Malmö

Från soffan till milen – Johan kan inte sluta springa

Johan Färemo, till höger i grön tröja, tillsammans med sin MAI Runners-kamrat Anders Söderlin, till vänster.
Foto: Andreas Modess
Malmö
Skåne
Motion & Hälsa Ibland tar det tid att hitta rätt motionsform, något Malmöbon Johan Färemo vet då han i 40-årsåldern fann sin stora passion – löpning. Tio år senare har han nu sprungit över 70 motionslopp.

– Jag har ingen löparbakgrund, jag är bara en glad motionär.

För snart tio år sedan, 2012, vid en vanlig och klassisk 40-års kris, bestämde sig Malmöbon Johan Färemo för att dra på sig löparskorna. Sakta men säkert, med en dos av envishet, gick tempot upp och en dag klarade han av att springa den berömda milen utan att stanna.

– Det var en jätteupplevelse för mig, det har jag inte gjort sen jag låg i lumpen, så det blev en kick och sen hamnade jag genom vänner i löpgruppen MAI Runners, säger Johan Färemo om sitt löparintresse.

Fastnade i föreningslivet

MAI Runners är Malmös Allmänna Idrottsförenings löpargrupp för amatörer. Varje måndag i veckan samlas ett gäng löpsugna personer för ett intervallpass.

Efter ett tag i föreningen blev Johan Färemo tillfrågad om att gå med i styrelsen och ha hand om klubbens arrangemang. En position han behöll från 2014 till 2019.

– Det är jätteroligt, jag har blivit en del av MAI utan att mina barn har varit friidrottsaktiva, säger Johan Färemo, som nu ”bara” är administrativ ledare för löpgruppen samt vikarierande tränare för gruppen när det behövs.

Infaller måndagen på en röd dag så kan MAI Runners tänka sig att ställa in löppasset men annars kör man på, alltid utomhus och året om.
Foto: Andreas Modess

Sprungit över 70 motionslopp

Sedan Johan Färemo blev löpare har han hunnit med över 70 motionslopp och varje år tickar siffran upp. Det handlar inte om att jaga tider utan om upplevelsen. 2016 åkte han till San Francisco, USA, och genomförde ett halvmaraton i San Francisco Marathon. Loppet längs med stadens kust gav mersmak och varje år har Johan Färemo nu som mål att springa ett halvmaraton utomlands.

Men löpningen kommer inte helt utan smärtor och det gäller att man som motionär är aktsam och lyssnar på kroppen.

– Ju äldre man blir och när skadorna väl kommer så tar det lite tid innan de läker, jag har haft lite problem med en höft till och från som krånglar och lite med en baksida och då kan de ömma i två-tre veckor men när man var ung då gick det över på två-tre dagar, säger Johan Färemo.

21 097,5 meter med löparskor

På måndag är det dags igen, löpare ur MAI Runners kärngrupp, cirka 8-15 personer, gör sig redo för ett nytt intervallpass – oavsett väder. Samlingspunkten är vid Atleticum på Stadionområdet. Där sker uppvärmningen för några av de innan fler ur träningsgruppen ansluter vid det uttalade trädet i Pildammsparken.

För nästa år, efter att coronapandemin pausat motionsloppen två år i rad, väntar halvmarathon i Dubrovnik, Kroatien, för Johan Färemo, och det gäller att vara i form för att kroppen ska orka 21 097,5 meter med löparskorna på.

FAKTA

En glad amatörs löpartips

Hitta ett löpgäng som passar din ambition och tempo. ”Då har man en tid att passa, och några som väntar på en. För hur sliten du än är efter jobb till exempel och någon serie lockar så vet man att dit ska man för där står de och väntar”.

Var snäll mot dig själv i målsättningen. ”Första målet kan vara att köpa det du behöver – ett par bra skor. Börja jättelugnt, låt det gå flera veckor innan du säger att nu är jag löpare.”

Peppa dig själv med delmål. I Johan Färemos fall var det att springa en mil utan att stanna. ”Det är fortfarande ett av mina största löparminnen.”

Var observant på skador. ”Lär känna din kropp. När någonting är fel så avbryt och pressa dig inte över den där gränsen så att du får en bristning eller att knät knäcker. För tiden att komma tillbaka är ganska lång – och tråkig.”

Nyheter

Varannan motionslöpare drar på sig skador

Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Nyheter
Nyheter Hälften av alla motionslöpare skadar sig på ett år. Skaderisken är lika stor oavsett ålder, kön och erfarenhet.
Det visar en ny avhandling i idrottsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I studien följde man i ett års tid 200 motionslöpande män och kvinnor i åldrarna 18 till 55 år. För att delta skulle de ha löptränat i minst ett år, sprungit minst 15 kilometer per vecka och ha varit skadefria i minst ett halvår.

Deltagarna förde dagbok

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Så kommer du igång med löpträningen

”Variation av underlag är det som gör en starkare.” Hanna Katsler Mölstad vid sin favoritplats för löptärning i Malmö, Amfiteatern i Pildammsparken, där det finns låga och höga trappor, kullar, stigar och platt mark.
Foto: Eva Solér
Malmö
Skåne
Motion & Hälsa Löpning utomhus är den lättillgängliga, och coronavänliga, motionen som fler tar till runt om i parker, skogar och på gator. Men om man är helt grön på träningskonceptet vad ska man då tänka på? Friidrottstränaren Hanna Katsler Mölstad ger tips.

– Jag önskar att folk springer för att må bättre. Det måste inte vara skönt under tiden. Men att du faktiskt mår bättre så att det inte bara blir besvärligt, säger Hanna Katsler Mölstad.

Till vardags arbetar hon som friidrottstränare för ungdomar på MAI, Malmös Allmänna Idrottsförening, men i bagaget finns även en sjuksköterske- och massageterapeututbildning.

Kan inte köpa en god motion

Vill man ha en lite bättre kondition och faktiskt må bättre, då är springa ett extremt lätt sätt, för man kan göra det var som helst, när som helst och det behövs väldigt lite utrustning. Glöm de dyra löparbyxorna eller den nyaste vindjackan, det enda kravet på utrustning är ett par bra skor.

– Du kan springa i fula mysbyxor, du kan alltid säga att du är en hipster, konstaterar Hanna Katsler Mölstad.

Hamna inte i den klassiska fällan

Många är de som knyter på sig löparskorna och tänker att de orkar mer än vad de faktiskt gör. Lägg där till att många ofta tänker att ju snabbare löprundan är desto bättre. En logik Hanna Katsler Mölstad skakar på huvudet åt.

– De sätter ribban så högt att det omöjligt att upprätthålla den nivån, och efter två veckor gör det bara ont i kroppen.

Istället är receptet, om du är en ovan löpare, att börja extremt långsamt. En rejäl och hurtig promenad är inte fel, utan snarare nödvändig för att bygga upp kroppen och inte pressa den för hårt. Sätt upp målet att ”mellan de här lyktstolparna ska jag springa, resten blir promenad” uppmanar Hanna Katsler Mölstad.

– Att du faktiskt mår bättre så att det inte bara blir besvärligt, för när du då lägger av så kanske vinsten av att lägga av är för stor, det ska den inte vara.

Istället handlar det om att locka kroppen till att vilja mer.

– Du ska sakna det och du ska lägga det på en ribba där du orkar upprätthålla det, som en del av ditt liv.

En viktig detalj i löpträningen som flera missar är att värma upp ordentligt innan man börjar springa. Är kroppen varm minskar risken för skador, menar Hanna Katsler Mölstad.
Foto: Eva Solér

Löparknä och svaga fotleder

Det kan tyckas tjatigt men när man börjar ge sig ut i löparspåret gäller det att acceptera när kroppen gör ont.

– Vara trött är en sak, vara seg är en sak, men för att orka springa så behöver du faktiskt rörlighet i din kropp och stabilitet, du behöver sätta i gång de muskler du ska springa med, säger Hanna Katsler Mölstad.

Vanliga skador för ovana löpare är svaga fotleder, korta vader, löparknä och korta höftleder. Fotlederna kan stärkas genom att öva på att stå på tå och hälarna genom göra övningar på ojämnt underlag.

När det kommer till löparknät handlar det om att IT-senan, iliotibial-senan, som fäster mellan höftmuskulaturen och underbenets ovansida, blir för kort och för spänd och då drar den ner i knät. Har man åkt på att knät smärtar vid löpning är det bra att göra övningar som avlastar smärtpunkten och förbättrar rörligheten i lederna och muskelbalansen, till exempel knäböj och utfallssteg.

När det kommer till korta höftleder beror det på att vi sitter för mycket. Försök därför ta stående pauser, res på dig under en arbetsdag eller hemma och sträck ut.

– Den måste vara aktiverad för att annars kan du inte jobba med sätesmuskeln och höftböjaren som ska driva hela löpsteget, säger Hanna Katsler Mölstad.

En annan viktig aspekt att tänka på är hur man använder armarna när man springer. Öva därför på din armrörelse, för utan armarna är det lätt att nedre buk samt andningen inte hänger med.

– Användning av armarna och att tänka på andning är några av de vanliga svårigheterna nyblivna löpare har, säger Hanna Katsler Mölstad.

Schemalägg din löpträning

Sist men inte minst. För att soffans komfort inte ska locka för mycket eller om Netflix släppt en ny krimdokumentär, så är det klokt att lägga upp ett schema för din löpträning. Välj två eller tre dagar i veckan med en specifik tid som passar dig och bestäm dig för att ”de här dagarna springer jag på”.

– Annars kommer varje dag i veckan som du inte gör det vara ett misslyckande, säger Hanna Katsler Mölstad.

Men ofta är det tidsbrist som hindrar, hur lång tid bör ett löppass ta?

– Du ska vara tillbaka på 40 minuter, och då ska du ha uppvärmning och en liten nedvarvning, om du rör dig 30 minuter så är det jättebra, det räcker, konstaterar Hanna Katsler Mölstad.

Inrikes

Så tränar du ner risken för svår covid

Fysisk aktivitet skyddar mot svår covid. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Fysisk inaktivitet ökar risken för svår sjukdom och död på grund av covid-19. Bara ålder eller en tidigare organtransplantation utgör ett större hot, visar forskning.
PREMIUM

Att röra på sig är A och O. Även mitt i en brinnande pandemi. Inte bara för den allmänna hälsans skull, utan också för att skydda sig mot svår sjukdom och död på grund av covid-19.

Det säger Elin Ekblom Bak, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmö fick Skånes första paketboxar

en stor låda utanför ett flerfamiljshus. Den är blå och grå.
Foto: Lars Sjögren
Malmö
Malmö I veckan sattes Malmös första paketboxar upp. Nyfikenheten bland närboende var stor.
– Någon timme efter att vi satt upp dem brukar vi märka det i våra system, säger Post Nords Viktor Rosenqvist.

I februari gick Post Nord ut med ett pressmeddelande om att de ska sätta upp 500 paketboxar i Stockholm, Göteborg och Malmö. I veckan hände det de facto i Malmö. Tolv paketboxar sattes upp på olika platser i Malmö.

På Sergels väg var nyfikenheten stor. Många närboende gick ut för att inspektera vad som hamnat på deras tomt. Information finns att läsa på paketboxarna. Vill man ha sitt paket levererat hit istället för till ett ombud så kan man nu få det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Redaktionen tipsar

E6 stänger – så ska du köra

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Lund
Kävlinge
Skåne De långa köerna uteblev när E6 stängdes under torsdagen. Måndagen blir den första dagen med ordinarie arbetsvecka medan arbetet pågår.

– Vi vet att det kommer vara mycket trafik ute och ta längre tid att ta sig fram, säger Göran Holmberg verksamhets ansvarig på Trafikverket.

För att underlätta för trafikanter jobbar Trafikverket i nära samarbete med polis som kommer ha extra personal ute på vägarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Malmö

Åttaåring hittad igen

Malmö
MALMÖ Polisen sökte under söndagseftermiddagen efter en åttaårig pojke som försvunnit. Under kvällen anträffades han igen.

När polisen gick ut med informationen om att man letade efter den åttaåriga pojken hade han varit försvunnen i drygt en timme. Polis och anhöriga letade tillsammans, och man gick ut med ett signalement på hur pojken var klädd och uppmanade alla som sett honom att ringa 112.

Strax efter klockan 19, när pojken varit borta i drygt två timmar, meddelade polisen att han påträffats, och att han efter omständigheterna mådde bra. Samtidigt tackade man allmänheten för inkomna tips.

Malmö

Påkörd bakifrån av skåpbil

Malmö
MALMÖ

Strax efter klockan 16 på söndagen larmades räddningstjänst, ambulans och polis till en trafikolycka på Inre ringvägen, i höjd med trafikplats Lindeborg.

– Det handlar om en personbil och någon form av skåpbil som varit inblandade i en bakifrånkollision. Det ska vara personbilen som blivit påkörd, säger Ola Nilsson, teamledare på SOS alarm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Fullbokat men inte fullt på Moderna

Ingen trängsel på Moderna Museet. Matilda Råbrant och Emma Wahlstedt tyckte Zvi Goldstein var intressant.
Foto: Lena Breitner
Malmö
Malmö Helgens premiär på Moderna museet var efterlängtad. Trots att det var fullbokat var det glest i salarna. Många använder inte gratisbiljetterna. Två franska turister fick vända i dörren.

Efter en lång stängning öppnade Moderna museet i helgen. Många kände sig manade att skaffa biljetter.

Tjugo personer i halvtimmen släpps in för att klara Folkhälsomyndighetens restriktioner. Alla måste förboka sina biljetter, som är gratis.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL