Ekonomi

Ny räddningsplan för Air Canada

Air Canada är överens med Kanadas regering om ett räddningspaket. Arkivbild.
Foto: Nathan Denette/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Kanadas regering och det krisande flygbolaget Air Canada är överens om en räddningsplan för att hjälpa flygbolaget.

Air Canada får tillgång till motsvarande 40 miljarder kronor, i utbyte mot att man bland annat betalar tillbaka till resenärer som tvingats avboka till följd av pandemin, att några regionala linjer återupptas och att man begränsar utbetalningar till chefer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Kraftigt lyft för data via mobilen

Datatrafiken i svenska mobilnät ökade med 36 procent i fjol, bland annat med draghjälp från 5G-nät. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Datatrafiken i de svensk mobilnäten ökade med 36 procent i fjol, enligt en rapport om den svenska telekommarknaden från Post- och telestyrelsen (PTS).

Det kan jämföras med ökningen på 26 procent 2019.

"Nästan all datatrafik går via 4G-näten, men viss användning i 5G-nät syntes för första gången under 2020", skriver PTS i ett pressmeddelande.

Antalet samtalsminuter i mobilnäten ökade samtidigt med 11 procent, vilket är den snabbaste ökningstakten på många år, enligt PTS-rapporten.

"Antalet abonnemang för fast bredband via fiber ökade med 9 procent och står nu för tre fjärdedelar av alla fasta bredbandsabonnemang. Mer än 80 procent av alla abonnemang för fast bredband har en nedladdningshastighet på minst 100 Mbit/s", skriver PTS.

Antalet abonnemang för fast telefoni minskade med 15 procent, men antalet trafikminuter inom fast telefoni ökade.

"Ökningen beror på större användning bland företagskunder", skriver PTS.

Ekonomi

Kraftigt vinstlyft för japansk storbank

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) redovisar ett oväntat starkt resultat för räkenskapsåret som avslutades i mars. Arkivbild
Foto: ITSUO INOUYE AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), den största långivare i Japan, redovisar ett vinstlyft på 47,1 procent för räkenskapsåret som avslutades i mars.

Vinsten steg till 777 miljarder yen (motsvarande 60 miljarder kronor). Det kan jämföras med en vinst på 528,2 miljarder yen ett år tidigare.

Resultatet var bättre än väntat. Analytiker hade räknat med ett vinstlyft till cirka 709 miljarder yen, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

MUFG är bland annat storägare i den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley, med en ägarandel på omkring 20 procent.

För innevarande räkenskapsår, som avslutas i mars 2022, räknar MUFG med att vinsten fortsätter uppåt till 850 miljarder yen.

Ekonomi

Börsen sjunker – Kinnevik dyker

Börsen rutschar utför.
Foto: Johan Hallnäs / TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter en trevande inledning faller Stockholmsbörsen när den nya handelsveckan inleds, medan de större Europabörserna snurrar runt nollstrecket. Efter knappt 30 minuters handel ligger det breda OMXS-indexet på minus 0,7 procent.

Stor förlorare är investmentbolaget Kinnevik som faller 35 procent, men det beror på att Zalandoaktierna har skiftats ut.

I övrigt faller flera verkstadsbolag med Sandvik, SKF och Atlas Copco i front, ner runt 1–1,5 procent. Bankaktierna sjunker överlag med Handelsbanken i botten, ner en procent.

Mot strömmen går några få av OMXS30-listans aktier, bland andra Electrolux, plus 0,4 procent.

Ekonomi

Mest ned på Asienbörser

Asienbörserna inleder handelsveckan åt olika håll. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Asienbörserna föll mestadels under måndagens handel, undantaget var Kinabörserna.

Tokyobörsen steg i öppningen, men vände ned. Nikkei 225-index stängde 0,9 procent lägre. Taiwanbörsen sjönk med hela tre procent sedan en plötslig ökning av antalet covid-19-fall registrerats senaste veckan, medan nedgången i Seoul var måttligare, ner 0,6 procent strax före stängning.

I Hongkong hade Hang Seng-index vid 8-tiden svensk tid klättrat 0,6 procent, medan kompositindex i Shanghai hade gått upp med 0,7 procent.

Ekonomi

Ryanair märker av lyftet

Jätteförlust för Ryanair, men nu vänder det, spår ledningen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Det blev som väntat en rejäl förlust för Ryanair det gångna räkenskapsåret som avslutades i mars. Med 80 procent färre flygningar i pandemins spår landade förlusten på 815 miljoner euro, motsvarande 8,2 miljarder kronor.

Antalet passagerare under året rasade till 27,5 miljoner, från 149 miljoner året före. Bolagsledningen upprepar tidigare bedömning om att under innevarande räkenskapsår kunna nå den nedre nivån i intervallet 80 till 120 miljoner passagerare. Och att uppgången redan har inletts. Enligt vd Michael O'Leary har antalet bokningar nu ökat till runt 1,5 miljoner per vecka, från cirka en halv miljon i början av april.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Ekonomi

Rekordstort stöd delades ut från Arvsfonden

Rekordsummor har delats ut till projekt för barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Förra året gav Arvsfonden ett rekordstort stöd till 457 projekt för barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Totalt handlar det om 799 miljoner kronor, vilket är den största utdelningen hittills och en ökning med 50 miljoner jämfört med året innan.

Hur mycket pengar som delas ut skiljer sig dock mellan länen. Jämtland fick mest projektstöd med 126 kronor per invånare, medan Blekinge fick minst med 16 kronor per invånare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Handlarna ser ljuset i tunneln

Fler besökare i butikerna. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Handlarna ser för första gången på länge positivt på framtiden igen. Framtidsindikatorn för butikshandeln, all handel förutom livsmedel, ökar till 99,5 i maj, nära den neutrala nivån på 100, enligt Svensk Handels månatliga handelsbarometer.

E-handlarna, som haft en betydligt bättre tid genom pandemin, ser fortsatt positivt på framtiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Mindre ull på sopberget

Foto: Johan Hallnäs/TT
Ekonomi
Ekonomi För inte så länge sedan hamnade det mesta av den svenska fårullen på soptippen. Men andelen som kommer till användning har ökat kraftigt de senaste åren och 2020 nåddes en viktig milstolpe.
PREMIUM

Att 50 procent av ullen kastas bort låter knappast som ett framsteg, men det handlar om en ökning med 70 procent av ull som tas om hand sedan 2016.

Sedan Svenska Fåravelsförbundet började arbeta för att mer ull skulle tas tillvara har en rad svenska klädmarken fått upp ögonen för den inhemska produktionen. 2019 skapades Swedish wool initiative, där klädföretag som Filippa K och Röjk gick samman för att främja svensk ull.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL