Kultur och nöje

Han gör konst utifrån lavar

Oscar Furbacken gör konst bland annat utifrån lavar.
Foto: Privat
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

För konstverk som bland annat utgår från lavar och svampar får Oscar Furbacken årets konststipendium på 200 000 kronor från Carl Axel Valéns stiftelse. Furbacken fotograferar det som ögat knappt kan se för att sedan skapa miniatyrvärldar, installationer och videoverk, framhåller juryn som menar att han genom sin konst ger växtligheten "en närmast sagolik lockelse".

Juryn framhåller också att Furbackens intresse för natur och livets skörhet har utvecklats sedan examen från Kungliga Konsthögskolan 2011.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Keyyo dansar med Irving: "Nervös"

Kristina 'Keyyo' Petrushina dansar med Tony Irving i veckans 'Let's dance'. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den här veckan får "Let's dance"-paren sällskap på dansgolvet – av juryn. Kristina "Keyyo" Petrushina dansar med Tony Irving.
– Det är verkligen en "once in a lifetime"-upplevelse, han är som en smällkaramell på anabola steroider, säger hon.

Lagom till semifinalen får juryn lämna sina vanliga sittplatser och kliva ut på dansgolvet. Varje danspar tilldelas en av juryns medlemmar och Keyyo berättar att hon blev "lite rädd" när det avslöjades att Tony Irving skulle bli hennes extrapartner.

– Jag var nervös att det skulle vara han. Samtidigt hoppades jag det någonstans, eftersom han är så pass vass och hård. Och man tror inte det, men han är världens nallebjörn, säger hon och fortsätter:

– Trots att vi är unga hinner vi inte med i hans tempo, han har ett jävlar anamma i sig.

Kom tillbaka i tävlingen

Keyyo åkte ut ur programmet för två veckor sedan – men efter att Carola Häggkvist hoppade av fick den 24-åriga komikern komma tillbaka. Tittarna röstade henne sedan vidare till semifinalen.

– Jag har varit så ödmjuk inför att vara i danssalen ännu en vecka med Hugo (Gustafsson) och få öva in danser, jag ska njuta så länge det går, säger hon.

Filip Lamprecht och Linn Hegdal dansar med Ann Wilson. Alla par kommer även att göra en "revanschdans" – där de får en ny chans på en dans från tidigare under säsongen. Filip Lamprecht ska göra ett nytt försök på samban från Disneytema-avsnittet.

– Det är nervöst men jag är väldigt taggad. Det var den här dansen jag hade lite svårt med och det är skönt att få en chans på den igen och visa att man tar åt sig av juryns kritik, säger han.

Är ett par

Men det är inte bara dansen som Filip Lamprecht har kämpat med under den här säsongen. Hans "Let's dance"-resa har också präglats av rykten om att han och flickvännen Peg Parnevik ska ha gjort slut – något han återigen dementerar för TT. Lamprecht tror däremot inte att ryktesspridningen har påverkat honom på något prestationsplan.

– Vi har ändå varit offentliga ett tag och det har funnits spekulationer, folk vill anta saker. Vi vet hur läget är, det kommer inte att påverka oss och vi kommer inte att lägga energi på det, säger han.

Anis Don Demina och hans danspartner Katja Luján Engelholm kommer att dansa paso doble med Dermot Clemenger.

– Det är så sjukt när det kommer in någon i danssalen som har 40 års erfarenhet. Det är lika naturligt för honom att dansa, som det är för mig att gå. Sedan är det en helt annan utmaning att dansa triodans, säger Anis Don Demina.

Han berättar att andra prövningar i veckan är att hålla nerverna i styr, och samtidigt orka med dansen rent fysiskt. Samtidigt gläds han över framgångarna.

– Jag har personligen alltid vågat tro på mig själv, och jag vill bevisa för folk att ingenting är omöjligt. Trots att jag är överviktig och allt har jag dansat mig fram med höga poäng och tagit mig till semin, säger han.

Sofia Sundström/TT

Filip Lamprecht dansar med Ann Wilson när jurymedlemmarna kliver ut på dansgolvet i veckans 'Let's dance'. 'Jag hade inte en tanke i världen att komma så här långt, jag är överlycklig, förvånad och förvirrad samtidigt', säger han. Arkivbild.
Filip Lamprecht dansar med Ann Wilson när jurymedlemmarna kliver ut på dansgolvet i veckans "Let's dance". "Jag hade inte en tanke i världen att komma så här långt, jag är överlycklig, förvånad och förvirrad samtidigt", säger han. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Anis Don Demina dansar med Dermot Clemenger i veckans 'Let's dance'. Arkivbild.
Anis Don Demina dansar med Dermot Clemenger i veckans "Let's dance". Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

FAKTA

Fakta: Veckans danser

1. Anis Don Demina och Katja Luján Engelholm (paso doble och quick step)

Ring: 099-41401

Sms: ANIS till 72400

2. Kristina "Keyyo" Petrushina och Hugo Gustafsson (jive och samba)

Ring: 099-41402

Sms: KEYYO till 72400

3. Filip Lamprecht och Linn Hegdal (rumba och samba)

Ring: 099-41403

Sms: FILIP till 72400

Kultur och nöje

Ludwig Göransson-låt anklagas vara plagiat

Childish Gambino och Ludwig Göransson. Arkivbild.
Foto: Evan Agostini/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den amerikanske artisten Childish Gambino stäms efter misstankar om plagiat i den dubbelt Grammybelönade låten "This is America", som svenske Ludwig Göransson var med och skrev.

Enligt rapparen Kidd Wes, som står bakom stämningsansökan, är låten "uppenbart lik" hans egen låt "Made in America" som släpptes två år tidigare. Rapparen hävdar att låtarna har närmast identiska likheter i melodi, text, tema och refräng.

Childish Gambino, vars riktiga namn är Donald Glover, skrev "This is America" tillsammans med den svenske producenten och kompositören Ludwig Göransson och den amerikanske rapparen Young Thug.

Låten gavs ut 2018 och anklagades redan då för att vara ett plagiat, när en bloggare visade på dess likheter med låten "American pharaoh" av artisten Jase Harley. Childish Gambinos manager viftade då bort anklagelserna och förklarade att det finns ljudfiler från 2015 som bevisar låtens originalitet.

Kultur och nöje

Etnografiska granskar Kongo-mission

Konstnären Roberto N Peyre och koreografen Marcus Doverud under den performance som är en del av verket 'Sonaxis'. Pressbild.
Foto: Etnografiska museet
Kultur och nöje
Kultur och nöje Det nya verket "Sonaxis" på Etnografiska museet undersöker sambanden mellan etnografi, kolonialism och den svenska missionsrörelsen.
Utgångspunkten är bland annat gamla ljudklipp från museets arkiv.

Konstnären Roberto N Peyre har gett sig in i basutställningen om den svenska missionen i Kongo på Etnografiska museet i Stockholm. Han kallar det en intervention eftersom han gör en rad olika nedslag i den redan befintliga utställningen: audiovisuella installationer, omflyttningar och övertäckningar.

– Jag ger mig på det som redan finns. Jag har plockat ut olika etnografiska objekt och tagit in andra för att vända på strukturer, synsätt och maktordningar, säger han.

Digert ljudarkiv

Peyre har utgått från museets ljudarkiv och bland annat fastnat för inspelningar från Kongo som gjordes av etnografen och missionären Bertil Söderberg på 1950-talet. Söderbergs inspelningar av sång, berättelser och samtal har länge legat orörda, men de ger i sig ögonblicksbilder av den svenska missionens inflytande på livet i dåtidens Kongo-Brazzaville.

Roberto N Peyre har riktat in sig på gränslinjen mellan den tidiga antropologin, den kristna missionen och den materiella kulturen. Han hoppas att "Sonaxis" kan hjälpa till att rikta en kritisk blick mot den nordeuropeiska självbilden och historieskrivningens involvering i den koloniala historien.

– Rasismens historia, konstruktioner av vithet och svarthet, är helt beroende av produktionen av de här materialen, säger han.

Byter roller

Men verket belyser också gränslinjen mellan etnografi och konst. Inom etnografin kan ett objekt gå från att vara stöldgods till att bli trofé och därefter souvenir, för sedan 100 år senare anses vara ett konstobjekt.

– 2021 finns också en diplomatisk dimension om huruvida stulna objekt ska lämnas tillbaka. Där blir det stulna objektet, konstobjektet, en diplomatisk nyckel. Objekten byter liksom roller på ett väldigt ambivalent sätt. Det sätter allt i en intressant dager som väcker nya tankar och frågeställningar, säger Roberto N Peyre.

Sara Haldert/TT

Med 'Sonaxis' vill konstnären Roberto N Peyre belysa gränslinjen mellan etnografi och konst. Pressbild.
Med "Sonaxis" vill konstnären Roberto N Peyre belysa gränslinjen mellan etnografi och konst. Pressbild.
Foto: Etnografiska museet

FAKTA

Fakta: "Sonaxis"

Titeln "Sonaxis" kommer från latinets sonos och axis som betyder ljud respektive linje.

Verket visas på Etnografiska museet den 8 maj till 6 juni 2021.

Kultur och nöje

Mando Diao drar på turné nästa år

Björn Dixgård i Mando Diao. Arkivbild
Foto: Erik Simander / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det blir ingen höstturné med Mando Diao i år. Nu står det klart att bandet genomför sin omfattande Sverigeturné i början av nästa år i stället.

Premiären äger rum i Göteborg 14 januari och sedan väntar en rad konserthusspelningar i hela landet. Med sig har bandet sina nya låtar på svenska från albumet "I solnedgången".

Turnéplan 2022: 14/1 Göteborg, 16/1 Karlstad, 20/1 Umeå, 21/1, 22/1 Falun, 23/1 Gävle, 28/1 Luleå, 29/1 Skellefteå, 30/1 Sundsvall, 4/2 Nyköping, 5/2 Örebro, 6/2 Uppsala, 10/2 Jönköping, 11/2 Trollhättan, 12/2 Stockholm, 13/2 Vara, 16/2 Växjö, 17/2 Karlskrona, 18/2 Halmstad, 1/4 Linköping, 2/4 Kalmar, 3/4 Norrköping.

Kultur och nöje

Mikkelsen om Indiana Jones: Allt jag önskat

Mads Mikkelsen. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den kommande "Indiana Jones 5" ser lovande ut. I alla fall om man får tro den danske stjärnan Mads Mikkelsen, som passar på att sälja in filmen ordentligt i en intervju med Collider.

– Det är en stor ära att få vara del av en serie som jag har växt upp med. Jag hade sådan tur att de lät mig läsa manuset i förväg. Och ja, det var allt som jag hade önskat att det skulle vara, så det kändes bara bra, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

M3.se

Populära myter om 5G avslöjade: Låt oss prata om fakta

M3.se Nuförtiden är 5G ett hett ämne på allas läppar. Alla har tankar och åsikter, spekulationer och konspirationsteorier om vad detta faktiskt är för något, samt hur det kommer att påverka våra liv. Mycket av dessa är dock endast tankar och spekulationer, samt rena och rama myter. I den här artikeln kommer vi gå igenom några av de mest populära myterna angående 5G, samt vilka av dem som faktiskt är sanna.

Populära myter om 5G

Det finns nästan inga begränsningar för hur många myter det finns om 5G, eller hur vilseledande eller galna de kan vara. Nedan går vi igenom 5 av de populäraste myterna just nu.

Kommer 4G bli värdelöst nu?

Även om 5G förväntas ta över större delen av 4Gs användningsområden på lång sikt, kommer 4G inte att bli värdelöst inom den närmaste framtiden. Det kommer därmed inte bli på samma sätt som när 4G lanserades och därmed relativt snabbt gjorde 3G till något väldigt mycket mindre önskvärt. Det kommer att krävas en helt ny infrastruktur för att ersätta 4G helt och hållet, vilket självklart tar rejält med tid.

Kommer privatlivet och integriteten att försvinna i och med 5G?

Frågan är, hur kommer 5G att påverka privatlivet och integriteten? Det är svårt att säga, men de som tror att vår integritet kommer att försvinna helt och hållet i och med 5G oroar sig förmodligen alldeles för mycket. Vår integritet kan dock komma att påverkas negativt.

Vissa är oroade för att Kina kommer att kunna övervaka all kommunikation med tanke på att Kina är den ledande faktorn inom 5G. Detta är dock endast spekulationer och det finns inga bevis för i nuläget.

Våra smarta enheter kommer även att kunna kommunicera med varandra ännu snabbare än vad de kan idag, vilket kan leda till att vår privata information blir tillgänglig eller utnyttjas på fel sätt.

Om du vill skydda dig kan du använda en VPN-tjänst för att kryptera all trafik mellan dig och omvärlden. Detta bidrar med ett extra lager av anonymitet och skydd mot intrång. Som en extra bonus får du även möjlighet att få tillgång till geografiskt begränsat material, exempelvis från streamingtjänster.

Är 5G ansvarigt för COVID-19?

Många konspirationsteoretiker undrar om det möjligtvis inte är 5G som ligger bakom COVID-19. Detta är dock endast teorier och rena myter, samt har ingen vetenskaplig substans eller fakta överhuvudtaget. Världens forskare, hälsoexperter och myndigheter är eniga om att COVID-19 är ett virus som sprids mellan oss människor, inte något som sprids via 5G.

5G lanseras bara för att göra mobiler snabbare

En annan väldigt vanlig myt är att 5G endast lanseras för att göra våra mobiltelefoner snabbare, men så är självklart inte fallet. Visst, våra mobiltelefoner kommer onekligen att bli oerhört mycket snabbare med hjälp av 5G, men det finns många andra sektorer som påverkas. Det kommer exempelvis att påverka många olika typer av tekniska uppfinningar, exempelvis robotar, självkörande bilar och mycket mer.

Kommer 5G snart att finnas överallt?

För större städer kommer 5G inom kort att finnas tillgängligt, men det kommer att ta rejält med tid innan 5G ersätter 4G i de mindre städerna och på landsbygden. Du kan därmed känna dig trygg att ditt 4G kommer att fungera ett bra tag framöver, speciellt om du inte bor i någon av de allra största städerna.

Vad som egentligen stämmer med 5G

När man bortser från alla dessa myter får vi fram en bild som ligger närmare sanningen. 5G introduceras i stora delar av våra samhällen, men det kommer ta väldigt länge innan vi ser 5G ersätta 4G helt och hållet - 4G förväntas till och med växa under de kommande åren!

Hur mycket 5G faktiskt påverkar vår hälsa och liv generellt sett är svårt att avgöra med tanke på hur få studier som ännu har utförts, det kommer förmodligen ta flera år innan vi har tillräckligt med material för att kunna genomföra trovärdiga studier som ger oss en rättvisande bild av hur 5G faktiskt kommer att påverka våra liv.

Slutord

5G är ett hett samtalsämne, samt kommer med största sannolikhet att vara det ett bra tag framöver. I takt med att 5G lanseras ute i vårt samhälle kommer fler och fler aspekter att uppdagas, både på gott och ont, men något som är säkert är att teknologin kommer att dra nytta av denna nya infrastruktur.

Nu vet du på ett ungefär vad som bara är rykten och myter, samt vad som faktiskt är sant. Nu väntar vi med spänning på att få se vad 5G faktiskt kommer att leverera i framtiden!

Kultur och nöje

Göteborgs filmfestival startar filmfond

Filmfestival på Draken i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Göteborgs filmfestival startar en internationell filmfond.

Göteborg Film Fund 2021 har som syfte "att medverka till ett diversifierat filmlandskap med ökad konstnärlig frihet och yttrandefrihet". Från och med 10 maj kan filmare från Brasilien, Sudan, Ukraina och Kurdistan ansöka om stöd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

En stor film i det lilla formatet

Två män i naturen.
Foto: Allyson Riggs
Kultur och nöje
Filmrecension Roland Klinteberg har sett Kelly Reichardts First Cow.

Långt innan Amerika odödliggjorde den så kallade vilda västern med sina skurkar och hjältar skrevs en annan historia. Lewis och Clark som i början av artonhundratalet med sin expedition sökte vägar att korsa genom det outforskade Amerika , nordvästpassagen och den värld Moberg skrev om i Utvandrarserien.

Nu befinner vi oss i Oregon och året är 1820. Från världens alla hörn kommer människor för att söka lyckan i det stora landet i väster. Så gör också kocken Cookie (John Magaro) och den kinesiske immigranten King-Lu (Orion Lee) med ett lite mörkt förflutet. De bägge udda männen finner varandra som två skepp som möts i natten men av omständigheterna väljer att segla i samma färdriktning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Lyckad remake

Welket Bungué som Francis i Berlin – Alexanderplattz.
Foto: Wolfgang Ennenbach, Sommerhaus filmproduktion
Kultur och nöje
Filmrecension Roland Klinteberg har sett en nytappning av Berlin – Alexanderplatz.

Att återanvända stora regissörers verk kan i värsta fall sluta med ett magplask och om det inte gör det så en klapp på axeln – att visst är resultatet riktigt bra men inte spelar det i samma division som originalet naturligtvis.

En optimist stal för säkerhets skull Psycho rakt upp och ner scen för scen för att göra om Hitchcocks bravad. Nu handlar det alltså om Rainer Werner Fassbinders klassiska filmatisering av Alfred Döblins roman om Weimarrepublikens dödsryckningar. Den tog 15 timmar att berätta men Burhan Qurbanis uppdaterade version nöjer sig med tre timmar, men det som behöver sägas ryms inom ramarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL