Redaktionen tipsar

Livet med demenssjukdom i familjen

Ingrid, till vänster, har fått stort stöd av demenssjuksköterskan Anita Strömberg.
Foto: Maja Ögren Andersson
Skåne
Personligt
Skåne Ingrid, 86, och Karin, 76, har det gemensamt att båda har män som drabbats av demens. Men deras berättelser skiljer sig åt helt och hållet. I ett fall yttrar sig sjukdomen på ett sätt i ett annat blir sjukdomsförloppet helt annorlunda. Båda vill berätta. Inte minst för att kunna vara till hjälp för andra.

Demenssjuksköterskan Anita Strömberg som har följt både Ingrid och Karin och deras män berättar i morgondagens tidning om demenssjukdomar, hur man kan förhålla sig och viken hjälp det går att få.

Karins man lever fortfarande och det är med hänsyn till honom som hon väljer att berätta anonymt. Så vi kallar henne Karin, egentligen heter hon något annat.Och vi väljer också att, enligt önskemål, inte använda Ingrids efternamn.

Ingrid börjar att med stor inlevelse berätta om hur hon och hela omgivningen drabbades när maken och också hennes tre år yngre syster fick demens. Och det kom som så många gånger smygande.

– Han blev väldigt glömsk. Det är väl åldern, tänkte jag och började skriva listor åt honom så han skulle veta vad han skulle göra, men han glömde också att listorna fanns. De ringde till exempel från ett ställe och frågade efter honom där de skulle ha möte. Fick kvickt köra dit honom.

Blev värre och värre

Ingrid har svårt att sätta fingret på hur lång tid processen fram till att diagnosen ställdes tog, bara att allt blev värre och värre. Något innan han kom in i vården, började han trilla allt oftare.

– Jag skaffade trygghetslarm för jag orkade inte lyfta honom eftersom han bara låg helt apatisk och inte hjälpte till att resa sig.

Så kom den dagen då Ingrids man drabbades av en stroke. Höger sida blev förlamad och han fördes till sjukhus. Det var i samband med rehabiliteringen som diagnosen alzheimer ställdes. När Anita Strömberg, demenssjuksköterskan, informerade Ingrid vad hennes man hade drabbats av var det som om benen vek sig under henne, berättar hon. Men samtidigt började hon förstå vad hans oförklarliga beteenden berodde på.

Ingrid levde under många år med sin demenssjuka man, sin sista tid tillbringade han på Lindhem. Det var en svår tid, berättar hon, men hon klarade sig hyggligt tack vare stödet från anhöriggruppen och efterföljande skrivarkurs.
Foto: Maja Ögren Andersson

Hur kunde det yttra sig?

– Till exempel kunde han klä på sig på morgonen, men en stund in på förmiddagen tyckte han att han hade varit uppe tillräckligt länge, så då klädde han av sig och gick och lade sig igen.

– Han började göra promenader och tog också bussen till byn. En gång trillade han vid stationen och jag blev ängslig. Men han var envis och skulle göra som han ville. En gång gick han till biblioteket, började läsa, biblioteket stängde, och där satt han och blev inlåst. Larmet gick igång, väktare kom och hittade honom och släppte ut honom. Jag slängde mig i bilen, letade efter honom och fick syn på honom i parken och körde hem honom.

Ingrid i samtal med demenssjuksköterskan Anita Strömberg.
Foto: Maja Ögren Andersson

Mardrömsmånader

Ingrid säger också att hans personliga hygien till slut inte fungerade.

– Duscha skulle han göra själv. Det blev ju inte mycket med det. Ibland skulle jag hjälpa honom tvätta håret. Han vägrade luta huvudet bakåt så allt vatten strilade över honom och så blev han arg på mig för det som hände!

I samma veva fick Ingrids tre år yngre syster bo hos paret. Hon hade bott utomlands och letade efter lägenhet i Osby. Men även hon hade börjat utveckla demens och det blev tre mardrömsmånader för Ingrid.

– Inte förrän hon gav sig på mig fysiskt fick hon en plats på Lindhem. Vi som hade varit så nära vänner…det var fruktansvärt, minns Ingrid som själv är en förvånansvärt pigg och alert 86-åring.

Då hade sjukdomen också accelererat hos Ingrids man. Han kunde inte gå på toaletten riktig utan gjorde ibland sina behov utanför.

– Han ramlade ideligen. Bara låg på golvet. Han fattade inte hur han skulle resa sig. Jag fick fösa honom upp mot sängen. Då insåg jag att vi måste ha ett trygghetslarm. Jag var helt slut.

Diagnosen fastställdes

När dagen kom då maken fick sin stroke med efterföljande rehabilitering och diagnosen fastställdes var det många frågetecken som kunde rätas ut. Han blev inlagd på Lindhem för vård och Ingrid hälsade på honom så mycket hon orkade.

– Vi hade levt ihop sedan 1958. Men nu blev det svårt. Han var så elak emot mig. Sa att jag var en rynkig, ful och gammal och pratade mest om de unga fickorna som skötte honom. Sjukdomen gjorde honom helt förändrad. Jag var så ledsen och mådde inte bra av hans elakheter. När han avled blev det svårt att sörja. Han hade ju blivit en annan.

Karins berättelse:

– Det började för flera år sedan, men jag tänkte inte på att det kunde vara en sjukdom. Han pratade mycket om sin barndom, enbart om det och alla som kom skulle titta i gamla fotoalbum, bara gamla foton. Han var helt ointresserad av allt nytt eller vad som hände runt omkring honom.

Karin berättar vidare att problemen accelererade.

– Sedan plötsligt var det praktiska saker som inte fungerade längre, till exempel starta gräsklipparen eller använda en skruvmejsel. Plötsligt blev han akut sjuk och opererades, då hände det något efter att han hade varit sövd. Allt blev helt snurrigt.

Maken kom hem efter några dagar stödd på rullator och med kateter som han inte ville sluta använda. Inte förrän efter två månader släppte han katetern, det var väl bekvämt för honom att ha den, tror Karin.

– Han lade sig till med ett helt nytt beteende och var känslomässigt avtrubbad. Han måste ha strikta rutiner hela tiden. Nu är han på dagverksamhet två dagar i veckan jag är mycket tacksam över. Ibland säger han ”varför är jag så trött i huvudet”. Han sover mycket, ligger minst tolv timmar om dygnet. Visst är det jobbigt för mig som anhörig. Jag måste hela tiden ha koll på till exempel hygienen och om dörren är låst. Vi kan inte längre föra ett vettigt samtal för han är i sin egen bubbla.

– Mitt eget liv har blivit mycket begränsat. Det går inte att jämföra med hur vi har haft det tidigare. Han klarar sig hittills ganska bra annars, jag lägger upp frukosten, han äter och kanske går ner till ankdammen. Och sedan går han till dagligverksamheten, det är jag oändligt tacksam över. För någon månad sedan började han gå i affärerna när han skulle gå hem. Det börjar bli lite oroligt så nu får han åka bil hem

– Jag gör allt, kan inte ens skicka honom med soporna. Han kan ligga en hel dag med ett korsord framför sig. Han är helt beroende av mig. Sjukdomen tar över. Det måste jag försöka förhålla mig till.

Om jag träffade din man skulle jag märka något då?

– Nej, utåt sett märker man inget från början. Grannar och andra märker nog inget. Det är svårt, men man måste göra så gott man kan. Jag känner att jag inte har något.

FAKTA

Fakta/ demenssjukdom

Demens är ett samlingsnamn och en diagnos för en rad symptom som orsakas av hjärnskador. Det kan yttra sig på olika sätt beroende på vilka delar av hjärnan som drabbas. Vanligen försämras minnet och förmågan att planera och genomföra vardagliga sysslor. Språk, tidsuppfattning och orienteringsförmåga är andra så kallade kognitiva förmågor som påverkas negativt. Även oro, nedstämdhet och beteendeförändringar kan tillhöra sjukdomsbilden. Sammantaget leder symptomen till att personen har svårt att klara sin tillvaro utan stöd från omgivningen.

Kunskapen om demens var länge mycket bristfällig och senilitet (som man ofta sade förr) betraktades närmast som en oundviklig följd av åldrandet. Numera vet vi betydligt mer. Demens är visserligen betydligt vanligare i hög ålder men det är inget naturligt åldrande. Demens orsakas av hjärnskador som i sin tur kan bero på närmare 100 olika sjukdomar och sjukdomstillstånd.

Den vanligaste demenssjukdomen i Sverige är Alzheimers sjukdom som står för 60–70 procent av samtliga fall. Sjukdomen gör att hjärnceller gradvis förtvinar och dör. Symptomen kommer ofta smygande och efterhand försämras även kroppsliga funktioner. Idag finns symptomlindrande läkemedel men inget botemedel mot Alzheimers sjukdom.

Vaskulär demens och frontotemporal demens är andra vanliga demenssjukdomar. Även alkoholmissbruk, B12-brist och en rad andra sjukdomstillstånd kan i en del fall leda till demens. Vissa av dessa så kallade sekundära sjukdomar är behandlingsbara. Därför är det alltid viktigt att utreda vad som orsakar demens.

Varje år insjuknar uppemot 25 000 personer i en demenssjukdom. De allra flesta är äldre, demens är sällsynt före medelåldern. Efter 65 års ålder ökar risken betydligt – var femte person över 80 år är drabbad. Det totala antalet demenssjuka i Sverige beräknas till närmare 150 000 personer, en siffra som kommer att stiga i takt med att den äldre befolkningen ökar i antal.

År 2030 beräknas 180 000 personer ha en demenssjukdom, 2050 kan så många som 250 000 vara drabbade – om dagens befolkningsprognoser slår in och inget botemedel har utvecklats till dess.

Källa: Svenskt demenscentrum

Skåne

Kritiserade boenden för barn har stängts

Den privata aktören överklagade Ivo:s beslut, men fick inte gehör. Boendena för barn med funktionsnedsättningar i sydöstra Skåne tvingades stänga för ett par veckor sedan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Skåne
Sydost Den privata aktören fick inte gehör för sin överklagan utan tvingades för ett par veckor sedan att stänga sina boenden för barn med funktionsnedsättningar i sydöstra Skåne.
Men vad hände med barnen?

Skånskan har tidigare berättat om att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i december, några dagar innan julafton, beslutade att dra in den privata aktörens tillstånd att driva de fyra boendena för barn och unga som omfattas av LSS.

Myndigheten ansåg att det fanns risk för barnens liv och hälsa. Den privata aktören fick fram till mitten av januari på sig att avveckla boendena som hade plats för femton barn och ungdomar.

Ivo hänvisade i beslutet till att de tidigare krävt åtgärder efter påtalade brister vid tillsyn 2012, 2016 och 2020. Bland annat har barn vid flera tillfällen utsatt andra medboende för våld och sexuella kränkningar. Och barn har även försökt skada sig själva och rymma från boendena.

Efter tillsynen i september 2021 konstaterade myndigheten att ledningen inte var lämplig att driva verksamheten vidare. Bland annat saknades dokumentation och nedskrivna rutiner för avvikelserapporter. Dessutom konstaterades att en stor del av personalen saknade relevant utbildning.

Överklagade beslutet

Den privata aktören överklagade Ivo:s beslut till förvaltningsrätten och begärde inhibition, att beslutet inte skulle verkställas innan frågan avgjorts. Men de beviljades inte inhibition.

– Då var det kört, säger ordförande för den privata aktören.

Han tillsattes när en ny styrelse tog över vid årsskiftet. Och han är kritisk till Ivo:s beslut som tvingat dem att stänga boendena.

– Om man vid inspektionen drog slutsatsen att det var en sådan akut fara för barnen varför väntade man med sitt beslut om stängning i tre månader?

– Normalt sett ger Ivo ett vitesföreläggande för att man ska rätta till brister men det har man inte gjort här. Man ansåg inte att den dåvarande styrelsen kunde klara det. Därför bildades en ny styrelse och jag har mångårig erfarenhet av sådana här verksamheter. Men det struntade man i.

Boendena stängde den 14 januari.

– Kommunerna som placerat barn hos oss har nu fått lösa andra boenden och skolform för dem.

Begärde konkurs

För ett par veckor sedan begärde den privata aktören även sig själv i konkurs, eftersom skulderna inte kan betalas. Det handlar främst om lån på fastigheterna som uppgår till omkring tio miljoner kronor.

Även de omkring sextio anställda måste kunna få lön under uppsägningstiden.

– Det handlar om drygt sex-sju miljoner kronor.

Tingsrätten beslutade om konkurs och enligt konkursförvaltaren Martin Gynnerstedt finns det i dagsläget intressenter av fastigheterna som kan inbringa intäkter.

Skåne

En till sjukhus efter arbetsplatsolycka – föll från hög höjd

Skåne
Burlöv En person har fallit från hög höjd på en byggarbetsplats i en misstänkt arbetsplatsolycka.

Polis och ambulans larmades till byggarbetsplatsen på Kronetorps allé i Arlöv vid 16.30-tiden på fredagseftermiddagen. En person hade då fallit från en hög höjd och förs därefter till sjukhus med ambulans. Skadeläger är initialt okänt.

Skåne

Inställda tåg och stor risk för strömavbrott

Foto: Scanpix
Skåne
Skåne Inför helgens stormoväder i Skåne höjer elbolag beredskapen och tågtrafiken stängs av på flera sträckor.

SMHI har gått ut med en varning för stormbyar i Skåne. Allra blåsigast ska det bli kring midnatt mot söndag, då byvindarna tidvis väntas nå över 30 meter per sekund.

Risken för omfattande strömavbrott är stor, och Eon liksom Kraftringen höjer sin beredskap.

”SMHI:s prognoser indikerar att stormen drar in över samma områden som drabbades hårt av förra veckans oväder. Där finns redan stormskadad materiel och mängder av träd på lös grund”, skriver Eon i ett pressmeddelande.

Trots extrainsatt personal är det dock inte säkert att avbrott som uppstår går att åtgärda direkt, varnar bolaget.

– För en del riskerar felavhjälpningen tyvärr att bli utdragen till dess att stormen passerat. Vid de vindstyrkor som SMHI varnar för är det helt enkelt för farligt för våra montörer att arbeta på fältet, säger Peter Hjalmar, Eons regionchef i Syd, i utskicket.

– Vi fokuserar på att hantera akuta ärenden, som medför fara för allmänhetens liv och hälsa, och begränsar oss i övrigt till att koppla om i nätet under perioden när vinden är som starkast, fortsätter han.

På grund av de kraftiga vindarna stänger också Trafikverket av tågtrafiken på flera håll i Skåne från lördag.

Dels på sträckorna Ystad - Simrishamn och Eslöv - Helsingborg, där inga tåg kommer att gå från lördag klockan 16 till söndag klockan 12, och dels sträckan Kristianstad - Karlskrona, där tågtrafiken stängs av från lördag klockan 18 till söndag klockan 15.

FAKTA

Så förbereder du dig

Peter Hjalmar, Eons regionchef i Syd, ger några tips på hur du som privatperson kan rusta inför stormen:

• Förankra lösa föremål och byggmateriel på tomten eller innergården.

• Montera ner barnens studsmattor

• Se till att ljus, tändstickor och batterier till ficklampan tillhanda

• Säkra tillgången till bränsle om du har braskamin eller gasolvärmare

• Tänk på att det kan vara bra att hälla upp extra vatten då vattentrycket kan försvinna

Skåne

SMHI varnar för storm till helgen

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Skåne
Skåne SMHI har utfärdat en orange varning för kraftiga stormbyar i Skåne under lördagen och söndagen.

Lördagen börjar med låga temperaturer och risk för snö. Detta gäller främst i områdena kring Höör och Hörby.

– I inre Skåne kan det komma snö under morgonen. Under dagen övergår snön till regn, säger Therese Fougman.

Under dagen tilltar vinden och framåt kvällen kommer det troligtvis att blåsa mycket kraftiga vindar.

–Just nu ser det ut att kunna bli kraftiga stormbyar med vindar upp mot 24 sekundmeter.

SMHI har till följd av detta utfärdat en orange varning för stormbyar. Det kan enligt dem bland annat leda till kringflygande föremål, nedfallna träd och mycket begränsad framkomlighet på vägarna. Varningen gäller för västkusten och stora delar av Skåne.

På söndag avtar vinden

Under söndagsmorgonen väntas blåsten hålla i sig men framåt dagen avtar den.

– Det blir sol och vinden avtar under dagen även om det kommer att upplevas som ganska blåsigt.

Vädret håller sedan i sig under hela söndagen och in mot måndagen.

FAKTA

Detta kan du räkna med vid starka vindar

Mycket begränsad framkomlighet på vägar på grund av nedfallna träd.

Förseningar inom buss-, tåg-, flyg- och färjetrafiken samt inställda avgångar.

Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Skador på byggnader och risk för flygande föremål.

Omfattande skogsskador.

Källa: SMHI

Svalöv

Man gripen misstänkt för mord i Landskrona

Polisens tekniker är på plats vid flerfamiljshuset.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svalöv
Skåne
Landskrona En man i 40-årsåldern hittades avliden med skador i en lägenhet i Landskrona på fredagen. En jämnårig man har gripits misstänkt för mord.

Strax före klockan nio på förmiddagen larmades polis till flerfamiljshus i centrala Landskrona. Platsen spärrades av och polisens tekniker var på plats för att genomföra en kriminalteknisk undersökning.

Ärendet rubricerades till en början som ett misstänkt grovt brott. Först några timmar senare gick polisen ut med uppgifter om att en man i 40-årsåldern anträffats avliden med skador i en lägenhet. Anhöriga är underrättade.

Händelsen utreds i nuläget som mord och polisen har gripit en man i 40-årsåldern som misstänks för brottet. Mannen ska ha gripits kort efter att att polisen fick kännedom om händelsen, skriver polisen på sin hemsida.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Finanso.se

Bitcoin: vad är sant om krypto-boomen?

Finanso.se Om du inte är en av de som har investerat och följt utvecklingen av Bitcoin under det senaste decenniet kanske du undrar lite vad alla Bitcoin-rubriker egentligen handlar om.

Du har säkert hört talas om det höga värdet på kryptovalutan, och om hur mycket en Bitcoin blivit värd på kort tid. Kanske har du dessutom hört om den plötsliga nedgång som drabbade valutan tidigare i våras, helt utan egentlig förvarning. Vad handlar allt detta om? Vad är Bitcoin? Hur fungerar det och varför svänger värdet så otroligt mycket på kort tid? Här ska vi ta upp lite om krypto-boomen kring Bitcoin.

Det började i Japan

I takt med globaliseringens framfart upptäckte japanen Satoshi Nakamoto att det både fanns ett behov av och en marknad för en obunden valuta, helt decentraliserad från någon stat och fri att skicka över jorden som man ville. Problemet hade länge varit att dessa typer av transaktioner alltid funnits vara osäkra och lätta att korrumpera genom att kopiera valutorna som man skickade. Nakamotos genidrag bestod i vad som kallas asymmetrisk kryptering, vilket i sin tur innebär att en överföring kräver två olika krypteringssteg för att kunna genomföras. För att göra en lång historia kort, Nakamoto lanserade Bitcoin 2009, och det tog 2 år innan ett mynt var värt 1 dollar. Blott 2 år efter detta var en Bitcoin värd $1000 och sedan dess har priset mångdubblats nästintill gränslöst. 2017 nådde en Bitcoin nästan $20,000, men gick sedan stadigt nedåt under det följande året. När pandemin bröt ut i mars 2020 drabbades många statliga, företags- och privata ekonomier hårt medan Bitcoin steg till ett värde av $64,895. I dag är det möjligt att handla med Bitcoin genom att utvinna dem själv, genom att använda sig av olika robotar som Bitcoin Revolution eller helt enkelt genom att köpa dem. Finanso skriver mer om Bitcoin Revolution och annan matnyttig information om du vill investera i kryptovaluta.

En motpol för inflation

Bitcoin har länge fungerat som en motpol för inflation. När ekonomin går nedåt generellt, så visar Bitcoin upp sig som en bättre investering på väg mot nya höjder. Det var bara under en period 2018 som kryptovalutan genomgick en ganska tydlig nedåttrend. Utvecklingen på valutans styrkor under 2020 syns tydligt. Det är därför nu intressant att samtidigt som länder och företag börjar se tillväxt och en starkare ekonomisk uppgång igen, så har Bitcoin-bubblan spruckit som en för högt stigande ballong. Många säger att det var väntat efter den otroliga prisökningen i april, medan det samtidigt finns flera förklaringsmodeller som också kan tillämpas.

Inflation, Kina, Elon Musk och framtiden

Under den senaste veckan har vi sett börsen stiga stadigt, och kanske ger det hopp inför hösten. Det innebär såklart också olika orosmoln, eftersom det i många länder finns ett hål att fylla efter pandemin, vad gäller statliga tillgångar, bland annat, men också i många privatpersoners sparkonton. Till följd av ekonomisk instabilitet kommer politisk instabilitet, och i mindre transparenta länder kan inflationen användas i syfte att täcka dessa kostnader. Vi har redan sett hyperinflation drabba några sydamerikanska länder, och vad som kommer i höst är svårt att förutse. Det är därför mycket märkligt att Bitcoin samtidigt drabbas av en enorm nedgång då detta kan vara en långt säkrare valuta att använda sig av än vad en nationell valuta är. Simultant med nedgången hände dock två saker; Kina förbjöd företag från att möjliggöra betalningar med Bitcoin och Elon Musk twittrade först tvetydligt, sedan desto tydligare, att man inte kommer att kunna köpa sig en Tesla med Bitcoin, vilket man först spekulerade i. Både Musk och Kina har tydligen tillräckligt stora ekonomier för att hota en kryptovaluta, men frågan är om skadan består på lång sikt.

Vad kan man förvänta sig?

Ekonomi är ingen exakt vetenskap, och det finns ingen som egentligen kan teoretisera sig fram till en sanning om vad som kommer att ske inom världsekonomin under de närmsta åren. Som vi lärt oss under 2020 kan otroligt dramatiska omvälvningar sätta hela världen ur balans på bara ett par dagar, och denna lärdom är något vi alla bör ta med oss när vi investerar för framtiden. Bitcoin är, precis som alla liknande investeringar i form av aktier, fonder och värdepapper, eller för den delen en bostad eller mark, aldrig en säker investering. Det finns tydliga tendenser som pekar på fortsatt uppgång under några år framöver, men det finns precis lika tydliga tecken på att den ekonomiska bubbla av evig tillväxt som vi lever i idag, förr eller senare kommer att spricka.

Eslöv

Fortsatt inställda tåg trots bättre väder

Eslöv
Skåne
Skåne Under torsdagen blåste det kraftiga vindar. Till följd av detta stängdes flera tågbanor av. Även under fredagsmorgonen var tågbanorna avstängda.

På grund av de senaste dagarnas kraftiga vindar har Trafikverket valt att stänga av tågbanor i södra Sverige.

– Precis som vid tidigare tillfällen tar vi det här beslutet av säkerhetsskäl. Vi vill inte riskera att det inträffar olyckor och att tåg blir stående med passagerare i ovädret. Vi hoppas att resenärerna har möjlighet att ställa in eller planera om sin resa. Ta del av den information som finns på tågbolagens hemsidor om du planerar att åka tåg eller trafikinformationen på Trafikverkets webb om du reser på vägarna, säger Annika Canaki, avdelningschef på verksamhetsområde Underhåll på Trafikverket i region syd, i ett pressmeddelande.

De tågsträckor som stängs av i Skåne är följande:

⁕ Ystad - Simrishamn och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

⁕ Eslöv - Teckomatorp - Helsingborg och omvänt, från torsdag klockan 15 till fredag klockan 12.

Skåne

Äldre kvinnor lurade av telefonbedragare

Skåne
Lomma Två kvinnor i 90-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för telefonbedrägeri.

Den första kvinnan fick samtalet klockan 17.48.

– Hon blev uppringd av banken som ville att hon skulle komma in med sitt bankkort. Det ville hon inte och då sa de att de kunde skicka budbil men det gick hon inte på, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

En anmälan om försök till bedrägeri upprättas i det ärendet. Den andra kvinnan, även hon i 90-årsåldern, emottog ett liknande samtal klockan 18.01.

– Anhöriga berättar att hon blivit kontaktad per telefon och att någon kom förbi för att hämta hennes bankkort. De var även intresserade av hennes smycken men de gav hon inte ifrån sig, säger Evelina Olsson.

Ett uttag med okänd summa har gjorts på den senare kvinnans bankkort och en anmälan om bedrägeri upprättas.

Skåne

En miljon skåningar är vaccinerade

Skåne
Skåne Över en miljon människor i Skåne har nu fått minst en dos vaccin mot covid-19.

hira

På torsdagen meddelade Region Skåne att över en miljon av totalt drygt 1,3 miljoner skåningar vaccinerat sig. Samtidigt uppmanar Regionen till att även ta tredje dosen.

– Med en tredje dos får du ett förstärkt skydd och minskar risken att drabbas av omikron eftersom den varianten visat sig ha lättare att ta sig förbi både naturlig immunitet och vaccination med bara två doser, säger Per Hagstam, vaccinsamordnare och biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

För de som ännu inte vaccinerat sig menar Regionen att det finns gått om tider. Regionen har också samarbeten med organisationer så som Stadsmissionen för att även utsatta grupper ska nås av vaccinet. Både i Malmö och Helsingborg går det att vaccinera sig hos Stadsmissionen.

FAKTA

Aktuella siffror

Andel vaccinerade med en första dos över 12 år: 82,4 procent

Andel vaccinerade med en andra dos över 12 år: 80,3 procent

Andel vaccinerade med en tredje dos över 12 år: 38,4 procent

Antal nya fall, rullande 7-dagarsmedel: 4 432

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 278 963

Inlagda på sjukhus med konstaterad covid-19: 242

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 13

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL