Lagfarter SkD

50-talshus på 95 kvadratmeter sålt i Eslöv

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Maria Georgievska, 30, och Jovan Georgievski, 29, boende på Lapplandsvägen i Eslöv är nya ägare till fastigheten på Vallarevägen 3 i Eslöv. Huset är byggt 1950 och har en boyta på 95 kvadratmeter. Säljare är Vera Anne-Marie Svenssons dödsbo. Affären blev klar i april 2021 och köpesumman blev 3 300 000 kronor.

Precis i närheten såldes i februari ett annat hus, på Stallgatan 5. Där såldes ett 94 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 3 400 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Lödde KK-tjej försöker kvala till OS

Johanna Johansson från Lödde KK har plötsligt blivit ett OS-hopp. I veckan avgörs kvalet i Ungern.
Foto: arkivbild
Sport
Kävlinge
kanot Den här veckan gör Lödde KK:s Johanna Johansson ett försök att kvala in till OS i samband med Europakvalet i Ungern. En möjlighet som öppnades för bara en knapp månad sedan.

Sverige ska försöka kvala in en K2:a till OS i sommar och från början var det meningen att Melina Andersson skulle sitta i båten tillsammans med Karin Johansson. Men förutsättningarna ändrades och plötsligt fick Lödde KK:s Johanna Johansson köra tillsammans med Melina Andersson.

– Det har varit en strulig höst och vinter för oss i Sverige och vi har väntat in Karin Johansson som varit skadad så länge vi kunde. Men det gick alltså inte och nu är hon förkyld så hon hade inte kunnat köra ändå, berättar förbundstränaren Peter Orban.

I slutet av april körde man till slut uttagningar i samband med ett läger i Jönköping.

– Det fungerade bäst där med Johanna och Melina, så då blev det så att Johanna fick platsen.

Måste vinna

Efter det har de båda inte hunnit träna särskilt mycket ihop, men man åkte ner i förväg till Ungern och hann med några träningsdagar på plats.

– De har inte haft supermycket tid på sig och det är en jättetuff klass där bara den vinnande båten kvalar till OS, så chansen är kanske inte så stor även om det bara är elva båtar med. Men visst finns chansen, det är hur öppet som helst på förhand, och skulle de klara det så är det helt fantastiskt, förklarar Peter Orban.

– Det var egentligen lika tufft i kvalet till Rio-OS och då lyckades den svenska båten vinna med några hundradelar. Så det är inte omöjligt.

OS-hopp från Ängelholm

OS-kvalar gör även Martin Nathell från Ängelholm i K1 1000 meter. Han har dessutom två chanser, för skulle det inte lyckas i Ungern så finns en chans till för K1 1000 herr i världskvalet i Ryssland.

Europakvalet till OS avgörs i Ungern onsdag och torsdag. I veckoslutet är det sedan world cup-tävlingar med svenska kanotister till start. Bland annat kör Lödde KK:s Theodor Orban K1 200 meter, K1 500 meter och dessutom i mixed tillsammans med Linnea Stensils på K2 200 meter.

– Det blir jättetufft för Theodor individuellt. Kan han ta sig till en B-final är det superbra. Han är ju inte så gammal, fortfarande under 23. Men i K2 tillsammans med Linnea tror jag faktiskt att de kan ta medalj, säger Peter Orban.

Höör

Vaccinering i fas tre går trögt

Vaccinationen av fas tre-gruppen är i full gång. Men de manuella bokningarna gör att vaccinationerna tar tid.
Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT
Höör
Höör Vårdcentralen har varit igång sedan i mars och vaccinerat personer i gruppen fas tre. Men vaccinationerna tar sin tid och ännu återstår ett 100-tal i denna fas.
– Jag kan inte påstå att det flyter på. Det kräver sina resurser, säger verksamhetschefen Ingela Nilsson.

I väntan på att den stora gruppen inom fas fyra ska börja få sina första sprutor ansvarar vårdcentralen för riskgrupperna inom fas tre.

Olika riskgrupper

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Balstad tillbaka på planen

Lasse Balstad ser ut att kunna avsluta sin treåriga YIF-sejour med finalspel i EHF European Cup. Lagkapten gjorde på måndagen comeback i en träningsmatch mot HK Malmö. Europacupfinalen går på lördag nere i Aten och retur i Ystad en vecka senare.
Foto: Jonny Nilsson
Sport
HANDBOLL Ystads IF:s lagkapten Lasse Balstad är tillbaka på planen och redo för spel i EHF European Cup-finalen nere i Aten på lördag.

Efter en längre tids skada gjorde YIF:s norrman på måndagen comeback i träningsmatchen i Ystad mot HK Malmö. YIF vann med 39-27 (17-12).

– Han ger oss en dimension till i försvaret, anser Oscar Carlén, YIF:s tränare.

Mot HK Malmö spelade Balstad runt 25 minuter.

– Jättekul att ha honom tillbaka. Han var bra. Och han verkar hålla för spel, förkunnar Oscar Carlén, som hoppas och räknar med Balstad på planen i lördagens första finaldrabbning nere i Grekland mot AEK Aten.

Mot HK Malmö saknades alltjämt armbågsskadade Kim Andersson, liksom huvudskadade målvakterna Niklas Kraft och Erik Hvenfeldt.

– Vi är glada och tacksamma över att Malmö ställde upp för att möta oss. Bra för oss att få till lite matchsituationer, bra att kunna gå igenom saker och ting som vi jobbat med på sistone. Resultatet var inte viktigt, i stället var det viktigt att se vilka avtal som sitter och gnugga extra på det som inte var bra.

Carlén var nöjd med det mesta i den första halvleken:

– Vi testade både 5-1 och 6-0 i försvaret. Båda föll bra ut, liksom anfallsspelet. Det var mycket spring i benen och tryck i kontringarna.

– I den andra halvleken spelade båda lagen 7-6 den första kvarten. Här fanns det mer att önska, både i försvaret och anfallet.

I YIF visade många spelare gott gry. Stack ut lite extra gjorde inte minst 17-årige högernian Kasper Palmar, som drog in sju mål.

– Kim Anderssons ersättare? Den tanken slår en. På sikt ser återväxten på den positionen god ut, menar Oscar Carlén.

Flest YIF-mål gjorde annars Jonathan Svensson, åtta stycken. Jacob Nygren nätade sex gånger. I målet gjorde både Oscar Jensen och Sebastian Glemhorn bra insatser.

Ner till Aten för spel lördagens cupfinal flyger YIF sent på torsdagskvällen. Finalreturen går i Ystad lördagen därpå, den 22 maj.

Utrikes

Militär eskalering efter oro i Jerusalem

Tårgas vid sammanstötningar framför al-Aqsa-moskén i Jerusalems gamla stad på måndagen.
Foto: Mahmud Illian/AP/TT
Utrikes
Utrikes Krisen i Mellanöstern eskalerar.
En stoppad nationalistisk marsch och nyttjanderätt av den heliga staden är bränsle som tänder konflikten med utgångspunkt i Jerusalem.
Raketattacker från Gaza besvaras av israelisk militär. Rapporter kommer om dödsoffer.

Oroligheterna utbröt i Jerusalem inför den nationalistisk marschen som skulle ha inletts på måndagseftermiddagen. Uppgifter om skadade varierar, men flera mediebolag rapporterar om över 300 skadade palestinier.

Demonstranter kastade sten, polis avfyrade gummikulor och chockgranater; bilar brann och rök spreds över det heliga området. Polis evakuerade Västra muren, som ligger i tempelområdet, på grund av oroligheterna.

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. En utlösande faktor är den så kallade Jerusalemdagen och dess fanparad.

Inställd marsch

Men strax före start meddelade organisatörerna bakom marschen i Jerusalem att den ställts in, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Datumet är speciellt, i och med att Israel då firar erövringen av Jerusalem i sexdagarskriget 1967. Men det verkar också yttra sig i extra starka känslor, och redan på söndagskvällen blev det sammanstötningar. Även israeliska araber i exempelvis Nasaret och hamnstaden Haifa demonstrerade.

Paraden anses av många palestinier som en riktad provokation, och i ett redan inflammerat läge var marschens gångväg genom muslimska kvarter via Damaskusporten en utlösande faktor.

Israelisk polis har förbjudit judar att besöka området vid al-Aqsamoskén för att undvika eskalering i konflikten, och beväpnad polis bevakar området som har djup religiös innebörd för judar, muslimer och kristna.

Raketer mot Israel

Sammandrabbningarna i Jerusalem fick oroväckande följdreaktioner på måndagseftermiddagen. Islamistiska Hamas i Gaza hotade med att utföra attacker mot israeliskt område, hot som förverkligades när raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och israeliska områden.

Inga personer uppges ha skadats i raketattackerna, men befolkningen lystrade till larmsignalerna som ljöd och det israeliska parlamentet Knesset evakuerades. En person skadades dock på den israeliska sidan av gränsen mot Gaza sedan en pansarvärnsrobot avfyrats mot ett civilt fordon, uppger militären.

Israelisk militär svarade med att attackera mål i Gaza, och förstärkte den militära närvaron vid gränsområdet.

Hamas bekräftade att en av rörelsens befälhavare hade dödats i attackerna. Gazas hälsominister sade att sammanlagt nio personer dödats i israeliska flygräder, skriver Reuters.

FN vädjar

En direkt orsak till att våldsamheterna utbrutit är en domstolsprocess om några fastigheter i Sheik Jarrah, en stadsdel längre nordösterut i Jerusalem. Palestinska familjer som har bott där i decennier säger att de har rätt till husen. Men judiska bosättare menar att de har äldre äganderätt till tomterna, och har fått rätt i israeliska domstolar i tidigare fall i samma område.

Israels högsta domstol skulle ha tagit upp tvisten på måndagen. Men i sista stund ombads riksåklagare Avichai Mandelblit komma med ett utlåtande innan HD tar upp fallet, och för att ge honom tid till det pausas processen i upp till en månad.

Den israeliska politiken tolkas som att landet sakta men säkert försöker tränga ut palestinierna från östra Jerusalem, som enligt flera fredsplaner ska bli huvudstad i ett självständigt Palestina. Hamas, den palestinska organisation som styr Gazaremsan och som är terrorstämplad av bland annat EU, säger att israelerna "leker med elden" när de fortsätter sin hårda linje i Sheik Jarrah.

Israels utrikesdepartement försökte i fredags lugna omvärlden med att tvisten i grunden bara är "en fastighetsdispyt mellan privata parter", skriver nyhetsbyrån Reuters. Men våldet har väckt oro världen över, och många länder har manat FN att göra något. FN-chefen António Guterres vädjar till Israel att "iaktta maximal återhållsamhet" mot demonstranter och att "sluta riva hus och vräka människor", rapporterar nyhetsbyråer.

FN:s säkerhetsråd höll ett extrainkallat möte på måndagen för att diskutera krisen.

Grim Berglund/TT

Henrik Samuelsson/TT

Raketer avfyras från Gaza in på israeliskt territorium.
Raketer avfyras från Gaza in på israeliskt territorium.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT

FAKTA

Fakta: En delad stad

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.

När Israel året efter utropade sin självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.

I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.

Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad, och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.

Lund

Brand vid Östratornskolan

Lund
Lund Räddningstjänsten har ryckt ut till Östratornskolan på Musikantvägen i Lund efter larm om brand ute på skolgården.

– Man har försökt tända eld på en någon bänk eller blomlåda och staket, en mindre brand som uppringaren själv släckt innan vi kommit fram, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Larmet om branden inkom 18.43 på måndagskvällen. Räddningstjänsten är på plats vid Östratornskolan för att kontrollera så att allt är släckt. Om inte uppringaren släckt branden så pass fort skulle det kunna ha spridit sig till skolbyggnaden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Spela tryggare på svenska onlinecasinon

www.CasinoWings.se

Att spela på casino online har aldrig varit mer populärt, och det finns fler sajter än någonsin att välja mellan. Men debatten går het; är det bäst att spela på ett svenskt casino eller ett casino utan svensk licens?

Många anser att tryggheten på de svenska casinosajterna väger tyngre än de fördelar man kan få på utländska casinon. Det gäller särskilt alla de funktioner för ansvarsfullt spelande som erbjuds av spelbolag med licens från Spelinspektionen.

Vad är ansvarsfullt spelande?

Att spela ansvarsfullt innebär att man inte utsätter sig för onödiga risker i samband med att man spelar om pengar. Det kan till exempel handla om att sätta en spelbudget i förväg, att aldrig försöka vinna tillbaka sina förluster och att ha koll på tiden så att man inte spelar bort hela dagen.

Just ansvarsfullt spelande har också blivit ett begrepp som används av många spelbolag för att beskriva de funktioner som de erbjuder för spelarnas säkerhet. Det handlar om att förebygga spelberoende hos spelarna genom att hjälpa till med att skapa sunda spelvanor från start.

Mycket av det som ingår i ansvarsfullt spelande regleras av den svenska spellicensen. Det innebär att en hel del av de verktyg som finns tillgängliga för att skydda svenska spelare inte erbjuds på spelsidor som licensierats utomlands. Några exempel på svenska verktyg för spelansvar är spelgränser, självtester och Spelpaus.

Spelgränser

Alla onlinecasinon med svensk licens erbjuder olika slags spelgränser som hjälper spelaren att kontrollera sitt spelande. Casinon med den svenska licensen är tvungna att be sina spelare att uppge en insättningsgräns och en tidsgräns innan de kan börja spela.

Utöver detta kan svenska spelare även aktivera förlustgränser per dag, vecka eller månad. När förlustgränsen har uppnåtts går det inte längre spela under den tidsperiod den gäller. Spelaren kan ändra sina inställda gränser närsomhelst. Ändringar som ytterligare begränsar spelandet genomförs direkt, medan ändringar som gör det lättare att spela längre perioder eller för mer pengar genomförs med en fördröjning så att spelaren har chans att ångra sitt beslut.

Självtester

Den andra hörnstenen i Spelinspektionens obligatoriska funktioner för ansvarsfullt spelande på de svenska casinosajterna är självtester. På alla onlinecasinon med svensk licens kan spelarna testa sig för att se om de ligger i riskzonen för att drabbas av spelproblem. Det är ett bra sätt att ta tempen på sina spelvanor och minska risken för att spela för mycket framöver.

Självtestet går till så att man får ett antal flervalsfrågor som snabbt och lätt besvaras direkt hos Stödlinjen.se via respektive casinos hemsida. Svaren på frågorna räknas sedan ihop och man får se vilken risknivå man ligger på för tillfället. Utifrån detta kan man sedan justera sina spelvanor genom att till exempel ställa in striktare spelgränser och undvika framtida spelproblem.

Självuteslutning via Spelpaus

Märker man att ens spelande trots allt gått överstyr kan man också alltid stänga av sig från allt spel om pengar permanent eller under en kortare period. Detta görs på hemsidan Spelpaus som är Spelinspektionens nationella självavstängningsregister.

Det går att välja mellan att stänga av dig under 1 månad, 3 månader, 6 månader eller tills vidare. Det sista alternativet innebär att man är avstängd under minst 12 månader och sedan själv måste logga in för att avbryta avstängningen om man inte vill att den ska fortsätta.

Svenska casinon är ett bättre val i längden

Många kritiska åsikter har luftats kring Spelinspektionens och regeringens lagar och regler gällande ansvarsfullt spel sedan 2019 när det svenska spelmonopolet upphörde. Detta särskilt från spelbolagens håll då de upplever att den strikta spellagen gör att en del spelare väljer att gå över till casinon utan svensk licens. Det stämmer förstås delvis, men frågan är vad attityden är från spelarnas håll?

En som har koll på läget är Anders HolmstenCasinoWings.se som dagligen guidar spelare i den snåriga casinodjungeln: ”Enligt vår erfarenhet är de som väljer svenska sajter generellt mer nöjda med sin spelupplevelse än de som spelar på utländska onlinecasinon. Ofta är det nyhetens behag som gör att casinon utan licens har en viss dragningskraft på spelarna. Men vi märker att många upptäcker att de svenska onlinecasinona är ett bättre och tryggare val i längden. Det bevisas inte minst av våra besökare som i hög grad väljer att registrera sig hos spelbolag med licens från Spelinspektionen.”

De utländska spelsajternas stora och frekventa bonusar samt obefintliga spelgränser kan kännas lockande. Men då får man också räkna med att många casinon utan svensk licens inte alls erbjuder den nivå av säkerhet som är standard i Sverige.

Att ta hem tiotusentals kronor i bonusar är inte mycket värt om det inte går att ta ut dem via någon pålitlig betalningsmetod som Trustly, eller om det i praktiken inte är möjligt att uppfylla ett casinos höga omsättningskrav.

De flesta håller nog också med om att spelgränser är praktiska även för de som redan har sunda spelvanor. Att glömma bort tiden eller satsa någon hundralapp för mycket kan hända även den bäste, och då är det praktiskt att ha valt ett svenskt online casino som erbjuder många olika funktioner för ansvarsfullt spelande.

Inrikes

Trafikverket satsar 45 miljoner på snabbladdare

Trafikverket erbjuder stöd på 45 miljoner kronor för att uppföra ytterliga snabbladdningsstationer i norra Sverige. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Nu erbjuder Trafikverket investeringsstöd för att bygga 39 nya snabbladdningsstationer i norra Sverige.
PREMIUM

Syftet är att öka användningen av elbilar för att på så vis minska trafikutsläppen. "Elektrifiering av transportsektorn är en nyckelåtgärd för att nå målen", skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Det totala investeringsstödet uppgår till 45,3 miljoner kronor. Ambitionen är att snabbladdarna ska placeras i anslutning till annan service som butiker och restauranger.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Oprah och prins Harry gör mer tv ihop

Prins Harry och Oprah Winfrey har ett nytt tv-samarbete på gång. Den 21 maj har deras dokumentärserie om mental hälsa och välmående, “The me you can’t see”, premiär. Arkivbild.
Foto: AP
Kultur och nöje
Kultur och nöje I mars sändes den omtalade trädgårdsintervjun med Oprah Winfrey där hertigparet av Sussex, Meghan och Harry, lättade på hjärtat om det kungliga livet i Storbritannien. Nu är det dags för ett nytt tv-samarbete.

Den 21 maj har prins Harrys och Oprah Winfreys dokumentärserie om psykisk ohälsa premiär på Apple TV+. "The me you can’t see" är skapad och producerad av duon som tillsammans kommer att leda samtalen om mental hälsa och välmående, rapporterar Entertainment Weekly.

Flera kända gäster som bland andra Lady Gaga, Glenn Close och basketspelarna DeMar DeRozan och Langston Galloway kommer att gästa programmet och dela med sig av sina erfarenheter.

"Majoriteten av oss bär på någon form av obearbetat trauma, förlust eller sorg som känns – och är – mycket personlig. Ändå har det senaste året visat oss att vi alla är i det här tillsammans och min förhoppning är att den här serien kommer att visa att det finns kraft i sårbarheten, samhörighet i empatin och styrka i ärligheten", säger prins Harry i ett uttalande.

Inrikes

Grisbök testas mot den invasiva parksliden

Tina D'Hertefeldt med nyknoppad parkslide i växthuset på biologiska institutionen i Lund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Är det bökande grisar som ska sättas in i striden mot parksliden? Den invasiva växten är ett gissel för många. Nu utprovar forskare nya bekämpningsmetoder – grisar och värme är de hetaste spåren.
PREMIUM

– Det finns en uppsjö av metoder. Av dem har vi valt två, en är grisarna och en är värmebehandling. Båda metoderna är på den nivån att de har viss effekt, men det finns inte riktigt vetenskapliga test, säger Tina D'Hertefeldt, som forskar om växtekologi på Lunds universitet.

Att grisarna väckt intresse beror på att de till skillnad från många andra djur fokuserar på det som växer under marken, när de letar mat. Om parkslide ska utrotas från en plats är det deras jordstammar under marken som måste bort.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL