Utrikes

Nytt EU-avtal om mer Pfizervaccin snart

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Foto: Francois Walschaerts/AP/TT
Utrikes
Utrikes EU ser möjlighet att vaccinera 70 procent av befolkningen redan i juli, och är nära att sluta stororder med Pfizer.
PREMIUM

EU väntas sluta ett avtal med läkemedelsbolaget Pfizer om att få tillgång till ytterligare upp emot 1,8 miljarder doser. EU-kommissionen meddelar att doserna ska kunna levereras 2021-2023.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen säger på en presskonferens att de slutgiltiga förhandlingarna kommer att vara klara de närmaste dagarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tunisien stänger ner i en vecka

Lockdown väntar Tunisien – som kämpar mot spridningen av covid-19. Bilden är från Tunis.
Foto: Hassene Dridi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Från och med söndag kommer Tunisien att befinna sig i lockdown i en vecka. Det meddelar premiärminister Hichem Mechichi inför nästa veckas högtid id al-fitr, då släkt och vänner traditionsenligt brukar samlas för att fira ramadans slut.

Mechichi menar att åtgärden är nödvändig för att inte vården ska kollapsa.

Tunisien kämpar med ett ökande antal fall av covid-19 och överfulla intensivvårdsavdelningar. Landet har redan stoppat klassrumsundervisning, infört obligatorisk karantän och utökat utegångsförbud – men Mechichi har tidigare sagt att man inte har råd att stänga ner helt.

När regeringen förra månaden försökte införa hårdare virusregler möttes den av hård kritik och skalade ner omfattningen av åtgärderna inför hotet om massprotester.

Utrikes

Capri vill stoppa tjuvfiskare – och båtar

Motorbåtsträngsel och tjuvfiske är ett stort problem för det populära besöksmålet Capri. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Fiskare utrustade med borr och hammare har olagligt skördat musslor i vattnet utanför Capri. Nu uppmanar lokala politiker den italienska regeringen att inrätta ett marinreservat kring ön – för att skydda ekosystemet mot såväl båtar som tjuvfiske.

Musslorna säljs för omkring 2 000 kronor kilot på svarta marknaden. Polisen har utrett tjuvfisket i tre år och sprängt två organisationer som hamrat loss skaldjuren, bland annat från den berömda klippformationen Faraglioni.

Under turistsäsongen förorenas också havet av de hundratals motorbåtar som trängs utanför Capris kust.

– Vi bestämde oss för att skydda vårt ekosystem, inte bara på grund av olagligt musselfiske utan även på grund av att fler och fler båtar har kommit hit de senaste åren, säger lokalpolitikern Paola Mazzina.

Innan ett marinreservat har blivit verklighet planeras restriktioner kring hur många båtar som får vistas i bukten Marina Piccola.

Utrikes

Tyskland hoppas snart ha kontroll på pandemin

Tysklands hälsominister Jens Spahn (till höger) och smittskyddschefen Lothar Wieler levererar hoppfulla budskap om virusläget i landet.
Foto: Annegret Hilse/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tysklands tredje virusvåg tycks vara bruten. Det säger hälsominister Jens Spahn sedan antalet nya fall av covid-19 stadigt har minskat de senaste veckorna.

– Smittosiffrorna sjunker igen, men vi befinner oss fortfarande på en hög nivå. De faller inte med samma takt överallt, även om de går ner, säger han på en presskonferens.

I det här läget skulle det dock vara riskabelt att lätta allt för mycket på landets restriktioner, enligt Spahn.

– I den här fasen av pandemin så kan vi inte sätta det som vi har åstadkommit så här långt på spel.

Från och med lördag slipper dock fullvaccinerade personer, samt de som har haft covid-19, vissa begränsningar – bland annat när det gäller sociala kontakter.

Enligt Lothar Wieler, chef för smittskyddsmyndigheten RKI, minskar virusfallen inom alla åldersgrupper. Han är hoppfull om att pandemin snart ska vara under kontroll i Tyskland.

Utrikes

Krav på snabbare vaccinering i Indien

En man får covid-vaccin på en vårdcentral i Srinagar i Kashmir.
Foto: Dar Yasin / AP / TT
Utrikes
Utrikes Landet har sett över 1,5 miljoner nya covidfall på en vecka. Kraven växer nu på snabbare massvaccinering i Indien.

Bland kritiken finns att tusentals personer kunnat samlas för att fira religiösa högtider och besöka politiska massmöten. Regeringen anklagas även för att för tidigt ha lättat på restriktionerna.

"Din regering saknar en tydlig strategi och vaccineringsplan för att bekämpa covid-19", skriver oppositionsledaren Rahul Gandhi i ett brev till premiärminister Narendra Modi.

På fredagen satte antalet registrerade nya fall åter dygnsrekord, 414 188, och 3 915 dödsfall noterades på ett dygn.

Totalt har landet registrerat över 21 miljoner bekräftat smittade och 234 083 döda med covid-19.

Indien är världens största vaccintillverkare men har nu svårt med infrastrukturen för att få stopp på andra vågen av pandemin.

– Vi hade vaccinerat 4 miljoner personer per dygn, men nu är vi på 2,5 miljoner på grund av leveransproblem, säger Amartya Lahiri, professor i ekonomi vid University of British Columbia till tidningen The Mint.

Utrikes

Nytt nederlag skakar Labours "röda mur"

En uppblåsbar Boris Johnson-figur ger tummen upp för valresultatet i Hartlepool.
Foto: Owen Humphreys/AP/TT
Utrikes
Utrikes För första gången någonsin kommer stålstaden Hartlepool att representeras av en konservativ parlamentsledamot i London. Det är ett stort nederlag för Labour – som redan tampas med sprickor i Englands "röda mur".

Den lilla staden Hartlepool har hamnat i det politiska blickfånget med anledning av det fyllnadsval till det brittiska parlamentet som hölls där i torsdags. Att den konservativa ledamoten Jill Mortimer skulle knipa segern sågs som otänkbart för bara ett årtionde sedan – eftersom den tidigare industristaden traditionellt har varit Labourmark.

Men nu tvingas oppositionspartiet se sig besegrat av premiärminister Boris Johnsons parti "Tories". Det beskrivs som ett chockresultat, eftersom ingen konservativ parlamentsledamot har röstats fram som Hartlepools representant i London sedan valkretsens bildande 1974.

– Det är verkligen en historisk och minnesvärd dag, säger valvinnaren Jill Mortimer, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Labour har tagit Hartlepools invånare för givet alldeles för länge.

Pressar partiet

Valet sågs som det första stora provet för Keir Starmers halvnya ledarskap i det splittrade Labour. Konservativa partiets framgångar i Hartlepool är en fortsättning på trenden i det senaste brittiska parlamentsvalet, i december 2019. Då var brexit den dominerande frågan och de konservativa lyckades vinna flera mandat i Labours tidigare så ogenomträngliga "röda mur" i norra England.

För Labour var resultatet det sämsta sedan 1935, vilket den tidigare partiledaren Jeremy Corbyn har bett om ursäkt för.

Att ännu fler livslånga Labourväljare nu tycks ha gått över till Konservativa partiet i Hartlepool väcker nya frågor om vägen framåt för Labour. Pressen kommer att öka på Starmer, som valdes till ordförande för ett år sedan med löften om att bygga upp partiet och hitta tillbaka till dess traditionella väljare igen.

– Det går inte att dölja att det här är ett förkrossande resultat för Labour, säger partiets parlamentsledamot Steve Reed till BBC.

– Det visar att förändringen av Labour inte har gått tillräckligt snabbt. Vi måste skynda på.

Brittisk supertorsdag

Valet i Hartlepool var inte det enda som hölls under den brittiska supertorsdagen. I England hölls flera kommunal- och borgmästarval och i Skottland och Wales stod mandat till de regionala parlamenten på spel.

Mest uppmärksamhet riktas mot regionalvalet i Skottland, eftersom nationalistpartiet SNP hoppas stärka sitt mandat för en självständighetsomröstning. Men därifrån väntas inget officiellt resultat förrän på lördag.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Labour

Labourpartiet grundades i början av 1900-talet. Fram till 1990-talet var det ett traditionellt vänsterparti där fackföreningarna hade ett starkt inflytande.

Under ledning av Tony Blair, 1994–2007, och Gordon Brown, 2007–2010, skedde en omsvängning mot den politiska mitten och partiet började konkurrera med de konservativa om medelklassväljarna. Som ett tecken på förnyelsen började Blair tala om Nya Labour. Bland många traditionella medlemmar fanns dock ett starkt motstånd mot partiets nya politik.

Labour gjorde en tydlig vänstersväng 2015 då Jeremy Corbyn utsågs till ny partiledare. Men 2019 gjorde partiet sitt sämsta val sedan 1935 och Corbyn meddelade att han skulle avgå som partiledare. Han ersattes i april 2020 av Keir Starmer, vilket väntas stärka mittenkrafterna inom partiet.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Heta känslor om välfärden i EU

I kongresscentret Alfandega håller EU:s stats- och regeringschefer sitt sociala toppmöte.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes Alldeles för lite – eller alldeles för mycket? EU:s insatser på välfärdsomrdået väcker heta känslor när medlemsländerna samlas till toppmöte i Porto.
Regeringen försöker stå på dubbla sidor i striden.

Portugal andas optimism igen. Efter att i januari ha varit EU:s värst coronadrabbade land, med skenande smittspridning och hård press på hälsovården, är sjukdomsläget just nu helt annorlunda.

I EU kan för tillfället bara Finland redovisa ett lägre antal än Portugal när det gäller nya fall per invånare under de senaste veckorna.

I storstaden Porto skiner dessutom solen, samtidigt som premiärminister António Costa hoppas på ett historiskt EU-toppmöte.

– För första gången i EU:s historia kan det bli en allmän överenskommelse som samlar alla de sociala parterna och EU:s institutioner, säger Costa till nyhetsbyrån Lusa.

Vill ha lagar

Det som sker är ett "socialt toppmöte" under fredagen med EU-ländernas stats- och regeringschefer på plats tillsammans med fack och näringsliv och företrädare för både EU-parlamentet och kommissionen.

De europeiska fackföreningarnas takorganisation Etuc har en tydlig önskan.

EU:s så kallade sociala pelare, med principer om vad som borde eftersträvas för allt mellan löner och pensioner till barndagvård och arbetsvillkor, måste landa i konkreta lagförslag, manar generalsekreterare Luca Visentini på plats i Portugal.

– Lagstiftning och pengar är det enda som verkligen skapar skillnad. Allt annat är bara blah, blah, säger Visentini i ett tal inför fredagens toppmöte.

Minimilöner

Men alla håller inte med.

För statsminister Stefan Löfven (S) – som ändå är en av initiativtagarna till att EU över huvud taget skaffat sig en social pelare – är lagstiftning inte den rätta vägen att gå. Bättre i stället med gemensamma målsättningar, uppmuntran och samarbeten – precis det som Visentini kallar för blah.

Ett praktexempel är den pågående striden om minimilöner, där EU-kommissionen lagt fram ett konkret lagförslag.

Fel sätt, tycker Sverige.

– Vi har full förståelse för och tycker att människor i andra länder ska ha sjysta löner. Det tjänar också svenska företag på. Men det ska göras utifrån de olika ländernas system och strukturer och förutsättningar. Vi har vår kollektivavtalsmodell och den ska inte hotas, säger Löfven i en TT-intervju inför toppmötet.

Kritisk opposition

Än mer kritiska röster hörs från oppositionen, som dessutom anklagar regeringen för att ha bäddat för lagförslagen från EU genom sitt stöd för den sociala pelaren, inte minst via toppmötet i Göteborg 2017.

– Det är bra att man pratar om sociala frågor och tycker att det är viktigt, men jag ser också vad som hände förra gången. Det sades att det inte skulle komma lagstiftning ur det här, men vi ser ju nu konsekvenserna av det, säger EU-parlamentsledamoten Jessica Polfjärd (M) till TT.

Kollegan Abir Al-Sahlani (C) vill att Löfven tydligare väljer väg.

"Väljer han att stå upp för den svenska modellen och Sveriges rätt att själv bestämma om välfärdspolitik? Eller lämnar han walk over till de sydeuropeiska socialisterna?" skriver hon i ett debattinlägg på nyhetssajten Europaportalen.

Antar deklaration

Några beslut om exempelvis minimilöner ska dock inte fattas vid toppmötet i Porto.

I stället väntar en gemensam Porto-deklaration, där medlemsstaterna välkomnar den handlingsplan som EU-kommissionen lagt fram och de årliga genomgångar av läget för de sociala frågorna som framöver ska hållas på ledarnas toppmöten.

I deklarationen talas också om behovet av lagstiftning – men på ett medvetet luddigt sätt för att ingen ska bli för missnöjd.

"Relevant lagstiftande och icke lagstiftande arbete bör föras fram på EU- och medlemsstatsnivå", heter det i ett av de utkast som läckt ut på förhand.

Mötesarrangörerna är fullt medvetna om hur känsligt ämnet är.

– Att ens nå fram till ett uttalande är en framgång i sig, konstaterar en högt uppsatt EU-tjänsteman inför toppmötet i Porto.

Wiktor Nummelin/TT

EU-parlamentsledamoten Jessica Polfjärd (M) varnar för nya lagförslag som följd av EU:s sociala toppmöte i Porto. Arkivfoto.
EU-parlamentsledamoten Jessica Polfjärd (M) varnar för nya lagförslag som följd av EU:s sociala toppmöte i Porto. Arkivfoto.
Foto: Fredrik Persson/TT
Bild från demonstration för mänskliga rättigheter i Indien i samband med EU-toppmötet. Indien deltar när mötet fortsätter på lördagen.
Bild från demonstration för mänskliga rättigheter i Indien i samband med EU-toppmötet. Indien deltar när mötet fortsätter på lördagen.
Foto: Francisco Seco/AP/TT

FAKTA

Fakta: Toppmötet i Porto

EU:s stats- och regeringschefer samlas under veckoslutet i Porto i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal.

* På fredagen hålls ett socialt toppmöte om vägen vidare för EU:s sociala pelare, med brett deltagande även från andra EU-instanser och arbetsmarknadens parter. Mötet inleds klockan 14, lokal tid, och ska mynna ut i undertecknandet av "Porto-deklarationen", där ledarna ger sitt stöd till principerna i den sociala pelaren. Efteråt håller stats- och regeringscheferna en informell arbetsmiddag.

* Lördagen inleds med ett informellt toppmöte för stats- och regeringscheferna under förmiddagen, följt av ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi via webben under eftermiddagen.

* Mötena är de första där ledarna träffas fysiskt sedan i december. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte deltar dock endast via webben, med anledning av pandemiläget på hemmaplan. Även Maltas premiärminister Robert Abela uteblir, sedan hans hustru testat positivt för covid-19.

Utrikes

Kyla kan försena cikadornas miljardsvärmning

USA inväntar de 17-åriga cikadornas svärmning. Här har en cikada fångats på bild när den ömsar skinn i Maryland.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
Utrikes
Utrikes De har levt och frodats under marken men svärmar snart för första gången på 17 år. Anstormningen av miljarder cikador väcker såväl ångest som nyfikenhet – men kan försenas i några veckor på grund av ovanligt kyligt väder i östra USA.

Senast de svärmade var George W Bush president, Facebook hade just lanserats och Aten gjorde sig redo för att stå värd för sommar-OS. Men snart är det dags för de 17-åriga cikadorna att inta parker och trädgårdar i delar av USA igen.

Cikadornas larver lever ett långsamt liv under marken och gräver sig bara upp var 17:e år. Då förvandlas de till vuxna insekter som flyger upp i träd för att sjunga högt – de beskrivs som världens i särklass högljuddaste insekter. Sedan parar de sig och lägger ägg i ungefär en veckas tid innan de dör.

Väcker oro

Många amerikaner håller nu utkik efter tecken på att den stora invasionen är nära. Vissa är nyfikna och funderar kanske på att pröva ett recept på cikada tillagad med svamp eller choklad. Andra beskriver snarare känslor av äckel eller skräck – även om insekterna inte utgör något större hot för varken människor eller de flesta växter.

– De kommer inte bitas eller stickas. De kommer inte heller att bära i väg med små barn eller hundar som aporna i "Trollkarlen från Oz", säger Michael Raupp, entomolog vid University of Maryland, till CBS i Baltimore.

Exakt när cikadorna kommer att dyka upp beror på vädret och i synnerhet på temperaturen i marken.

Den senaste tiden har delar av östra USA drabbats av ovanligt låga temperaturer för årstiden, vilket kan innebära att det mer omfattande svärmandet i området skjuts upp i en till två veckor till omkring den 18 maj, enligt The Washington Post.

Ligger i drivor

Men redan nu rapporteras om cikador som har tittat upp ur jorden på vissa håll där vädret är varmare. I Wilkesboro i North Carolina tvingas Donya Broda börja varje dag med att sopa bort drivor av insekter från sin veranda.

– Det går inte att gå genom trädgården utan att kliva på någonting. Antingen en levande cikada, en som just har kommit upp ur marken eller ett ömsat skinn, säger hon, enligt The Charlotte Observer.

– Jag har aldrig sett cikador på det här sättet förut. Jag älskar ljudet som de gör, men det är lite väl att de är flera tusen.

Sofia Eriksson/TT

Cikadanymfer har hittats i en trädgård i Columbia i Maryland.
Cikadanymfer har hittats i en trädgård i Columbia i Maryland.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

FAKTA

Fakta: 17-årig cikada

17-årig cikada är tre arter av släktet magicicaʹda i insektsfamiljen cikador. De förekommer i östra och mellersta USA och är 2-3 centimeter långa och har ett vingspann på ungefär sju centimeter.

Under 17 år genomgår larven ett antal larvstadier nere i jorden. Därefter kläcks nästan alla vuxna ungefär samtidigt ur det sista larvstadiet, för att under en kort period ovan jord föröka sig och sedan dö.

Det finns också 13-åriga cikador. Den långa larvperioden anses bero på bristande tillgång till föda och låga temperaturer på nordliga breddgrader. Den synkroniserade kläckningen ökar chansen att hitta en partner att para sig med och förekommer också hos andra insekter med kortlivade vuxna.

Källa: Nationalencyklopedin

Utrikes

Vaccin staplas på hög i japanska frysar

En man får en spruta med Pfizers vaccin mot covid-19 i Nagoya i Japan.
Foto: Kyodo News/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Många miljoner doser vaccin mot covid-19 är oanvända i Japan – där logistiska flaskhalsar och brist på personal bromsar vaccinationskampanjen.

Sent i april importerade Japan 28 miljoner doser av Pfizers vaccin. Men hittills har bara 15 procent av dem nått befolkningen medan resterade 24 miljoner förvaras i frys. Samtidigt väntas lagret öka kraftigt eftersom användningen av vaccin från Moderna och Astra Zeneca väntas godkännas den 20 maj, enligt mediebolaget NHK.

Hittills har Japan – som förbereder sig för att stå värd för OS i sommar – bara vaccinerat 2,2 procent av sin befolkning. Vaccinationstakten beskrivs som den långsammaste bland världens rika länder. Omkring två miljoner vårdanställda väntar fortfarande på sin första spruta, vilket har skapat frustration.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL