Utrikes

Elva fall av indisk "dubbelmutation" i Danmark

En äldre kvinna väntar på att vaccineras i Bombay. Personen på bilden har inget med texten att göra.
Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT
Utrikes
Utrikes Elva fall av den så kallade indiska varianten av covid-19 har upptäckts i Danmark, rapporterar danska TV2.
PREMIUM

Fallen hittades redan i mars. De smittade känner varandra och har någon form av koppling till de länder där varianten har varit mer utbredd.

– Så det handlar inte om elva olika smittokedjor, och det lugnar oss. Det hade inte varit så bra, säger Anders Fomsgaard, virusforskare och överläkare på smittskyddsmyndigheten Statens serum institut (SSI), till TV2.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

"Grön lista" ska styra engelsmännens semester

Semestrande britter på Mallorca. Det återstår att se vart semestrande engelsmän får resa i sommar. Arkivbild.
Foto: Joan Mateu/AP/TT
Utrikes
Utrikes England har förbjudit nästan alla utlandsresor.
Det ska det bli ändring på – under fredagen ska den brittiska regeringen presentera en "grön lista" med rekommenderade länder att semestra i.

Soltörstande engelsmän väntar på vad transportministern Grant Shapps har att säga under fredagseftermiddagen, då han ska presentera vilka länder som de får resa till från och med den 17 maj.

England kommer att tillämpa ett trafikljussystem med gröna, gula och röda listor på länder med olika regler för ut- och inresa. Den brittiska regeringens besked gäller endast England, inte Skottland, Wales eller Nordirland.

Av störst intresse för semesterfirare och resebyråer är den gröna listan med länder som det inte krävs någon karantänsperiod efter att ha besökt.

Formulär och test

Det som däremot krävs av den som reser till ett land på den gröna listan är att den – innan personen reser hem till England – fyller i ett formulär för var den kan lokaliseras och att den tar ett covidtest. Väl hemma på brittisk mark behöver personen ta ett PCR-test inom två dagar för att säkerställa att man inte är smittad.

Gula listan kommer bland annat med krav om en karantänsperiod hemma på tio dagar. För röda listan finns det bland annat krav på en karantänsperiod på ett hotell i tio dagar efter hemkomsten, som den resande får betala för själv.

Paketlösning

Resebyråer har redan presenterat att de kommer att sälja paketlösningar med covidtester för de som reser till- och från "gröna länder".

Listorna kommer att uppdateras löpande i takt med att smittan minskar eller ökar i olika länder.

För närvarande kan engelsmän räkna med böter på mer än 50 000 kronor om de reser utomlands utan godkänd anledning.

Utrikes

Johnson hyllar partiets seger i Labourfästet

En uppblåsbar Boris Johnson-figur ger tummen upp för valresultatet i Hartlepool.
Foto: Owen Humphreys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Labour har förlorat ännu ett av sina traditionella fästen i England. Premiärminister Boris Johnson är nöjd med sitt partis framgång – som innebär ytterligare en spricka i den tidigare ogenomträngliga "röda muren".

Den lilla staden Hartlepool har hamnat i det politiska blickfånget med anledning av det fyllnadsval till det brittiska parlamentet som hölls där i torsdags. Att den konservativa ledamoten Jill Mortimer skulle knipa segern sågs som otänkbart för bara några år sedan – eftersom den tidigare industristaden av tradition har varit Labourmark.

Men nu tvingas oppositionspartiet se sig besegrat av premiärminister Boris Johnsons parti "Tories". Resultatet beskrivs som chockartat av vissa, eftersom ingen konservativ parlamentsledamot har röstats fram som Hartlepools representant i London sedan valkretsens bildande 1974.

Konservativa partiets framgång fick Boris Johnson att ge sig av till Hartlepool för ett snabbt triumfatoriskt besök under fredagen. Det var en nöjd premiärminister som pratade med journalister i staden, där det redan fanns en uppblåsbar figur föreställande honom själv med tummarna segervisst uppsträckta i vädret.

– Jag tror att det här valet visar att människor vill ha ett parti och en regering som är fokuserade på dem, fokuserade på att leverera förändring, säger Johnson.

Pressar partiet

Valet sågs som det första stora provet för Keir Starmers halvnya ledarskap i det splittrade Labour. Konservativa partiets framgångar i Hartlepool är en fortsättning på trenden i det senaste brittiska parlamentsvalet, i december 2019. Då var brexit den dominerande frågan och de konservativa lyckades vinna flera mandat i Labours tidigare så ogenomträngliga "röda mur" i norra England.

För Labour var resultatet det sämsta sedan 1935, vilket den tidigare partiledaren Jeremy Corbyn har bett om ursäkt för.

Att ännu fler livslånga Labourväljare nu tycks ha gått över till Konservativa partiet i Hartlepool väcker nya frågor om vägen framåt för socialdemokraterna. Pressen kommer att öka på Starmer, som valdes till ordförande för ett år sedan med löften om att bygga upp partiet och hitta tillbaka till dess traditionella väljare igen.

– Det går inte att dölja att det här är ett förkrossande resultat för Labour, säger partiets parlamentsledamot Steve Reed till BBC.

– Det visar att förändringen av Labour inte har gått tillräckligt snabbt. Vi måste skynda på.

Brittisk supertorsdag

Valet i Hartlepool var inte det enda som hölls under den brittiska supertorsdagen. I England hölls flera kommunal- och borgmästarval och i Skottland och Wales stod mandat till de regionala parlamenten på spel.

Mest uppmärksamhet riktas mot regionalvalet i Skottland, eftersom nationalistpartiet SNP hoppas stärka sitt mandat för en självständighetsomröstning. De första rösterna har räknats men inget slutgiltigt resultat väntas förrän på lördag.

Sofia Eriksson/TT

Premiärminister Boris Johnson med partikamraten Jill Mortimer i Hartlepool.
Premiärminister Boris Johnson med partikamraten Jill Mortimer i Hartlepool.
Foto: Scott Heppell/AP/TT

FAKTA

Fakta: Labour

Labourpartiet grundades i början av 1900-talet. Fram till 1990-talet var det ett traditionellt vänsterparti där fackföreningarna hade ett starkt inflytande.

Under ledning av Tony Blair, 1994–2007, och Gordon Brown, 2007–2010, skedde en omsvängning mot den politiska mitten och partiet började konkurrera med de konservativa om medelklassväljarna. Som ett tecken på förnyelsen började Blair tala om Nya Labour. Bland många traditionella medlemmar fanns dock ett starkt motstånd mot partiets nya politik.

Labour gjorde en tydlig vänstersväng 2015 då Jeremy Corbyn utsågs till ny partiledare. Men 2019 gjorde partiet sitt sämsta val sedan 1935 och Corbyn meddelade att han skulle avgå som partiledare. Han ersattes i april 2020 av Keir Starmer, vilket väntas stärka mittenkrafterna inom partiet.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

Samåkning på elsparkcykel förbjuds i Norge

Snart blir det här olagligt i Norge. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Från och med den 18 maj blir det förbjudet för flera personer att åka på samma elsparkcykel i Norge. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 3 000 norska kronor.

"Elsparkcyklarna har blivit väldigt populära. Samtidigt finns ett antal utmaningar i samband med användandet av dem" skriver transportminister Knut Arild Hareide i ett pressmeddelande.

I Oslo får "skadelegevakten" (motsvarande lättakuten) ta hand om allt fler människor som skadats i olyckor med elsparkcykel. I april handlade det om 131 personer.

– Det är lite skrämmande att det har ökat så våldsamt, säger Henrik Siverts, överläkare vid Oslos skadelegevakt, till NRK.

Utrikes

Frankrike: Libanon på väg mot sin död

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian (till vänster) i ett möte med Libanons president Michel Aoun i Beirut.
Foto: Dalati Nohra/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Libanons ledare har lovat reformer i efterdyningarna av explosionen i Beiruts hamn. Men nio månader senare har man ännu inte lyckats bilda en ny regering.

Enligt Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian finns inga tecken på att ett genombrott är nära i det krisande landet.

– Det är verkligen angeläget att försöka hitta en väg ut ur det politiska dödläget, säger han under ett besök i Beirut.

– De politiska aktörerna har inte uppfyllt sina skyldigheter och har fortfarande inte börjat arbeta med återhämtningen på allvar.

Frankrike har infört inreserestriktioner för personer som kopplas till den politiska krisen och korruption i Libanon. Le Drian, som förra året jämförde Libanon med "Titanic minus orkestern", varnar för att sanktionerna kan skärpas.

Enligt honom leder de ansvariga för dödläget landet mot dess död.

– Jag är här för att förhindra den typen av kollektivt självmord.

Utrikes

Tunisien stänger ner i en vecka

Lockdown väntar Tunisien – som kämpar mot spridningen av covid-19. Bilden är från Tunis.
Foto: Hassene Dridi/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Från och med söndag kommer Tunisien att befinna sig i lockdown i en vecka. Det meddelar premiärminister Hichem Mechichi inför nästa veckas högtid id al-fitr, då släkt och vänner traditionsenligt brukar samlas för att fira ramadans slut.

Mechichi menar att åtgärden är nödvändig för att inte vården ska kollapsa.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Så har spellagen påverkat spelbolagen

www.betting.se/bonus

Den 1:a januari infördes en svensk spellicens som krav på de aktörer som vill bedriva spelverksamhet i form av nätcasino och vadslagning. Detta medförde en rad nya restriktioner vars syfte var att säkerställa en tryggare marknad för alla aktörer. Till exempel blev det maximalt tillåtet med en bonus per spelare och licens samtidigt som det också ställdes högre krav vid marknadsföring av spelbolagen till spelarna.

Den reglerade marknaden har givit en tryggare upplevelse för de svenska spelare som förhåller sig till att spela hos de aktörer som har svensk licens godkänd av Spelinspektionen. I dagsläget är det 74 licenstagare som fått svensk licens utgiven av myndigheten.

Ännu hårdare restriktioner under pandemin

Sedan svensk licens införande har det varit restriktioner med en bonus per spelare och licens, men under pandemin beslutade regeringen att införa hårdare restriktioner genom nya spelansvarsåtgärder. Det innebär att oddsbonusar och andra erbjudanden maximalt får uppgå till högst 100 kronor av licenstagare som tillhandahåller nätcasino och värdeautomater.

I tillägg säger reglerna att de som spelar casino på nätet har en insättningsgräns på högst 5000 kronor per vecka. Detta gäller dock inte de som enbart väljer odds och betting. Det är också obligatoriskt för spelare att ange gränser för speltiden vid spel på nätcasino och värdeautomater.

Har fått konsekvenser för spelarna

De nya hårdare restriktionerna var tänkta att gälla fram tills årsskiftet av 2020 men är förlängda till den siste juni 2021. Om läget inte har lättat finns det chans till ytterligare förlängning av restriktionerna ännu längre än så. Dessa betydligt hårdare spelansvarsåtgärder har inneburit att vissa spelare väljer att sluta spela hos de svenska licenstagarna. Istället vänder de sig till casino utan svensk licens vilket dock innebär betydligt högre risker. Anledningen är att det inte finns samma restriktioner kring insättningsgränser, speltid och bonusar. De som väljer att spela hos dessa aktörer kommer behöva skatta 30% av vinsterna samtidigt som det inte finns någon svensk myndighet som agerar medlare om något skulle hända mellan dig och spelbolaget.

Utrikes

Capri vill stoppa tjuvfiskare – och båtar

Motorbåtsträngsel och tjuvfiske är ett stort problem för det populära besöksmålet Capri. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Fiskare utrustade med borr och hammare har olagligt skördat musslor i vattnet utanför Capri. Nu uppmanar lokala politiker den italienska regeringen att inrätta ett marinreservat kring ön – för att skydda ekosystemet mot såväl båtar som tjuvfiske.

Musslorna säljs för omkring 2 000 kronor kilot på svarta marknaden. Polisen har utrett tjuvfisket i tre år och sprängt två organisationer som hamrat loss skaldjuren, bland annat från den berömda klippformationen Faraglioni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tyskland hoppas snart ha kontroll på pandemin

Tysklands hälsominister Jens Spahn (till höger) och smittskyddschefen Lothar Wieler levererar hoppfulla budskap om virusläget i landet.
Foto: Annegret Hilse/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tysklands tredje virusvåg tycks vara bruten. Det säger hälsominister Jens Spahn sedan antalet nya fall av covid-19 stadigt har minskat de senaste veckorna.

– Smittosiffrorna sjunker igen, men vi befinner oss fortfarande på en hög nivå. De faller inte med samma takt överallt, även om de går ner, säger han på en presskonferens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Krav på snabbare vaccinering i Indien

En man får covid-vaccin på en vårdcentral i Srinagar i Kashmir.
Foto: Dar Yasin / AP / TT
Utrikes
Utrikes Landet har sett över 1,5 miljoner nya covidfall på en vecka. Kraven växer nu på snabbare massvaccinering i Indien.
PREMIUM

Bland kritiken finns att tusentals personer kunnat samlas för att fira religiösa högtider och besöka politiska massmöten. Regeringen anklagas även för att för tidigt ha lättat på restriktionerna.

"Din regering saknar en tydlig strategi och vaccineringsplan för att bekämpa covid-19", skriver oppositionsledaren Rahul Gandhi i ett brev till premiärminister Narendra Modi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL