Utrikes

Sinn Féin-ledare beklagar mordet på Mountbatten

Ledaren för det irländska vänsternationalistiska partiet Sinn Féin, Mary Lou McDonald, beklagar 1979 års mord på Louis Mountbatten. Arkivbild.
Foto: Peter Morrison/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ledaren för det irländska vänsternationalistiska Sinn Féin – partiet som var den politiska grenen för Irländska republikanska armén (IRA) – ber om ursäkt för mordet på Louis Mountbatten.
PREMIUM

– Självklart är jag ledsen för att det hände, självklart är det hjärtskärande, säger partiledaren Mary Lou McDonald i en intervju med Times Radio på söndagen.

Att McDonalds kommentar om Mountbatten kommer dagen efter att drottning Elizabeths make prins Philip begravts är ingen tillfällighet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Dödlig cyklon drar in över Indien

Delstaten Gujarat drabbas av cyklonen Tauktae som krävt flera liv.
Foto: Johan Hallnäs
Utrikes
Utrikes Kraftiga regnfall, översvämningar och vågor på upp till tre meter – det drabbar de boende i den indiska delstaten Gujarat sedan den våldsamma cyklonen Tauktae dragit in med full styrka.

Under helgen sargade cyklonen kustsamhällen i landets sydvästra delar och lämnade död och förödelse i sina spår. Minst sex personer omkom under helgen och ytterligare personer saknas ännu, bland annat 23 fiskare vars båt har försvunnit i stormen.

Med vindstyrkor på nästan 50 meter i sekunden, långt över orkangränsen, ser Tauktae ut att bli den kraftfullaste cyklonen att drabba landet på över 30 år.

Över 100 000 boende i 17 av delstatens distrikt har evakuerats från områdena närmast kusten – något som varit allt annat än lätt under den pågående pandemin. Myndigheter meddelar dock att alla de lokaler som de evakuerade hänvisas till ska respektera rekommendationer om hygien och om att hålla avstånd.

Stormen var även kännbar söder om Gujarat i tolvmiljoners-staden Bombay (Mumbai) där flygplatser hållits stängda och tre fältsjukhus för covidpatienter fått evakueras för att flytta de sjuka till säkrare platser.

Utrikes

Disneyland i Paris öppnar igen

Disneyland i Paris gör sig redo att välkomna besökare igen. Arkivbild.
Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det har skjutits upp två gånger på grund av virusläget. Men den 17 juni har det blivit dags för en av Europas största turistattraktioner att slå upp portarna igen.

Disneyland i Paris höll på grund av pandemin stängt mellan 13 mars och 15 juli förra året. Den 30 oktober stängde nöjesparken igen. Men nu håller Frankrike på att gradvis öppna samhället och därmed gör Disneyland detsamma.

För att återöppningen ska gå säkert till begränsas antalet besökare som släpps in och biljetter måste bokas på förhand. Alla över sex år ska också bära munskydd.

Utrikes

Norge firar med avstånd – och i datorspel

Statsminister Erna Solberg ombord på Statsraad Lehmkuhl.
Foto: Marit Hommedal/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Solen tittade fram när statsminister Erna Solberg gjorde ett framträdande i Bergen. Runt om i Norge har nationaldagens sedvanliga folkfest begränsats till mindre samlingar – och vissa väljer att fira helt digitalt i Minecraft.

Pandemin gör att 17 maj blir annorlunda även i år, konstaterade Erna Solberg på plats i hamnen i sin hemstad Bergen. Egentligen var det tänkt att statsministern skulle hålla tal vid stadens nationaldagsfirande, men eftersom hon bor i Oslo valde hon att följa de regler som gäller där. Det vill säga inga folksamlingar eller stora arrangemang.

– Det har varit ett annorlunda år, sade Solberg i samband med ett mindre framträdande på båten Statsraad Lehmkuhl, enligt nyhetsbyrån NTB.

Kungligheter med paraply

För kungafamiljens del gjorde regnet att den coronasäkra bilparaden fick genomföras med stängda tak. Svarta bilar med tonade rutor rullade fram till ålderdomshemmet i Asker, där kungafamiljen klev ut i sina folkdräkter för att på behörigt avstånd – och under paraply – hälsa på de boende.

I Norge gäller olika virusrestriktioner i olika regioner beroende på smittoläget. På vissa håll kunde parader hållas på nationaldagen, men utan stora folksamlingar.

I Bergen genomfördes till exempel "Buekorpsets" marsch, där ungdomar i svarta dräkter tågade med avstånd längs med gågatan, följda av kameror så att norrmännen fick en chans att delta i traditionen på behörigt avstånd.

Firar digitalt

Många norrmän följer firandet på tv och umgås med sina närmaste – men det finns fler sätt för den som vill marschera i nationaldagens tecken. I datorspelet Minecraft har ungdomar byggt upp virtuella kopior av norska städer där människor kan delta i paraden digitalt. Förra året deltog 9 000 ungdomar i Minecraftparaden och i år hade 25 000 personer föranmält sig på Facebook.

– Ensamheten blir helt enkelt mindre i Minecraft, säger Erlend Pilø, en av initiativtagarna till datorspelsparaden, till NRK.

Tea Oscarsson/TT

Prinsessan Ingrid Alexandra och kronprinsessan Mette-Marit besöker Gullhella äldreomsorg i kommunen Asker på 17 maj.
Prinsessan Ingrid Alexandra och kronprinsessan Mette-Marit besöker Gullhella äldreomsorg i kommunen Asker på 17 maj.
Foto: Terje Pedersen/TB/TT
Bågkåren, eller 'Buekorpset' som det heter på norska är en traditionell barnkår som marscherar på 17 maj varje år. Så även i år, om än utan publik.
Bågkåren, eller "Buekorpset" som det heter på norska är en traditionell barnkår som marscherar på 17 maj varje år. Så även i år, om än utan publik.
Foto: Marit Hommedal/NTB/TT

FAKTA

Fakta: Norges nationaldag

Norge firar nationaldag den 17 maj för att landets grundlag undertecknades den dagen 1814, efter att Norge i många hundra år tillhört Danmark.

Detta inledde några månaders självständighet innan Sverige med ett kort krig tvingade Norge till union i enlighet med fredsavtalet i Kiel.

Unionen upplöstes 1905 och sedan dess är den "syttende mai" norsk nationaldag även officiellt.

Varje år brukar det gå flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek. Störst är det i Oslo med tiotusentals deltagare, många klädda i folkdräkt.

Det så kallade barnetoget, en barnparad, med skolelever är också ett givet inslag över hela landet.

Firandet förra året ställdes i stort sett in till följd av coronautbrottet och genomförs med kraftiga begränsningar även i år.

Utrikes

Dödlig cyklon drar in över Indien

En bild tagen från NASA:s satellit EOSDIS visar hur cyklonen Tauktae drar in över Indiens västkust.
Foto: NASA Worldview via AP/TT
Utrikes
Utrikes Kraftiga regnfall, översvämningar och vågor på upp till tre meter – det drabbar de boende i den indiska delstaten Gujarat sedan den våldsamma cyklonen Tauktae dragit in med full styrka.

Under helgen sargade cyklonen kustsamhällen i landets sydvästra delar och lämnade död och förödelse i sina spår. Minst sex personer omkom under helgen och ytterligare personer saknas ännu, bland annat 23 fiskare vars båt har försvunnit i stormen.

Med vindstyrkor på nästan 50 meter i sekunden, långt över orkangränsen, ser Tauktae ut att bli den kraftfullaste cyklonen att drabba landet på över 30 år.

Över 100 000 boende i 17 av delstatens distrikt har evakuerats från områdena närmast kusten – något som varit allt annat än lätt under den pågående pandemin. Myndigheter meddelar dock att alla de lokaler som de evakuerade hänvisas till ska respektera rekommendationer om hygien och om att hålla avstånd.

Stormen var även kännbar söder om Gujarat i tolvmiljoners-staden Bombay (Mumbai) där flygplatser hållits stängda och tre fältsjukhus för covidpatienter fått evakueras för att flytta de sjuka till säkrare platser.

Utrikes

Avgörande Navalnyj-beslut uppskjutet

Demonstranter som stöttar den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj drabbar samman med polis i Sankt Petersburg i slutet av april.
Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rysk domstol ska besluta huruvida nätverket runt den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ska klassas som extremistiskt. Det kan få förödande konsekvenser för oppositionen i Ryssland.
Men efter en kort förhandling på måndagen sköts avgörandet upp.

Statsåklagare yrkar på att Navalnyjs nätverk av regionala kampanjkontor ska klassas som en extremistorganisation, anklagade för att ha deltagit i en västerländsk konspiration mot makten i Ryssland. Skulle det bli fallet riskerar medlemmar i nätverket fleråriga fängelsestraff.

Och mycket talar för att det kommer att bli fallet.

Beslut skjuts upp

Sedan åklagarsidan kommit med nytt material sköts dock avgörandet upp från måndagen till den 9 juni.

I april meddelade den ryska finansinspektionen att den har beslutat att Navalnyjs regionala nätverk samt hans antikorruptionsstiftelse FBK läggs till den lista över terrorist- och extremistorganisationer där bland annat al-Qaida och IS också ingår.

I samband med detta meddelade Navalnyjs medarbetare att de har börjat avveckla sitt nätverk för att skydda medlemmarna från rättsliga repressalier.

Lagförslag tas upp

Redan på tisdag kommer duman att hantera ett lagförslag som ska förhindra medlemmar i organisationer som har klassats som extremistiska att delta i den demokratiska processen som folkvald.

Aktivisten, juristen och bloggaren Navalnyj dömdes tidigare i år till 3,5 års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring. Regimkritikern hade låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare när han låg i koma i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok.

Han har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Utrikes

Nya flygräder mot tunnlar i Gaza

Israeliska soldater i närheten av Gaza.
Foto: Heidi Levine/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den våldsamma konflikten mellan Israel och palestinska Hamas rasar vidare in i sin andra vecka. Israels militär säger sig ha förstört 15 kilometer av ett tunnelsystem som används av Hamas.

Flygbombningarna av det Hamaskontrollerade Gaza fortsätter – precis som raketbeskjutningen mot israeliska städer. Enligt den israeliska militären har 60 raketer avfyrats mot Israel från Gaza under natten till måndagen, vilket är betydligt färre än det antal som sköts under de två föregående nätterna.

Flyganfallen har orsakat omfattande strömavbrott och skador på hundratals byggnader, enligt lokala myndigheter i Gaza.

Bombräd mot tunnlar

På måndagsmorgonen bombades också en palestinsk skumgummifabrik i norra Gaza, där räddningstjänsten kämpade för att få elden under kontroll. Senare på morgonen dödades en palestinier i ett flyganfall, enligt uppgifter från vården.

Strax efter midnatt avfyrades raketer mot de israeliska städerna Beersheba och Ashkelon. Efter det uppgav den israeliska militären att man flygbombat 15 kilometer av ett tunnelsystem som används av Hamas, som är terrorstämplat av bland andra EU. Ledare och infrastruktur kopplade till Hamas beskrivs som måltavlor för räderna.

Det var tredje gången som tunnelsystemet – kallat "Metro" – bombades. Delar av det löper genom områden där det bor civila.

Manar till lugn

President Joe Biden säger att USA jobbar för att dämpa oroligheterna.

"Vi tycker också att palestinier och israeler lika mycket förtjänar att leva i säkerhet och åtnjuta lika delar frihet, välstånd och demokrati", säger Biden i ett förinspelat videoklipp i samband med högtiden id al-fitr, som avslutar ramadan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar i ett Twitterinlägg alla parter att minska spänningarna och skriver att "våldet måste upphöra omedelbart". Han har diskuterat situationen med sina motsvarigheter i Egypten, Qatar och Saudiarabien.

Utrikes

Samoas opposition utropar sig till valsegrare

Tuila'epa Sailele Malielegaoi har suttit 22 år vid makten i Samoa. Bilden är från ett tal i FN:s generalförsamling 2017.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Utrikes
Utrikes Önationen Samoa har kommit ett steg närmare maktskifte. Landet har befunnit sig i politiskt dödläge sedan valet den 9 april – men nu banar ett domstolsbeslut väg för utmanaren Fiame Naomi Mata'afa att bilda regering.
PREMIUM

I valet fick det styrande HRPP lika många mandat som det nybildade FAST och parlamentets enda oberoende ledamot anslöt sig då till utmanarpartiet. Det fick valmyndigheten att skapa en extra plats i parlamentet för HRPP, vilket motiverades med att en kvot av kvinnor behövde uppfyllas i enlighet med grundlagen.

Beslutet ifrågasattes dock och gick vidare till högsta domstolen, som har ogiltigförklarat det extra mandatet. Det har fått oppositionsledaren Fiame Naomi Mata'afa att utropa sig till vinnare i valet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sjukhus i Bangkok bävar för fler virusfall

En vårdanställd vaccineras mot covid-19 i Bangkok. Arkivbild.
Foto: Anuthep Cheysakron/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Thailand kämpar mot landets hittills värsta våg av coronaviruset. På intensivvårdsavdelningen på King Chulalongkorn Memorial Hospital i Bangkok bävar personalen för vad som väntar.

Thailand klarade sig relativt bra i början av pandemin men smittspridningen har ökat rejält sedan april och inneburit en ökad belastning på vården. Sjuksköterskan Veena Samutkalin har inte besökt sin familj sedan hon började jobba på sjukhusets intensivvårdsavdelning för en månad sedan.

– Jag är väldigt oroad över min pappa, som är 80 år. Jag vill inte orsaka några problem för min familj, säger hon.

I söndags vårdades över 1 200 kritiskt sjuka covidpatienter på Thailands sjukhus, varav 408 i respirator. Hittills har 2,2 miljoner vaccindoser gått till personer i riskgrupper och vårdpersonal som jobbar i frontlinjen mot viruset. Förhoppningen är att en bredare vaccinationskampanj ska kunna inledas i juni.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL