Lagfarter SkD

Tomt i Stehag såld till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Aleksandar Spasic, 35, och Simona Nedeljkovic, 30, från Malmö, är nya ägare till fastigheten på Klövervägen 5 i Stehag. Säljare är Bondeplan Fastigheter AB. Tomten är 1 489 kvadratmeter stor. Affären blev klar i mars 2021 och köpesumman blev 950 000 kronor.

Ett par hundra meter bort såldes för bara tre månader sedan en annan tomt, på Rapsvägen 12. Där blev priset 3 825 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Två anhållna för grovt koppleri

Två personer har anhållits misstänkta för grovt koppleri efter ett tillslag mot massagesalonger i södra Stockholm. Arkivbild.
Foto: Hanna Franzén/TT
Inrikes
Inrikes

En man och en kvinna har anhållits misstänkta för grovt koppleri. De två greps i samband med ett tillslag mot flera massagesalonger i södra Stockholm på måndagen.

– Det är ett tidigt skede i utredningen. Vi kommer att kunna ge mer information allt eftersom, säger Jana De Geer, tillförordnad chef för människohandelssektionen vid polisens Stockholmsregion till TT.

Vidare hänvisar hon till polisens webbplats.

"Tillslaget har skett i samverkan med flera enheter inom polisen, andra myndigheter och socialtjänsten i Stockholms stad. De gemensamma insatserna ger goda förutsättningar i den fortsatta förundersökningen", säger De Geer i ett pressmeddelande.

Sport

Knäskada stoppar Magarity i EM

Regan Magarity, i mitten, under landslagsträning. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Sport
Sport

Basketlandslaget har fått ytterligare ett avbräck till EM i sommar. Det är forwarden Regan Magarity som missar mästerskapet på grund av en knäskada.

25-åringen har spelat hela säsongen i den franska ligan med en knäskada som förvärrats. Hon fick valet att rehabilitera skadan eller spela EM och riskera en större skada.

Magarity slog igenom för två år sedan när Sverige tog en sjätteplats i EM.

"EM för två år sedan är en av mina absolut bästa upplevelser någonsin inom basketen, jag älskar att spela för landslaget, så det är tufft och jättetråkigt", säger hon, i ett pressmeddelande, om beslutet att avstå EM, där det ska spelas tre matcher på fyra dagar.

"Jag vill kunna spela länge och spela för landslaget många fler gånger".

Sedan tidigare har den största svenska stjärnan, Amanda Zahui, tackat nej till EM.

Ingela Ahlberg/TT

Kultur och nöje

Starka känslor väntas när La Scala öppnar

Publiken är hänvisad till balkongerna när La Scala i Milano öppnar igen efter sex månaders pandemistängning. Arkivbild.
Foto: Antonio Calanni
Kultur och nöje
Kultur och nöje La Scala i Milano slår upp dörrarna igen. Eter sex månader utan publik kan operan nu ge föreställningar för 500 personer åt gången.

"Patria opressa" från Giuseppe Verdis "Macbeth" blir öppningsstycke när La Scala öppnar igen 10 maj. Känslorna förväntas bli starka:

– Vi har spelat in många konserter som strömmats, men det har varit virtuellt, det här är annorlunda. Med publik blir det en intensiv och känslostark stund som vi delar, liksom en avslutande applåd som vi saknat, säger Stefano Cardo, klarinettist i operans orkester, till AFP.

Operan har varit stängd under sex månader på grund av pandemin som slagit hårt också mot La Scalas anställda. Operan har haft 144 fall av covid-19 varav 64 i kören. För att verksamheten nu ska bli så säker som möjligt har orkestern tagit över platserna på parkett. Den reducerade publiken – 500 i stället för 2 000 – är hänvisad till balkongerna.

Erika Josefsson/TT

Utrikes

Dahlgren: Behöver lyssna mer på medborgarna

EU-minister Hans Dahlgren (S) tonar ned förväntningarna inför 'framtidskonferensen'. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Utrikes
Utrikes Har människor för liten möjlighet att påverka vad politikerna gör i Bryssel? Ja, verkar svaret vara. Därför inleds nu konferensen om EU:s framtid. Men den kommer inte att mynna ut i några konkreta beslut.

Konferensen som säger sig ta sig an hela EU:s framtid går ut på att öka delaktigheten i politiken och låta människor göra sina röster hörda.

Människor bjuds in till digitala plattformar där de kan dela med sig av förslag och synpunkter.

Så kallade medborgarpaneler representerade utifrån geografiskt ursprung, kön, ålder, socioekonomiska bakgrund och utbildningsnivå ska diskutera olika ämnen. Och olika fysiska och digitala decentraliserade evenemang ska ordnas av både organisationer och myndigheter.

– Vi behöver lyssna mer på medborgarna. Det är inte så att de som arbetar med EU-politik inte har lyssnat alls på medborgarna hittills, men det finns mer att göra, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren.

Åtgärda klimatkrisen

Konferensen genomförs under ledning av de tre EU-institutionerna – företrädda av Europaparlamentets talman, rådets ordförande och Europeiska kommissionens ordförande – vilka fungerar som gemensamt ordförandeskap.

Frågorna ska kunna diskuteras "förbehållslöst och utan att omfattningen begränsas till på förhand fastställda politikområden."

Hans Dahlgren tror att två ämnen kommer att dominera.

– Jag får till mig ett tydligt budskap i två frågor: Vi måste lösa klimatfrågan och det andra är att vi måste ta värderingsfrågorna på allvar. När vi ser att uppslutningen bakom de demokratiska principerna svajar i olika delar av Europa, då måste vi göra något åt detta, säger han och fortsätter:

– Och vi måste inte bara prata om att vi har en klimatkris, vi måste också åtgärda den.

Inget beslut

Konferensen kommer att landa i ett sammanfattande, rekommenderande dokument. Men det blir inga konkreta beslut. Hans Dahlgren framhåller att konferensen inte är ett beslutsforum som tar över den vanliga ordningen inom EU. Han tonar ned eventuella förhoppningar.

– Det är väldigt viktigt att vi inte skapar några förväntningar om att det här är ett nytt sätt att få vara med och bestämma och sedan kan vi inte motsvara sådana förväntningar. Det är bättre att lova för lite och hålla för mycket än tvärtom.

Frågan om de demokratiska principerna har också kretsat kring om det ska vara möjligt att utesluta ett land ur EU, men det tycker inte Hans Dahlgren.

– För egen del tycker jag det är fel väg att gå, att utesluta ett land ur i unionen. Jag menar att vi inte ska ge upp hoppet om att människorna i de här länderna kommer att tycka att landet bör ta en annan inriktning.

Niklas Svahn/TT

Kultur och nöje

Filmfest i Berlin blir av – utomhus

Björnarna står uppradade inför prisutdelningen i Berlin i juni. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Smittläget i Berlin har förbättrats så mycket att andra delen av filmfestivalen i Berlin kan hållas i juni, hävdar arrangörerna. Det blir en utomhusfestival riktad till den filmintresserade allmänheten.

Filmfestivalen skulle ursprungligen ha hållits i februari, men då var coronasmittan så spridd att arrangörerna bestämde sig för att dela upp festivalen i två delar. Den för kritiker och inköpare hölls online i mars, medan allmänheten i juni får möjlighet att se filmerna utomhus.

Programmet består i huvudsak av filmer som också visades under branschdelen i mars, inklusive vinnarna av Guldbjörnen, respektive Silverbjörnen. Priserna delas ut vid en galatillställning den 13 juni.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Lund

Kulturskolan öppnar igen

Lund
Lund lund
Från och med måndagen startar kulturskolan med undervisning på plats för orkestrar och större undervisningsgrupper efter coronauppehållet.
För andra verksamheter, som Tunaskolan, är läget fortfarande allvarligt.

Kommunen skriver på sin hemsida att rytmikundervisningen inom kulturskolan är undantagen öppnandet och kommer fortsätta att arbeta med eleverna på distans terminen ut. Likaså är konserter och uppspel inför publik fortsatt inställda vårterminen ut.

Som en försiktighetsåtgärd ska smittsäkra avstånd kunna garanteras vid alla lektioner och aktiviteter på kulturskolan.

”Därför styr lokalens storlek hur undervisningen kommer att utformas. Anpassningar av lektionerna kan göras för till exempel större orkestrar, körer, ensembler eller grupper.” skriver kommunen.

Skolor stänger

Tunaskolans högstadium har fått övergå till distansundervisning. Det beror på att många i personalen är sjukskrivna. Beslutet, som fattades av barn- och skolnämndens presidium, gäller från och med måndagen till och med onsdag, den 12 maj.

Presidiet fattade samtidigt beslut om att förlänga fjärrundervisningen för Nyvångskolans högstadium till onsdag.

Kommunen har redan börjat planeringen inför årets studentfirande.

”Även i år kommer det att bli ett annorlunda studentutsläpp på grund av pandemin. Trots det kommer glädjen att vara stor och dagen bli ett minne för livet. ” skriver kommunen.

Blir lite olika

Varje skola ska planera utsläppet utifrån sina egna förutsättningar och Folkhälsoinstitutets rekommendationer ska följas.

Olika klasser kommer att springa ut skilda tider. De har glesats ut så att det inte blir trängsel på skolgårdarna. Eleverna får lov att bjuda in två gäster var. Alla utsparkar kommer att livesändas så att de som inte kan delta på plats ändå blir delaktiga.

Sport

Uppgifter: Zlatan missar inte EM

Zlatan Ibrahimovic blev sittande på gräset efter att ha vridit till sitt vänsterknä.
Foto: MARCO BERTORELLO/AFP/TT
Sport
Sport

Zlatan Ibrahimovic byttes ut efter en skadekänning i knät i gårdagens match mot Juventus.

Enligt fotbollsjournalisten Gianluca Di Marzio ska en första undersökning ha "tagit bort de värsta farhågorna", att det inte handlar om någon allvarlig skada som håller Milans svenske anfallare borta från EM-spel.

39-åringen ska genomgå en magnetkameraundersökning på tisdagen när svullnaden i knät har gått ned.

Di Marzio skriver på sin sajt att Milans tränare Stefano Pioli hoppas kunna använda Ibrahimovic i åtminstone den avslutande omgången av Serie A.

Ibrahimovic byttes ut efter smärtor i vänstra knät efter 66 minuters spel i 3–0-segern.

I ett sms till Fotbollskanalen skriver förbundskaptenen Janne Andersson:

"När spelaren är i klubbmiljö är det klubben som uttalar sig om ev skador. Självklart följer vi våra spelare noga och får info om det är något som påverkar ev uttagningar till landslaget."

Ingela Ahlberg/TT

Malmö

Berusad man plågade hund

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö Mitt framför ögonen på två vittnen sparkade den 45-årige mannen på sin hund och stampade den på tassarna så att den gnydde. Ett av vittnena filmade djurplågeriet. Filmen utgjorde ett viktigt bevis när hundägaren nu döms.

Ett av vittnena tittade ut genom köksfönstret och fick då se en man som slog sin hund upprepade gånger mot huvudet. Hunden uppträdde stressat och verkade kuvad, noterade mannen som tog fram sin mobiltelefon för att filma.

En annan man som befann sig i närheten fick också bevittna djurplågeriet. Han fick på nära håll se hur ägaren slog och sparkade mot hunden. Han stampade också den på tassarna.

Hunden stressad

När mannen uppmanade hundägaren att sluta att plåga sin hund fick fick han höra att han skulle hålla käften. Djurplågeriet, som skedde på Botildenborgsvägen, pågick en längre stund innan polis till slut kunde gripa mannen.

Polismannen som tog hand om hunden i väntan på att djurambulansen skulle komma uppger i förhör att hunden uppträdde mycket stressat. När den fick mat åt den som om den inte fått äta på flera dagar.

Förnekade brott

Länsstyrelsen beslutade senare att den 45-årige ägaren inte skulle få tillbaka sin hund, utan den skulle överlämnas till en ny ägare. Enligt länsveterinären var lidandet som hunden utsattes för värre psykiskt än fysiskt för djuret.

Mannen förnekade under rättegången att han slagit sin hund. I varje fall kunde han inte minnas att han gjort det, hävdade han. 45-åringen hade druckit några öl med en kamrat innan. Men enligt tingsrätten har han agerat med avsikt och döms nu till 90 dagsböter på totalt 18 000 kronor för djurplågeri.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL