Inrikes

Man till sjukhus efter mordförsök i Örebro

Flera poliser arbetar på platsen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 35-årsåldern har förts till sjukhus med ambulans efter att ha hittats med skärskador i Slottsparken i Örebro.

Polisen fick in larmet strax före klockan 16.30. Inringaren sa då att det handlade om en knivskärning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kvinnor bör kolla sitt blodtryck – kan rädda liv

Redan i tidiga fyrtioårsåldern bör framför allt kvinnor ha koll på sitt blodtryck.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Kvinnor bör kontrollera sitt blodtryck tidigt i fyrtioårsåldern. Redan ett måttligt förhöjt tryck resulterar i en dubbelt så hög risk att drabbas av hjärtsjukdom senare i livet.

Den slutsatsen drar norska forskare efter att ha mätt blodtrycket hos fler än 12 000 personer när de var 41 år gamla. Deltagarna följdes därefter i som längst 16 år, samtidigt som forskarna registrerade antalet fall av akut kranskärlssjukdom, det vill säga hjärtinfarkt och/eller kärlkramp.

Det visade sig att kvinnor, men inte män, som har ett måttligt förhöjt blodtryck i fyrtioårsåldern löper en dubbelt så stor risk att drabbas av kranskärlssjukdom i femtioårsåldern, jämfört med dem som hade ett normalt blodtryck.

I den aktuella studien, vars resultat nu presenteras i European Journal of Preventive Cardiology, ingick 6 381 kvinnor respektive 5 948 män.

Enligt forskarna går resultatet i linje med tidigare forskning, som visar att ett högt blodtryck hos kvinnor är en starkare riskfaktor för hjärtsjukdom senare i livet, än vad det är hos män.

Ökar risken

Därför tycker forskarna att det finns all anledning för kvinnor att kontrollera sitt blodtryck, redan tidigt i fyrtioårsåldern.

– Även om de känner sig friska, bör kvinnor låta kontrollera sitt blodtryck med regelbundna intervall. De som har riskfaktorer, som fetma, diabetes, autoimmuna sjukdomar, graviditetskomplikationer eller som har föräldrar med högt blodtryck, bör kontrollera det ännu oftare, säger en av forskarna bakom studien, Ester Kringeland vid universitetet i Bergen, i ett uttalande.

Högt blodtryck (hypertoni) innebär, precis som namnet antyder, att blodtrycket i artärerna är förhöjt. Det är egentligen ingen sjukdom i sig, men det kan leda till andra, potentiellt livshotande, tillstånd.

I dag finns det övertygande forskning som visar att ett förhöjt blodtryck ökar risken att drabbas av både hjärtinfarkt, stroke och död i förtid – hos både kvinnor och män.

Kan ge demens

Ett högt ryck "hamrar" dessutom på kroppens andra organ och skadar dem långsiktigt. Inte minst hjärnan där det höga trycket på sikt kan leda till demens. Hjärnan åldras i förtid, helt enkelt. Två andra organ som kan ta skada är njurarna och hjärtat, med njur- respektive hjärtsvikt som följd.

Dessa förändringar syns dock inte i statistiken. På så sätt, framhåller forskare, är ett högt blodtryck betydligt mer skadligt än vi tror, eftersom det höga trycket – om det inte behandlas – skadar organen långsiktigt och "i det tysta".

Den stora fördelen, däremot, är att tillståndet är förhållandevis enkelt att både diagnostisera och behandla.

Det allra bästa är dock att se till att inte drabbas från första början, vilket man bäst gör genom att äta sunt och varierat, motionera och behålla en normal kroppsvikt.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Ofta inga symtom

Högt blodtryck eller hypertoni eller hypertension innebär att trycket i artärerna är för högt. Ett högt blodtryck definieras som om trycket under en längre tid är lika med eller högre än 140/90 millimeter kvicksilver (mmHg).

Många som har högt blodtryck känner ingenting alls, medan andra kan få tydliga symtom som trötthet, illamående, andnöd och/eller huvudvärk.

Ett högt blodtryck ökar risken för kardiovaskulära sjukdomar som hjärtinfarkt, hjärtsvikt och stroke, men också njursjukdom och demens.

Källa: Vårdguiden 1177

Inrikes

Sänkt straff för butiksrån på Öland

Göta hovrätt sänker straffet för en man som var inblandad i ett butiksrån på Öland i somras. Arkivbild.
Foto: Johan NIlsson / TT
Inrikes
Inrikes

Göta hovrätt sänker straffet från sex till fem års fängelse för en av de män som var inblandade i ett uppmärksammat butiksrån i Böda på norra Öland i somras. Medan tingsrätten ansåg att mannen gjort sig skyldig till grovt rån dömer Göta hovrätt honom i stället för rån, rapporterar P4 Kalmar.

Vid rånet tog sig maskerade gärningsmän in i en bostad i anslutning till butiken och band fyra personer med buntband. I sin bedömning av att rånet inte var grovt hänvisar hovrätten bland annat till att livsfarligt våld inte utövades vid händelsen och att ingen av dem som bands tillfogades några kroppsliga skador. Men samtidigt understryker domstolen att det fanns andra försvårande omständigheter som gör att rånet var ett mycket allvarligt brott – därav det förhållandevis långa fängelsestraffet.

Mannen döms även för grovt häleri. Ytterligare en man är åtalad för brottet, men för honom har rättsprocessen har inte kommit lika långt eftersom han höll sig undan en längre tid. Han har varit internationellt efterlyst, men greps i Halland under våren.

En tredje man döms för skyddande av brottsling. I tingsrätten dömdes han till ett halvårs fängelse för grovt skyddande av brottsling, men Göta hovrätt dömer honom i stället till villkorlig dom och dagsböter.

Inrikes

Eskilstunabränder kan vara hämnd för gripande

Ett av alla de fordon i Eskilstuna som sattes i brand på söndagskvällen.
Foto: Per Karlsson/TT
Inrikes
Inrikes Tre personer har anhållits, för försök till grov skadegörelse, efter att mängder av bränder blossade på kort tid upp under sen kväll i Eskilstuna. Även polishuset angreps. Polisen misstänker att det har koppling till en grovt kriminell som sitter häktad.
– Om det är en hämndaktion mot polisen så är det mycket allvarligt, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområdet.

De första brandlarmen började ringas in vid klockan 22 på söndagskvällen. Inom en timme var det ett tiotal larm och de fortsatte komma fram till strax före midnatt.

Under kvällen attackerades även polishuset i Eskilstuna när någon kastade brinnande föremål mot byggnaden. Attacken orsakade dock inga omfattande skador.

Det stora antalet bränder, som var utspridda över staden, misstänks av såväl räddningstjänst som polis vara samordnade.

Misstänker hämnd

Polisen misstänker att det finns koppling till en grovt kriminell, som har en ledande position i ett kriminellt nätverk, som häktades för någon vecka sedan.

– Om syftet med attackerna är hämnd mot polisen eller att visa solidaritet vet vi inte. Vi utesluter inte heller andra motiv, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna.

Det misstänkta motivet grundar sig på vad polisen känner till sedan tidigare om hur de kriminella nätverken i området är organiserade, enligt Sjöqvist.

– Om det är en hämndaktion mot polisen så är det mycket allvarligt. Det är ingen framgångsrik strategi heller, det är inte så att vi kommer att sluta på grund av det här. Man utsätter allmänheten för skadegörelse och oro. Det kan vara en barnfamilj som får sin husvagn förstörd och så ska man förklara det för barnen, säger Christer Sjöqvist och fortsätter:

– Vill man slippa polisens intresse ska man sluta begå brott.

Tre anhållna

Under tidig natt greps tre män i 20-årsåldern, misstänkta för att ha varit delaktiga i bränderna. Alla tre är kända av polisen sedan tidigare.

Efter förhör anhölls de, skäligen misstänkta för försök till grov skadegörelse i samband med en av bränderna.

– Det är mycket möjligt att det blir fler brottsrubriceringar, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Och polisen tror att fler personer har varit inblandade.

– Den omfattning som det här handlar om kräver fler än tre personer, bränderna är ju utspridda på en ganska stor yta, säger Mikael Ehne.

Så vitt känt har ingen person skadats vid bränderna.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Martin Yngve/TT

Matilda Träff/TT

Inrikes

Regeringen vill se hårdare straff för knivbrott

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterar nya åtgärder för skärpta straff för brott mot knivlagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen vill skärpa straffen för brott mot knivlagen. Samhället har förändrats vilket motiverar en strängare syn, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S). Förslaget kommer dock alldeles för sent, enligt Moderaterna.

– Kniv är det vapen som oftast används vid dödligt våld, säger Mikael Damberg på en pressträff.

Straffen för brott mot knivlagen har inte ändrats på 20 år. Samtidigt används kniv ofta vid till exempel personrån. När straffen har skärpts för vapenbrott kan kniv också ha blivit vanligare i gängmiljöer, enligt regeringen.

– Vi vill inte se att straffskalan för knivlagen hänger väldigt långt efter. Annars finns en risk att det svämmar över med kriminella som använder kniv när de tidigare använde skjutvapen, säger Damberg.

"Många fler"

Det är de grövsta brotten som ska straffas hårdare. Regeringen föreslår att maxstraffet för brott enligt normalgraden skärps från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Regeringen vill också att fler brott ska bedömas som grova. För grova knivbrott ska maxstraffet höjas från fängelse i ett år, till fängelse i två år.

Minimistraffet för de grova brotten höjs samtidigt från 14 dagar till sex månader.

Det är framför allt när vassa tillhyggen används eller tas med på utsatta platser som straffen ska skärpas, till exempel om kniven innehafts på en nattklubb, en skola eller ett sjukhus. Men också på platser där det kan förekomma narkotikaförsäljning.

Förra året föll 2 400 domar om brott mot knivlagen. Ett 20-tal av dessa var fängelsestraff och resten var bötesbelopp, enligt regeringen.

– I dag får man leta efter fängelsestraff. Vi hoppas att många fler brott ska bedömas som grova och leda till fängelse, säger Mikael Damberg.

Kraftig ökning

Den ökade knivanvändningen syns tydligt i statistiken. Under 2013 anmäldes 7 519 brott mot knivlagen, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå). För två år sedan var antalet anmälningar 11 636 stycken – en ökning med över 50 procent.

Inför valet 2018 lovade Socialdemokraterna att höja straffen för brott mot knivlagen, något regeringen nu svarar upp emot, enligt Damberg. Även oppositionen har velat se en lagskärpning.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell noterar att dåvarande inrikesminister Anders Ygeman lyfte skärpta straff på området redan 2016.

– Ingenting har hänt under alla de här åren. Det har varit en långkörare som vi har motionerat om från Moderaternas sida och bakgrunden är hur vi sett hur det dödliga knivvåldet ökat de senaste åren.

"Naturligtvis bra"

Regeringens besked följer ett mönster av att hålla många pressträffar men agera först när oppositionen sätter tryck, enligt Forssell. I justitieutskottet finns en majoritet bakom ett förslag om skärpta straff.

– Det är naturligtvis bra att det här äntligen kan komma på plats, eftersom det behövs, säger Forssell.

Samtidigt vill M gå längre än regeringen när det gäller bärande av kniv på allmän plats och för människor som återfaller i brott.

Både regeringen och oppositionen är noga med att påpeka att straffskärpningarna inte ska påverka den som behöver använda kniv i yrket eller vid friluftsaktiviteter, som jakt, fiske och camping.

Förslaget skickas nu på remiss och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2022.

Niklas Svahn/TT

Matilda Träff/TT

Marielle Theander Olsson/TT

Straffskalan för grovt knivbrott i jämförelse med andra brott.
Straffskalan för grovt knivbrott i jämförelse med andra brott.
Foto: Anders Humlebo/TT

FAKTA

Fakta: Så många knivbrott klaras upp

11 600 brott mot knivlagen anmäldes (2019)

7 400 brott mot vapenlagen anmäldes (2018)

2 494 anmälningar för olaga innehav av pistol, kpist (2019) – en ökning med 10 procent jämfört med 2018.

2 387 lagfördes för brott mot knivlagen som huvudbrott (2019)

62 procent = personuppklaringsprocenten för knivbrott (2019)

20 procent av de som misstänktes för knivbrott var under 21 år (2019).

Källa: Brottsförebyggande rådet

Inrikes

Skolverkets GD kallas till riksdagen

Skolverkets chef Peter Fredriksson kallas till utbildningsutskottet. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson kallas till utbildningsutskottet för att svara på frågor om Pisaundersökningen från 2018, skriver Expressen.

Frågan handlar om vad Fredriksson och Skolverket informerade utbildningsminister Anna Ekström (S) om under ett möte på departementet i december 2019.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Inrikes

Två anhållna för mordförsök i Luleå

Två män har anhållits efter ett våldsbrott i Luleå. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Två män har anhållits på sannolika skäl misstänkta för mordförsök i Luleå på söndagen. De anhållna är i 20–25-årsåldern.

En man och en kvinna är målsägande i fallet, där någon typ av tillhygge har använts. Det finns inga uppgifter om allvarliga skador.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Amazon har tagit bort varor med hakkors

Amazon har tagit bort varor med hakkors från sin svenska sajt. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

De varor med hakkors som funnits till salu på Amazons svenska sajt har tagits bort, meddelar e-handelsföretagets svenska pr-byrå BCW.

Under helgen uppmärksammades att sajten saluförde kepsar, munskydd och ringar med hakkors, vilket marknadsfördes som en "nordisk symbol".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Soldater i utlandstjänst får vaccinförtur

Svenska soldater som deltar i internationella insatser ska få förtur till coronavaccin. Arkivbild.
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att säkerställa att svenska soldater som deltar i internationella militära insatser ska få förtur till vaccin mot covid-19, uppger försvarsminister Peter Hultqvist för TV4 Nyheterna.

Försvarsmakten har tidigare bett regeringen om att militärerna i utlandstjänst ska få förtur till vaccinet, något som även FN, Nato, EU och partnerländer har krävt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL