidigt förekommer både attacker med raketer, ballonger med explosiva ämnen från Gaza mot Israel, och det måste också omedelbart upphöra.

Linde framhåller att internationell och humanitär rätt måste respekteras. Hon hänvisar också till ett uttalande av FN:s generalsekreterare António Guterres där han säger att Israel måste upphöra med vräkningar och förstörelse av bosättningar, samtidigt som de heliga platsernas status måste upprätthållas och respekteras.

"Timme för timme"

TT: Varför ligger det ett särskilt ansvar på den israeliska sidan?

– Därför att man har de här vräkningshoten mot hem på ockuperat och annekterat område och man har de här demoleringarna som gör att det blir en väldigt spänd stämning, säger Linde.

Hon beskriver situationen som allvarlig, och utrikesdepartementet följer utvecklingen i stort sett "timme för timme" med rapporter från den svenska ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem.

FN:s säkerhetsråd samlades på måndagen för att diskutera frågan.

– Jag hoppas att de ska enas. Det här är en sådan situation där säkerhetsrådet bör gå in och agera, säger Ann Linde.

Niklas Svahn/TT

Utrikes

Bulgarisk kris kan öppna för EU-utvidgning

Utrikesminister Ann Linde (S) hoppas att Nordmakedonien och Albanien snart ska få klartecken för att börja förhandla om medlemskap i EU.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nordmakedonien och Albanien väntar på förhandlingar om EU-medlemskap.
Det är dags nu, manar utrikesminister Ann Linde – och hoppas att Bulgariens regeringskris kan öppna upp.
PREMIUM

Albanien och Nordmakedonien har i flera år varit utlovade formella förhandlingsstarter med EU. Gång på gång har dock processen stött på patrull – senast i form av en bulgarisk-makedonsk träta om språk och historia.

Flera EU-länder trycker dock på för att äntligen komma i gång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Tjecker köper i butik för första gången i år

Affärer får åter öppna i Prag.
Foto: Petr David Josek/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tjeckien tillät på måndagen butikshandel för första gången i år. Öppnandet är en del av det långsamma lättandet på restriktioner som infördes i oktober 2020.

Landet klarade den första vågen i coronapandemin relativt väl, men drabbades hårt i höstens våg, och myndigheter beslutade om en tämligen omfattande lockdown för landets 10,7 miljoner invånare.

Butiksägare och föreståndare välkomnade kunder:

– Folk kom bara för att kika i skyltfönstren, säger urmakaren Jiri Wildt om perioden med lockdown.

– Då räckte intäkterna i bästa fall till att hålla verksamheten vid liv, säger han och hoppas att han i och med att kunna öppna igen ska kunna gå med vinst.

Kunder måste dock ha munskydd, och affärer tillåts inte ha mer än en kund på 15 kvadratmeter butiksyta.

Enligt näringslivstidningen Hospodarske har en av tio butiker lagt ner på grund av pandemin, rapporterar norska NTB.

Utrikes

Hon fick sex vaccindoser på en gång

Kvinnan uppges må bra trots att hon fick hela vaccinsprutans innehåll. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En 26-årig italiensk kvinna är under observation på sjukhus i Toscana sedan hon fått en rejäl överdos av covidvaccinet från Pfizer. Hennes tillstånd uppges vara tillfredsställande sedan hon fått mycket vätska och paracetamol.

Överdoseringen på söndagen berodde på att sjuksköterskan injicerade hela innehållet i sprutan, där dosen var tänkt att räcka till sex personer, rapporterar nyhetsbyrån AGI.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Dahlgren: Behöver lyssna mer på medborgarna

EU-minister Hans Dahlgren (S) tonar ned förväntningarna inför 'framtidskonferensen'. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes Har människor för liten möjlighet att påverka vad politikerna gör i Bryssel? Ja, verkar svaret vara. Därför inleds nu konferensen om EU:s framtid. Men den kommer inte att mynna ut i några konkreta beslut.
PREMIUM

Konferensen som säger sig ta sig an hela EU:s framtid går ut på att öka delaktigheten i politiken och låta människor göra sina röster hörda.

Människor bjuds in till digitala plattformar där de kan dela med sig av förslag och synpunkter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL