Inrikes

Död person hittad – flera hämtade till förhör

En död person har hittats i skogen utanför Jönköping. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En död person hittades i ett skogsparti i närheten av Jönköpings flygplats på onsdagen.

Den avlidne är inte identifierad, men polisen meddelar att det troligtvis rör sig om den vuxne man som varit försvunnen sedan i onsdags.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Dom för attack mot regimkritiker står fast

Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov angreps av en man med hammare. Gärningsmannen dömdes i tings- och hovrätt och får inte sin sak prövad I HD. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Domen mot en rysk man som attackerade en tjetjensk regimkritiker i Gävle står fast. Högsta domstolen kommer inte pröva saken, rapporterar P4 Gävleborg.

Mannen attackerade bloggaren Tumsu Abdurachmanov med hammare i dennes hem i Gävle förra året. Säkerhetspolisen har bedömt att angriparen sannolikt har kopplingar till Tjetjeniens säkerhetstjänst.

Abdurachmanov lyckades övermanna gärningsmannen och fick honom att erkänna att han skickats från Moskva, vilket han också filmade.

Mannen dömdes till tio års fängelse för mordförsök i tingsrätten, vilket skärptes till tolv år i hovrätten i april. Hovrätten drog dock inga säkra slutsatser om hans kopplingar till den tjetjenska säkerhetstjänsten.

Som ytterligare påföljd kommer han sedan att utvisas på livstid.

En kvinna som dömdes för medhjälp till mordförsöket fick sitt straff sänkt i hovrätten, från åtta års fängelse till ett och ett halvt.

Inrikes

Klart flest coviddöda i Stockholm

Det finns stora regionala skillnader hur pandemin drabbat Sverige. Åldersstandardiserat per 100 000 till och med den 2 maj.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Det finns stora skillnader i hur många som dött av covid-19. Inte bara mellan olika europeiska länder, utan också inom Sverige. Exempelvis har Stockholm drabbats fyra gånger hårdare än Värmland.

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen tagit fram en rapport där myndigheten analyserat skillnader i dödlighet i covid-19. Och skillnaderna är stora. Både mellan olika europeiska länder, och inom Sverige.

Det säger Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen.

– Oavsett vilka källor vi tittar på har Sverige en överdödlighet under 2020 som var högre än i våra grannländer. Dock har Sverige lägre dödlighet än de flesta andra europeiska länder, säger Mona Heurgren.

Rankningarna är dock inte fullständiga, eftersom alla länder inte lämnat in fullständiga data, påpekar hon.

Regionala skillnader

Eftersom covid-19 är en sjukdom där risken för att dö ökar med stigande ålder, är det viktigt att man tar hänsyn till åldersstrukturen, det vill säga att statistiken åldersstandardiseras.

– Det har stor betydelse när man tittar på talen, där ålder har en stor betydelse för både sjuklighet och död, säger Mona Heurgren.

Om man gör det visar rapporten att det finns mycket stora regionala skillnader inom Sverige. Region Stockholm är värst drabbat med 212 döda per 100 000 invånare fram till och med den 2 maj 2021, att jämföra med Region Värmland som "bara" har 50 döda per 100 000 invånare. En skillnad på fyra gånger, med andra ord.

Orsakerna till de regionala skillnaderna har inte kunnat fastslås ännu, utredningar pågår.

En annan slutsats i rapporten är att det finns två tydliga toppar gällande dödsfallen i Sverige under 2020, under våren och under hösten. Övriga delar av året var dödstalen lägre än tidigare år, säger Mona Heurgren.

Sammantaget, oavsett orsak, avled 945 personer per 100 000 personer i Sverige under 2020.

– Det är fler än åren 2016–2019, men ungefär samma som 2015 och även åren bakåt, säger Mona Heurgren.

"Viktigt med transparens"

Socialminister Lena Hallengren (S) välkomnar rapporten.

– Att ha god och korrekt statistik är en grundbult för många delar av såväl pandemihanteringen som efterspelet. Det ger oss möjlighet att lära inför framtiden, säger Hallengren.

TT: Vad tror du det har inneburit att siffrorna över antalet avlidna med covid-19 har lyfts fram så mycket under pandemin och tagit stor plats i nyhetsrapporteringen?

– Jag tänker att det är viktigt med transparens, det har varit regeringens linje hela tiden, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Men att dra för mycket slutsatser vecka för vecka tycker jag har varit en ganska besvärlig situation, för det kanske inte alltid har gjort att vi har dragit rätt slutsatser. Vi har varit i olika faser i den här pandemin.

TT: Så du tycker det har dragits felaktiga slutsatser under pandemin?

– När man drar slutsatser enskilda veckor och försöker dra väldigt stora växlar på det tycker jag kanske inte alltid att det har varit relevant. Å andra sidan har vi varit noggranna från regeringens sida med att vi ska vara transparenta.

"Sug efter fakta"

Mona Heurgren håller med om att det ibland har dragits förhastade slutsatser på för litet underlag, men förstår behovet av kunskap.

– I början av pandemin hade vi ju ingen aning om vad som skulle hända och på vilket sätt det här skulle drabba oss och resten av jordens befolkning. Så det finns naturligtvis ett stort sug efter fakta. Därför har vi försökt att ta fram statistik så fort som möjligt, för att man ska kunna ta faktabaserade beslut och följa upp det här, säger hon.

Johan Nilsson/TT

Marc Skogelin/TT

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Två olika sätt att räkna

Dödsorsaksregistret är det register som har hand om Sveriges officiella dödsorsaksstatistik. I detta register registreras alla fall där en läkare bedömt att covid-19 var den primära dödsorsaken, oavsett om personen ifråga hade en bekräftad covid-diagnos eller inte. I Folkhälsomyndighetens statistik, däremot, registreras alla som dör med coronaviruset upp till 30 dagar efter diagnostillfället, oavsett den egentliga dödsorsaken.

På så sätt kan Folkhälsomyndighetens bokföring över antalet döda ses som en sorts "snabbstatistik", medan Socialstyrelsens siffror är den statistik som kommer att bli Sveriges officiella. Eftersläpningen i denna registrering är dock förhållandevis stor, jämfört med Folkhälsomyndighetens.

Inrikes

Fler regioner vill ge Astras vaccin till yngre

En spruta laddas med vaccin från Astra Zeneca vid SUS vaccinationscentral i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare fyra regioner vill kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin till frivilliga personer under 65, rapporterar TV4 Nyheterna som gjort en rundringning till landets regioner.

Region Gotland, Gävleborg, Västmanland och Jämtland Härjedalen för nu samtal med Folkhälsomyndigheten.

– Vi är öppna för att kunna erbjuda personer under 65 år Astras vaccin, om de själva är intresserade av det. Vi är oroade över den höga smittspridningen och vill kunna använda så mycket vaccin som möjligt, säger Urban Tirén, biträdande vaccinsamordnare i Jämtland Härjedalen, till tv-kanalen.

Även region Skåne har tidigare sagt att man vill erbjuda Astra Zenecas vaccin till yngre. FHM står dock än så länge fast vid rekommendationen att vaccinet enbart ska ges till personer som är 65 år och äldre.

– Vi tycker inte att det systematiskt ska erbjudas i regionerna utifrån det kunskapsläge vi befinner oss i i dag, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM, till TV4.

Inrikes

Mordbeställare i Malmö får livstid

I mars 2017 sköts en 23-årig man ihjäl i Rosengård i Malmö. Nu döms en 29-årig man för att ha beställt mordet. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Inrikes
Inrikes En 29-årig man döms till livstids fängelse för att ha anstiftat mord. Mycket talar för att en 16-årig pojke i Malmö sköts ihjäl på grund av förväxling, när 29-åringen beställt ett mord på en man i Rosengård.
Vid det andra beställda mordet överlevde det tilltänkta offret och även då sköts en annan man till döds av misstag

Malmö tingsrätt konstaterar att mordet på en 23-årig man i stadsdelen Rosengård i mars 2017 skedde under avrättningsliknande former. Han sköts i huvudet och kroppen med flera skott.

Enligt åklagaren var planen att mörda 23-åringen redan i januari 2017, men han ska enligt åklagaren då ha förväxlats med en 16-årig pojke som i stället sköts ihjäl av misstag.

Åklagaren tar fasta på att 23-åringen fanns i närheten när 16-åringen blev skjuten, eftersom en man med koppling till den nu livstidsdömde 29-åringen stämt träff med honom där. Förväxlingen kan ha berott på att 16-åringen och 23-åringen vid tillfället hade liknande klädsel, enligt åklagaren.

Efter mordet på 16-åringen trodde också 23-åringen själv att det var han som var den tilltänkta måltavlan. Malmö tingsrätt konstaterar i domen att "mycket talar för" det var så – men anser samtidigt att bevisningen inte räcker för att döma mannen som lockade 23-åringen till platsen.

Greps i Spanien

Den livstidsdömde mannen greps i Spanien i december 2019 och utlämnades sedan till Sverige. Enligt polisen har han funnits i de grovt kriminella miljöerna i Malmö under en längre tid. "Han har haft tillgång till stora summor pengar och han har haft ett stort kontaktnät i Malmö, Sverige och utlandet", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Domstolen anser det bevisat att 29-åringen hade utlovat 50 000 euro i betalning för mordet på 23-åringen och dessutom gett råd på distans kring hur mordet skulle genomföras. Sedan tidigare är tre personer dömda för inblandning i det mordet, bland dem en man dömts till 18 års fängelse för sin medverkan i och planering av mordet. Uppgifter i en mobiltelefon som hittades då denne man greps har utgjort en viktig del av bevisningen mot 29-åringen.

Han använde ett alias när han kommunicerade om mordplanen och tingsrätten konstaterar att det har varit av avgörande betydelse att 29-åringen har kunnat knytas till detta alias.

En man döms nu också för medhjälp till mordet i Rosengård. Han får fängelse i åtta år och sex månader.

Stämde träff

Det andra beställningsmordet som 29-åringen varit åtalad för att ha anstiftat var en dödsskjutning på öppen gata i stadsdelen Hermodsdal i februari 2018. Här hade en person med koppling till 29-åringen stämt träff med den man som mordplanen gällde.

Ett stort antal skott avlossades – men det tilltänkta mordoffret klarade sig undan skador. I stället träffades den man som var en del av mordkomplotten av minst fem skott och avled omedelbart.

I den här delen döms 29-åringen för anstiftan till mordförsök mot den man som klarade sig oskadd. Men han frias från anstiftan till mord på den man som sköts ihjäl, eftersom 29-åringen inte hade uppsåt att döda honom.

I det här fallet är det uppgifter i en telefon som påträffades hos den dödade mannen som varit avgörande för att 29-åringen döms för anstiftan till mordförsök.

29-åringen döms också för grovt penningtvättsbrott, eftersom han fått en halv miljon kronor insatta på ett konto som han hade i Dubai. Pengarna kom från brottslig verksamhet, ett fakturabedrägeri mot ett kinesiskt företag.

29-åringens försvarsadvokat Sven-Eric Ohlsson säger till TT att domen kommer att överklagas. Hans klient nekar till allt han blivit åtalad för.

Cecilia Klintö/TT

Inrikes

Så ska nyrekryteringen till gängen stoppas

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Ett fönster har öppnats med möjligheten att trycka tillbaka gängen, enligt rikspolischefen. Regeringen kallade i dag till ett stormöte med 26 kommuner för att bryta nyrekryteringen.
Men polisbristen beskrivs som en bromskloss.

Flera kriminella personer som kopplas till organiserad brottslighet sitter för tillfället bakom lås och bom.

Bakom varje gängkriminell som plockas bort från gatorna står det i dagsläget tio unga som vill ta deras plats, enligt regeringen. Polisen vill utnyttja tillfället genom att försöka stoppa nyrekryteringen av unga till gängen, har rikspolischef Anders Thornberg sagt i en intervju med TT. Han talar om ett fönster som öppnats.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) beskriver det som ett nytt läge.

– Vi ser att skjutningarna minskar i början på året och det skapar ett öppet fönster för att bryta nyrekryteringen. Gör vi inte det finns risken att den positiva utvecklingen vi just nu ser inte blir långsiktig.

Förra året skedde 90 skjutningar i Sverige under de tre första månaderna, i år är antalet 52. Samtidigt ligger antalet skjutningar på samma nivå som första kvartalen 2018 och 2019, då skedde också över 50 skjutningar de första tre månaderna.

Måste svara upp

Justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) deltog också på möte tillsammans med Thornberg och 26 kommuner som har utsatta områden eller riskområden.

Enligt polisen kan inflödet av nya kriminella stoppas genom att samhället samverkar, såväl skolor, kommuner som socialtjänst. Regeringen fokuserar på att skapa en jämlik skola, man riktar insatser på arbetsmarknaden mot utsatta områden och ger resurser till polisen.

– När vi från statens sida står för insatser som kan bekämpa brotten och bura in de mest brottsaktiva individerna, då måste också den förebyggande verksamheten som kommunerna står för svara upp mot det, säger Morgan Johansson.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har pekat på att informationsutbytet mellan socialtjänst, polis och skola brister eftersom medarbetare saknar underlag om hur lagen ska tolkas och tillämpas. Damberg säger att Brå nu tar fram vägledning för att lagstiftningen ska användas bättre.

– Det går att dela information i större uträckning mellan myndigheterna än vad som görs i dag.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, är kritisk efter mötet. Det är inte seriöst att de stora kommunerna får två minuter att problematisera kring gängkriminaliteten, säger hon.

– Vi kan tala om förebyggande insatser, vi kan tala om föräldrastödsprogram och annat, men till syvende och sist så kan vi inte skala upp vårt arbete mot gängkriminaliteten för det saknas poliser.

TT: Men finns det mer ni kan göra från kommunens sida?

– Vi har startat ett avhopparprogram och samarbetar sedan 2019 med polisen och kriminalvården kring individer aktiva i gängkriminalitet och har sett goda resultat, inte minst i Järva. Men vi vill sprida detta till södra Stockholm och ser hur polisbristen sätter hinder.

Röda konflikter

Fönstret som rikspolischefen talar om kan stängas snart, enligt Mikael Damberg.

– Vi vet att det kan komma bakslag, det kan bli ytterligare röda konflikter i de här gängmiljöerna. Men min bild är att nu är tiden att flytta fram positionerna från samhället, flytta in i de här områdena och ta över närvaron och slå ut exempelvis öppen drogscen, säger Mikael Damberg.

Regeringen gav nyligen en utredare i uppdrag att ta fram förslag om ett så kallat vistelseförbud. Det ska ge socialtjänsten större möjligheter att stoppa barn från att tillträda särskilt utpekade platser där de riskerar att fara illa, då förutsättningarna för tvångsvård enligt lagen om vård av unga inte är uppfyllda.

Niklas Svahn/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Inrikes

EU möter polarnatten i Kiruna

När EU-kommissionen kommer till Sverige i januari 2023 för att möta regeringen, under Sveriges halvår som ordförande i EU:s ministerråd, kan stadshuset bli en anhalt. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/TT
Inrikes
Inrikes Det första EU-kommissionen ser av Sverige som ordförande i EU:s ministerråd 2023 blir is och mörker.
Regeringen har valt Kiruna som för det första mötet med kommissionen.

– Statsministern har bestämt att han tänker bjuda in EU-kommissionens ordförande och alla kommissionärerna till Kiruna i början på januari 2023, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Dahlgren säger att regeringen vill visa upp den "fantastiska" miljön men också den kraftiga tillväxt och utveckling som sker i Kiruna, Gällivare, Luleå och andra delar i norra Sverige.

Sverige ska vara ordförande i EU:s ministerråd under det första halvåret 2023 vilket innebär att ministrarna i den regering som då styr landet – det är ju val bara fyra månader före – får leda sina kollegor i de övriga EU-länderna i ministerrådet.

– Om det blir en ny regering så blir det en rivstart, säger Hans Dahlgren.

Många fler möten kommer att hållas på svensk mark, runt om i landet, under halvåret. Men var är inte spikat än. Vad Sverige vill satsa på som ordförande ska göras klart nästa höst.

Det möte som regeringen har med EU-kommissionen på hemmaplan brukar vara det första mötet under det halvår som ett land är ordförande.

Sverige har varit ordförande två gånger tidigare i EU:s ministerråd. Det var 2001 och 2009.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Region Stockholm uppdaterar om smittoläget

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, under en tidigare pressträff om coronaläget i regionen. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes

Klockan 14 uppdaterar Region Stockholm om läget i hälso- och sjukvården, det epidemiologiska läget samt om pågående arbete med vaccination mot covid-19.

Förutom regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg medverkar även Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör samt smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund vid pressträffen.

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen, där myndigheten analyserat regionala skillnader i dödlighet i covid-19, har Stockholm hittills drabbats klart värst i landet. Regionens 212 döda per 100 000 invånare är fyrfaldigt så många som dödsfallen i Region Värmland, där "bara" 50 per 100 000 invånare avlidit fram till och med den 2 maj 2021.

I onsdags inledde Region Stockholm vaccinationsfas 4. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos får regionen över 176 000 vaccindoser den här veckan och 96 000 under nästa – långt fler än de 75 000 som man enligt sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) har kapacitet att vaccinera.

Inrikes

Hemtjänsten ska skyddas bättre mot smitta

Visir och andningsskydd ska bäras av den som jobbar i hem där någon har misstänkt eller bekräftad covid-19-smitta. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Vid arbete i hem där personer har misstänkt eller konstaterad covid-19 ska andningsskydd och visir användas, uppger Arbetsmiljöverket.

De uppdaterade riktlinjerna berör bland annat hemtjänstpersonal och annan vårdpersonal som besöker människor i deras hem.

"Hur lång tid man vistas i ett rum tillsammans med andra personer påverkar också smittorisken. Ju längre tid man vistas i samma rum som en smittad person, desto större risk för att man blir smittad", säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö hos Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Tidigare riktlinjer har manat till användning av munskydd och visir. Till skillnad från munskydd har andningsskydd ett filter som filtrerar mindre partiklar och därmed skyddar bäraren mot skadliga ämnen och partiklar i inandningsluften.

Myndigheten påpekar också vikten av god ventilation på arbetsplatser, samt att vädra och hålla avstånd till varandra för att minska smittspridningen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL