Inrikes

"På tisdag får jag krama mina barnbarn"

'Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn', säger Birger Thuresson från Sollentuna. Här en bild när han och hans fru Ulla fick sin första spruta den 30 mars.
Foto: Privat/TT
Inrikes
Inrikes Tisdag den 30 mars fick Birger och Ulla Thuresson i Sollentuna sin första vaccinspruta på Turebergs vårdcentral. Och nu lättar regeringen på riktlinjerna.
– Det är en stor glädje, säger pensionären Birger Thuresson.
PREMIUM

Under fredagsförmiddagen kom beskedet från Folkhälsomyndigheten som bedömer att de som blivit vaccinerade kan träffa personer från olika hushåll, och att detta även gäller inomhus. De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och där det har gått minst tre veckor efter första sprutan.

– Jag upptäckte det på morgonen. Jag skrev in i min kalender att nu på tisdag är det tre veckor. Då ska vi krama våra barnbarn, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

15 nya dödsfall med covid-19

Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild
Foto: Claudio Bresciani /TT
Inrikes
Inrikes

Ytterligare 15 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Sammantaget har nu 14 173 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 1 007 792 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Så här långt har totalt 3 679 451 vaccindoser getts i landet, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret.

2 852 689 personer har fått åtminstone en dos, vilket motsvarar 34,8 procent av den vuxna befolkningen. 826 762 personer har fått två doser, vilket motsvarar 10,1 procent.

De nytillkomna dödsfallen i Folkhälsomyndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

Dom för attack mot regimkritiker står fast

Den tjetjenske regimkritikern Tumso Abdurachmanov angreps av en man med hammare. Gärningsmannen dömdes i tings- och hovrätt och får inte sin sak prövad I HD. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Domen mot en rysk man som attackerade en tjetjensk regimkritiker i Gävle står fast. Högsta domstolen kommer inte pröva saken, rapporterar P4 Gävleborg.

Mannen attackerade bloggaren Tumsu Abdurachmanov med hammare i dennes hem i Gävle förra året. Säkerhetspolisen har bedömt att angriparen sannolikt har kopplingar till Tjetjeniens säkerhetstjänst.

Abdurachmanov lyckades övermanna gärningsmannen och fick honom att erkänna att han skickats från Moskva, vilket han också filmade.

Mannen dömdes till tio års fängelse för mordförsök i tingsrätten, vilket skärptes till tolv år i hovrätten i april. Hovrätten drog dock inga säkra slutsatser om hans kopplingar till den tjetjenska säkerhetstjänsten.

Som ytterligare påföljd kommer han sedan att utvisas på livstid.

En kvinna som dömdes för medhjälp till mordförsöket fick sitt straff sänkt i hovrätten, från åtta års fängelse till ett och ett halvt.

Inrikes

Klart flest coviddöda i Stockholm

Det finns stora regionala skillnader hur pandemin drabbat Sverige. Åldersstandardiserat per 100 000 till och med den 2 maj.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Det finns stora skillnader i hur många som dött av covid-19. Inte bara mellan olika europeiska länder, utan också inom Sverige. Exempelvis har Stockholm drabbats fyra gånger hårdare än Värmland.

På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen tagit fram en rapport där myndigheten analyserat skillnader i dödlighet i covid-19. Och skillnaderna är stora. Både mellan olika europeiska länder, och inom Sverige.

Det säger Mona Heurgren, ansvarig för dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen.

– Oavsett vilka källor vi tittar på har Sverige en överdödlighet under 2020 som var högre än i våra grannländer. Dock har Sverige lägre dödlighet än de flesta andra europeiska länder, säger Mona Heurgren.

Rankningarna är dock inte fullständiga, eftersom alla länder inte lämnat in fullständiga data, påpekar hon.

Regionala skillnader

Eftersom covid-19 är en sjukdom där risken för att dö ökar med stigande ålder, är det viktigt att man tar hänsyn till åldersstrukturen, det vill säga att statistiken åldersstandardiseras.

– Det har stor betydelse när man tittar på talen, där ålder har en stor betydelse för både sjuklighet och död, säger Mona Heurgren.

Om man gör det visar rapporten att det finns mycket stora regionala skillnader inom Sverige. Region Stockholm är värst drabbat med 212 döda per 100 000 invånare fram till och med den 2 maj 2021, att jämföra med Region Värmland som "bara" har 50 döda per 100 000 invånare. En skillnad på fyra gånger, med andra ord.

Orsakerna till de regionala skillnaderna har inte kunnat fastslås ännu, utredningar pågår.

En annan slutsats i rapporten är att det finns två tydliga toppar gällande dödsfallen i Sverige under 2020, under våren och under hösten. Övriga delar av året var dödstalen lägre än tidigare år, säger Mona Heurgren.

Sammantaget, oavsett orsak, avled 945 personer per 100 000 personer i Sverige under 2020.

– Det är fler än åren 2016–2019, men ungefär samma som 2015 och även åren bakåt, säger Mona Heurgren.

"Viktigt med transparens"

Socialminister Lena Hallengren (S) välkomnar rapporten.

– Att ha god och korrekt statistik är en grundbult för många delar av såväl pandemihanteringen som efterspelet. Det ger oss möjlighet att lära inför framtiden, säger Hallengren.

TT: Vad tror du det har inneburit att siffrorna över antalet avlidna med covid-19 har lyfts fram så mycket under pandemin och tagit stor plats i nyhetsrapporteringen?

– Jag tänker att det är viktigt med transparens, det har varit regeringens linje hela tiden, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Men att dra för mycket slutsatser vecka för vecka tycker jag har varit en ganska besvärlig situation, för det kanske inte alltid har gjort att vi har dragit rätt slutsatser. Vi har varit i olika faser i den här pandemin.

TT: Så du tycker det har dragits felaktiga slutsatser under pandemin?

– När man drar slutsatser enskilda veckor och försöker dra väldigt stora växlar på det tycker jag kanske inte alltid att det har varit relevant. Å andra sidan har vi varit noggranna från regeringens sida med att vi ska vara transparenta.

"Sug efter fakta"

Mona Heurgren håller med om att det ibland har dragits förhastade slutsatser på för litet underlag, men förstår behovet av kunskap.

– I början av pandemin hade vi ju ingen aning om vad som skulle hända och på vilket sätt det här skulle drabba oss och resten av jordens befolkning. Så det finns naturligtvis ett stort sug efter fakta. Därför har vi försökt att ta fram statistik så fort som möjligt, för att man ska kunna ta faktabaserade beslut och följa upp det här, säger hon.

Johan Nilsson/TT

Marc Skogelin/TT

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Två olika sätt att räkna

Dödsorsaksregistret är det register som har hand om Sveriges officiella dödsorsaksstatistik. I detta register registreras alla fall där en läkare bedömt att covid-19 var den primära dödsorsaken, oavsett om personen ifråga hade en bekräftad covid-diagnos eller inte. I Folkhälsomyndighetens statistik, däremot, registreras alla som dör med coronaviruset upp till 30 dagar efter diagnostillfället, oavsett den egentliga dödsorsaken.

På så sätt kan Folkhälsomyndighetens bokföring över antalet döda ses som en sorts "snabbstatistik", medan Socialstyrelsens siffror är den statistik som kommer att bli Sveriges officiella. Eftersläpningen i denna registrering är dock förhållandevis stor, jämfört med Folkhälsomyndighetens.

Inrikes

Fler regioner vill ge Astras vaccin till yngre

En spruta laddas med vaccin från Astra Zeneca vid SUS vaccinationscentral i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Ytterligare fyra regioner vill kunna erbjuda Astra Zenecas vaccin till frivilliga personer under 65, rapporterar TV4 Nyheterna som gjort en rundringning till landets regioner.

Region Gotland, Gävleborg, Västmanland och Jämtland Härjedalen för nu samtal med Folkhälsomyndigheten.

– Vi är öppna för att kunna erbjuda personer under 65 år Astras vaccin, om de själva är intresserade av det. Vi är oroade över den höga smittspridningen och vill kunna använda så mycket vaccin som möjligt, säger Urban Tirén, biträdande vaccinsamordnare i Jämtland Härjedalen, till tv-kanalen.

Även region Skåne har tidigare sagt att man vill erbjuda Astra Zenecas vaccin till yngre. FHM står dock än så länge fast vid rekommendationen att vaccinet enbart ska ges till personer som är 65 år och äldre.

– Vi tycker inte att det systematiskt ska erbjudas i regionerna utifrån det kunskapsläge vi befinner oss i i dag, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på FHM, till TV4.

Inrikes

Mordbeställare i Malmö får livstid

I mars 2017 sköts en 23-årig man ihjäl i Rosengård i Malmö. Nu döms en 29-årig man för att ha beställt mordet. Arkivbild.
Foto: Björn Lindgren/TT
Inrikes
Inrikes En 29-årig man döms till livstids fängelse för att ha anstiftat mord. Mycket talar för att en 16-årig pojke i Malmö sköts ihjäl på grund av förväxling, när 29-åringen beställt ett mord på en man i Rosengård.
Vid det andra beställda mordet överlevde det tilltänkta offret och även då sköts en annan man till döds av misstag

Malmö tingsrätt konstaterar att mordet på en 23-årig man i stadsdelen Rosengård i mars 2017 skedde under avrättningsliknande former. Han sköts i huvudet och kroppen med flera skott.

Enligt åklagaren var planen att mörda 23-åringen redan i januari 2017, men han ska enligt åklagaren då ha förväxlats med en 16-årig pojke som i stället sköts ihjäl av misstag.

Åklagaren tar fasta på att 23-åringen fanns i närheten när 16-åringen blev skjuten, eftersom en man med koppling till den nu livstidsdömde 29-åringen stämt träff med honom där. Förväxlingen kan ha berott på att 16-åringen och 23-åringen vid tillfället hade liknande klädsel, enligt åklagaren.

Efter mordet på 16-åringen trodde också 23-åringen själv att det var han som var den tilltänkta måltavlan. Malmö tingsrätt konstaterar i domen att "mycket talar för" det var så – men anser samtidigt att bevisningen inte räcker för att döma mannen som lockade 23-åringen till platsen.

Greps i Spanien

Den livstidsdömde mannen greps i Spanien i december 2019 och utlämnades sedan till Sverige. Enligt polisen har han funnits i de grovt kriminella miljöerna i Malmö under en längre tid. "Han har haft tillgång till stora summor pengar och han har haft ett stort kontaktnät i Malmö, Sverige och utlandet", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Domstolen anser det bevisat att 29-åringen hade utlovat 50 000 euro i betalning för mordet på 23-åringen och dessutom gett råd på distans kring hur mordet skulle genomföras. Sedan tidigare är tre personer dömda för inblandning i det mordet, bland dem en man dömts till 18 års fängelse för sin medverkan i och planering av mordet. Uppgifter i en mobiltelefon som hittades då denne man greps har utgjort en viktig del av bevisningen mot 29-åringen.

Han använde ett alias när han kommunicerade om mordplanen och tingsrätten konstaterar att det har varit av avgörande betydelse att 29-åringen har kunnat knytas till detta alias.

En man döms nu också för medhjälp till mordet i Rosengård. Han får fängelse i åtta år och sex månader.

Stämde träff

Det andra beställningsmordet som 29-åringen varit åtalad för att ha anstiftat var en dödsskjutning på öppen gata i stadsdelen Hermodsdal i februari 2018. Här hade en person med koppling till 29-åringen stämt träff med den man som mordplanen gällde.

Ett stort antal skott avlossades – men det tilltänkta mordoffret klarade sig undan skador. I stället träffades den man som var en del av mordkomplotten av minst fem skott och avled omedelbart.

I den här delen döms 29-åringen för anstiftan till mordförsök mot den man som klarade sig oskadd. Men han frias från anstiftan till mord på den man som sköts ihjäl, eftersom 29-åringen inte hade uppsåt att döda honom.

I det här fallet är det uppgifter i en telefon som påträffades hos den dödade mannen som varit avgörande för att 29-åringen döms för anstiftan till mordförsök.

29-åringen döms också för grovt penningtvättsbrott, eftersom han fått en halv miljon kronor insatta på ett konto som han hade i Dubai. Pengarna kom från brottslig verksamhet, ett fakturabedrägeri mot ett kinesiskt företag.

29-åringens försvarsadvokat Sven-Eric Ohlsson säger till TT att domen kommer att överklagas. Hans klient nekar till allt han blivit åtalad för.

Cecilia Klintö/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Sverige väljer att förlänga tillfälliga ändringen i spellagen

Casinopro.se I samband med den pågående pandemi som snabbt spred sig över världen, valde svenska Spelinspektionen att skärpa reglerna i den svenska spellagen. Sedan tidigare innebar denna bland annat att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per licens, samtidigt som de ska ålägga spelarna att ställa in insättningsgränser innan de tillåts börja spela.

Varken bonusar eller insättningsgränser har tidigare haft ett maxtak, enligt bonussidan casinopro.se - något som kommit att ändras i och med den tillfälliga ändring som genomförts i spellagen från och med den 2 juli 2020.

Strikta regler i nya ändringen

Den tillfälliga ändringen i spellagen skulle i första hand gälla till och med den sista december 2020. Nu är det dock klart att svenska staten förlänger maxgränsen för casino bonusar.

I första hand har de valt att förlänga den tillfälliga spellagen i ytterligare sex månader - men det finns ingenting som säger att de inte kan komma att förlänga tidsgränsen ytterligare.

De nya reglerna som gäller i den tillfälliga spellagen är mycket strikta och syftar till att ingen spelare ska riskera att landa i ett spelmissbruk. Anledningen till detta är att det i och med pandemin var många svenskar som blev arbetslösa eller såg sin inkomst sjunka drastiskt.

Det fanns då en oro hos regeringen att detta skulle leda till ett ökat spelande - varför de kände att en tillfällig ändring i spellagen var nödvändigt.

De mest omtalade ändringarna i spellagen handlar om just bonusar och insättningsgränser. Som vi redan tagit upp, innebär den "vanliga" svenska spellagen att varje spelbolag endast får dela ut en bonus per spelare och licens. Inget maxtak finns för bonusen - men i och med ändringen i spellagen har ett bonustak på 100 kr införts.

Det innebär att inga bonusar med ett värde över 100 kr får delas ut - något som sätter de svenska spelbolagen i ett utsatt läge gällande konkurrens från utländska aktörer som inte har några sådana restriktioner.

Även insättningsgränserna har alltså fått se en ändring, och idag gäller en obligatorisk insättningsgräns på 5 000 kronor per spelare.

Bonusarnas villkor omformas

Att bonusarna fått ett maxtak om 100 kr har varit både bra och dåligt för oss spelare. Det är givetvis en tråkig nyhet för de spelare som är ute efter så höga bonusar som möjligt - samtidigt har bonusvillkoren hos många casinon blivit mer generösa gentemot spelarna.

Till exempel är det många casinon som valt att ta bort kravet på omsättning från sina bonusar - något som innebär att du alltså får behålla dina vinster direkt.

Omsättningsfria bonusar är väldigt populära, och innan den tillfälliga ändringen i spellagen var dessa mycket sällsynta.

Idag hittar vi bonusar utan omsättningskrav hos vart och vartannat casino - vilket vi naturligtvis tycker är kul!

Vilka casino bonusar är bäst nuförtiden?

Precis som vi varit inne på, är det många casinon som tvingats omforma sina bonusar - och flera av dessa har då valt att göra om bonusarna till sådana som är mer gynnande för spelarna. Vi menar då naturligtvis de omsättningsfria bonusarna - dessa är det bästa man som spelare kan hitta.

De enda bonusar som ligger i samma kategori är insättningsfria bonusar, men dessa kommer ofta med krav på omsättning.

Får vi välja tar vi en bonus utan omsättningskrav, alla dagar i veckan.

Några av de casinon som idag valt att lägga sina välkomstbonusar som bonusar utan krav på omsättning är bland annat Prank Casino, Klirr och Storspelare.

Är de lägre bonusarna här för att stanna?

Många spelare undrar om vi någonsin kommer återgå till "normalläge" gällande casinobonusar - och detta är en klart berättigad fråga. I och med att det ekonomiska rådande läget med stor sannolikhet kommer vara långvarigt, finns det en möjlighet att den svenska staten väljer att revidera spellagen så att de tillfälliga ändringarna istället blir permanenta.

Detta är dock ingenting som kommer ske i brådrasket - i första hand kommer istället ytterligare förlängningar troligen vara aktuella. Detta eftersom en ytterligare begränsning i den svenska spellagen skulle ha stora effekter, både för spelbolagen såväl som för samhällsekonomin.

Det innebär att det är många som skulle påverkas av en ändring i spellagen, varför en varig ändring först bör analyseras noggrant innan den genomförs. Å andra sidan har Ardalan Shekarabi visat sig vara väldigt på hugget under det gångna året - så ingenting är omöjligt.

Vad kan en permanent ändring av spellagen ge för konsekvenser?

Att det finns flera positiva aspekter av den tillfälliga ändringen i spellagen har vi redan varit inne på - till exempel har många casinon valt att ta bort sina omsättningskrav vilket blivit mycket uppskattat av spelarna.

Det finns dock även negativa sidor med en striktare spellag. Först och främst blir det en väldigt snedvriden konkurrens för svenska casinon gentemot utländska aktörer. Detta eftersom de senare inte alls behöver förhålla sig till den svenska spellagen - och därmed kan sätta vilka villkor de vill för sina spelare.

En ytterligare konsekvens av detta är att de svenska spelare som väljer att spela hos ett utländskt casino får ett kraftigt urholkat spelarskydd.

Det beror på att den svenska spellagen alltid har spelarnas bästa som grund, samtidigt som svenska spelare alltid kan få hjälp genom KO om de inte kommer överens med ett svenskt casino. Ett utländskt casino behöver inte förhålla sig till detta över huvud taget, och det är därmed upp till deras goda vilja om de vill komma överens med spelaren eller inte vid en konflikt.

Det ska heller inte stickas under stol med att en stor spelarövergång till utländska casinon kommer ge ett stort tapp i statskassan, då det är åtskilliga miljarder i skattepengar som kommer in från de svensklicensierade casinon som finns idag.

Inrikes

Så ska nyrekryteringen till gängen stoppas

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Ett fönster har öppnats med möjligheten att trycka tillbaka gängen, enligt rikspolischefen. Regeringen kallade i dag till ett stormöte med 26 kommuner för att bryta nyrekryteringen.
Men polisbristen beskrivs som en bromskloss.

Flera kriminella personer som kopplas till organiserad brottslighet sitter för tillfället bakom lås och bom.

Bakom varje gängkriminell som plockas bort från gatorna står det i dagsläget tio unga som vill ta deras plats, enligt regeringen. Polisen vill utnyttja tillfället genom att försöka stoppa nyrekryteringen av unga till gängen, har rikspolischef Anders Thornberg sagt i en intervju med TT. Han talar om ett fönster som öppnats.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) beskriver det som ett nytt läge.

– Vi ser att skjutningarna minskar i början på året och det skapar ett öppet fönster för att bryta nyrekryteringen. Gör vi inte det finns risken att den positiva utvecklingen vi just nu ser inte blir långsiktig.

Förra året skedde 90 skjutningar i Sverige under de tre första månaderna, i år är antalet 52. Samtidigt ligger antalet skjutningar på samma nivå som första kvartalen 2018 och 2019, då skedde också över 50 skjutningar de första tre månaderna.

Måste svara upp

Justitieminister Morgan Johansson (S) och jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) deltog också på möte tillsammans med Thornberg och 26 kommuner som har utsatta områden eller riskområden.

Enligt polisen kan inflödet av nya kriminella stoppas genom att samhället samverkar, såväl skolor, kommuner som socialtjänst. Regeringen fokuserar på att skapa en jämlik skola, man riktar insatser på arbetsmarknaden mot utsatta områden och ger resurser till polisen.

– När vi från statens sida står för insatser som kan bekämpa brotten och bura in de mest brottsaktiva individerna, då måste också den förebyggande verksamheten som kommunerna står för svara upp mot det, säger Morgan Johansson.

Brottsförebyggande rådet (Brå) har pekat på att informationsutbytet mellan socialtjänst, polis och skola brister eftersom medarbetare saknar underlag om hur lagen ska tolkas och tillämpas. Damberg säger att Brå nu tar fram vägledning för att lagstiftningen ska användas bättre.

– Det går att dela information i större uträckning mellan myndigheterna än vad som görs i dag.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, är kritisk efter mötet. Det är inte seriöst att de stora kommunerna får två minuter att problematisera kring gängkriminaliteten, säger hon.

– Vi kan tala om förebyggande insatser, vi kan tala om föräldrastödsprogram och annat, men till syvende och sist så kan vi inte skala upp vårt arbete mot gängkriminaliteten för det saknas poliser.

TT: Men finns det mer ni kan göra från kommunens sida?

– Vi har startat ett avhopparprogram och samarbetar sedan 2019 med polisen och kriminalvården kring individer aktiva i gängkriminalitet och har sett goda resultat, inte minst i Järva. Men vi vill sprida detta till södra Stockholm och ser hur polisbristen sätter hinder.

Röda konflikter

Fönstret som rikspolischefen talar om kan stängas snart, enligt Mikael Damberg.

– Vi vet att det kan komma bakslag, det kan bli ytterligare röda konflikter i de här gängmiljöerna. Men min bild är att nu är tiden att flytta fram positionerna från samhället, flytta in i de här områdena och ta över närvaron och slå ut exempelvis öppen drogscen, säger Mikael Damberg.

Regeringen gav nyligen en utredare i uppdrag att ta fram förslag om ett så kallat vistelseförbud. Det ska ge socialtjänsten större möjligheter att stoppa barn från att tillträda särskilt utpekade platser där de riskerar att fara illa, då förutsättningarna för tvångsvård enligt lagen om vård av unga inte är uppfyllda.

Niklas Svahn/TT

Inrikes

EU möter polarnatten i Kiruna

När EU-kommissionen kommer till Sverige i januari 2023 för att möta regeringen, under Sveriges halvår som ordförande i EU:s ministerråd, kan stadshuset bli en anhalt. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/TT
Inrikes
Inrikes Det första EU-kommissionen ser av Sverige som ordförande i EU:s ministerråd 2023 blir is och mörker.
Regeringen har valt Kiruna som för det första mötet med kommissionen.

– Statsministern har bestämt att han tänker bjuda in EU-kommissionens ordförande och alla kommissionärerna till Kiruna i början på januari 2023, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

Dahlgren säger att regeringen vill visa upp den "fantastiska" miljön men också den kraftiga tillväxt och utveckling som sker i Kiruna, Gällivare, Luleå och andra delar i norra Sverige.

Sverige ska vara ordförande i EU:s ministerråd under det första halvåret 2023 vilket innebär att ministrarna i den regering som då styr landet – det är ju val bara fyra månader före – får leda sina kollegor i de övriga EU-länderna i ministerrådet.

– Om det blir en ny regering så blir det en rivstart, säger Hans Dahlgren.

Många fler möten kommer att hållas på svensk mark, runt om i landet, under halvåret. Men var är inte spikat än. Vad Sverige vill satsa på som ordförande ska göras klart nästa höst.

Det möte som regeringen har med EU-kommissionen på hemmaplan brukar vara det första mötet under det halvår som ett land är ordförande.

Sverige har varit ordförande två gånger tidigare i EU:s ministerråd. Det var 2001 och 2009.

Lars Larsson/TT

Inrikes

Region Stockholm uppdaterar om smittoläget

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, under en tidigare pressträff om coronaläget i regionen. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes

Klockan 14 uppdaterar Region Stockholm om läget i hälso- och sjukvården, det epidemiologiska läget samt om pågående arbete med vaccination mot covid-19.

Förutom regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg medverkar även Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör samt smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund vid pressträffen.

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen, där myndigheten analyserat regionala skillnader i dödlighet i covid-19, har Stockholm hittills drabbats klart värst i landet. Regionens 212 döda per 100 000 invånare är fyrfaldigt så många som dödsfallen i Region Värmland, där "bara" 50 per 100 000 invånare avlidit fram till och med den 2 maj 2021.

I onsdags inledde Region Stockholm vaccinationsfas 4. Enligt Folkhälsomyndighetens prognos får regionen över 176 000 vaccindoser den här veckan och 96 000 under nästa – långt fler än de 75 000 som man enligt sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) har kapacitet att vaccinera.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL