Inrikes

Få fick asyl i fjol

Migranter i ett flyktingläger på den grekiska ön Samos. Arkivbild.
Foto: Michael Svarnias/AP/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Tre av fyra asylansökningar fick svenskt avslag förra året. Drygt 7 200 personer beviljades asyl i Sverige, det längsta antalet sedan 2008 enligt EU:s statistikbyrå Eurostat, rapporterar Europaportalen.

I förhållande till befolkningsmängden hamnade Sverige på sjunde plats, med 70 beviljade asylansökningar per 100 000 invånare. Det var strax över EU-snittet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Så ska nyrekryteringen till gängen stoppas

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery /TT
Inrikes
Inrikes Ett fönster har öppnats med möjligheten att trycka tillbaka gängen, enligt rikspolischefen. Regeringen kallade i dag till ett stormöte med 26 kommuner för att bryta nyrekryteringen.
Men polisbristen beskrivs som en bromskloss.

Flera kriminella personer som kopplas till organiserad brottslighet sitter för tillfället bakom lås och bom.

Bakom varje gängkriminell som plockas bort från gatorna står det i dagsläget tio unga som vill ta deras plats, enligt regeringen. Polisen vill utnyttja tillfället genom att försöka stoppa nyrekryteringen av unga till gängen, har rikspolischef Anders Thornberg sagt i en intervju med TT. Han talar om ett fönster som öppnats.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) beskriver det som ett nytt läge.

– Vi ser att skjutningarna minskar i början på året och det skapar ett öppet fönster för att bryta nyrekryteringen. Gör vi inte det finns risken att den positiva utvecklingen vi just nu ser inte blir långsiktig.

Förra året skedde 90 skjutningar i Sverige under de tre första månaderna, i år är antalet 52. Samtidigt ligger antalet skjutningar på samma nivå som första kvartalen 2018 och 2019, då skedde också över 50 skjutningar de första tre månaderna.

Måste svara upp

Justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) deltog också på möte tillsammans med Thornberg och 26 kommuner som har utsatta områden eller riskområden.

Enligt polisen kan inflödet av nya kriminella stoppas genom att samhället samverkar, såväl skolor, kommuner som socialtjänst. Regeringen fokuserar på att skapa en jämlik skola, man riktar insatser på arbetsmarknaden mot utsatta områden och ger resurser till polisen.

– När vi från statens sida står för insatser som kan bekämpa brotten och bura in de mest brottsaktiva individerna, då måste också den förebyggande verksamheten som kommunerna står för svara upp mot det, säger Morgan Johansson.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har pekat på att informationsutbytet mellan socialtjänst, polis och skola brister eftersom medarbetare saknar underlag om hur lagen ska tolkas och tillämpas. Damberg säger att Brå nu tar fram vägledning för att lagstiftningen ska användas bättre.

– Det går att dela information i större uträckning mellan myndigheterna än vad som görs i dag.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, är kritisk efter mötet. Det är inte seriöst att de stora kommunerna får två minuter att problematisera kring gängkriminaliteten, säger hon.

– Vi kan tala om förebyggande insatser, vi kan tala om föräldrastödsprogram och annat, men till syvende och sist så kan vi inte skala upp vårt arbete mot gängkriminaliteten för det saknas poliser.

TT: Men finns det mer ni kan göra från kommunens sida?

– Vi har startat ett avhopparprogram och samarbetar sedan 2019 med polisen och kriminalvården kring individer aktiva i gängkriminalitet och har sett goda resultat, inte minst i Järva. Men vi vill sprida detta till södra Stockholm och ser hur polisbristen sätter hinder.

Röda konflikter

Fönstret som rikspolischefen talar om kan stängas snart, enligt Mikael Damberg.

– Vi vet att det kan komma bakslag, det kan bli ytterligare röda konflikter i de här gängmiljöerna. Men min bild är att nu är tiden att flytta fram positionerna från samhället, flytta in i de här områdena och ta över närvaron och slå ut exempelvis öppen drogscen, säger Mikael Damberg.

Regeringen gav nyligen en utredare i uppdrag att ta fram förslag om ett så kallat vistelseförbud. Det ska ge socialtjänsten större möjligheter att stoppa barn från att tillträda särskilt utpekade platser där de riskerar att fara illa, då förutsättningarna för tvångsvård enligt lagen om vård av unga inte är uppfyllda.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

Inga nya smittofall på Stockholms äldreboenden

Stockholms äldreboenden har i nuläget inga inrapporterade fall av coronasmitta.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Antalet inrapporterade coronafall på Stockholms äldreboenden är i nuläget noll, skriver Mitt i Stockholm. Det är första gången sedan pandemins början som det är smittfritt på äldreboendena i staden.

Även innan andra vågen höstas rapporterades det om noll personer på vård- och omsorgsboenden samt stadens servicehus. Då låg dock tre personer på tillfälliga korttidsenheter för covid-19.

Personal och besökare kommer fortsatt att behöva vidta samma försiktighetsåtgärder som tidigare.

–  Självklart kan det bli ett utbrott av smitta igen. Men med största sannolikhet kommer de som blir smittade inte bli allvarligt sjuka, säger äldreborgarrådet Erik Slottner (KD) till Mitt i.

Inrikes

Döms till livstids fängelse för assistentmord

Hovrätten för Västra Sverige skärper domen mot kvinnan som dödade en assistentkollega och dömer henne till livstids fängelse. I tingsrätten sattes straffet till 18 år. Arkivbild.
Foto: Micke Larsson/TT
Inrikes
Inrikes Hovrätten skärper nu straffet mot en kvinna som dödade en assistentkollega i Trollhättan och dömer henne till livstids fängelse. I tingsrätten sattes straffet till 18 år.

Kvinnan i 40-årsåldern jobbade som personlig assistent i Trollhättan. En natt i september förra året tog hon sig in hos en brukare, dödade en kollega som fanns i lägenheten och tog brukarens kontokort.

Kollegan, en man i 30-årsåldern, dödades med minst åtta hugg eller stick. När han hittades hos brukaren fattade polisen snabbt misstanke om att han dödats av en kvinnlig kollega.

På en övervakningsfilm kunde polisen se hur kvinnan kort efter mordet tog ut pengar men hjälp av brukarens kontokort. Och på en annan film från en återvinningscentral kunde kvinnan ses slänga blodiga skor, strumpor och handskar. En rättsteknisk undersökning visar att blodet kom från den mördade mannen.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott men har under rättegången erkänt att hon under lång tid haft ekonomiska problem på grund av spelmissbruk.

Kvinnan döms samtidigt för annan brottslighet. Den avlidnes närstående tillerkänns genom domen skadestånd för det lidande de utsatts för genom mordet.

Jonas Dagson/TT

Inrikes

Klart flest coviddöda i Stockholm

Hittills har drygt 14 000 svenskar dött med coronaviruset.
Foto: CDC/TT
Inrikes
Inrikes Det finns stora skillnader i hur många som dött av covid-19. Inte bara mellan olika europeiska länder, utan också inom Sverige. Exempelvis har Stockholm drabbats fyra gånger hårdare än Värmland.

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen tagit fram en rapport där myndigheten analyserat skillnader i dödlighet i covid-19. Och skillnaderna är stora. Både mellan olika europeiska länder, och inom Sverige.

Det säger Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen.

– Oavsett vilka källor vi tittar på har Sverige en överdödlighet under 2020 som var högre än våra grannländer. Dock har Sverige lägre dödlighet än de flesta andra europeiska länder, säger Mona Heurgren.

Rankningarna är dock inte fullständiga eftersom alla länder inte lämnat in fullständiga data, påpekar hon igen.

"Viktigt med transparens"

TT: Vilken roll tror du att dödsstatistiken har spelat under pandemin, vad har de kontinuerliga uppdateringarna inneburit?

– Jag tänker att det är viktigt med transparens, det har varit regeringens linje hela tiden, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Men att dra för mycket slutsatser vecka för vecka tycker jag har varit en ganska besvärlig situation, för det kanske inte alltid har gjort att vi har dragit rätt slutsatser. Vi har varit i olika faser i den här pandemin.

TT: Så du tycker det har dragits felaktiga slutsatser under pandemin?

– När man drar slutsatser enskilda veckor och försöker dra väldigt stora växlar på det tycker jag kanske inte alltid att det har varit relevant. Å andra sidan har vi varit noggranna från regeringens sida med att vi ska vara transparenta.

Två dödstoppar

En annan slutsats i rapporten är att det finns två tydliga toppar gällande dödsfallen i Sverige under 2020, under våren och under hösten. Övriga delar av året var dödstalen lägre än tidigare år, säger hon.

Eftersom covid-19 är en sjukdom där risken för att dö ökar med stigande ålder, är det viktigt att man tar hänsyn åldersstrukturen, det vill säga att statistiken åldersstandardiseras.

– Det har stor betydelse när man tittar på talen, där ålder har en stor betydelse för både sjuklighet och död, säger Mona Heurgren.

Om man gör det visar rapporten att det finns mycket stora regionala skillnader. Region Stockholm är värst drabbat med 212 döda per 100 000 invånare fram till och med den 2 maj 2021, att jämföra med Region Värmland som "bara" har 50 döda per 100 000 invånare. En fyra gånger så stor skillnad, med andra ord.

Johan Nilsson/TT

FAKTA

Fakta: Två olika sätt att räkna

Dödsorsaksregistret är det register som har hand om Sveriges officiella dödsorsaksstatistik. I detta register registreras alla fall där en läkare bedömt att covid-19 var den primära dödsorsaken, oavsett om personen ifråga hade en bekräftad covid-diagnos eller inte. I Folkhälsomyndighetens statistik, däremot, registreras alla som dör med coronaviruset upp till 30 dagar efter diagnostillfället, oavsett den egentliga dödsorsaken.

På så sätt kan Folkhälsomyndighetens bokföring över antalet döda ses som en sorts "snabbstatistik", medan Socialstyrelsens siffror är den statistik som kommer att bli Sveriges officiella. Eftersläpningen i denna registrering är dock förhållandevis stor, jämfört med Folkhälsomyndighetens.

Inrikes

Livstids fängelse för mordbeställning

I mars 2017 sköts en 23-årig man ihjäl i Rosengård i Malmö. Nu döms en 29-årig man för att ha beställt mordet. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Inrikes
Inrikes En 29-årig man döms till livstids fängelse för att ha beställt ett mord och ett mordförsök i Malmö. Han var även åtalad för anstiftan till ett ytterligare ett mord, men frias i det fallet.

Det första mordet genomfördes i stadsdelen Rosengård i mars 2017, då en 23-åring sköts med flera skott i huvudet och kroppen av två gärningsmän, som försvann därifrån på en moped som senare hittades uppeldad.

Enligt åtalet ska 29-åringen ha utlovat 50 000 euro i betalning och gett råd på distans kring hur mordet skulle genomföras. Tidigare har en annan man dömts till 18 års fängelse för sin medverkan i och planering av Rosengårdsmordet. Uppgifter i en mobiltelefon som hittades då denne man greps har utgjort en viktig del av bevisningen mot 29-åringen.

Det andra beställningsmordet som han var åtalad för var en dödsskjutning på öppen gata i stadsdelen Hermodsdal i februari 2018. Här hade en person med koppling till 29-åringen stämt träff med den man som mordplanen gällde. Ett stort antal skott avlossades – men det tilltänkta mordoffret klarade sig undan skador. I stället träffades den man som var en del av mordkomplotten av minst fem skott och avled omedelbart. I det här fallet döms 29-åringen för anstiftan till mordförsök mot den man som klarade sig oskadd, men frias från anstiftan till mord på den man som sköts ihjäl.

29-åringen döms också för grovt penningtvättsbrott.

En man döms för medhjälp till mordet i Rosengård. Han får fängelse i åtta år och sex månader. En annan man som också var åtalad för medhjälp till detta mord frikänns.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Inrikes

Majoritet vill göra egna vägspärrar straffbara

En riksdagsmajoritet vill göra det straffbart att spärra av vägen. Arkivbild.
Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT
Inrikes
Inrikes En majoritet i riksdagen vill göra det straffbart för folk att sätta upp egna vägspärrar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Men kriminolog avfärdar förslaget som meningslöst.

Frågan blev aktuell i somras, när kriminella satte upp sådana i nordöstra Göteborg. Regeringspartierna och Vänsterpartiet anser att dagens lagstiftning är tillräcklig. De menar att det redan finns straffbestämmelser som kan tillämpas, till exempel olaga hot och olaga tvång.

Men en majoritet i justitieutskottet håller inte med, och tänker uppmana regeringen att agera i frågan.

– Vi vill se till att det här får en kraftigare markering, att detta är ett problematiskt kriminellt beteende, säger Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiske talesperson, till Ekot.

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, ser inte nyttan med en ny specifik lagstiftning för vägspärrar.

– Jag tror att det är ett ganska meningslöst förslag. Det är något som inte händer så ofta och som är svårt att definiera. Det handlar inte om fysiska vägspärrar, utan om att det står en grupp ungdomar på vägen, säger han till TT.

Han menar att polisen redan i dag har tillräckliga redskap för att bryta upp grupperna med hjälp av lagar om ofredande, olaga hot, eller trafikbrott. Däremot räcker det inte alltid ända fram till lagföring.

Manne Gerell har dock svårt att se att brottet skulle få ett högt straffvärde och ifrågasätter hur stor effekten skulle bli.

– Mer effektivt skulle vara att ha ännu starkare polisnärvaro i utsatta områden, så att polisen skulle kunna bryta upp det snabbare.

Inrikes

Ännu en tonåring begärs häktad för Malmömord

Polis och avspärrningar kring Ärtholmens koloniområde i Malmö efter att en person hittats död i slutet av april. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare en 18-åring begärs häktad på sannolika skäl misstänkt för inblandning i mordet på en tonåring i ett koloniområde i Malmö.

Enligt häktningsframställan vid Malmö tingsrätt misstänks den unga mannen för att ha utfört ett mord, antingen ensam eller tillsammans med andra.

Sedan tidigare sitter en 18-årig man häktad, och under torsdagen stärkes brottsmisstankarna då han omhäktades på sannolika skäl misstänkt för mord, vilket är den starkare misstankegraden.

Den mördade hittades i koloniområdet med skottskador tidigt på morgonen den 23 april. Han var jämngammal med de mordmisstänkta.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Hörde advokatsamtal – polisen får JO-kritik

Polisen får kritik efter att en förhörsledare hört ett samtal mellan en misstänkt och dennes försvarare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen kritiseras av JO efter att en förhörsledare råkat höra ett samtal mellan en misstänkt och dennes försvarare på en polisstation i Stockholm. Förhörsrummet var inte tillräckligt ljudisolerat och förhörsledaren som befann sig utanför i korridoren kunde därför höra vad de pratade om.

Av anmälan framgår också att förhörsledaren antecknade det hon hört i förundersökningsprotokollet för att redovisa det för åklagaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL