Lagfarter SkD

30-talshus på 123 kvadratmeter sålt i Höör

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Bredgatan 9 i Höör har fått nya ägare. Köpare är Pierre och Emma Bok, 36 och 34 år, och säljare är Gun Inga-Lena Kristensen. Köpet blev klart i april 2021 och priset blev 3 950 000 kronor. Husets byggår är 1937 och det har en boyta på 123 kvadratmeter.

Alldeles i närheten såldes för mindre än en månad sedan ett annat hus, på Dammgatan 1. Priset blev där 3 300 000 kronor, för det 154 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19

Dagens coronasiffror i Skåne

Foto: Mikael Fritzon/TT
Skåne
Skåne

FAKTA

Aktuella siffror 11 maj

Nya konstaterade covid-19-fall: 253 (229)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 146 868 (146 650)

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 35 (35)

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 140 (134)

Totalt antal vaccinerade med en första dos: 373 970 motsvarar 34 procent

Totalt antal färdigvaccinerade: 114 502 motsvarar 10,4 procent

Totalt antal avlidna med covid-19: 1 711 (Uppdaterad 10 maj)

Källa: Region Skåne, Folkhälsomyndigheten

Ekonomi

Pengar i kommunkassan men tuff arbetsmarknad

Anders Knape, ordförande i SKR. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Kommunernas och regionernas ekonomi är stark. Desto värre är då läget på arbetsmarknaden. En återhämtning väntas först 2024, enligt SKR:s nya ekonomirapport.

En rad olika statliga bidrag gjorde att organisationen Sveriges regioner och kommuner (SKR) kunde gå med rejält ekonomiskt överskott under coronaåret 2020.

Även för 2021 är nu prognosen positiv för kommunerna medan regionernas resultat spås försvagas betänkligt. Detta som en konsekvens av ökad pensionsskuld, konstaterar SKR.

– Vi har inte varit speciellt ekonomiskt drabbade av pandemin och haft ett ganska gott resultat, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, och fortsätter:

– Men man måste fortsätta tänka framåt för att kunna fortsätta leverera välfärd. Vi behöver långsiktiga beslut från staten och framöver behöver vi ha en förändrad och förbättrad styrning från staten.

Ekonomisk återhämtning

Precis som så många andra spår SKR att i takt med ökad vaccinering och öppning av samhället igen så återhämtar sig också svensk ekonomi under 2021–22.

Men på arbetsmarknaden finns utmaningar, varnar man. Under året kommer arbetslösheten att ligga på 8,8 procent medan den under 2022 sjunker ned till 8,2 procent för att 2024 ha backat till 7,5 procent.

Prognosen är till exempel betydligt mörkare än storbanken Nordea som i dag kom med sin konjunkturprognos. Där gör man bedömningen att arbetslösheten ska sjunka tillbaka till sju procent 2022.

TT: Vilka skäl gör att ni har så mycket mer pessimistisk syn på arbetsmarknaden?

— Det handlar om att när korttidspermitteringsreglerna försvinner, de har ju nu förlängts till september, då kommer arbetsgivarna stå med ett antal anställda som inte funnits i arbete, säger Annika Wallenskog.

– Att man dessutom ska anställa en massa andra personer ser vi som att det kommer ta ett tag innan det behovet finns.

Omfattande effekter

Effekterna kan nu bli omfattande med ett utanförskap på arbetsmarknaden varnar SKR. Ordförande Anders Knape påpekar att det finns det en viss tveksamhet inom vissa branscher att återanställa på grund av det osäkra läget.

– Det finns en överhängande risk att långtidsarbetslösheten biter sig fast. Sedan får vi hoppas att de enorma behov av arbetskraft som kan komma att finnas i norra Sverige kommer att kunna tillgodoses och människor är beredda att söka sig till nya branscher, säger han.

Tobias Österberg/TT

Inrikes

Elevassistent döms för våldtäkt mot flicka

Malmö tingsrätt dömer en 30-årig man till fängelse för att ha våldtagit en flicka i tolvårsåldern vid två tillfällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En 30-årig man döms till fängelse i tre år och åtta månader för att vid två tillfällen ha våldtagit en flicka i tolvårsåldern på en skola i Malmö. Han döms även för ett fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande och försök till utnyttjande av barn för sexuell posering.

Våldtäkterna och det sexuella övergreppet har begåtts på en toalett på flickans skola, där mannen var anställd som elevassistent.

Mannen nekar till brott, men Malmö tingsrätt finner flickans berättelse om övergreppen mycket trovärdig. Det finns också stödbevisning genom konversationer mellan flickan och mannen på appen Snapchat.

Mannen ska även betala 165 000 kronor i skadestånd till flickan.

Sport

Hörbyförare skrev rallyhistoria

Rallyförare rallybil
Foto: Henrik Åkeson
Sport
Rally SMK Hörbys Robin Svensson, med Tom Kristenssons förre co-driver Henrik Appelskog, blev historisk, när han vann den allra första deltävlingen i nya asfalt-SM, Uddevalla City Race.

Duon bärgade segern genom att vara snabbast i tre av de fyra heaten som kördes.

Hårdast uppvaktade Hässleholms Rolf Grybb och Stenungsunds Mattias Olsson, som var nära inför finalen. Men när Robin Svensson och kartläsaren Henrik Appelskog ändrade på den mentala inställningen så var saken klar.

– Jättekul att det gick vägen till slut, men efter de två fösta heaten trodde jag inte det skulle bli någon vinst, förklarar Robin i ett pressutskick.

– Jag körde inte som jag brukar, jag var mycket mer spänd i bilen och det kändes inte alls bra.

Fast inför det tredje heatet analyserades körningen, och när starten gick för den tredje omgången så satt plötsligt allt som det skulle göra.

– Jag hade inte längre axlarna uppe vid öronen som i de första heaten, utan körde lugnt och med det flyt som jag brukar, då kom också tiderna, förklarar Robin Svensson.

Nöjd med den nya bilen

I finalen var Rolf Grybb med sin Citroen R5 tvåa, 2,2 sekunder bakom vinnaren, medan trean Mattias Olsson, Skoda, var slagen med 2,9 sekunder.

– Klart att jag är jättenöjd med tävlingsdagen, trots allt var detta första starten med den nya R5-Fiestan. Inför helgen hade jag bara kört med den i två mil, säger Robin, som helt klart har siktet inställt på att ta hem SM-guldet.

– Annars hade jag aldrig köpt den här bilen och skulle jag påstå något annat så vore det ren lögn, påpekar han.

Överhuvudtaget så var det en lyckad skånsk SM-premiär, där en annan Hörby-förare, Joacim Kristiansson, var ytterst nära att vinna den tvåhjulsdrivna, trimmade klassen med sin Opel. Till slut blev det Toarps Kristian Johansson, som vann med en sekunds marginal.

Rallybil
Simon Andersson körde så det rykte i Uddevalla.
Foto: Henrik Åkeson

Simon Andersson glänste

Eslövs Simon Andersson och Hörby-kartläsaren Jörgen Jönsson körde snabbast i C-förarnas internationella klass, vilket inte var helt överraskande.

Men att han skulle vara allra snabbast inräknat de mer rutinerade A/B-förarna var ändå anmärkningsvärt. Växjös Emrik Smedberg, med tung racingbakgrund, var tvåa, och han fick ge sig med en sekunds marginal.

Tyngre blev den gångna tävlingshelgen för Simons pappa Mats Andersson, som efter att han fått tekniska problem i heat två, missade finalen.

Den nya SM-serien har haft en trög start med inställd premiär på grund av covid-19 och även deltävling tre i Tierp fick ställas in. Nästa stopp för asfaltåkarna blir i stället i Växjö och Uråsa om en dryg månad.

Dit tar sig Robin Svensson med en extra portion självförtroende, inte enbart på grund av att vara SM-ledare.

– De två milen med min nya bil, som jag hade som uppladdning inför SM-premiären, körde jag i Uråsa, så det känns som hemmaplan för mig, förklarar han.

Med andra ord är det bäddat för en ny skånsk SM-triumf, fast då på småländsk mark.

Inrikes

Lägre vaccinationsgrad i utsatta områden

Vaccinationsgraden av covid-19 skiljer sig stort mellan områden i samma region. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Att andelen som väljer att vaccinera sig mot covid-19 är lägre i socioekonomiskt utsatta områden har blivit allt tydligare under våren, enligt Region Skånes vaccinsamordnare.
I dag lyfts frågan i ett möte mellan företrädare för storstadsregionerna och socialministern.

– Det är problematiskt om man har områden med generellt lägre vaccinationstäckning och lägre immunitet. Då finns en möjlighet att man kan få smittspridning igen, den risken är större om man har ett helt bostadsområde som har lägre vaccinationstäckning, säger vaccinsamordnare Per Hagstam till TT.

Region Skåne har jämfört vaccinationsgraden bland vårdcentralernas listade patienter över 65 år och funnit att färre vaccinerar sig i områden med lägre utbildnings- och inkomstnivå samt med fler utlandsfödda, som exempelvis Rosengård och Fosie i Malmö.

Flera orsaker

Medan Västra Götalandregionen håller på att sammanställa siffror visar Stockholm upp liknande scenarion som i Skåne: 89 procent av befolkningen i Täby över 65 år har vaccinerats, motsvarande siffra för Rinkeby/Kista är 71 procent, enligt statistik som publicerades under tisdagen.

Per Hagstam tror att det kan finnas flera orsaker till en lägre vaccinationsvilja i vissa områden.

– Mycket kan bero på att man inte följer svenska medier och svenska informationskanaler, utan man får information från de tidigare hemländernas mediekanaler, säger han.

Det kan både bidra både till en större skepsis mot vaccin och en sämre kunskap om hur och när man kan boka vaccinationstid, tror han.

"Ingen lätt sak"

På de vårdcentraler där färre tackar ja till erbjudandet jobbar personalen hårt för att vända trenden, till exempel genom att ringa upp listade patienter, enligt Hagstam.

– Det här är ingen lätt sak att åtgärda snabbt, det kommer att ta tid och det är ett arbete som kommer att pågå under hela den här vaccinationsinsatsen.

En viktig del i detta blir att samarbeta med kommuner och länsstyrelse. Han pekar på att kommunerna har bra kontaktvägar via till exempel föreningslivet och trossamfunden.

– Det handlar om att få fram bra information i rätt kanaler. Det får nog göras på många olika sätt, säger Per Hagstam.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Kävlinge

Poolrobot om dammsugare stals

Kävlinge
Löddeköpinge En villaägare i Löddeköpinge har någon gång mellan den 29 april och 8 maj blivit av med sin poolrobot och pooldammsugare som stod i ett förråd. Tjuvarna tog sig in genom att krossa en ruta.

ystad

Jazzgigant till Ystad

Sångerskan Stacey Kent.
Foto: Mats Andersson/TT
ystad
Kultur och nöje
Festival Det blir en jazzfestival i år också. Mellan den 4 och 7 augusti förvandlas Ystad till en jazzstad med besök av bland andra den hyllade världsartisten Stacey Kent.

– Det är tolfte året som vi gör jazzfestivalen och vi är stolta över att den blir av med tanke på omständigheter och svårigheter, säger Jan Lundgren som är konstnärlig ledare för festivalen.

På tisdagen presenterades festivalens program som består av ett trettiotal akter. I nuläget har 25 biljetter släppts till vardera konsert men festivalledningen hoppas kunna utöka antalet om restriktionerna lättar.

Även i år genomförs jazzfestivalen tillsammans med Musik i syd och fredagen den 6 augusti ägnas hela dagen åt den svenska jazzmusiken i samarbete med Kungliga musikaliska akademin som firar 250-årsjubileum. På schemat står bland annat en konsert med Anders Jormin och projektet Trees of light som han har tillsammans med Lena Willemark och Karin Nakagawa. Det blir även ett framträdande av det nystartade storbandet Scandinavian Jazz Orchestra som bjuder in sångerskan Isabella Lundgren.

– Scandinavian Jazz Orchestra leds av Emil Fredberg från Abbekås som är ett stort hopp för jazzscenen och en fantastisk kompositör. Storbandet bildades utifrån kvintetten Fredbergs orkester och konserten här blir deras första offentliga framträdande. Detta är verkligen ett av de bästa unga jazzbanden som verkar runt Malmö. Lägg Emil Fredberg på minnet, uppmanar Jan Lundgren med ett skratt.

Man som ler.
Jan Lundgren.
Foto: Lars Grönwall

Under den svenska jazzdagen gör han själv en konsert med Georg Riedel som är årets hedersgäst.

– Georg Riedel har verkligen gjort allt, så hur ska man egentligen presentera honom? Han har gjort allt från opera till musiken i Astrid Lindgrens filmer. Så jag är jätteglad att ha honom här. Han kommer även att bli intervjuad på scen under torsdagen av Susanne Rydén, vd för Musik i syd, fortsätter Jan Lundgren.

Samma dag som den svenska jazzen står i centrum är det även den stora dagen för barn där musiker framför jazzmusik för och med barnen.

Bland övriga programpunkter hittar vi gitarristen Yamandu Costa från Brasilien, det franska funk- och jazzbandet Wonder brass band, jazzsångerskorna Caroline Henderson och Vivian Buczek – och så givetvis världsstjärnan Stacey Kent som är det stora dragplåstret i år.

– En av konserterna som jag är säker på kommer att säljas ut direkt, och kanske två-tre gånger till, är den med världsartisten Stacey Kent från USA. Hon bor numera i England och har med sig Jim Tomlinson, som är hennes partner. De spelar här tillsammans med Claes Crona, Johan Granqvist och John Löfcrantz. Det kommer att bli fantastiskt och väldigt hög klass, säger Jan Lundgren.

Precis som tidigare år har jazzfestivalen ambassadörer i år. De som har fått äran i år är författaren Susanna Alakoski som har skrivit bland annat Svinalängorna och Bomullsängeln samt floristen Karl Fredrik Gustafsson, som är känd från tv-programmet Karl Fredrik på Österlen.

Hela programmet finns på ystadjazz.se där du också kan boka biljetter. Festivalen pågår mellan den 4 och 7 augusti med spelställen som Ystads teater, Ystad saltsjöbad, Saluhallen, Sankta Maria kyrka, Solbacken och Hos Morten café. Festivalen kommer också att köra en bonusdag på Solhällan i Löderup på söndagen den 8 augusti då Malmöstorbandet Monday night big band spelar med en hemlig gäst.

Eslöv

Lurad av falsk vän

Kvinnan trodde att det var en väninna som kontaktat henne i chattfunktionen Messenger - men det var en bedragare.
Foto: Gorm
Foto: Kallestad
Eslöv
ESLÖV

En Eslövskvinna i 50-årsåldern har utsatts för ett bedrägeri och blivit av med 60 000 kronor.

Kvinnan trodde att det var hennes väninna som kontaktade henne i chattprogrammet Messenger. I själva verket hade väninnans konto blivit hackat och det var en bedragare som skrev.

Den falska väninnan tipsade om ett sätt att tjäna stora pengar på något som heter ”Bidragshjälpen”. Hon hade själv tjänat 1,5 miljoner kronor där, påstod hon.

Den lurade kvinnan swishade då pengar till ett antal mobiltelefonnummer, sammanlagt cirka 60 000 kronor. Först senare insåg hon att hon utsatts för ett bedrägeri, vilket nu är polisanmält.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL