Kultur och nöje

Makt, motstånd och lögnen som verktyg

Foto: Oksana Yushko
Kultur och nöje
Litteratur/Recension

Ryssland har alltid fascinerat mig. Ryssland det väldiga – mellan St Petersburg i väst och Vladivostok i öst är det 950 mil och landet spänner över elva tidszoner – med sin blodiga historia och rika kultur. Å ena sidan tsarerna, Stalin, Gulag och andra världskrigets slaktfält och å den andra Dostojevskij, Bulgakov, Tjajkovskij, Vysotskij och Ic3peak.

Jag uppnådde vuxen ålder samma år som muren föll. Sovjetstaten följde efter. Det såg ju så bra ut. Tyskland återförenades och Sovjetstaten föll samman. Nu skulle det byggas demokrati. Men det är svårt att bygga en sådan i ett slag i ett land helt utan demokratiska traditioner, som bara gått från en sorts förtryck till ett annat. Istället för en demokrati av västerländskt snitt växte rövarkapitalismen fram och den späda demokratin blev snart allt mer kringskuren. Och det känns inte helt slumpmässigt att det är en före detta KGB-agent som höll i tyglarna när det demokratiska experimentet saktades in.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

ystad

Jazzgigant till Ystad

Sångerskan Stacey Kent.
Foto: Mats Andersson/TT
ystad
Kultur och nöje
Festival Det blir en jazzfestival i år också. Mellan den 4 och 7 augusti förvandlas Ystad till en jazzstad med besök av bland andra den hyllade världsartisten Stacey Kent.

– Det är tolfte året som vi gör jazzfestivalen och vi är stolta över att den blir av med tanke på omständigheter och svårigheter, säger Jan Lundgren som är konstnärlig ledare för festivalen.

På tisdagen presenterades festivalens program som består av ett trettiotal akter. I nuläget har 25 biljetter släppts till vardera konsert men festivalledningen hoppas kunna utöka antalet om restriktionerna lättar.

Även i år genomförs jazzfestivalen tillsammans med Musik i syd och fredagen den 6 augusti ägnas hela dagen åt den svenska jazzmusiken i samarbete med Kungliga musikaliska akademin som firar 250-årsjubileum. På schemat står bland annat en konsert med Anders Jormin och projektet Trees of light som han har tillsammans med Lena Willemark och Karin Nakagawa. Det blir även ett framträdande av det nystartade storbandet Scandinavian Jazz Orchestra som bjuder in sångerskan Isabella Lundgren.

– Scandinavian Jazz Orchestra leds av Emil Fredberg från Abbekås som är ett stort hopp för jazzscenen och en fantastisk kompositör. Storbandet bildades utifrån kvintetten Fredbergs orkester och konserten här blir deras första offentliga framträdande. Detta är verkligen ett av de bästa unga jazzbanden som verkar runt Malmö. Lägg Emil Fredberg på minnet, uppmanar Jan Lundgren med ett skratt.

Man som ler.
Jan Lundgren.
Foto: Lars Grönwall

Under den svenska jazzdagen gör han själv en konsert med Georg Riedel som är årets hedersgäst.

– Georg Riedel har verkligen gjort allt, så hur ska man egentligen presentera honom? Han har gjort allt från opera till musiken i Astrid Lindgrens filmer. Så jag är jätteglad att ha honom här. Han kommer även att bli intervjuad på scen under torsdagen av Susanne Rydén, vd för Musik i syd, fortsätter Jan Lundgren.

Samma dag som den svenska jazzen står i centrum är det även den stora dagen för barn där musiker framför jazzmusik för och med barnen.

Bland övriga programpunkter hittar vi gitarristen Yamandu Costa från Brasilien, det franska funk- och jazzbandet Wonder brass band, jazzsångerskorna Caroline Henderson och Vivian Buczek – och så givetvis världsstjärnan Stacey Kent som är det stora dragplåstret i år.

– En av konserterna som jag är säker på kommer att säljas ut direkt, och kanske två-tre gånger till, är den med världsartisten Stacey Kent från USA. Hon bor numera i England och har med sig Jim Tomlinson, som är hennes partner. De spelar här tillsammans med Claes Crona, Johan Granqvist och John Löfcrantz. Det kommer att bli fantastiskt och väldigt hög klass, säger Jan Lundgren.

Precis som tidigare år har jazzfestivalen ambassadörer i år. De som har fått äran i år är författaren Susanna Alakoski som har skrivit bland annat Svinalängorna och Bomullsängeln samt floristen Karl Fredrik Gustafsson, som är känd från tv-programmet Karl Fredrik på Österlen.

Hela programmet finns på ystadjazz.se där du också kan boka biljetter. Festivalen pågår mellan den 4 och 7 augusti med spelställen som Ystads teater, Ystad saltsjöbad, Saluhallen, Sankta Maria kyrka, Solbacken och Hos Morten café. Festivalen kommer också att köra en bonusdag på Solhällan i Löderup på söndagen den 8 augusti då Malmöstorbandet Monday night big band spelar med en hemlig gäst.

Kultur och nöje

Klart med ny säsong av "Mäklarna"

William Spetz, Kjell Bergqvist och Cecilia Frode mäklar vidare i en ny säsong av 'Mäklarna'. Pressbild.
Foto: Discovery Plus
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Knappt hann nya "Mäklarna" få premiär förrän det blev klart att Discovery Plus satsar på en ny säsong av tv-serien. Någon gång nästa år får tittarna följa Kjell Bergqvist, Cecilia Frode och William Spetz på nya mäklaräventyr.

"Våra karaktärers förfall gick helt enkelt inte att klämma in på endast sex avsnitt och därför är jag så glad över att Hagamäklarna får kämpa på i en säsong till", säger William Spetz i ett pressmeddelande.

Originalet till "Mäklarna" gick på SVT för 15 år sedan. Den 7 maj släpptes de första avsnitten av den fristående uppföljaren på Discovery Plus. Även nästa omgång regisseras av Patrik Eklund, med manus av Ulf Malmros.

Kultur och nöje

Då återinvigs Göteborgs stadsteater

Göteborgs stadsteater öppnar igen. Arkivbild.
Foto: Erik Svensson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Efter ett år av både uppskjutna premiärer på grund av corona och ombyggnationer öppnar Göteborgs Stadsteater åter för publiken. Den 18 september slår teaterhuset upp dörrarna med tre premiärer: Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien" i regi av Pontus Stenshäll, Becketts "Slutspel" i regi av Ronnie Hallgren och Shakespeares "Stormen" i konstkollektivet KonstAB:s tappning.

Det blir också "Idlaflickorna", regisserad av Mellika Melouani Melani, och det klassiska dramat "Mordet på Marat" av Peter Weiss, i regi av polske Jan Klata.

"Vi visar att vi värnar traditionen och går i bräschen för det nya, och det gör vi på vår nyrenoverade, nu ännu mer fantastiska teater, säger Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater, i ett pressmeddelande.

Kultur och nöje

Lorde strömmad en miljard gånger

Lordes 'Royals' har strömmats en miljard gånger. Arkivbild.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Låten "Royals" av den nyzeeländska artisten Lorde har nu hamnat på den exklusiva skara av låtar som har strömmats en miljard gånger, skriver Billboard. Den australiska musikorganisationen Pro Apra Amcos håller koll och räknar strömningar från stora tjänster som Spotify, Apple Music, Youtube, Youtube Music, Vevo och Amazon.

Lorde, eller Ella Yellich-O’Connor som hon egentligen heter, låg i topp på Billboards topp-hundra lista i nio veckor med "Royals" och låten vann två Grammy.

Med på stömningslistan finns också bland andra Flume med "Never be like you" och Gotye med "Somebody that I used to know".

Kultur och nöje

Nina Wikner startar litteraturpodd

Nina Wikner, tidigare Åkestam, startar litteraturpodden 'Något slags känsla'. Pressbild.
Foto: Sofia Runarsdotter
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Nina Wikner, tidigare Åkestam, startar litteraturpodden "Något slags känsla", om varför det är så svårt att vara människa. Den ska sändas i tio avsnitt, och bland gästerna märks bland andra Karolina Ramqvist, Hanna Hellquist, Kristina Sandberg och Patrik Lundberg.

Podden utlovar djupdykningar i ämnen som kärlek och hat, föräldranojor och dickpics. Målet är att komma nära det oförklarliga, som en enda rad i en älsklingsroman kan förmedla omedelbart.

“Att dagens samhälle präglas av sociala medier, åsiktsjournalistik och enkla svar är ingen nyhet. Men jag känner mig själv väldigt trött på det, och jag tror att jag inte är ensam. Vissa saker är svåra, så är det bara. Det betyder inte att man ska strunta i dem, men det betyder att man behöver närma sig dem på ett mer nyfiket sätt. Och det är våra bästa författare mästare på”, säger Nina Wikner i ett pressmeddelande om varför podden behövs.

Nina Wikner har en bakgrund som författare och krönikör och som forskare på Handelshögskolan.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

Carina Bergfeldt återvänder till Utöya

Journalisten Carina Bergfeldt återvänder till Utöya. Arkivbild.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Carina Bergfeldt vann stora journalistpriset som Årets berättare 2012 för sin rapportering av terrordådet på Utöya. Tio år senare återvänder hon nu till Norge, i dokumentären "Utöya 10 år", som visas på SVT den 22 juli.

Där möter hon överlevare, föräldrar och andra vars liv förändrades i grunden den där julidagen 2011.

"Jag är så otroligt tacksam att så många gått med på att dela sin historia med oss. Ingenting jag någonsin gjort som journalist har påverkat mig så som detta", säger Carina Bergfeldt i ett pressmeddelande.

SVT visar också en norsk dokumentär om fyra unga kvinnor som överlevde terrorattentatet på Utöya, den 18 juli.

Elin Swedenmark/TT

Kultur och nöje

Yahya Hassans familj talar ut i dokumentär

Den danske poeten Yahya Hassan. Arkivbild.
Foto: Vegard Grøtt/NTB/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

För första gången sedan den danske poeten Yahya Hassan gick bort pratar hans familj nu om 24-åringens öde, rapporterar SVT Kulturnyheterna.

Det var Yahya Hassans familj som i april förra året bekräftade för medierna att han hittats död i sin lägenhet. I Danmarks radios nya dokumentär "Yahya – Den fødte digter" berättar de nu om sorgen, och om Yahya Hassan som person.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Djurgårdsvarvet blir tillfällig konsthall

Konstnären Malena Olsson gör konst om Östersjön. Pressbild.
Foto: Per Jahnke
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nya Djurgårdsvarvet i Stockholm förvandlas till en konsthall under två veckor, med en utställning om havsmiljön och Östersjöns ålgräsängar.

Varvet har tömts på båtar och i stället fyllts med Malena Olssons måleri, glas och skulptur. Sedan 2013 har hon gjort konst om Östersjöns olika havs- och miljöproblem.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL